Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je na trzích nebo v bedýnkách u farmářů. A které dobroty do jídelníčku můžete zařadit v dubnu?

Sezónní potraviny v dubnu

První měsíce roku nebyly příliš bohaté, co se výběru sezónních plodin týče, teď už se ale postupně začíná blýskat na lepší časy. Kromě zeleniny totiž začínají venku rašit divoké bylinky!

Co je k mání?

  • jarní cibulka (posypka polévek a jídel, do salátů, pomazánek, lze ji využít místo cibule na oleji pod zeleninu)
  • cibule (jako základ jídel, polévek a omáček na oleji, pokud máte rádi, tak syrovou do pomazánek, smažená cibulka na posyp knedlíků, dušeného zelí, čočky, hrachové kaše)
  • polníček (ozdoba talíře, polévek, do salátů)
  • rebarbora (do koláčů, buchet)
  • řeřicha (ozdoba talíře, polévek, omáček, do salátů)
  • ředkvičky (do salátů, kvašené, ozdoba talíře, lze je použít i do teplých jídel, např. stir-fry, napařit, „glazovat“)
  • mladý salát (ozdoba talíře, zeleninové saláty)
  • divoké bylinkymedvědí česnek, bršlice, kopřiva, žabinec ptačinec, sedmikráska, pampeliška aj. (ozdoba talíře, polévek, omáček a dalších hlavních jídel, pomazánek, pesta, špenát, do polévky a hlavních jídel)
  • (rané brambory – proč brambory nejíme?)

Do jídelníčku dále zařazujeme také potraviny, které dobře uskladněné vydrží delší dobu, jako je mrkev, petržel, celer, řepa, hlávkové zelí, česnek, ořechy atp.

Recepty na duben se sezónními potravinami:
Salát z polníčku s hořčičnou zálivkou
Jarní salát s polníčkem a koriandrem
Jarní salát s ředkvičkou a kvašenou zeleninou
Bezlepkový koláč s hruškou a rebarborou
Reveňová bublanina
Jarní miso polévka s řasou wakame
Jarní kuskus se zeleninou
Rychlokvašené ředkvičky
Glazované ředkvičky v kuzu 
Quinoový salát s polníčkem a tahini zálivkou

Recepty s divokými bylinkami:
Špagety s medvědím česnekem
Pesto z medvědího česneku
Bezlepkové placky s medvědím česnekem
Bulgurotto s medvědím česnekem a bršlicí
Jarní kvásková polévka s kopřivou
Kopřivová krémová polévka
Rizoto s kopřivou
Tempura z kopřivy
Kopřivový špenát

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Kaše na snídani byla výborná!! (Ivana)

Ivana: Tak jsem po roce dala šanci kaši místo...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Vše výtečně chutná (Alexandra)

Alexandra: Dnešní oběd a další skvělý recept - hlíva...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCitrónové rizoto
Další článekRychlý salát ze dvou ingrediencí se šťavelem