Placky Čapátí jsou hned po rýži nejčastější přílohou podávanou v Indii. Podávají se ke kari, dhálu a dalším kořeněným pokrmům podobně, jako u nás chléb ke guláši. K jejich výrobě vám postačí pouze 4 ingredience a dokonce svému tělu i odlehčíte od lepku!

Ingredience
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/3 hrnku teplé vody
  • 1/2 lžičky soli

Jak připravit čapátí placky

  1. Mouku se solí nasypeme do hlubokého talířku.
  2. Uprostřed uděláme důlek, kam nalijeme olej a vodu.
  3. Lžící po stranách ke středu začneme nabírat mouku a vše postupně smícháme.
  4. Vytvoříme drobenku.
  5. Pomocí rukou uhněteme kuličku těsta. Pokud by těsto drolilo nebo lepilo, přidáváme olej, ne mouku (jinak budou čapátí tvrdé).
  6. Necháme těsto min. 1 hodinu odpočinout v lednici.
  7. Těsto rozdělíme pomocí nože na stejnoměrné kuličky.
  8. Kuličky přimáčkneme a rozválíme na cca 3-4 mm placku.
  9. Placku vezmeme do rukou a prohazujeme ji z jedné dlaně do druhé.
  10. Rozpálíme si pánvičku na maximum a placku na suchou pánev položíme.
  11. Opékáme 20 vteřin a hned otočíme na druhou stranu.
  12. Druhou stranu lehce stlačíme lžící, naběračkou nebo srolovanou utěrkou, aby se začala nafukovat. Můžeme ji také dát nafouknout přímo nad plamen.
  13. Placku potřeme pomocí mašlovačky troškou oleje nebo rostlinného másla a dáme do utěrky odpočívat.
  14. Zopakujeme se všemi plackami. Teplé placky uchováváme na sobě zabalené v čisté utěrce. Vydrží takto i několik dní.
  15. Čapátí podáváme například s kari, dhálem, indickým gulášem, omáčkou nebo polévkou. Přidáme porci čerstvého salátu.

Praktické

  • Čapati placky můžete udělat z jakékoliv mouky. Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, můžete použít mouku celozrnnou špaldovou, pšeničnou atp.
  • Mouku z pohanky si můžete umixovat i v blenderu (mixér).
  • Pokud máte rádi, můžete si placky okořenit sušenými nebo čerstvými posekanými bylinkami nebo oblíbeným kořením.
  • Čapati se hodí i s sebou do práce nebo školy či na výlet na svačinu spolu s pomazánkou a syrovou zeleninou.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!
  1. Můj první pokus se plackám na obrázku nepodobá ani trochu …ale já se nevzdám! 😅 chuťově to docela jde, s mungo pomazankou a pickles fajn svačinovečeře 👌

    • To se vychytá, Avko! :-)) Hlavně když máš chuť to zkoušet, to se počítá! Super přístup 😉

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek4 recepty na domácí přírodní potravinová barviva
Další článekMiláčku, k večeři máš na výběr dvě možnosti. Ber nebo nech být