Ačkoli není na pohled zrovna krásná, je kopřiva dvoudomá skvělým a zdravým zpestřením jarního jídelníčku. Listy i nať obsahují velké množství zdraví prospěšného chlorofylu, mnoho minerálních látek (železo, draslík, hořčík a vápník. Obsahuje také bílkoviny, třísloviny, serotonin a spoustu dalších užitečných látek. Nechoďte tedy do lékárny pro vitamínové doplňky, skočte na louku a máte vystaráno.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky uvařené obiloviny (v našem receptu bezpluchý oves, červená a bílá rýže)
  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 4 růžičky brokolice
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv
  • Olej
  • Sůl
  • Zeleninový vývar nebo horká voda
  • miso pasta

Jak připravit kopřivové rizoto

  1. Kopřivu propláchneme na sítku ve studené vodě, potom spaříme vroucí vodou a necháme okapat.
  2. Cibuli nakrájíme na proužky a orestujeme na oleji spolu se solí.
  3. Kopřivu nakrájíme na proužky, mrkev na kostičky, brokolici na menší růžičky.
  4. Zeleninu přidáme na cibulku a krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem nebo vodou jen z konvice. Ale jen trochu, aby se zelenina mohla podusit.
  5. Po 5 minutách přidáme uvařenou obilovinu z předchozího dne, prohřejeme, dochutíme miso pastou rozmíchanou v teplé vodě, případně dosolíme sojovou omáčkou a podáváme posypané gomasiem a čerstvými bylinkami.

Praktické

  • Kopřivy sbírejte v rukavicích, jinak se popálíte. Kopřivu před zpracováním opláchneme ve studené vodě kvůli prachu a hlíně, ale spařujeme horkou vodou, aby přestala pálit a mohli jsme na ní sahat.
  • V případě bezlepkové diety volte bezlepkovou obilovinu jako je rýže, quinoa, jáhly, čirok atp.

Kombinujeme

  • Rizoto můžeme servírovat jako samostatné a kompletní jídlo, pokud do něj přidáme luštěninu, např. tofu. Jinak slouží jako lehká příloha zahrnující obilovinu i tepelně upravenou zeleninu právě k luštěninovému pokrmu.

Obměna

  • Rizoto budeme mít během pár minut uvařené, pokud máme z předchozího vaření schovanou obilovinu. Nemáme-li ji, připravíme snadno a rychle např. kuskus nebo bulgur.
  • Není-li času nazbyt a máme k dispozici jen jeden hrnec, použijeme víc vody a dáme vařit obilovinu spolu se zeleninou. Dobu varu protáhneme na tolik, aby byla obilovina měkká.

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Výborné, sice jsem použila jinou zeleninu i obilovinu, ovšem kopřivy zůstaly. Lehké, rychlé, barevné. K tomu bleskové pickles z Pak Choi, nádhera. Hrozilo přejedení…

  2. Dnešní oběd byl mňamka,mlaďoučké kopřivy jsem vyběhla natrhat pod les za barák, vyštipovala jsem je bez rukavic-trochu mě pálí špičky prstů. Přidala jsem tofu ,pikles a řekvičky-takže snad kompletní talíř. Manželovi jsem musela přidat kuře-masožravec-,ale bylo domácí,žádná fialová hmota z obchodu. Ale na jeho obranu musím říct,že už má maso pouze 3x v týdnu-pomale,ale přece. Nejmenší z kluků měl ještě batáty-ty miluje a hlavně dobře se mixují:-)

  3. Tak právě jsme dosvacili rizotko a i bez kopřiv (zato s tofu, aby byl talíř kompletní) bylo lahudkové. Použila jsem čerstvě dovarenou směs ovsa bezplucheho, ryze a lněného semínka z papyňáku a nemelo to s doplňující červenou řepou chybičku 🙂

  4. Vazene damy,
    velmi nas,mne a dceru zaujalo Vase zdrave vareni.Rada bych se zeptala,zda pouzivate tofu a pokud ano,bohuzel jsme nenasly zadne recepty-nebo je mozno jej pouzit jako nahradu a za co?
    Dekujeme a jiz se chystame na Vas kurz.M a L Benesovy.

    • Milá Marcelo, tofu používáme, ne každý den, ale na jídelníčku ho máme. Můžete ho klidně použít místo tempehu, nebo na plátky prohřát v zeleninové omáčce, aby byla na talíři i bílkovina a talíř byl kompletní. Výborné je do pomazánek, do karbanátků, nebo obalované v hrašce a smažené.

    • S mužema je to někdy těžké…někteří fandí, některým je to jedno, někteří bojkotují 🙂 Ten můj se zapojil sám, protože zjistil, že po „mém“ jídle je mu lépe než po tom běžném. Nejdřív chtěl občas ještě něco „normálního“ a za čas byl smutný, když na něj nezbylo a měl k večeři rohlík se šunkou. Za vrchol považuji loňské hory, kde mu kamarádka nabídla, že ho přidá ke svým chlapům na stravu. Mohl mít řízek, čínu apod., ale on chtěl to naše!

  5. Dnes jsem kuchtila rizotko s kopřivami a musím říct, že se mi nejen náramně povedlo, ale i moooc chutnalo (celé mojí rodině). Děkuji za tipy a jen tak dál.

  6. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečený nákyp z černých fazolí a červené řepy
Další článekBezlepkový semínkový chléb s rýží alias slaná bábovka