Domů > Nepřehlédněte

Jak správně skladovat ovoce a zeleninu, aby dlouho vydržela

Jak skladovat zeleninu? Co patří do lednice a co rozhodně nikoli? Jak prodloužit životnost brokolici a květáku? A jak skladovat bylinky a saláty? A jak zacházet s rozkrojenou zeleninou? Máme pro vás osvědčené tipy.

Do lednice nebo do spíže?

  • Zelenina vyžaduje teplotu pro skladování okolo 2 – 8 °C. Ideální pro skladování je chladný a vzdušný sklep s dostatečnou vlhkostí. V domácnostech bez sklepa je ideální lednice.
  • Zelenina se v lednici umísťuje do k tomu určených spodních šuplíků.
  • Do lednice umisťujeme všechny druhy, kromě zeleniny, která tam vyloženě nepatří: rajčata, okurky, lilky, papriky, zázvor, dýně (ty uchovávejte v pokojové teplotě), cibule, česnek (ty milují tmu, je dobré je umístit do papírové tašky nebo bavlněného pytlíku), cukety a batáty se hodí spíše do sklepa nebo spíže.
  • Brambory běžně nepoužíváme, ale pokud si pěstujete vlastní, tak je skladujte ve tmě a v chladu ve sklepě, abyste zabránili tvorbě jedovatých klíčků.
  • Rozkrojenou zeleninu však do lednice je umístíme, nejlépe zavřenou do skleněné misky, vakuové nádobky apod., aby neokorávala a déle vydržela.
  • Nezralá avokáda do lednice také nepatří.
  • Ani melouny, které vnímáme spíše jako ovoce, nepatří do lednice, dokud nejsou nakrojené.
  • Z ovoce do lednice nepatří citrusy, banány, mango, ananas (pokud jsou již nakrájené, tak ano).
  • Zbytečné je také dávat do lednice jablka a hrušky. Těm svědčí mísa v kuchyni.

Aby dlouho vydržela

Je vhodné dodržovat několik principů, které zelenině v lednici prodlouží životnost (přečtěte si také Těmto potravinám lednice škodí. Skladujete je správně?). Každý druh zeleniny je tvořen jinými typy tkání, proto vydrží jinou dobu a je třeba jim přizpůsobit dobu skladování – např. kapusta, čínské zelí, hlávkové zelí vydrží kolem dvou týdnů, kadeřávek pět až deset dnů a růžičková kapusta tři až čtyři dny.

  • Před samotným skladováním zeleninu vybalíme z plastových obalů, přebereme, oddělíme poškozené plody, ale neomýváme (omýváme zásadně až před přímou konzumací, jinak ztratí přirozenou ochranu proti plísním a hnilobě), maximálně otřeme suchým hadříkem.
  • Choulostivé listové druhy zeleniny a bylinek (např. kadeřávek, petrželka aj.) zabalíme do vlhké utěrky, aby nezvadly, anebo konce ponoříme do sklenice s vodou (takto je můžeme skladovat i mimo lednici).
  • Ovoce a zelenina milují sucho. Umístíme je proto do lednice do nádoby nebo zásuvky vyložené kuchyňskými papírovými utěrkami, které absorbují přebytečnou vlhkost.
  • Brokolice vydrží déle, když překryjeme její svrchní část vlhkou utěrkou a dáme ji stonkem do sklenice s vody.
  • Hlávkový salát déle vydrží, když jej posadíme do misky s vodou. Hlavou do vody a řezem nahoru. Pokud má ještě kořínky, tak naopak – kořínky ponořit do vody.
  • Ředkvičky vydrží déle čerstvé, když se jim uřežou listy a ponoří se kořínkem do vody.
  • Květák zabalíme celý do vlhké utěrky nebo do potravinové fólie s několika dírkami.
  • Zeleninu skladujeme ve spodní zásuvce určené na zeleninu. Plody si v ní uchovají plnou chuť a vůni.
  • Zeleninu neskladujeme s ovocem (ovoce uvolňuje ethylen, který zkracuje životnost a způsobuje rychlejší dozrávání).

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Nevím jak skladovat zeleninu. Nemám sklep, ani mrazák a lednici jen malou. Abych nemusel tak často nakupovat alespoň to základní – kořenovou zeleninu, tak jsem si koupil do zásoby a dal to na jediné místo kde jsem myslel že by to šlo. Do takové komory v chodbě. Je tam tma a nejchladněji v domě. Ale po dvou týdnech je to plesnivé. Docela jsem z toho mrzutý. Nechce se mě úplně kupovat mrazák, ale nevím jsou-li jaké jiné možnosti ?
Sklep tu ani postavit nejde – vysoká spodní voda. Vykopu metr a voda. Má to sice výhodu, že mám na zahradě studnu na vodu na zalévání, která má hloubku tři metry a i v loňském suchu tam bylo pořád dva metry vody. Ale pod zem se tu nepostaví nic, nebo jen velmi nákladně. Tím i odpadá možnost krechtů …
Nechce se mě úplně používat mražené potraviny ve větší míře a utrácet za další spotřebič elektřiny, ale nevím co jiného vymyslet ?
A to ještě neřeším jak uchovám zeleninu, kterou letos pěstuji v mnohem větším množství :-)
Hodně jsem si zvykl na komfort, že kdykoliv zajdu do supermarketu a koupím cokoliv. Ale to teď jednak není vhodně a ani už se mě to moc nechce dělat. Navíc se snažím kupovat zeleninu která necestovala půl planety a taková taky není k dispozici na lusknutí. Tak co ale s tím ? Mě to pořád vrací k “nechtěnému” mrazáku ….
Nebo ještě si to zavařovat, ale sterilovaná zelenina je asi pro tělo stejně kyselotvorná jako ta delší dobu uvařená ?

A jak skladovat kořenovou zeleninu s natí? Je vhodné nať ustříhnout a dát do sklenice s vodou mimo lednici a nebo celou zeleninu i s natí zabalit do vlhké utěrky a dát do spodního šuplíku v lednici?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

8

Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...
klub
4

Jak zdravě zařadit rajčata, papriky a lilky do stravy. Inspirujte se našimi předky!

Rajčata, papriky, lilek a brambory. Pomalu začíná jejich sezóna… To vše jsou lilkovité rostliny, které obsahují toxické látky lektiny, ale také solan...
klub
16
4

Jak přizpůsobit stravu na podzim a vyhnout se nemocem

Jak se stravovat na podzim, abychom minimalizovali únavu, rýmy, chřipky a nachlazení? Vyvarujte se těchto chyb v jídelníčku a minimalizujte typické podzimn...
Blog
klub
8
2

Vaříme v elementu KOV (podzim) – budujeme silnou imunitu

Biologický podzim začíná už v půlce srpna a odehrává se v elementu kovu. Které potraviny jsou pro něj vhodné a které orgány je třeba posilovat? Co tyto org...
4
2

13 tipů, jak využít zbytky potravin v kuchyni

Při vaření a přípravě zdravých pokrmů vzniká odpad, který často končí v koši, v lepším případě na kompstě. To je ale škoda, i odkrojky od zeleniny, ovoce, ...