Je čerstvé ovoce a zelenina opravdu čerstvé?

Je čerstvé ovoce a zelenina vždycky tou nejlepší možnou volbou? Asi vás napadne, že samozřejmě. Ale co když ne? Pojďme se společně podívat, jaké šokující výsledky na množství vitamínů a minerálů byly naměřeny u čerstvého ovoce a zeleniny ze supermarketu.

Je čerstvé vždy lepší?

Dnešní supermarkety (dokonce i farmářské trhy!) jsou plné ovoce a zeleniny z ciziny. Budete překvapeni, kolik druhů ovoce a zeleniny pochází ze zahraničí a to i u druhů, které zrovna teď najdete na našich polích a v sadech v našem okolí!

Zelenina a ovoce přepravovaná z ciziny se sklízí nezralá a cestuje 1-2 dny od nejbližších sousedů a týden a více ze zámoří, aby na pultech obchodů byla v ideální zralosti a čerstvosti. Kvůli umělému dozrávání, přepravě, nevhodnému skladování, expozici tepla a světla a další vlivům taková zelenina a ovoce ztrácí významnou část svých přirozených vitamínů, antioxidantů a dalších živin.

Dnešní zelenina a ovoce obsahuje stále méně vitamínů

Dokazují to už i studie. U rajčat se snížil podíl vápníku oproti roku 1985 o neuvěřitelných 78 %, u brokolice to bylo o 73 %. Extrémně nízké hodnoty byly zjištěny také u vitaminu C, kde jeho obsah u jablek poklesl o 60 % a u jahod dokonce o 87 %. Vědecké práce potvrzují, že důvodem je příliš brzké sklízení, uchovávání  chladicích boxech a následně rychlené dozrávání v umělé atmosféře, používání pesticidů, dusičnanů, herbicidů a fungicidů a u zeleniny z ciziny je také důvodem pěstování ve velkých sklenících, kdy některé plodiny ani nepřijdou do kontaktu s půdou, ze které by mohly minerály čerpat (1).

zdroj: Geigy Pharmakonzern, Switzerland (1985), Lebensmittellarbor Karlsruhe (1996), Sanatorium Oberthal (2002)

Jak to vidíme v Jíme Jinak?Dáváme důraz na sezónnost a lokálnost. Snažíme se buď si zeleninu a ovoce sami pěstovat, anebo co nejvíce nakupovat čerstvé potraviny od farmářů. Pokud máme na výběr, vždy volíme českou čerstvou zeleninu nebo ovoce.

Čerstvé není čerstvé, tak budeme jíst mražené!

Možná vás teď napadne, jestli není řešením kupovat si ovoce a zeleninu mraženou? Rozhodli jsme se to prozkoumat a brzy vám na toto téma přineseme článek, který bude obsahovat témata:

  • je vhodné si ovoce a zeleninu ze zahrádky namrazit?
  • mohu si navařit jídlo do mrazáku a pak ohřívat?
  • co na mražení říkají studie a co celostní medicína?
  • mění se v mraženém ovoci a zelenině množství živin?
  • co je lepší – čerstvé nebo mražené?

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Dostala jsem se do pohody a vím, co malému uvařit (Andrea)

Andrea: Dobrý den, jsem s Klubem Jíme Jinak cca...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Nádherně jsem si pošmákla a ještě jsem zhubla (Eva)

Eva: Děkuji, Evi, za krásný a velmi výživný rozhovor....
  1. Jelikoz jsem s vami v klubu od jara a chci i do kurzu priprava na vanoce potrebuji si vyjasnit jak je to tedys cerstvym ovocem kdy a kolik ho denne jist protoze ho vubec v jidelniccichnevidim a myslim si ze prvni jidlo po ranu by melo obsahovat nejake cerstve ovoce samostatne,a tak se energiji i vytaminy nakopnout hned po ranu,muzete mi vysvetlit jak to vidite vy,dekuji

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSpolečné spaní
Další článekRostlinné „klobásky“