Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Pórek – zelenina pro zdraví střev a krásnou pleť

Pórková polévka, slaný koláč quiche s pórkem… Není divu, že právě pórek patří mezi oblíbenou potravinu Francouzek, které jsou proslulé svou krásou a péčí o sebe a své zdraví. Tato často přehlížená zelenina vás může totiž překvapit svými úžasnými účinky.

Pórek jako superpotravina

Spousta lidí bohužel často vyhledává jen ty “superpotraviny”, kterou nejsou pro nás vždy tak běžné a také jsou velmi často zbytečně drahé, jako je například avokádo, goji, acai apod. Častokrát tak přehlížíme běžně dostupné potraviny, které se mohou pyšnit stejně úžasnými (ne-li většími) účinky. Jednou z takových “obyčejných” potravin je právě pórek. Tato léčivá zelenina patří mezi nejstarší zeleninu na světě a její blahodárné účinky znali dokonce už starověcí Řekové a Římané.

Nabitý cennými látkami

Pór patří do stejné skupiny zeleniny, jako česnek a cibule. Pro tuto zeleninu je charakteristická přítomnost éterických olejů a především síry, která způsobuje nejen typické silné aroma a ostrou, štiplavou chuť, ale je známá především pro své léčivé účinky. Pórek je kromě toho také bohatý na spoustu dalších cenných látek, jako jsou antioxidanty, vitamíny A, C a E, kyselinu listovou a minerály, konkrétně vápník, draslík, fosfor, zinek, selen a mangan. Je také skvělým zdrojem prebiotik, které se starají o zdraví našich střev. Pór můžete konzumovat celý, avšak nejvíce ze zmíněných látek je obsaženo právě v listech. 

A jaké jsou tedy účinky pórku na naše zdraví a krásu?

Zdravé zažívání a čistá střeva

Pórek je přímo kartáčem pro naše střeva. Pravidelná konzumace této zeleniny bohaté na prebiotika a vlákninu čistí naše střeva od škodlivin a plísní, zlepšuje a posiluje zdravý mikrobiom a podporuje zdravé zažívání, pomůže také se zažívacími potížemi, jako jsou křeče nebo nadýmání. A nezapomínejme na důležité pravidlo – zdravá střeva rovná se zdravá pokožkaVysoký obsah vlákniny také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a mimo to také zrychluje náš metabolismus. 

Očista organismu

Právě díky vysokému obsahu síry tato zelenina účinně, avšak přirozeně, detoxikuje celý náš organismu a čistí tělo a krev od škodlivých látek. Výborně se také postará o zdraví našich jater, které je nezbytné pro správné fungování organismu.

Krásná, zdravá pleť

Jak už bylo zmíněno, pórek pečuje o zdraví našich střev a jater. Mimo to je ale také skvělým zdrojem tzv. “beauty” minerálů a antioxidantů. Vitamín A je nezbytný pro regeneraci buněk, vitamín C zase podporuje tvorbu kolagenu a dělá tak naši pokožku zářivou. Protizánětlivé vlastnosti pórku a obsah zinku, selenu a manganu pomáhá s kožními nemocemi, zmírňuje ekzémy, akné či jiné kožní nemoci. Obsah železa zase posiluje zdraví vlasů a nehtů. Pórek se také doporučuje lidem, kteří mají problém s křečovými žilami, protože brání vytváření krevních sraženin.

Přírodní antibiotikum

Tato zelenina se může pyšnit také antivirovými a protizánětlivými vlastnostmi, účinně totiž likviduje škodlivé bakterie a plísně v těle. Oceníme ho převážně nyní nebo v zimních měsících, kdy podporuje náš imunitní systém. Je skvělým přírodním antibiotikem, může nám také ulevit od bolesti v krku.

Využití v kuchyni

Pórek má opravdu všestranné využití, můžete ho konzumovat za syrova nebo tepelně upravit. Skvěle v kuchyni poslouží místo cibule, výborný je také na páře nebo pečený v troubě, můžete ho též nasekat s jinými bylinkami do salátu, do pomazánky, do slaných koláčů nebo do polévky, ochutí skvěle jakékoliv jídlo. Já osobně miluji s pórkem mou oblíbenou hlívu podušenou na olivovém oleji, smíchanou s pohankou, špenátem a bylinkami. A teď v létě jsou mým favoritem zeleninové saláty s quinoou (nebo jinou oblíbenou obilninou), tempehem, semínky, nasekaným syrovým pórkem, umeoctem a olivovým olejem. 

Tak už chápete, proč že ho Francouzky milují? Je to opravdu zelenina s úžasnou chutí a i účinky.

A co vy a pórek? Využíváte ho v kuchyni a jaké jsou vaše oblíbené recepty? 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Je mi 27 let a jsem studentkou dějin umění. Zdravá strava je mým koníčkem již několik let - ráda vařím zdravá jídla a peču, je to pro mě skvělý způsob meditace. Mezi mé další koníčky patří umění, cestování, pilates a jóga.

56 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Ginkgo biloba – strom dobré paměti

Strom, který možná znáte také pod názvem jinan dvoulaločný, je doslova živoucí fosilií. Tento strom dokázal přežít i velké události, které vedly k vyhynutí...
6
9

Jahody v zimě? Víte, kdy mají skutečně sezónu?

Co se týče jahod, měla by to Maruška z pohádky O dvanácti měsíčcích v dnešní moderní době opravdu jednoduché. Stačí v zimě zajít pár kroků do supermarketu ...
17

5 mýtů o zdravé výživě, kterým už konečně přestaňte věřit

Také si myslíte, nebo kolem sebe často slyšíte, že je zdravá strava drahá? A je tedy nebo není? Je zdravá strava o tom, jíst ty drahé a exotické superpotra...
11
8

Růžová voda jako elixír krásy

V čem tkví tajemství zářivé pleti a bezchybného make-upu modelek? Odpovědí je růžová voda, čistý přírodní produkt, který by rozhodně neměl chybět ve vaší k...

Ajurvédský poklad: Posvátná bazalka Tulsi

Bazalka tulsi je považována za jednu z nejznámějších a nejléčivějších tradičních bylin v ajurvédě. Ovšem pozor, nepleťme si ji s klasickou bazalkou pravou,...