Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Jablečný štrůdl z celozrnné mouky

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

První překvapení zdravé varianty štrůdlu bylo, že se s těstem opravdu nádherně pracovalo. Druhé, že štrůdl byl hotový velmi rychle a to třetí, že mi chutná víc, než klasická verze z lískového těsta. Už jen z těchto tří důvodů určitě stojí za vyzkoušení.

Vážné onemocnění a to, že jsem díky lékům přibrala 10 kg, bylo pro mě velkým impulsem ke změně. Díky úpravě jídelníčk...

Základní informace

První překvapení zdravé varianty štrůdlu bylo, že se s těstem opravdu nádherně pracovalo. Druhé, že štrůdl byl hotový velmi rychle a to třetí, že mi chutná víc, než klasická verze z lístkového těsta. Už jen z těchto tří důvodů určitě stojí za vyzkoušení.

Ingredience na dvě “nohy”
  • 3 hrnky (cca 2dcl) celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 3/4 hrnku kvalitního oleje (sezamový, slunečnicový, oříškový…)
  • voda dle potřeby, vychází to na 3/4 až jeden hrnek
  • špetka soli
  • 4 větší jablka
  • 3/4 hrnku spařených hrozinek
  • 1 lžíce skořice
  • 1/4 l hrnku vlašských, nebo jiných strouhaných ořechů
  • 3/4 hrnku vlašských, nebo jiných ořechů nalámaných na větší kusy
  • 4 lžíce sladěnky (nemusí být)
  • 3 lžíce sušeného sladovitu (nemusí být)
Postup

Jako první smícháme mouku, olej, sůl a vodu a uhněteme středně hutné těsto, se kterým se dobře pracuje. Pokud se drobí a je příliš suché, přidáme trochu vody, pokud je moc mazlavé, snese ještě trochu mouky. Těsto necháme chvilku v ledničce odpočinout. Mezitím spaříme propláchnuté hrozinky vařící vodou. Potom vykrájíme jablka a nakrájíme, nebo nastrouháme  na tenké plátky. Jablka není nutné loupat, ve slupce je spousty prospěšných minerálů, ale pokud je máte rádi oloupaná, nevadí to. V míse smícháme nakrájená jablka, skořici, na kusy nalámané ořechy a hrozinky.

Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme z prvního tenký obdélníkový tvar. těsto by se nemělo lepit, takže není nutné ho podsypávat. Vyválené těsto namotáme na váleček a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto zde rozmotáme, prostředek posypeme mletými ořechy, na to navrstvíme nakrájená jablka s hrozinkami, můžeme pokapat sladěnkou a pevně zabalíme. Nejprve přehněte okraje na kratší straně štrůdlu a posléze pevně utáhněte nejdřív jednu delší stranu a přes to druhou. Těsto by mělo zabalit celou náplň a nikde by neměla vzniknout díra. Opatrně prstem upevněte přehyby na těstě, aby náplň nemohla vytéct ven.

Stejně pokračujte i s druhým štrůdlem.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180’C asi 20-25 minut.

Po upečení a vychladnutí je možné ho posypat sušenou sladěnkou, pak vypadá jako pocukrovaný, ale není to vůbec nutné, chutná výborně i tak.

Nechte si kousek těsta stranou na opravy. Může se stát, že se vám kus štrůdlu protrhne, nebo se vám nepodaří zabalit tak, jak jste chtěla. Pak jednoduše rozválejte těsto na velikost větší, než je díra a přiložte ho, jako záplatu a okraje záplaty prsty pevně přimáčkněte. Pokud vám těsto nezbylo, vyrobte si od oka kousek na opravy (trochu mouky, oleje a vody).

Obměna

Pokud máte rádi hrušky, nebo jiné ovoce, udělejte si náplň jinou. Pokud se vám štrůdl bude zdát málo sladký, dejte příště víc hrozinek a pokapejte víc sladěnkou. Jako náplň se dá použít  cokoliv, klidně i falešná tvarohová z tofu a sladěnky, nebo povidlová, či maková.

Místo špaldové mouky klidně použijte jinou celozrnnou. Místo oříšků použijte mandle, nebo slunečnicová semínka.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Recept jsem také zkusila, chuťově je to paráda, ale protože mi nedělá dobře lepek, dala jsem cca půl množství mouky bez lepku a těsto se drobilo, válení jsem ani nezkoušela. Je nějaká možnost, jak recept udělat i bezlepkově? Napadá mě pohanková mouka, ta mi ale nechutná. Šlo by lepivost v těstě nějak nahradit?

Jindřiška
13. 3. 2023

to je vážně skvělý recept, s těstem se pracuje skvěle, dělám to nakonec jako roládu a to tenké těsto “napříč” závinem je pak lahodné :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkový koláč s arónií a chia semínky

Arónie neboli černá jeřabina se opět dostává do povědomí lidí díky jejím léčivým účinkům a vysokému obsahu vitamínů, flavonoidů, železa a vápníku. Právě te...
5
38

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...