Dhál nemusí být pouze o cibuli a čočce. Zkuste přidat dýni a řepu a dát dhálu hezkou červenou barvu a skvělou sladko-pikantní chuť!

Ingredience
na 1 porci

  • sezamový olej
  • 1/4 červené řepy
  • kousek dýně hokkaido
  • 1/4 hrnku červené čočky
  • 1 lžička kari koření (indické kari)
  • 1 lžička kurkumy
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm oloupaného zázvoru
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 0,5 – 1 hrnek vývaru
  • 1/4 hrnku kokosového mléka
  • hrst kadeřávku
  • na dochucení: umeocet

Postup

  1. Na sezamovém oleji dozlatova osmažíme cibuli, posolíme větší špetkou soli. Přidáme nastrouhaný zázvor a roztlačený česnek. Orestujeme.
  2. K cibuli přidáme na tenké a menší kousky nakrájenou řepu, na trošku větší nakrájenou dýni a propláchnutou červenou čočku. Nasypeme koření (kari, kurkuma, tymián) a osmahneme.
  3. Zalijeme vývarem a 15 minut dusíme. Kontrolujeme a pokud není v dhálu voda, dolijeme vývar.
  4. Po 15 minutách přilijeme kokosové mléko, přidáme umeocet a nakrájený kadeřávek. Dusíme ještě 5 minut.
  5. Zkontrolujeme, jestli je zelenina měkká, ochutnáme, případně ještě dochutíme a vypneme. Necháme prolnout chutě.
  6. Podáváme s obilovinou (např. rýže nebo jáhly), čapáti nebo pitta chlebem, čerstvými natěmi a pickles.

Praktické

Vhodný jako oběd s sebou do termosky.

Obměna

Zeleninu můžete měnit dle chuti. Místo kadeřávku můžete dát špenát nebo mangold, nebo nic. Červená čočka se dá vyměnit za půlený hrách nebo mungo.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...
  1. Tedy! To je voheň! Ajko, jste si jistá tou lžící kari koření? Nemá to být lžička? Možná ještě sladké kari. Koření jsem dala tolik jako v receptu, ale zeleniny pro tři a je to tedy síla. Wow! Výborné na zahřátí. 😀

    • Veroniko, používám velmi mírné kari, které jsem dostala v Itálii od jedné Australanky. Takže jsem dala lžíci (resp začínala jsem na lžičce, ale bylo to málo pikantní). Nenapadlo mě to specifikovat, už jsem opravila. Snad jste se nespálila 😀 Případně pokud je to moc pikantní, lze to zmírnit kokosovým mlékem.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak se v kurzu orientovat
Další článekLéky na tlak už nepotřebuji