Moje nejčastější snídaně. Miso polévka s řasou Wakame.

 

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 ředkvičky
  • 1 mrkev
  • 2 jarní cibulky
  • lžíce řasy Wakame
  • miso pasta
  • sůl
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Mrkev nakrájíme na čtvrt kolečka, jarní cibulku na tenká kolečka a ředkvičku na drobné kostičky. Kousek zeleného z jarní cibulky si schováme na posypku.
  3. Do horkého vývaru dáme trošku soli, řasu Wakame a nakrájenou zeleninu.
  4. Vaříme asi 7 minut a odstavíme z ohně.
  5. V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky miso pasty a zamícháme do polévky.
  6. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat. Posypeme zelenou částí jarní cibulky.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, dáme  na 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny. Přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.

Kombinujeme

Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.

Obměna

Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci dvou, maximálně tří druhů zeleniny. Posypat polévku je možné i klíčky.

Děti

Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme.

Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti.

Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi.

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...
  1. V japonsku dělají často vývar na miso (tzv. dashi) z rybích vloček (bonito flakes), vegetariánská varianta se dělá s řasou kombu. Namočím většinou přes noc do litru vody půlku řasy a je hotovo, pak už se jen ohřeje, rychlá verze by byla nechat nabobtnat a pak těsně před varem vyndat. Po vaření nakrájím na tenké nudličky a vrátím do polévky. K té wakame – dávat až když už se voda nevaří! Nesolím vůbec, takhle je to potom slané dost. Předtím ještě nechám nabobtnat v horké vodě shiitake, které poté nakrájím a nechám v polévce přejít pár minut varem.
    To jen tak pro inspiraci 🙂

  2. jéje, dát do polévky ředkvičky mne ještě nenapadlo. A že jich nyní máme přísun přímo ze záhonu 🙂

    • Ředkvičky se mohou dát do úplně všeho a pokud máte domácí, využijte i listy. Do vývaru, na salát, do jídla….

  3. Od jakého věku by měly děti snídat miso polévku? Dceři je 17 měsíců a polévku nechce, jenom kaši. Někdy mi vyjídá zeleninu z polévky, jinak k obědu mi sní jenom krémové nebo hodně husté polévky, ty těkutější zatím odmítá.

    • Dceru bych nenutila, důležité je, že zeleninu jí. Klasické, raději světlejší miso v pidi množství může už od roka, časem se po troškách přidává a kolem 2 roku může jíst polévku s vámi, pokud ji tedy jí.

    • Na to není univerzální věk. Miso dáváme prckům bílé, kolem roku a půl tmavé. Když to nejedí, nechme je u kaše, to není problém. Ale povlévky dál nabízejte, zejména malé děti potřebjí “mokrou stravu”. Ale byla bych v pohodě – dokud vyjídá zeleninu, je to dobré, většina dnešních dětí naopak ze všeho zeleninu vypreparuje a nejí.

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejvětší radostí „kytkožrouta“ je nákup zeleniny
Další článekPřirozený porod jako zázrak I.