Placky Čapátí jsou hned po rýži nejčastější přílohou podávanou v Indii. Podávají se ke kari, dhálu a dalším kořeněným pokrmům podobně, jako u nás chléb ke guláši. K jejich výrobě vám postačí pouze 4 ingredience a dokonce svému tělu i odlehčíte od lepku!

Ingredience
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/3 hrnku teplé vody
  • 1/2 lžičky soli

Jak připravit čapátí placky

  1. Mouku se solí nasypeme do hlubokého talířku.
  2. Uprostřed uděláme důlek, kam nalijeme olej a vodu.
  3. Lžící po stranách ke středu začneme nabírat mouku a vše postupně smícháme.
  4. Vytvoříme drobenku.
  5. Pomocí rukou uhněteme kuličku těsta. Pokud by těsto drolilo nebo lepilo, přidáváme olej, ne mouku (jinak budou čapátí tvrdé).
  6. Necháme těsto min. 1 hodinu odpočinout v lednici.
  7. Těsto rozdělíme pomocí nože na stejnoměrné kuličky.
  8. Kuličky přimáčkneme a rozválíme na cca 3-4 mm placku.
  9. Placku vezmeme do rukou a prohazujeme ji z jedné dlaně do druhé.
  10. Rozpálíme si pánvičku na maximum a placku na suchou pánev položíme.
  11. Opékáme 20 vteřin a hned otočíme na druhou stranu.
  12. Druhou stranu lehce stlačíme lžící, naběračkou nebo srolovanou utěrkou, aby se začala nafukovat. Můžeme ji také dát nafouknout přímo nad plamen.
  13. Placku potřeme pomocí mašlovačky troškou oleje nebo rostlinného másla a dáme do utěrky odpočívat.
  14. Zopakujeme se všemi plackami. Teplé placky uchováváme na sobě zabalené v čisté utěrce. Vydrží takto i několik dní.
  15. Čapátí podáváme například s kari, dhálem, indickým gulášem, omáčkou nebo polévkou. Přidáme porci čerstvého salátu.

Praktické

  • Čapati placky můžete udělat z jakékoliv mouky. Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, můžete použít mouku celozrnnou špaldovou, pšeničnou atp.
  • Mouku z pohanky si můžete umixovat i v blenderu (mixér).
  • Pokud máte rádi, můžete si placky okořenit sušenými nebo čerstvými posekanými bylinkami nebo oblíbeným kořením.
  • Čapati se hodí i s sebou do práce nebo školy či na výlet na svačinu spolu s pomazánkou a syrovou zeleninou.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

Díky Jíme Jinak se cítím rok od roku lépe (Ivana)

Ivana: Uvědomila jsem si, že si sem pro ten...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Moc mi chutná (Vymka)

Vymka: Vařím jako blázen a moc mi to chutná....

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Shodila jsem 3 kg a cítím se skvěle (Alena)

Alena: V prvé řadě chci poděkovat za vzorně vedený...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...
  1. No, pohanku nemůžu, tak jsem zkusila celozrnou mouku a jsou jako dalmatini. A to jsem použila palačinkovou pánev Eazyiglide:-(

  2. Můj první pokus se plackám na obrázku nepodobá ani trochu …ale já se nevzdám! 😅 chuťově to docela jde, s mungo pomazankou a pickles fajn svačinovečeře 👌

    • To se vychytá, Avko! :-)) Hlavně když máš chuť to zkoušet, to se počítá! Super přístup ;-)

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek4 recepty na domácí přírodní potravinová barviva
Další článekMiláčku, k večeři máš na výběr dvě možnosti. Ber nebo nech být