Základní informace

První překvapení zdravé varianty štrůdlu bylo, že se s těstem opravdu nádherně pracovalo. Druhé, že štrůdl byl hotový velmi rychle a to třetí, že mi chutná víc, než klasická verze z lískového těsta. Už jen z těchto tří důvodů určitě stojí za vyzkoušení.

Ingredience na dvě „nohy“

  • 3 hrnky (cca 2dcl) celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 3/4 hrnku kvalitního oleje (sezamový, slunečnicový, oříškový…)
  • voda dle potřeby, vychází to na 3/4 až jeden hrnek
  • špetka soli
  • 4 větší jablka
  • 3/4 hrnku spařených hrozinek
  • 1 lžíce skořice
  • 1/4 l hrnku vlašských, nebo jiných strouhaných ořechů
  • 3/4 hrnku vlašských, nebo jiných ořechů nalámaných na větší kusy
  • 4 lžíce sladěnky (nemusí být)
  • 3 lžíce sušeného sladovitu (nemusí být)

Postup

Jako první smícháme mouku, olej, sůl a vodu a uhněteme středně hutné těsto, se kterým se dobře pracuje. Pokud se drobí a je příliš suché přidáme trochu vody, pokud je moc mazlavé, snese ještě trochu mouky. Těsto necháme chvilku v ledničce odpočinout. Mezitím spaříme propláchnuté hrozinky vařící vodou. Potom vykrájíme jablka a nakrájíme, nebo nastrouháme  na tenké plátky. Jablka není nutné loupat, ve slupce je spousty prospěšných minerálů, ale pokud je máte rádi oloupaná, nevadí to. V míse smícháme nakrájená jablka, skořici, na kusy nalámané ořechy a hrozinky.

Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme z prvního tenký obdelníkový tvar. těsto by se nemělo lepit, takže není nutné ho podsypávat. Vyválené těsto namotáme na váleček a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto zde rozmotáme, prostředek posypeme mletými ořechy, na to navrstvíme nakrájená jablka s hrozinkami, můžeme pokapat sladěnkou a pevně zabalíme. Nejprve přehněte okraje na kratší straně štrůdlu a posléze pevně utáhněte nejdřív jednu delší stranu a přes to druhou. Těsto by mělo zabalit celou náplň a nikde by neměla vzniknout díra. Opatrně prstem upevněte přehyby na těstě, aby náplň nemohla vytéct ven.

Stejně pokračujte i s druhým štrůdlem.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180’C asi 20-25 minut.

Po upečení a vychladnutí je možné ho posypat sušenou sladěnkou, pak vypadá jako pocukrovný, ale není to vůbec nutné, chutná výborně i tak.

Nechte si kousek těsta stranou na opravy. Může se stát, že se vám kus štrůdlu protrhne, nebo se vám nepodaří zabalit tak, jak jste chtěla. Pak jednoduše rozválejte těsto na velikost větší, než je díra a přiložte ho, jako záplatu a okraje záplaty prsty pevně přimáčkněte. Pokud vám těsto nezbylo, vyrobte si od oka kousek na opravy (trochu mouky, oleje a vody).

Obměna

Pokud máte rádi hrušky, nebo jiné ovoce, udělejte si náplň jinou. Pokud se vám štrůdl bude zdát málo sladký, dejte příště víc hrozinek a pokapejte víc sladěnkou. Jako náplň se dá použít  cokoliv, klidně i falešná tvarohová z tofu a sladěnky, nebo povidlová, či maková.

Místo špaldové mouky klidně použijte jinou celozrnnou. Místo oříšků použijte mandle, nebo slunečnicová semínka.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

➠ Jak na léto zhubnout bez dřiny
➠ Jak upravit jídelníček
➠ Nejčastější letní chyby
➠VIDEO:Jak zhubnout do plavek
(vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

Neuvěřitelných 95 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tažený štrúdl u nás nesmí o vánocích chybět 🙂 Jen podle mamky a ve starých receptech přidáváme lžičku octa, pro lepší tažnost. Vždy se pak vyválí úplně natenko a nikdy se netrhá.

  2. Chci se zeptat, zda se da udelat bezlepkova verze? Vetsinou pecu s jahelnou a ryzovou moukou, pohankova mi moc nejede, ale trocha bych dala…Dekuji

    • Bohužel bezlepkové pečení není tak jednoduché, že by se celozrnná mouka vyměnila za bezlepkovou. Chce to prostě zkoušet, ubrat nebo přidat vodu, psát si poznámky, jak to dopadlo… Až se vám podaří to správné těsto, tak určitě dejte vědět.

  3. Nevím, jestli to tu už někdo nenapsal, ale doporučuji dát do těsta asi dvě lžíce chia semínek nabobtnaných asi v šesti lžících vody. S těstem se velice dobře pracovalo a vůbec se netrhalo :-).

  4. Dobrý den, mohla bych se Vás v rámci tohoto receptu zeptat na manipulaci se sladěnkou? Uchovávám jí otevřenou v lednici, čím ještě víc ztuhne a pak bojuju nejen s tím, jak jí vyndat ze sklenice (táhne se to velmi 🙂 ), ale hlavně pak jak sladěnku sundat do jídla. Když je ta lžíce jedna, je to ok, nějak s ní to teplé jídlo zamíchám a ona sleze, ale když chci třeba ty 4 jako v receptu? Mám tu lžíci už pak zadělanou, znovu jí strčit do sklenice nejde. Jak to řešíte? Co je ten trik :-)? Předem moc děkuji za inspiraci!

    • Petro, já ji uchovávám při normální pokojové teplotě, poradila mi to kamarádka, když jsem ji taky chtěla šoupnout do lednice.Nandám lžíci a druhou to seškrabu a takhle postupně nandavám a pak ty lžíce olížu:Daby nepřišlo nic nazmar:D

      • I otevřenou klidně nechat při pokojové teplotě? Zkusím. Zas tak velké balení to není, to je fakt, i kdyby se to zkazilo, nic hrozného se neděje. Moc děkuju. A Janapelko, ještě dlužím i poděkování za jiný Váš starší komentář, kde jste mi radila kineziologii-osteopatii. Tak jojo, i tam chodím. Jdu na to odevšad :-). Zajímavé je, že paní říkala, že je vidět, jak jsem se otevřela po dětech. Že teď už jí to pouští dál než před dětmi. Ale holt se mi muselo narodit jedno přecitlivělé a jedno dokonce autistické dítě, abych se na některé věci podívala jinak. Například na jídlo :-).

        • Kamarádka měla slad z Bruntálu, mě z toho odlívala, a prý to má na lince i v létě, to prý se tam udělala pěna,asi to malinko zakvasilo ale používali to a dokonce jim to chutnalo víc.Já to ale asi v horku dám do sklípku.Odblokovací metody jsou fakt dobrý, někdy na to prostě nestačíme sami.Držím palce s dětmi, není ten autismus náhodou po očkování?Bohužel i to s těmi dětmi nás má něco naučit, někam nás posunout, já jsem se postavila k očkování úplně jinak až potom, co půlroční dcera skončila v nemocnici a nevěděla jsem, zda to vůbec rozchodí.

          • Nemůžu s tím očkováním říct, že bych viděla rapidní změnu po. Ale každopádně je celkově velmi citlivý a vnímavý, takže si už vše víc rozmýšlím.

            • Recept výborný, má doma velký úspěch a já dobrý pocit.
              Petro, pevné nervy s autistou, mám jednoho již plnoletého doma a je to záhul. Ale to je život.

              • Děkujeme za zprávu, že chutná, to vždycky potěší. Jistě potěší i Vaše zkušenosti s autismem – každá dotčená máma potřebuje slyšet, že to je sice fuška, al jde to. I my vám držíme palce a posíláme pozdrav a přání pevných nervů.

    • V lednici mívám větší balení a zdá se mi, že se mi to spíš podaří odtrhnout, když je tuhá, ze lžíce sundavám druhou lžící. Menší balení mám na lince a tam prostě odlívám, už odhadnu, kolik je asi lžíce.

  5. Všechno výborné,skuste místo vody pivo.Po vypracování se těsto dá púl hodiny odpočinout pod horký hrnec.Do nápně stačí vymačkaná nastrouhaná jablka,rozinky a skořice…Dobrou chuť.

  6. Tak jsem ho taky zkusila :-). Přidala jsem do těsta dvě lžíce chia semínek nabobtnaných ve vodě a s těstem se úžasně pracovalo, vůbec se netrhalo, a štrůdl byl vynikající 🙂

  7. Děkuji za přání Evi, už se těším,až zase budu chodit po dvou. Recept napíšu. Také přeji všem hodně zdravíčka..

  8. Pochvala veliká, Helčo. Štrůdl výborný. Jablka padají, máme hodně šťavnatá, tak jsem těsto nejprve posypala kukuřičnou strouhankou, místo ořechů opražená slunečnice, mňamka. K obědu byla svíčková s jáhlovo rýžovým knedlíkem. To si žijeme,
    zdravé a táák dobré. Momentálně mám zlomený kotník, tak to zvládám na vozíku, nebo o berlích s jednou nohou nataženou nahoře. Jde to vše pomaleji, ale pak je jídlo jako odměna.
    Díky za recept, příště zkusím z těsta udělat mřížkový koláč s povidly.

  9. Uz jsem tento strudl pekla s jablky a chutnal mi moc. Jeste vic miluju mak, tak jsem si upekla z tohoto testa makovy zavin a super. Skvele jednoduche chutne a rychle testo. Dekujuuuuu. 😀

  10. Dobrý den,štrůdl se povedl,ale příště dám míň oleje,těsto bylo dost mastné.Dala jsem ale jen 2 velká jablka – do každé „nohy“ jedno a bylo to akorát,nemám ráda,když je té náplně moc,to se i hůř propeče.Náplň jsem nepromíchala,ale vrstvila – ořechy,mák,jablíčka,skořice,hrozinky,ořechy,mák – ten jsem přidala,mám ho ráda.Po spojení těsta nahoře jsem každou „nohu“ pomocí pečícího papíru „překulila“ tak,aby byl spoj dole.Tak nehrozilo,že se závin otevře nebo nějakou malou dírkou vyteče náplň.Sladěnku jsem nedala s tím,že když bude málo sladký,vždycky se dá přisladit a polít svrchu.Pekla jsem 30 minut.

  11. Je výborný. Nedala jsem rozinky, protože dětem nechutnají, tak jsem první nohu polila datlovým sirupem. U druhé nohy jsem zapomněla…. no a nakonec ani nejde poznat, který štrůdl je přislazovaný a který ne, oba chutnají báječně :).

  12. Přidávám se k pochvale. S těstem se pracovalo výborně, taky jsem dala tuku jenom 1/2 hrnku a vůbec to nevadilo. Udělala jsem z něho 3 nohy a 2 jsme ještě za tepla snědli :-). Taky by mě zajímala ta zápara. Nevíte jak se to dělá? Jiný štrúdl už dělat nebudu, dávám 1 s hvězdou.

  13. Těsto je skutečně vydařené, takže štrůdl byl vynikající. Z dvou nohou uz zbyl sotva odkrojek, a to jsem jednu z nich zapomněla dosladit sladem 🙂 je výborný, mohu doporučit 😀

  14. Stále bezkonkurenčně nejlepší těsto na závin. Už jsem vyzkoušela „milion“ variací, včetně šátečků s marmeládou. Ohromně dobrý je ale slaný. Jako podklad kyselé zelí, na to na hromadě cibule orestovanou hlívu s nastrouhaným tofu se sojovkou a mletým kmínem. Nebo žampiony, tofu a paprika (sorry). Jo a do těsta se mi nejvíce osvědčil kokosový olej. A při pečení dávám záparu jako na kváskový chleba. Je pak vláčnější a měkčí. Prostě super recept…nepsala už jsem to? pa Ottovka

    • Ottovko jak prosím děláš záparu konkrétně pro štrůdl? 🙂 Doteď jsem nevěděla o co jde (pečivu se na 99proc vyhýbám, ale už mě k tomu rostoucí dcerka celkem tlačí, takže se chystám), už jsem trochu nagooglila, ale zajímala by mě tvá zkušenost. Díky!

      • Určitě nic nového, než co jsi našla. Když zapnu troubu, dám na dno skleněný pekáč s horkou vodou. Štrůdl je pak nadýchanější a měkčí.

        • Aha, děkuji, já našla jako záparu na určitou dobu namočenou kombinaci semínek a obiloviny (mouky či vloček či pohankové lámanky apod.), která se pro zvlhčení přidává přímo do těsta.

  15. super těsto!…podle tohoto receptu jsem chtěla udělat makový závin, a jak to dopadlo? měla jsem jen hrubou špaldovou mouku, kterou jsem původně chtěla použít, ale v jednom komentáři jsem se dočetla, že by se to asi drolilo…šupla jsem těsto na noc do ledničky, ráno ho ztuhlé vidělala a ono se mi fakt drolilo, ale tak krásně se drolilo, že jsem se rozhodla udělat z něj makové hraběnčiny řezy…takže část těsta nadrolila do protvanu, posypala mišutkou, polila ovocenkou, přelila rozvařenými rozinkami s mákem a opět dala rozdrobené těsto, nakonec zase pokapala ovocenkou a ještě před pečením lehce polila čajem (zrovna jsem měla uvařený šípkový)…pekla cca 20-25 min na 180C…po upečení ještě přikryla, aby těsto navhlo… vylezly z toho výborné hraběnčiny řezy s mákem…strašně jednoduché a moc dobré!…nejsou teda moc sladké, kdo by chtěl sladší doporučuji těsto smíchat se sladidlem, které používá (sušený sladovit atd…) … takže toto těsto je naprosto všestranně použitelné!

  16. Ten štrůdl je boží, je snadný, rychlý, všechny ingredience jsou vždycky doma a navíc je moc dobrý. Jiný už nepeču. Díky za něj.

  17. Tak, už je v troubě. Vypadá moc hezky, doufám, že nepopraská. Těsto je opravdu velmi příjemné na práci. Čekám už jen na výsledek :-).

    • Je výborný. Zapomněla jsem sice dát skořici, ale určitě jsem ho nedělala naposledy, tak příště už 100%-ní :-).

  18. Zdravím. Tak jsem štrůdl upekla, bohužel se nepovedl, po 25 minutách byl uvnitř stále syrový. Ikdyž jsem ho tam nechala déle, výsledek byl stejný. Přitom vyválený plát byl opravdu tenký, nechápu to 🙁

  19. Dobrý den, mám dotaz ohledně pečení. v jaké troubě pečete. Protože já mám horkjovzdušnou a tam se nastavuje teplota o 25°C nižší nez v normální troubě.

  20. Včera jsem upekla jako páj a dnes už není :). Jednu placku jsem dala do koláčové formy, nato nasypala mišutku a nastrouhala ořechy, pak dala jablka s pudinkem (měla jsem jablka hodně šťavnatá) Přiklopila druhou plackou, povrch ozdobně propíchala vidličkou. Jedli jsme až druhý den, krásně držel pohromadě, okraj zůstal krásně křupavý. Zbytek těsta jsem vyválela, nakrájela na čtverečky, dala do muffinové formy a pokladla směsí jablek a rožky ozdobně přehnula – vypadalo to jako šátečky – ty byly taky super – zůstaly víc křupavé 🙂

    • To je ale opravdu super nápad, někdy určitě vyzkouším. Teď zrovna peču, už je to 25 min. a zatím vypadá nedopečeně. Moc dobře není poznat, kdy je hotový. Ale tak moc se na něj těšíme, že ho sníme, i kdyby byl jakýkoliv. 🙂

  21. Tak dnes jsem dělala z posledních loňských jablíček. Místo oleje dala kokosové máslo a to o dost méně. Už jsem nevydržela a zhltla horkou patku :-). Je to opravdu mňamka lahodná. Tak jsem si vzpomněla, když jsem ho asi před půl rokem dělala poprvé jako snad první recept co jsem vyzkoušela z těchto stránek….rozdíl mezi prvním a tímhle druhým je jako tmavošedá a bílá :-)….pamatuji si jak tehdy přišli moji rodiče na návštěvu a taťka říkal a proč to neděláš normálně? A já že to přece není tak špatný ne? A on, že ne, ale že by to mohlo být normálně ještě lepší :-)….no a já dnes vím, že je to přesně naopak.

    • Martino a to je přesně ono, dneska jste jinde než před půl rokem a vaše chutě jsou mnohem jemnější a proto vám víc chutná. To je i důvod, proč když někomu, kdo jí běžně nabízíme něco našeho a ono ho to zrovna neosloví. Chce to čas.

  22. Mňamka největší 🙂 Na pohled sice není vůbec hezký, ale hlavně že chutná 😀 Já tam dala jen jablka, rozinky, ořechy – žádnou sladěnku, ani slad na posypání. Zdá se mi to i tak dost sladké. A to těsto….. s ním se pracuje opravdu úžasně 🙂 Díky!!

    • Ještě lepší je druhý den, když s nechá pod utěrkou zvlhnout od jablek, prý je to i mnohem stravitelnější.

  23. Dnes jsem ho dělala potřetí a konečně jsem přišla na to, jak udělat těsto, aby se s ním dobře pracovalo, jak zde píšete. Nejdřív jsem smíchala mokré ingredience v míse, až pak přidala mouku a dokončila hnětení na vále. V předchozích pokusech jsem honila vodu mezi moukou po vále a když to bylo moc tuhé, tak mi to v přidané vodě strašně čvachtalo a fakt mě to nebavilo 😉
    Chuťově ale vždy super!
    Mám dotaz ohledně teploty pečení. Měla jsem za to, že slunečnicový i sezamový olej mají kouřový bod, nad kterým se přepalují a stávají se tudíž toxickými, kolem 175°C. Je tedy ok péct to na 210°C? Díky!

    • Nastavení trouby na 210°C neznamená, že bude mít takovou teplotu i pečený výrobek. Třeba, když peču chleba, je trouba na 250 a pak 200°C, nicméně teplota uvnitř chleba na konci pečení je 98°C.

      • U chleba to tak bude nicméně kůrka tu teplotu mít bude vyšší. U cukroví a koláčů bude uvnitř mnohem víc, tak bych pekla na nižší teploty.

    • Je to už starší recept a dříve jsem to nevěděla a vše pekla naplno. Dnes vše peču maximálně na 180°C a raději trochu déle, takže už jsem to opravila.

  24. Holky poradíte? Šlo by to i z nějaké bezlepkové mouky (i mix) stejným postupem? Která by na to byla asi nej…?

  25. Recept jsem trošku upravila a jablíčka jsem si nejprve podusila se skořicí na pánvi. Těsto se mi podařilo hned, což mě potěšilo. Jen příště musím použít méně oleje, přišlo mi těsto hodně mastné.

  26. Tak jsem též vyzkoušela a výsledek perfektní. Chutnalo celé rodině a hned se snědl jeden štrůdlík. Místo rozinek sušené švestky a místo ořechů mandličky na plátky. Opravdu vyzkoušejte!! Těsto se mi podle receptu povedlo hned. Díky

  27. Dnes jsem dělala a všem moc chutnal…tedy dělala jsem s těmito ingrediencemi takový ty Hraběnčiny řezy.Vytlačila jsem polovinu těsta na plech,pak jsem dala jablka a druhou polovinu těsta,kterou jsem si dala na chvíli ztuhnout do mrazáku jsem nastrouhala na hrubém struhadle.Přidala jsem i semínka.A je fuč celý plech.Dobrou chuť

    • Super nápad, musím to také vyzkoušet. Hraběnčiny řezy mám už napsané v konceptu, mají ještě jednu vrstvu navíc z tofu, je to můj neoblíbenější zdravý koláč, brzy ho zveřejním.

  28. Děkuji za recepty.Už mám napsaný nákup a od zítřka začnu vaše recepty zkoušet.Hlavně potřebuji nahradit cukr,protože už delší dobu vím,že mě nedělá dobře(a to nemyslím kvůli váze,mám 52kg.).A taky ho zbytečně nechci cpát dětem,už tak je skoro ve všem.Mám třetí dítko 5měsíců,tak uvítám jakékoli recepty do budoucna.A objednávám si knihu Radost ze zdravých dětí.Koukám se na pořad Sama doma a když je tam paní doktorka Strnadelová,tak mě vždy nadchne.Hlavně se mě líbí její heslo“není důležité co jíme ,ale čím se živíme“.

  29. Dobrý den, recept se povedl a všem chutnal. Dělal jsem bez rozinek a sladidel a dal jsem jako směs k jablkům mletý mák, sezamové, slunečnicové a lněné semínko, mandle.
    OSVĚDČILO se mi těsto doválet přímo na pečícím papíře! Nevznikají problémy s dírami a manipulací na válečku. Pěkně se to jen stočí a hotovo 🙂
    Děkuji za recept…ať se vám všem daří…

  30. Dobrý den, chci se zeptat, zda by vadilo, kdybych nahradilo celozrnnou mouku jemně mletou za celozrnou mouku hrubě mletou?
    Děkuji

    • Myslím si, že vám to těsto z hrubé mouky nebude držet, zkoušela jsem to u křehkého, které se jen naplácá na dno formy a špatně drželo a pak bylo drobivé.

  31. Dobrý den,

    přidám další chválu. Pekla jsem z cel.špaldové mouky a výsledek je vynikající. S těstem se dobře pracuje a žádný cukr, to se mi líbí. Přesně podle mého gusta. Děkuju a jen tak dál.

  32. Dobrý den,

    tak vás musím moc upřímně pochválit, máte můj kompliment. Výsledek všem chutnal, i mému náročnému partnerovi. Zaměnila jsem rozinky za sušené švestky , ořechy nahradila šesti para ořechy – jediné, které jsem objevila v mé domácnosti a mám moc velkou radost z pohádkového výsledku.

    Noemi

  33. Dobrý den,

    válela jsem jeden pečící papír pod a jeden na těsto a vůbec se to netrhá a to i při sníženém množství oleje o jednu třetinu. Použila jsem celozrnnou pšeničnou mouku a čekám na výsledek, který se přávě peče.
    děkuji za nápad.
    Noemi

    • )Šlehačka se dělá z amasaké. Starter ze pšenice se nechá pracovat v obilí (ideálně v bílé rýži) jen 4 hodiny, pak se přidá namočený agar a společně se převaří. Ještě teplé rozmixujeme a když trochu vychladne, nanašíme zdobičkou jako klasikckou šlehačku. Pro začátečníky je jednoduší koupit rýžovou šlehačku ve spreji, ale bývá s cukrem 🙁

  34. Můžu se jen přidat. Těsto super, jednoduché. Díky za skvělý podrobný popis. Dcera (3 roky) říkala mňam, štrůdl. Ani nám tam nechyběl cukr. To se mi nejvíc líbí. Ještě bych si tam představila šlehačku.

    • Nejzdravější si ji bude opravdu jen představovat, případně vyrobit doma z tofu. Varianta vhodná na občasné mlsání je i rýžová nebo sojová šlehačka ve spreji, ale mrkněte na složení, bývá tam cukr apod.

  35. Ahoj, zkouším těsto, ale stále se drolí:o(, přidávám vodu, ale nějak se to nevede……:o(.Dala jsem žitnou mouku, olej,vodu…nejde mi to prostě vyválet..neustále se těsto trhá.Jdu zkoušet….

    • Alčo, ze žitné mouky se ti to nepodaří, ta je vhodná na pečení chleba, zkus špaldovou, nebo celozrnnou pšeničnou, to je jistota.

  36. Právě ho peču, použila jsem směs pohankové a špaldové mouky. Jen se mi zdá příliš tučný, asi budu ještě vymýšlet odlehčenou variantu.

  37. Pro velky uspech prave peci 3ks. Je bezkonkurencni, dekuji za recept! Troska kokosu v nem a jako posyp a vypada skvele! A mimochodem s lepsim testem jsem jeste nepracovala, jak lehke! Dik dik dik!

  38. Potrebovala jsem nejakou dobrutku na oslavu do skolky pro Lilly a sladkych uz jsem mela dost. Tak jsem pouzila testo na strudl, potrela lusteninovou pomazankou, posypala strouhanym smazenym tempehem a pokladla pokrajenym kvasenym zelim, zabalila, nakrajela na „sneky“ a upekla – delikatesa!!!

  39. Zrovna ho baštím, použila jsem trchu kokosu, rozinky jsem zrovna neměla, ale i tak je vynikající. Vřele doporučuju a děkuju za tip.

  40. Hezký článek :). Podobný štrůdl dělám často – fajn jsou i „kapsičky“ s náplní – je to praktické třeba na cesty atd. (super jsou i na slano naplněné směsí ze zeleniny a tofu) Všichni, co jí „normálně“, jsou obvykle překvapení plnou a výraznou chutí celozrnné mouky – nejraději mám asi žitnou. Akorát jsem vždycky chtěla, aby štrůdly byly hezky lesklé, jako když se klasický štrůdl potře vajíčkem, ale nic se zatím ještě neosvědčilo.

  41. Zobrazit všech 95 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.