Domů > Magazín > Děti a strava

Tipy na slané i sladké svačinky pro děti

Začalo nám září a s ním opět nástup našich dětí do školy či školky. A my vám přinášíme pár tipů, jak dětem i sobě toto období začátku roku ulehčit. S plnými bříšky jde všechno tak nějak lépe :-) Tak které dobroty společně na svačinku vyberete?

Slaná svačina

Také si pamatujete, když jste dostávali na svačinu každý den to samé? Buď byl rohlík, anebo chleba. Byla to nuda, že? Často jsme svačinu raději ani nesnědli, anebo vyhodili. A stejně to mají i naše děti. Zkuste to změnit a nachystat jim každý den něco jiného. Střídejme různé druhy svačin, příprav i náplní. Jednou jim můžeme udělat zdravý hamburger, jindy sendvič, další den toast, slané palačinky, tortillu, krekry, různé typy placek, jarní závitky, karbanátky, polentové kostky, cizrnovou farinatu, sushi, gyros v pita chlebuslanou bábovku, pomazánku s nakrájenou zeleninou atp.

A že na to ráno nemáte čas? Udělejte to chytře – vymyslete takové večeře, abyste “zbytky” mohli použít do svačinek. Na večeři můžete udělat karbanátky a zbylé zabalit třeba do pita chleba nebo lavaše, udělat hummus s pečenou zeleninou a část hummusu namazat na chléb jako svačinu atd.

Sladká svačina

Občas pro změnu dětem zabalte svačinu sladkou. Tady se můžete vyřádit – od různých druhů čerstvého ovoce, zdravých sušenek (např. domácí OREO nebo DISKO sušenky), pudinků, obilných krémů, buchet, sladkých palačinek, waflí nebo lívancůkoláčů, tyčinek, přes muffiny, štrůdl, domácí brumíky, přesnídávky, energy kuličky nebo různé sladké chlebíčky. Sladké dobroty mohou být podomácku udělané, anebo koupené (bez cukru, aditiv a éček, bílé mouky, mléka a vejce).

 

Do čeho svačinu zabalit

Podle typu svačinky ji můžeme zabalit buď do různých obalů – například na svačiny, které se skládají z pečiva se prodávají ekologické obaly, můžeme použít ale i krabičky (např. Ikea prodává dělené krabičky na svačinky), na různé krémy, pudinky a další tekutější svačinky jsou skvělé jakékoliv menší a větší skleničky nebo krabičky s pevným víčkem.

Pití

Pro děti je ideální bytelná pevná BPA free láhev. Buď plastová nebo skleněná. Pokud děti nechtějí pít pouze vodu, můžete jim do ní přidat pro zpestření bylinky, okurku, citron, pomeranč, anebo trošku přírodního sladidla (ovocný koncentrát, slad nebo obilný sirup).

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Bylo by možné nastavit prokliknuti na recept/název přímo z této stránky?

Klub

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak naučit děti na na vasi stravu. Polévku si se mnou daji, ale bez miso pasty. Ale i to je u nas uspěch. Ale nic jiného do pusy dat nechtěji. Je mi jasné, že na chutě si musí zvyknout, ale většinou mají problém s konzistenci jidel – kasovitého typu… Děkuji Vám Petra

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

9

Jak v pohodě zvládnout nástup do školky

“Pomóc! Možná se té školky bojím víc než malá…,” zní teď v hlavě nejedné mamince. “Mami, já tam nechci!” vzdorují už teď některé dě...
10

Bonbóny v kornoutu? Co dát dětem první den do školy.

V září jdou noví prvňáčci poprvé do školy. Je to veliká událost a vy se nás ptáte, co jim dát s sebou do školy. Zda přistoupit na model s kornoutem plným b...

Dítě na klasické stravě sní za den více než 21 kostek cukru. To je 2x víc než se doporučuje

Chcete pro své děti to nejlepší? Ale jak se v té spoustě výrobků v obchodě vyznat? Co jim koupit? Podle čeho vybírat? Podle obalu? Takto vypadá jídelníček ...
2

Děti dopujeme cukrem už v kočárku. A není ho málo!

Říkáte si, že co je určené pro děti, musí být zároveň i zdravé? Napadlo vás někdy podívat se na složení? Například Hami sušenky pro děti od ukončeného 6. m...
2
7

Jak řešíme jídlo ve škole a ve školce (Ivana, 39 let)

Na začátku pro mě bylo důležité, aby děti nedostávaly za odměnu sladkosti a nejedly ve školce uzeniny. Jídlo však bylo tragické. Ve školce i ve škole. Mám ...

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.