Jak skladovat zeleninu? Co patří do lednice a co rozhodně nikoli? Jak prodloužit životnost brokolici a květáku? A jak skladovat bylinky a saláty? A jak zacházet s rozkrojenou zeleninou? Máme pro vás osvědčené tipy.
Do lednice nebo do spíže?
- Zelenina vyžaduje teplotu pro skladování okolo 2 – 8 °C. Ideální pro skladování je chladný a vzdušný sklep s dostatečnou vlhkostí. V domácnostech bez sklepa je ideální lednice.
- Zelenina se v lednici umísťuje do k tomu určených spodních šuplíků.
- Do lednice umisťujeme všechny druhy, kromě zeleniny, která tam vyloženě nepatří: rajčata, okurky, lilky, papriky, zázvor, dýně (ty uchovávejte v pokojové teplotě), cibule, česnek (ty milují tmu, je dobré je umístit do papírové tašky nebo bavlněného pytlíku), cukety a batáty se hodí spíše do sklepa nebo spíže.
- Brambory běžně nepoužíváme, ale pokud si pěstujete vlastní, tak je skladujte ve tmě a v chladu ve sklepě, abyste zabránili tvorbě jedovatých klíčků.
- Rozkrojenou zeleninu však do lednice je umístíme, nejlépe zavřenou do skleněné misky, vakuové nádobky apod., aby neokorávala a déle vydržela.
- Nezralá avokáda do lednice také nepatří.
- Ani melouny, které vnímáme spíše jako ovoce, nepatří do lednice, dokud nejsou nakrojené.
- Z ovoce do lednice nepatří citrusy, banány, mango, ananas (pokud jsou již nakrájené, tak ano).
- Zbytečné je také dávat do lednice jablka a hrušky. Těm svědčí mísa v kuchyni.
Aby dlouho vydržela
Je vhodné dodržovat několik principů, které zelenině v lednici prodlouží životnost (přečtěte si také Těmto potravinám lednice škodí. Skladujete je správně?). Každý druh zeleniny je tvořen jinými typy tkání, proto vydrží jinou dobu a je třeba jim přizpůsobit dobu skladování – např. kapusta, čínské zelí, hlávkové zelí vydrží kolem dvou týdnů, kadeřávek pět až deset dnů a růžičková kapusta tři až čtyři dny.
- Před samotným skladováním zeleninu vybalíme z plastových obalů, přebereme, oddělíme poškozené plody, ale neomýváme (omýváme zásadně až před přímou konzumací, jinak ztratí přirozenou ochranu proti plísním a hnilobě), maximálně otřeme suchým hadříkem.
- Choulostivé listové druhy zeleniny a bylinek (např. kadeřávek, petrželka aj.) zabalíme do vlhké utěrky, aby nezvadly, anebo konce ponoříme do sklenice s vodou (takto je můžeme skladovat i mimo lednici).
- Ovoce a zelenina milují sucho. Umístíme je proto do lednice do nádoby nebo zásuvky vyložené kuchyňskými papírovými utěrkami, které absorbují přebytečnou vlhkost.
- Brokolice vydrží déle, když překryjeme její svrchní část vlhkou utěrkou a dáme ji stonkem do sklenice s vody.
- Hlávkový salát déle vydrží, když jej posadíme do misky s vodou. Hlavou do vody a řezem nahoru. Pokud má ještě kořínky, tak naopak – kořínky ponořit do vody.
- Ředkvičky vydrží déle čerstvé, když se jim uřežou listy a ponoří se kořínkem do vody.
- Květák zabalíme celý do vlhké utěrky nebo do potravinové fólie s několika dírkami.
- Zeleninu skladujeme ve spodní zásuvce určené na zeleninu. Plody si v ní uchovají plnou chuť a vůni.
- Zeleninu neskladujeme s ovocem (ovoce uvolňuje ethylen, který zkracuje životnost a způsobuje rychlejší dozrávání).
Nevím jak skladovat zeleninu. Nemám sklep, ani mrazák a lednici jen malou. Abych nemusel tak často nakupovat alespoň to základní – kořenovou zeleninu, tak jsem si koupil do zásoby a dal to na jediné místo kde jsem myslel že by to šlo. Do takové komory v chodbě. Je tam tma a nejchladněji v domě. Ale po dvou týdnech je to plesnivé. Docela jsem z toho mrzutý. Nechce se mě úplně kupovat mrazák, ale nevím jsou-li jaké jiné možnosti ?
Sklep tu ani postavit nejde – vysoká spodní voda. Vykopu metr a voda. Má to sice výhodu, že mám na zahradě studnu na vodu na zalévání, která má hloubku tři metry a i v loňském suchu tam bylo pořád dva metry vody. Ale pod zem se tu nepostaví nic, nebo jen velmi nákladně. Tím i odpadá možnost krechtů …
Nechce se mě úplně používat mražené potraviny ve větší míře a utrácet za další spotřebič elektřiny, ale nevím co jiného vymyslet ?
A to ještě neřeším jak uchovám zeleninu, kterou letos pěstuji v mnohem větším množství :-)
Hodně jsem si zvykl na komfort, že kdykoliv zajdu do supermarketu a koupím cokoliv. Ale to teď jednak není vhodně a ani už se mě to moc nechce dělat. Navíc se snažím kupovat zeleninu která necestovala půl planety a taková taky není k dispozici na lusknutí. Tak co ale s tím ? Mě to pořád vrací k „nechtěnému“ mrazáku ….
Nebo ještě si to zavařovat, ale sterilovaná zelenina je asi pro tělo stejně kyselotvorná jako ta delší dobu uvařená ?
… mimochodem kdybych dnes pořizoval dům nebo místo pro něj tak první co by mne zajímalo tak jaký je tam zdroj vody, jestli a jaký je tam sklep a jaké je okolí domu a jaká je tam půda. Dům se dá opravit, přestavět. Ale kvalitní zdroj vody, úrodná půda a dobré místo jsou k nezaplacení …..
Tak to můžu podepsat vlastní krví. S tou půdou jsme to trochu neodhadli 😂😂
Evi, jak vhodné či ne a případně proč je uchování zeleniny pomocí sterilování ( zavařeniny ) a mražení ?
Petře, čerstvé je ideál, mrkni na https://www.jimejinak.cz/mrazena-versus-cerstva-zelenina-a-ovoce-vite-co-je-lepsi/ , https://www.jimejinak.cz/proc-je-nutne-mit-jidlo-cerstve/, další souvislosti pod heslem https://www.jimejinak.cz/stitky/ohrivani/ , super je třeba rozhovor https://www.jimejinak.cz/dusan-blaha-jak-na-kuchyn-podle-feng-shui-cast-1/
Zavařování necháváme na přebytky úrody. Lepší než mrazit je zavařit, nasušit. Zamrazila bych si max trochu ovoce na koláče, kdybych měla přebytek ovoce. Ale neměl by to pak být základ jídelníčku viz článek o mražení.
Dekuji Evi,🌺 odkazy si proctu. Intuitivne se me do uchovani mrazenim nejak nechce. Ani neumim rict proc. Tak jsen zvedav co se v clanckach dozvim 🙂 Jinak sice na tomto zarizeni je obtizne psat diakritiku (palubni pocitac Tolanske hvezdne lodi to nema v dostupnem modu), ale za to ti mohu poslat kvetinu ci vesmirneho jednorozce … 🦄 😁😊😇
Díky za jednorožce, Petře 👍, to zase neumím já! Ale když píšu všema deseti, tak zase umím i s háčkama a čárkama 😃 Dej na intuici!
A jak skladovat kořenovou zeleninu s natí? Je vhodné nať ustříhnout a dát do sklenice s vodou mimo lednici a nebo celou zeleninu i s natí zabalit do vlhké utěrky a dát do spodního šuplíku v lednici?
Obojí je možné, záleží, co s ní máš v plánu a kolik máš místa v lednici. Já většinou skladují celé společně a podle potřeby si natě odstřihuju do vávaru nebo na posypku.
Videla jsem dokument na nemecke tv, kde se timto tematem zabivali s presnosti sobe vlastni 😃. Na zkousku vzali 2 papriky a 2 jablka a po 7 dni nechali jedno bud v lednici nebo volne lezet v kuchyni. Merili pred a po mnozstvi vitaminu. Paprika v lednici o spoustu vit. prisla, stejne jako jablko na lince. Jablko v lednici nepatrne vitaminy navysilo a paprika na lince sice opticky seschla, ale obsah vitaminu se navysil podstatne.