Ačkoli není na pohled zrovna krásná, je kopřiva dvoudomá skvělým a zdravým zpestřením jarního jídelníčku. Listy i nať obsahují velké množství zdraví prospěšného chlorofylu, mnoho minerálních látek (železo, draslík, hořčík a vápník. Obsahuje také bílkoviny, třísloviny, serotonin a spoustu dalších užitečných látek. Nechoďte tedy do lékárny pro vitamínové doplňky, skočte na louku a máte vystaráno.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky uvařené obiloviny (v našem receptu bezpluchý oves, červená a bílá rýže)
  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 4 růžičky brokolice
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv
  • Olej
  • Sůl
  • Zeleninový vývar nebo horká voda
  • miso pasta

Jak připravit kopřivové rizoto

  1. Kopřivu propláchneme na sítku ve studené vodě, potom spaříme vroucí vodou a necháme okapat.
  2. Cibuli nakrájíme na proužky a orestujeme na oleji spolu se solí.
  3. Kopřivu nakrájíme na proužky, mrkev na kostičky, brokolici na menší růžičky.
  4. Zeleninu přidáme na cibulku a krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem nebo vodou jen z konvice. Ale jen trochu, aby se zelenina mohla podusit.
  5. Po 5 minutách přidáme uvařenou obilovinu z předchozího dne, prohřejeme, dochutíme miso pastou rozmíchanou v teplé vodě, případně dosolíme sojovou omáčkou a podáváme posypané gomasiem a čerstvými bylinkami.

Praktické

  • Kopřivy sbírejte v rukavicích, jinak se popálíte. Kopřivu před zpracováním opláchneme ve studené vodě kvůli prachu a hlíně, ale spařujeme horkou vodou, aby přestala pálit a mohli jsme na ní sahat.
  • V případě bezlepkové diety volte bezlepkovou obilovinu jako je rýže, quinoa, jáhly, čirok atp.

Kombinujeme

  • Rizoto můžeme servírovat jako samostatné a kompletní jídlo, pokud do něj přidáme luštěninu, např. tofu. Jinak slouží jako lehká příloha zahrnující obilovinu i tepelně upravenou zeleninu právě k luštěninovému pokrmu.

Obměna

  • Rizoto budeme mít během pár minut uvařené, pokud máme z předchozího vaření schovanou obilovinu. Nemáme-li ji, připravíme snadno a rychle např. kuskus nebo bulgur.
  • Není-li času nazbyt a máme k dispozici jen jeden hrnec, použijeme víc vody a dáme vařit obilovinu spolu se zeleninou. Dobu varu protáhneme na tolik, aby byla obilovina měkká.

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

8 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Výborné, sice jsem použila jinou zeleninu i obilovinu, ovšem kopřivy zůstaly. Lehké, rychlé, barevné. K tomu bleskové pickles z Pak Choi, nádhera. Hrozilo přejedení…

  2. Dnešní oběd byl mňamka,mlaďoučké kopřivy jsem vyběhla natrhat pod les za barák, vyštipovala jsem je bez rukavic-trochu mě pálí špičky prstů. Přidala jsem tofu ,pikles a řekvičky-takže snad kompletní talíř. Manželovi jsem musela přidat kuře-masožravec-,ale bylo domácí,žádná fialová hmota z obchodu. Ale na jeho obranu musím říct,že už má maso pouze 3x v týdnu-pomale,ale přece. Nejmenší z kluků měl ještě batáty-ty miluje a hlavně dobře se mixují:-)

  3. Tak právě jsme dosvacili rizotko a i bez kopřiv (zato s tofu, aby byl talíř kompletní) bylo lahudkové. Použila jsem čerstvě dovarenou směs ovsa bezplucheho, ryze a lněného semínka z papyňáku a nemelo to s doplňující červenou řepou chybičku 🙂

  4. Vazene damy,
    velmi nas,mne a dceru zaujalo Vase zdrave vareni.Rada bych se zeptala,zda pouzivate tofu a pokud ano,bohuzel jsme nenasly zadne recepty-nebo je mozno jej pouzit jako nahradu a za co?
    Dekujeme a jiz se chystame na Vas kurz.M a L Benesovy.

    • Milá Marcelo, tofu používáme, ne každý den, ale na jídelníčku ho máme. Můžete ho klidně použít místo tempehu, nebo na plátky prohřát v zeleninové omáčce, aby byla na talíři i bílkovina a talíř byl kompletní. Výborné je do pomazánek, do karbanátků, nebo obalované v hrašce a smažené.

    • S mužema je to někdy těžké…někteří fandí, některým je to jedno, někteří bojkotují 🙂 Ten můj se zapojil sám, protože zjistil, že po “mém” jídle je mu lépe než po tom běžném. Nejdřív chtěl občas ještě něco “normálního” a za čas byl smutný, když na něj nezbylo a měl k večeři rohlík se šunkou. Za vrchol považuji loňské hory, kde mu kamarádka nabídla, že ho přidá ke svým chlapům na stravu. Mohl mít řízek, čínu apod., ale on chtěl to naše!

  5. Dnes jsem kuchtila rizotko s kopřivami a musím říct, že se mi nejen náramně povedlo, ale i moooc chutnalo (celé mojí rodině). Děkuji za tipy a jen tak dál.

  6. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečený nákyp z černých fazolí a červené řepy
Další článekBezlepkový semínkový chléb s rýží alias slaná bábovka