- 1 hrnek pohankové mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/3 hrnku teplé vody
- 1/2 lžičky soli
Jak připravit čapátí placky
- Mouku se solí nasypeme do hlubokého talířku.
- Uprostřed uděláme důlek, kam nalijeme olej a vodu.
- Lžící po stranách ke středu začneme nabírat mouku a vše postupně smícháme.
- Vytvoříme drobenku.
- Pomocí rukou uhněteme kuličku těsta. Pokud by těsto drolilo nebo lepilo, přidáváme olej, ne mouku (jinak budou čapátí tvrdé).
- Necháme těsto min. 1 hodinu odpočinout v lednici.
- Těsto rozdělíme pomocí nože na stejnoměrné kuličky.
- Kuličky přimáčkneme a rozválíme na cca 3-4 mm placku.
- Placku vezmeme do rukou a prohazujeme ji z jedné dlaně do druhé.
- Rozpálíme si pánvičku na maximum a placku na suchou pánev položíme.
- Opékáme 20 vteřin a hned otočíme na druhou stranu.
- Druhou stranu lehce stlačíme lžící, naběračkou nebo srolovanou utěrkou, aby se začala nafukovat. Můžeme ji také dát nafouknout přímo nad plamen.
- Placku potřeme pomocí mašlovačky troškou oleje nebo rostlinného másla a dáme do utěrky odpočívat.
- Zopakujeme se všemi plackami. Teplé placky uchováváme na sobě zabalené v čisté utěrce. Vydrží takto i několik dní.
- Čapátí podáváme například s kari, dhálem, indickým gulášem, omáčkou nebo polévkou. Přidáme porci čerstvého salátu.
Praktické
- Čapati placky můžete udělat z jakékoliv mouky. Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, můžete použít mouku celozrnnou špaldovou, pšeničnou atp.
- Mouku z pohanky si můžete umixovat i v blenderu (mixér).
- Pokud máte rádi, můžete si placky okořenit sušenými nebo čerstvými posekanými bylinkami nebo oblíbeným kořením.
- Čapati se hodí i s sebou do práce nebo školy či na výlet na svačinu spolu s pomazánkou a syrovou zeleninou.
Komentáře
Mňam. Udělala jsem placky z celozrnné pohankové mouky a přikusovala k boršči. Luxusní večeře. 👍
Placky byly naprosto luxusní! Děkuji za tip. Z porce jsem udělala 4 placky, dvě byly pro mě hezká porce jako příloha.