Ve Francii je to první vegan restaurace, která získala toto ocenění. V zemi gurmánů je to velká událost. Jídlo bez masa se tu dlouho nepovažovalo za jídlo. A tady nepoužívají žádné živočišné produkty, tedy ani mléko, smetanu, sýr nebo vejce. Podívejte na ty fotky, já bych si dala hned říct!

Gurmáni přecházejí na veganskou stravu

Mimo Francii už dříve vegetariánské i veganské restaurace michelinskou hvězdu získaly, ale ve Francii je to premiéra. Restaurace s  názvem ONA („Origine Non Animale“, tedy Neživočišného původu) ruší zažité stereotypy o tom, co se v této gurmánské zemi považuje za dobré jídlo. Bývaly doby (a není to tak dávno), kdy když jste Francouzovi řekli, že nejíte maso, odpověděl by: „Ale ty jíš kuře, že?“ Koneckonců u nás to není jiné, taky jste se s tím možná setkali, když jste odmítli na oslavě steak nebo klobásu. Já tedy mockrát.
No a teď ve Francii probíhá něco jako kuchařská revoluce – v kurzu jsou stále více bezmasé a zcela veganské pokrmy. A snad na znamení, že Francouzi jsou připravení přijmout sílící hlavní proud, ocenili první vegan restauraci ve své zemi michelinskou hvězdou.

Čtyři roky ke hvězdě

Šéfkuchařkou restaurace je Claire Vallée (41 let), která otevřela svůj podnik v Arès v jihozápadní Francii již v roce 2016 díky crowdfundingové kampani (sbírka peněz od většího množství lidí) a půjčce od zelené banky. O něco více než čtyři roky později a s kuchyní, která je v současné době uzavřena kvůli pandemii, se stala první restaurací zcela bez živočišných produktů v zemi, která získala klasickou michelinskou hvězdu. Také získala „zelenou hvězdu“ pro své silné etické sklony. (1)
Za zmínku jistě stojí, že Clair, která je původní profesí archeoložka, se vaření začala profesionálně věnovat jako samouk. Veganské kuchyni propadla až po cestě do Thajska.
Než byla loni nucena uzavřít, nabízela obvykle sedm jídel a v nabídce nikdy nechyběly celer, jantarové pivo, pinie,  hříbky a saké. Když se novináři 18.1. 2021 po udělení ceny ptali Claire, jak se cítila, když jí průvodce Michelin přinesl dobrou zprávu, odpověděla: „Cítila jsem se, jako by mě srazil vlak.“
„Stalo se to proto, že jste ve mě věřili, že jste věřili v to, nač jsem bláznivě vsadila navzdory pochybnostem, obavám a strachu. Michelinskou hvězdu jsme dostali i díky tomu, že jsme na tom čtyři roky společně pracovali,“ napsala šéfkuchařka na svém Instagramu.(2)

Udrží se?

Jsme si jisti, že francouzská legie nových veganů a mnoho dalších, kteří se postaví do fronty, aby co nejdříve vyzkoušeli oceňované michelinské talíře restaurace ONA, by restauraci udržela v chodu. Otázka je, co bude dál, když je kvůli pandemii už tak dlouho uzavřena.
Když jsem si procházela fotky na webu restaurace, sbíhaly se mi sliny. Hned bych si po nějakém talíři sáhla! Tak krásně to vypadá, i když kolikrát vůbec nevíte, co to je. Cena samozřejmě odpovídá prezentaci, kvalitě surovin – tříchodové menu stojí 24 euro, sedmichodové sváteční nedělní menu 59 euro.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekČerné fazole s ovsem
Další článekPikantní zimní tempeh s černými nudlemi