Placky Čapátí jsou hned po rýži nejčastější přílohou podávanou v Indii. Podávají se ke kari, dhálu a dalším kořeněným pokrmům podobně, jako u nás chléb ke guláši. K jejich výrobě vám postačí pouze 4 ingredience a dokonce svému tělu i odlehčíte od lepku!
Ingredience
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/3 hrnku teplé vody
  • 1/2 lžičky soli

Jak připravit čapátí placky

  1. Mouku se solí nasypeme do hlubokého talířku.
  2. Uprostřed uděláme důlek, kam nalijeme olej a vodu.
  3. Lžící po stranách ke středu začneme nabírat mouku a vše postupně smícháme.
  4. Vytvoříme drobenku.
  5. Pomocí rukou uhněteme kuličku těsta. Pokud by těsto drolilo nebo lepilo, přidáváme olej, ne mouku (jinak budou čapátí tvrdé).
  6. Necháme těsto min. 1 hodinu odpočinout v lednici.
  7. Těsto rozdělíme pomocí nože na stejnoměrné kuličky.
  8. Kuličky přimáčkneme a rozválíme na cca 3-4 mm placku.
  9. Placku vezmeme do rukou a prohazujeme ji z jedné dlaně do druhé.
  10. Rozpálíme si pánvičku na maximum a placku na suchou pánev položíme.
  11. Opékáme 20 vteřin a hned otočíme na druhou stranu.
  12. Druhou stranu lehce stlačíme lžící, naběračkou nebo srolovanou utěrkou, aby se začala nafukovat. Můžeme ji také dát nafouknout přímo nad plamen.
  13. Placku potřeme pomocí mašlovačky troškou oleje nebo rostlinného másla a dáme do utěrky odpočívat.
  14. Zopakujeme se všemi plackami. Teplé placky uchováváme na sobě zabalené v čisté utěrce. Vydrží takto i několik dní.
  15. Čapátí podáváme například s kari, dhálem, indickým gulášem, omáčkou nebo polévkou. Přidáme porci čerstvého salátu.

Praktické

  • Čapati placky můžete udělat z jakékoliv mouky. Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, můžete použít mouku celozrnnou špaldovou, pšeničnou atp.
  • Mouku z pohanky si můžete umixovat i v blenderu (mixér).
  • Pokud máte rádi, můžete si placky okořenit sušenými nebo čerstvými posekanými bylinkami nebo oblíbeným kořením.
  • Čapati se hodí i s sebou do práce nebo školy či na výlet na svačinu spolu s pomazánkou a syrovou zeleninou.

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Můj první pokus se plackám na obrázku nepodobá ani trochu …ale já se nevzdám! 😅 chuťově to docela jde, s mungo pomazankou a pickles fajn svačinovečeře 👌

    • To se vychytá, Avko! :-)) Hlavně když máš chuť to zkoušet, to se počítá! Super přístup 😉

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek4 recepty na domácí přírodní potravinová barviva
Další článekMiláčku, k večeři máš na výběr dvě možnosti. Ber nebo nech být