- 50 g pražená slunečnicová semínka (nebo dýňová, příp. kombinace)
- 2 PL oleje
- rozdušená zelenina (např. cibule, celer, mrkev) /od každé zeleniny cca 50g
- sojovka, umeocet, (citrónová šťáva)
- 1 lžička medvědího česneku nebo stroužek česneku
- 50 g vařené fazole adzuki nebo jiných luštěnin
- jarní cibulka
Postup
- Lehce opražíme opláchnutá semínka na sucho na pánvičce.
- V hrnci rozdusíme zeleninu (navrstvíme olej, cibuli, celer, mrkev, sůl, můžeme trochu podlít vodou) do měkka 3-10 min podle velikosti kousků.
- Semínka rozmixujeme na prášek.
- Zeleninu smícháme s uvařenými fazolemi a česnekem a rozmixujeme dohladka.
- Přidáme prášek ze slunečnicovývh semínek, sójovou omáčku, umeocet a citronovou šťávu.
- Můžeme přidat i něco zeleného – např. jarní cibulku nebo petrželku.
Praktické
- Pokud použijete dýňová semínka, bude pomazánka více zelená.
- Zeleninu krájejte na tenké plátky aby byla rychle hotová.
- Pomazánka bude dost hustá po semínkách, nemusíme se tedy bát zeleninu podlít vodou.
- Lze použít jiné koření (bazalka, petržel, oregáno, česnek, tymián, rozmarýn…)
- Říznost dodá i lžička kvalitní hořčice.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Dnes máme k večeři chleba s “paštikou” 😀
Jedu si přípravy v kuchyni na velikonoce a už mám za sebou první tři hodiny, tak je potřeba doplnit palivo.
Domácí kváskový chléb, směs salátů, napařená brokolice, kimchi, posypka bílý sezam.
Zajímavá chuť této pomazánky je dána rozemletým opraženým slunečnicovým semínkem, která se krásně spojí se zeleninou a skvělými fazolkami. Paráda mám další pomazánku na kváskový chléb :-)