Léto už je skoro tady a proto začínáme zařazovat častěji polentu a kukuřičnou krupici, pro její ochlazující účinek na náš organismus. A protože by jídlo by mělo být zábava, zkuste pro tentokrát dát polentu ztuhnout do jiného tvaru, než jste zvyklí. Zajímavé jsou různé formičky, netradiční mističky ale také malé bábovičky, což ocení hlavně děti.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek instantní polenty 100 g
  • 3 hrnky vody 900 ml
  • sůl

Jak připravit polentu

  1. Připravte si formičky nebo bábovičky, hrnky, misky, prostě cokoliv, kde dáte polentu ztuhnout. Dobře vypadá i forma na bábovky, srnčí hřbet apod. a vypláchněte je studenou vodou.
  2. Instantní polentu pomalu vmíchejte do vroucí osolené vody, ztlumte plamen na menší a míchejte metličkou dvě až tři minuty po celou dobu varu. Polenta začne houstnout.
  3. Po uplynutí 3 minut polentu odstavte a pomocí stěrky rozdělte do připravených nádob. Nechte polentu asi 20 minut na lince vychladnout a pak ji dejte do ledničky, kde ztuhne úplně.
  4. Až polenta ztuhne, půjde dobře vyklopit a nakrájet.
  5. Jíst se dá i studená, ale skvělá je jako příloha k omáčce. Ohřát ji můžete na pařáčku.

Praktické

  • Aby vám šlo vaření rychle od ruky a stálo minimum času, uvařte si polentu den předem. Při přípravě oběda už jen ohřejete  na pařáčku a hned podáváte.
  • Do polenty můžete nastrouhat třeba zeleninu, přidat různé druhy koření, bylinek sušených i syrových, semínek, řas nebo dochucovadel.

Dět do roka

  • Polentu uvařenou bez soli můžete dát dětem do roka mezi prvními příkrmy, pokud vám vyjdou na léto. Děti polentu většinou zbožňují, protože si ji mohou samy držet v ručičkách.
  • Dětem starším 1 roku polentu už můžete lehounce osolit. Sůl přidáváme do polenty postupně po zrnkách. Děti cca od 2 let mohou konzumovat lehce osolenou polentu.

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Polenta je výborná. Nasekám do ní bylinky ze zahrádky, česnek a dýňová semínka. Ochutím trochou tamari. Na tom si pochutnám nejvíc a je z toho i rychlá večeře, používám místo pečiva.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠpaldové kernotto
Další článekZimní krémová omáčka s fazolemi a křenem