Dhál nemusí být pouze o cibuli a čočce. Zkuste přidat dýni a řepu a dát dhálu hezkou červenou barvu a skvělou sladko-pikantní chuť!

Ingredience
na 1 porci

  • sezamový olej
  • 1/4 červené řepy
  • kousek dýně hokkaido
  • 1/4 hrnku červené čočky
  • 1 lžička kari koření (indické kari)
  • 1 lžička kurkumy
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm oloupaného zázvoru
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 0,5 – 1 hrnek vývaru
  • 1/4 hrnku kokosového mléka
  • hrst kadeřávku
  • na dochucení: umeocet

Postup

  1. Na sezamovém oleji dozlatova osmažíme cibuli, posolíme větší špetkou soli. Přidáme nastrouhaný zázvor a roztlačený česnek. Orestujeme.
  2. K cibuli přidáme na tenké a menší kousky nakrájenou řepu, na trošku větší nakrájenou dýni a propláchnutou červenou čočku. Nasypeme koření (kari, kurkuma, tymián) a osmahneme.
  3. Zalijeme vývarem a 15 minut dusíme. Kontrolujeme a pokud není v dhálu voda, dolijeme vývar.
  4. Po 15 minutách přilijeme kokosové mléko, přidáme umeocet a nakrájený kadeřávek. Dusíme ještě 5 minut.
  5. Zkontrolujeme, jestli je zelenina měkká, ochutnáme, případně ještě dochutíme a vypneme. Necháme prolnout chutě.
  6. Podáváme s obilovinou (např. rýže nebo jáhly), čapáti nebo pitta chlebem, čerstvými natěmi a pickles.

Praktické

Vhodný jako oběd s sebou do termosky.

Obměna

Zeleninu můžete měnit dle chuti. Místo kadeřávku můžete dát špenát nebo mangold, nebo nic. Červená čočka se dá vyměnit za půlený hrách nebo mungo.

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Tedy! To je voheň! Ajko, jste si jistá tou lžící kari koření? Nemá to být lžička? Možná ještě sladké kari. Koření jsem dala tolik jako v receptu, ale zeleniny pro tři a je to tedy síla. Wow! Výborné na zahřátí. 😀

    • Veroniko, používám velmi mírné kari, které jsem dostala v Itálii od jedné Australanky. Takže jsem dala lžíci (resp začínala jsem na lžičce, ale bylo to málo pikantní). Nenapadlo mě to specifikovat, už jsem opravila. Snad jste se nespálila 😀 Případně pokud je to moc pikantní, lze to zmírnit kokosovým mlékem.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak se v kurzu orientovat
Další článekLéky na tlak už nepotřebuji