- sezamový olej
- 1/4 červené řepy
- kousek dýně hokkaido
- 1/4 hrnku červené čočky
- 1 lžička kari koření (indické kari)
- 1 lžička kurkumy
- cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 cm oloupaného zázvoru
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 0,5 – 1 hrnek vývaru
- 1/4 hrnku kokosového mléka
- hrst kadeřávku
- na dochucení: umeocet
Postup
- Na sezamovém oleji dozlatova osmažíme cibuli, posolíme větší špetkou soli. Přidáme nastrouhaný zázvor a roztlačený česnek. Orestujeme.
- K cibuli přidáme na tenké a menší kousky nakrájenou řepu, na trošku větší nakrájenou dýni a propláchnutou červenou čočku. Nasypeme koření (kari, kurkuma, tymián) a osmahneme.
- Zalijeme vývarem a 15 minut dusíme. Kontrolujeme a pokud není v dhálu voda, dolijeme vývar.
- Po 15 minutách přilijeme kokosové mléko, přidáme umeocet a nakrájený kadeřávek. Dusíme ještě 5 minut.
- Zkontrolujeme, jestli je zelenina měkká, ochutnáme, případně ještě dochutíme a vypneme. Necháme prolnout chutě.
- Podáváme s obilovinou (např. rýže nebo jáhly), čapáti nebo pitta chlebem, čerstvými natěmi a pickles.
Praktické
Vhodný jako oběd s sebou do termosky.
Obměna
Zeleninu můžete měnit dle chuti. Místo kadeřávku můžete dát špenát nebo mangold, nebo nic. Červená čočka se dá vyměnit za půlený hrách nebo mungo.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Taková jedna malá Indie ve čtvrtek navečer 😀
Celozrnný pšeničný bulgur, napařená mrkev, petrželka, posypka gomasio a naklíčená červená čočka.
Vynikající s jáhly, rýží a salátem z vodnice a ředkviček.