Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkové indické Čapátí placky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Placky Čapátí jsou hned po rýži nejčastější přílohou podávanou v Indii. Podávají se ke kari, dhálu a dalším kořeněným pokrmům podobně, jako u nás chléb ke guláši. K jejich výrobě vám postačí pouze 4 ingredience a dokonce svému tělu i odlehčíte od lepku!

Ingredience
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/3 hrnku teplé vody
  • 1/2 lžičky soli

Chci svěřit se svým životním příběhem, abyste pochopili, co muselo mé tělo snést a jak blahodárné a zachraňující účin...

Jak připravit čapátí placky

  1. Mouku se solí nasypeme do hlubokého talířku.
  2. Uprostřed uděláme důlek, kam nalijeme olej a vodu.
  3. Lžící po stranách ke středu začneme nabírat mouku a vše postupně smícháme.
  4. Vytvoříme drobenku.
  5. Pomocí rukou uhněteme kuličku těsta. Pokud by těsto drolilo nebo lepilo, přidáváme olej, ne mouku (jinak budou čapátí tvrdé).
  6. Necháme těsto min. 1 hodinu odpočinout v lednici.
  7. Těsto rozdělíme pomocí nože na stejnoměrné kuličky.
  8. Kuličky přimáčkneme a rozválíme na cca 3-4 mm placku.
  9. Placku vezmeme do rukou a prohazujeme ji z jedné dlaně do druhé.
  10. Rozpálíme si pánvičku na maximum a placku na suchou pánev položíme.
  11. Opékáme 20 vteřin a hned otočíme na druhou stranu.
  12. Druhou stranu lehce stlačíme lžící, naběračkou nebo srolovanou utěrkou, aby se začala nafukovat. Můžeme ji také dát nafouknout přímo nad plamen.
  13. Placku potřeme pomocí mašlovačky troškou oleje nebo rostlinného másla a dáme do utěrky odpočívat.
  14. Zopakujeme se všemi plackami. Teplé placky uchováváme na sobě zabalené v čisté utěrce. Vydrží takto i několik dní.
  15. Čapátí podáváme například s kari, dhálem, indickým gulášem, omáčkou nebo polévkou. Přidáme porci čerstvého salátu.

Praktické

  • Čapati placky můžete udělat z jakékoliv mouky. Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, můžete použít mouku celozrnnou špaldovou, pšeničnou atp.
  • Mouku z pohanky si můžete umixovat i v blenderu (mixér).
  • Pokud máte rádi, můžete si placky okořenit sušenými nebo čerstvými posekanými bylinkami nebo oblíbeným kořením.
  • Čapati se hodí i s sebou do práce nebo školy či na výlet na svačinu spolu s pomazánkou a syrovou zeleninou.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mňam. Udělala jsem placky z celozrnné pohankové mouky a přikusovala k boršči. Luxusní večeře. 👍

Olga Š.
25. 11. 2022

Placky byly naprosto luxusní! Děkuji za tip. Z porce jsem udělala 4 placky, dvě byly pro mě hezká porce jako příloha.

Ukázat další komentáře