Ačkoli není na pohled zrovna krásná, je kopřiva dvoudomá skvělým a zdravým zpestřením jarního jídelníčku. Listy i nať obsahují velké množství zdraví prospěšného chlorofylu, mnoho minerálních látek (železo, draslík, hořčík a vápník. Obsahuje také bílkoviny, třísloviny, serotonin a spoustu dalších užitečných látek. Nechoďte tedy do lékárny pro vitamínové doplňky, skočte na louku a máte vystaráno.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky uvařené obiloviny (v našem receptu bezpluchý oves, červená a bílá rýže)
  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 4 růžičky brokolice
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv
  • Olej
  • Sůl
  • Zeleninový vývar nebo horká voda
  • miso pasta

Jak připravit kopřivové rizoto

  1. Kopřivu propláchneme na sítku ve studené vodě, potom spaříme vroucí vodou a necháme okapat.
  2. Cibuli nakrájíme na proužky a orestujeme na oleji spolu se solí.
  3. Kopřivu nakrájíme na proužky, mrkev na kostičky, brokolici na menší růžičky.
  4. Zeleninu přidáme na cibulku a krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem nebo vodou jen z konvice. Ale jen trochu, aby se zelenina mohla podusit.
  5. Po 5 minutách přidáme uvařenou obilovinu z předchozího dne, prohřejeme, dochutíme miso pastou rozmíchanou v teplé vodě, případně dosolíme sojovou omáčkou a podáváme posypané gomasiem a čerstvými bylinkami.

Praktické

  • Kopřivy sbírejte v rukavicích, jinak se popálíte. Kopřivu před zpracováním opláchneme ve studené vodě kvůli prachu a hlíně, ale spařujeme horkou vodou, aby přestala pálit a mohli jsme na ní sahat.
  • V případě bezlepkové diety volte bezlepkovou obilovinu jako je rýže, quinoa, jáhly, čirok atp.

Kombinujeme

  • Rizoto můžeme servírovat jako samostatné a kompletní jídlo, pokud do něj přidáme luštěninu, např. tofu. Jinak slouží jako lehká příloha zahrnující obilovinu i tepelně upravenou zeleninu právě k luštěninovému pokrmu.

Obměna

  • Rizoto budeme mít během pár minut uvařené, pokud máme z předchozího vaření schovanou obilovinu. Nemáme-li ji, připravíme snadno a rychle např. kuskus nebo bulgur.
  • Není-li času nazbyt a máme k dispozici jen jeden hrnec, použijeme víc vody a dáme vařit obilovinu spolu se zeleninou. Dobu varu protáhneme na tolik, aby byla obilovina měkká.

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...
  1. Výborné, sice jsem použila jinou zeleninu i obilovinu, ovšem kopřivy zůstaly. Lehké, rychlé, barevné. K tomu bleskové pickles z Pak Choi, nádhera. Hrozilo přejedení…

  2. Dnešní oběd byl mňamka,mlaďoučké kopřivy jsem vyběhla natrhat pod les za barák, vyštipovala jsem je bez rukavic-trochu mě pálí špičky prstů. Přidala jsem tofu ,pikles a řekvičky-takže snad kompletní talíř. Manželovi jsem musela přidat kuře-masožravec-,ale bylo domácí,žádná fialová hmota z obchodu. Ale na jeho obranu musím říct,že už má maso pouze 3x v týdnu-pomale,ale přece. Nejmenší z kluků měl ještě batáty-ty miluje a hlavně dobře se mixují:-)

  3. Tak právě jsme dosvacili rizotko a i bez kopřiv (zato s tofu, aby byl talíř kompletní) bylo lahudkové. Použila jsem čerstvě dovarenou směs ovsa bezplucheho, ryze a lněného semínka z papyňáku a nemelo to s doplňující červenou řepou chybičku 🙂

  4. Vazene damy,
    velmi nas,mne a dceru zaujalo Vase zdrave vareni.Rada bych se zeptala,zda pouzivate tofu a pokud ano,bohuzel jsme nenasly zadne recepty-nebo je mozno jej pouzit jako nahradu a za co?
    Dekujeme a jiz se chystame na Vas kurz.M a L Benesovy.

    • Milá Marcelo, tofu používáme, ne každý den, ale na jídelníčku ho máme. Můžete ho klidně použít místo tempehu, nebo na plátky prohřát v zeleninové omáčce, aby byla na talíři i bílkovina a talíř byl kompletní. Výborné je do pomazánek, do karbanátků, nebo obalované v hrašce a smažené.

    • S mužema je to někdy těžké…někteří fandí, některým je to jedno, někteří bojkotují 🙂 Ten můj se zapojil sám, protože zjistil, že po “mém” jídle je mu lépe než po tom běžném. Nejdřív chtěl občas ještě něco “normálního” a za čas byl smutný, když na něj nezbylo a měl k večeři rohlík se šunkou. Za vrchol považuji loňské hory, kde mu kamarádka nabídla, že ho přidá ke svým chlapům na stravu. Mohl mít řízek, čínu apod., ale on chtěl to naše!

  5. Dnes jsem kuchtila rizotko s kopřivami a musím říct, že se mi nejen náramně povedlo, ale i moooc chutnalo (celé mojí rodině). Děkuji za tipy a jen tak dál.

  6. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečený nákyp z černých fazolí a červené řepy
Další článekBezlepkový semínkový chléb s rýží alias slaná bábovka