Silvie vyhrála Jarní očistu v naší soutěži na FB a pustila se do ní víc než naplno. Po čtyřech týdnech si uvědomila, že jí 100% nasazení přináší víc stresu než radosti a výrazně zvolnila tempo. Moc se nám líbil její přístup a hlavně co Silvii očista naučila. A o to se chceme s radostí s Vámi podělit.

Jarní očistu jsem skončila po 4 týdnech

Je to už víc jak 14 dní, kdy jsem se rozhodla nedokončit Jarní očistu. Skončila pro mě čtvrtým týdnem. Ale skončila doopravdy?

Všechno nebo nic

Musím se přiznat, že pro mě bylo, i když jsem na mateřské dovolené, časově velmi náročné plnit jídelníček na 100% – protože moje heslo zní: „Všechno nebo nic“. Trávila jsem v kuchyni, nad přípravami a plánováním tolik času, že jsem si uvědomila, že jsem z toho ve stresu jak já, tak i moje děti, které stále jen čekaly, protože „maminka musí teď dovařit tohle“ a „maminka musí vymyslet, jak to jídlo na zítra celé zorganizuje“. Postavila jsem Jarní očistu na první kolej do doby, než jsem si tenhle stres celé rodiny uvědomila.

A tak jsem vypnula. Z jednoho dne jsem si vybrala 1-2 jídla. Polévku od snídaně jsem si dala i k obědu, hlavní chod z oběda jsem s chutí snědla i k večeři. Cílem programu bylo očistit tělo a pojmout tuto očistu atraktivně, vábně a lahodně na pohled. Mnohdy se mi už při čtení jídelníčku sbíhaly sliny. Je pravda, že nikdo nám neříkal, že to bude snadné, ale co je snadné? Ano, bylo časově náročnější připravovat několik teplých pokrmů denně, ale ta chuť, vážení! TA CHUŤ! Kloubouček dolů před všemi, kdo to zvládl do konce a chodil K tomu do práce. Opravdu, to jste borci. Já jsem asi cíťa a víc přemýšlím nad pohodou v hlavě, než v břiše, i když, to jde mnohdy ruku v ruce.

Jako veganka jsem si myslela, že už to znám

Coby veganka si myslela, že se už skoro celý rok poctivě čistím. A proč jsem tedy vůbec do Jarní očisty pustila? Čekala jsem, že mi dá něco navíc. Že mi Eva s Helenou ukáží, že to co dělám, můžu dělat ještě barveněji a pestřeji, že si můžu s jídly víc pohrát a pustit fantazii pusu na špacír. Čekala jsem nějakou přidanou hodnotu k mému dosavadnímu stravování. A taky, že jo! 

Kamarádka Káťa, která absolvovala Jarní očistu též, se mě při mých splínech zeptala: „Kdybys očistu nevyhrála a zaplatila by sis ji, litovala bys“? „NE“. Očista mě totiž hodně naučila. Co třeba?

  • že polévka k snídani je nejvíc
  • že mi může HODNĚ chutnat i jiná snídaně něž kaše nasladko
  • že miso pasta je nepostradatelná ingredience, která doma nesmí chybět
  • že existuje FANTASTICKÉ tahini (které je silně návykové)
  • že se dají jako příloha nakombinovat dvě obiloviny
  • že mi může chutnat tempeh i seitan (tempeh víc !)
  • že večeře není jen o pečivu (byť s rostlinnou pomazánkou)
  • že existuje řapíkatý celer a chutná mi!
  • že existuje úplňkový půst
  • že není těžké vybočit ze zajetých standardů
  • naučila jsem si dopřát si „melta time“
  • kapusta nebo řepa v polévce? ANO!
  • klíčky, klíčky, klíčky!
  • očista mě naučila pít výborný Bancha čaj, škoda té ceny, ale louhovat se dá klidně i 3x!!!
  • zamilovala jsem si placky ze zbytků obilovin! 
  • a určitě bych přišla i na další pozitiva…

Už mnohokrát jsem Evu a Helenu vychválila za jejich energii, inspiraci, nadšení, lásku k jídlu a znovu to udělám. Děkuji. Děkuji za program Jarní očisty, která mi, přesto, že jsem ji 100 % nedokončila, mnoho dala. Teď mi dokonce i manžel masožrout občas odpoví na otázku: „Co si dáš zítra k obědu“? „Dám si něco s Tebou“♥.

Kdo přemýšlíte, zda se do programu Jarní očista pustit nebo ne, za mě rozhodně ano! Je to jeden z nejlepších kroků, který můžete pro své zdravé, soucitné stravování a zdraví jako takové udělat. Eva s Helenou ti už vědí. Chystají recepty a programy, spravují stránky tak, aby byly přehledné a aby upoutaly… a dělají to srdcem. A to je TEN důvod, proč to funguje. Protože jsou o tom přesvědčené a přesvědčí i vás (ne, fakt nejsem podplacená, jsem z nich jen neuvěřitelně nadšená).

Silvie 32let

🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si zdravě pochutnat!

  • zdravé Vánoční cukroví
  • ➡ nejoblíbenějších dezerty
  • ➡ 23 videoreceptů + ebook

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

8 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Děkuji za milé komentáře 🙂 Je pravda, že jsem vlastně neskončila… jen pokračuju v již započatém. A mám z toho radost. Je milé vidět, že někomu stojí za to poslat cizímu člověku zpětnou vazbu 🙂 Děkuji 🙂 Hezký den dámy 🙂

    • Super…děkuji za připomenutí mích začátků..při čtení článku se usmívám, vlastě spíš směju a vzpomínám, jak jsem měla plnou hlavu toho vaření jinak …někdy to bylo i tak, že plné zuby, když jsem s plným nasazením s
      nadšením servírovala na stůl manželovi talíře plné zdravých dobrot a on vždy nezapoměl okomentovat, že je to pěkný hnus, ale přežít se na tom dá….Chtěla bych jen napsat, jak je to dnes a doporučit at nic nehrotíte. Já se už zaběhla, vařím s lehkostí a podle nálady, podle toho co se doma nachází, co venku vyroste, a už nemám žádný stres z toho, abych vše měla tak, jak má být, protože nakonec to tak mám a stačilo udělat přesně to, co popisujete vy…zvolnit, přejít na vlastní selský rozum a nic nehrotit!!!

  2. Moc gratuluji. Sisi sleduji na fb a jeji přístup k jidlu a sportování mě hodně inspiruje. Vše dělá srdcem a hlavou. Je prostě skvělá 😉.

  3. Je vidět, že je pořád co objevovat. I když jste „skončila“, vlastně jste si to upravila tak, jak Vám to vyhovuje. Nenásilně. I to se počítá. Chválím. Jen tak dál.

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFialky voní jen do první jarní bouřky
Další článek13 tipů jak využít zbytky potravin v kuchyni