Moje nejčastější snídaně. Miso polévka s řasou Wakame.

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 ředkvičky
  • 1 mrkev
  • 2 jarní cibulky
  • lžíce řasy Wakame
  • miso pasta
  • sůl
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Mrkev nakrájíme na čtvrt kolečka, jarní cibulku na tenká kolečka a ředkvičku na drobné kostičky. Kousek zeleného z jarní cibulky si schováme na posypku.
  3. Do horkého vývaru dáme trošku soli, řasu Wakame a nakrájenou zeleninu.
  4. Vaříme asi 7 minut a odstavíme z ohně.
  5. V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky miso pasty a zamícháme do polévky.
  6. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat. Posypeme zelenou částí jarní cibulky.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, dáme  na 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny. Přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.

Kombinujeme

Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.

Obměna

Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci dvou, maximálně tří druhů zeleniny. Posypat polévku je možné i klíčky.

Děti

Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme.

Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti.

Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi.

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Ráda bych se zeptala, jestli nevadí pro vstřebání vitamínů ADKE, že v polévce není žádný tuk ?

  2. V japonsku dělají často vývar na miso (tzv. dashi) z rybích vloček (bonito flakes), vegetariánská varianta se dělá s řasou kombu. Namočím většinou přes noc do litru vody půlku řasy a je hotovo, pak už se jen ohřeje, rychlá verze by byla nechat nabobtnat a pak těsně před varem vyndat. Po vaření nakrájím na tenké nudličky a vrátím do polévky. K té wakame – dávat až když už se voda nevaří! Nesolím vůbec, takhle je to potom slané dost. Předtím ještě nechám nabobtnat v horké vodě shiitake, které poté nakrájím a nechám v polévce přejít pár minut varem.
    To jen tak pro inspiraci 🙂

  3. jéje, dát do polévky ředkvičky mne ještě nenapadlo. A že jich nyní máme přísun přímo ze záhonu 🙂

    • Ředkvičky se mohou dát do úplně všeho a pokud máte domácí, využijte i listy. Do vývaru, na salát, do jídla….

  4. Od jakého věku by měly děti snídat miso polévku? Dceři je 17 měsíců a polévku nechce, jenom kaši. Někdy mi vyjídá zeleninu z polévky, jinak k obědu mi sní jenom krémové nebo hodně husté polévky, ty těkutější zatím odmítá.

    • Dceru bych nenutila, důležité je, že zeleninu jí. Klasické, raději světlejší miso v pidi množství může už od roka, časem se po troškách přidává a kolem 2 roku může jíst polévku s vámi, pokud ji tedy jí.

    • Na to není univerzální věk. Miso dáváme prckům bílé, kolem roku a půl tmavé. Když to nejedí, nechme je u kaše, to není problém. Ale povlévky dál nabízejte, zejména malé děti potřebjí „mokrou stravu“. Ale byla bych v pohodě – dokud vyjídá zeleninu, je to dobré, většina dnešních dětí naopak ze všeho zeleninu vypreparuje a nejí.

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejvětší radostí „kytkožrouta“ je nákup zeleniny
Další článekPřirozený porod jako zázrak I.