Léto už je skoro tady a proto začínáme zařazovat častěji polentu a kukuřičnou krupici, pro její ochlazující účinek na náš organismus. A protože by jídlo by mělo být zábava, zkuste pro tentokrát dát polentu ztuhnout do jiného tvaru, než jste zvyklí. Zajímavé jsou různé formičky, netradiční mističky ale také malé bábovičky, což ocení hlavně děti.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek instantní polenty 100 g
  • 3 hrnky vody 900 ml
  • sůl

Jak připravit polentu

  1. Připravte si formičky nebo bábovičky, hrnky, misky, prostě cokoliv, kde dáte polentu ztuhnout. Dobře vypadá i forma na bábovky, srnčí hřbet apod. a vypláchněte je studenou vodou.
  2. Instantní polentu pomalu vmíchejte do vroucí osolené vody, ztlumte plamen na menší a míchejte metličkou dvě až tři minuty po celou dobu varu. Polenta začne houstnout.
  3. Po uplynutí 3 minut polentu odstavte a pomocí stěrky rozdělte do připravených nádob. Nechte polentu asi 20 minut na lince vychladnout a pak ji dejte do ledničky, kde ztuhne úplně.
  4. Až polenta ztuhne, půjde dobře vyklopit a nakrájet.
  5. Jíst se dá i studená, ale skvělá je jako příloha k omáčce. Ohřát ji můžete na pařáčku.

Praktické

  • Aby vám šlo vaření rychle od ruky a stálo minimum času, uvařte si polentu den předem. Při přípravě oběda už jen ohřejete  na pařáčku a hned podáváte.
  • Do polenty můžete nastrouhat třeba zeleninu, přidat různé druhy koření, bylinek sušených i syrových, semínek, řas nebo dochucovadel.

Dět do roka

  • Polentu uvařenou bez soli můžete dát dětem do roka mezi prvními příkrmy, pokud vám vyjdou na léto. Děti polentu většinou zbožňují, protože si ji mohou samy držet v ručičkách.
  • Dětem starším 1 roku polentu už můžete lehounce osolit. Sůl přidáváme do polenty postupně po zrnkách. Děti cca od 2 let mohou konzumovat lehce osolenou polentu.

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...
  1. Polenta je výborná. Nasekám do ní bylinky ze zahrádky, česnek a dýňová semínka. Ochutím trochou tamari. Na tom si pochutnám nejvíc a je z toho i rychlá večeře, používám místo pečiva.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠpaldové kernotto
Další článekZimní krémová omáčka s fazolemi a křenem