Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Pikantní máslové fazole s čirokem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Čirok a fazolemi v kořeněné pikantní úpravě. V tomto receptu využijeme sečuánský pepř, který dodá pokrmu nezaměnitelnou chuť a aroma.

Ingredience
  • 150 g bílých máslových fazolí
  • 140 g čiroku
  • saturejka
  • petržel
  • šalvěj
  • sůl
  • čerstvý česnek
  • majoránka
  • libeček
  • olej
  • sušená feferonka
  • sečuánský pepř
  • kardamom
  • koriandr
  • slunečnicová semínka
  • gomasio

Som dôchodkyňa a nemám žiadné zdravotné problémy, akurát som za 10 rokov nabrala 8 kg. Striedavo som skúšala rozličné...

Jak připravit pikantní máslové fazole s čirokem

  1. Fazole přes noc namáčejte a druhý den uvařte.
  2. Uvařte čirok.
  3. Do pánve nalijte olej, přidejte slunečnicová semínka a chilli papričku a nasekejte všechny bylinky. Do mlýnku na koření vložte koriandr, kardamom a sečuánský pepř. Rozemelte na jemno.
  4. Koření přidejte do pánve a orestujte.
  5. Přidejte fazole a čirok, zamíchejte, osolte a povařte ještě několik minut.
  6. Na talíři posypte gomasiem.

Praktické

  • Můžete použít i jiný druh fazolí.
  • Bylinky mohou být i jiné než ty uvedené v receptu. Kvantita záleží pouze na vás.

Děti

  • Pikantní kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

Pro zajímavost

  • Pokud máte rádi asijskou kuchyni a koření vůbec, tak by sečuánský pepř ve vaší kuchyni chybět neměl. A až ho poznáte, tak vám možná zachutná, jako zachutnal mě. Pepř Sichuan – vlastně to ani není pepř i když se tak nazývá, je to taková bobule, má štiplavou a osvěžující vůni podobnou citrusovým plodům. Je to opravdu falešný pepř a neměl by být používán jako náhrada skutečného, protože se chová úplně jinak. Jeho jméno je Zanthoxylum piperitum a je často používán v Japonsku, v Nepálu, v Tibetu, v Bhutánu. Pokud ho nemáte, nic se neděje, ale nenahrazujte ho normálním pepřem. Lepší vynechat, ale doporučuji koupit, je to fantastické koření.
  • Tento falešný pepř pochází z jihozápadní části Číny – z provincie Szechuan.
  • Nejznámějším a nejstudovanějším chemickým faktorem pepře Sichuan je hydroxy-alfa sanshool zodpovědný za známý pocit mravenčení na jazyku, asi jako když se napijete nějaké sodovky, perlivé sycené vody..
  • Sichuanský pepř je jednou z nejdůležitějších složek tibetské a Bhútánské kuchyně; používá se společně s česnekem, zázvorem a cibulkou. Když si ho koupíte uvidíte, že ve skleničce jsou pouze tobolky, semínka se nepoužívají. Opravdu doporučuji si ho koupit, mě moc chutná a to aroma se nedá ničím nahradit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, to byla mana, moc děkuju!!! <3

Milá Věrko, díky za skvělý oběd, konečně jsem ochutnala sečuánský pepř a přidávám si ho do oblíbených.😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

11
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Karbanátky z fazolí a mrkve

Máte rádi karbanátky a chcete zkusit trochu netradiční úpravu? Zkuste tyto lahodné karbanátky zapečené v omáčce Teiyaki a určitě si pochutnáte.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....

Tofu po italsku

Sušená rajčata, olivy, oregáno, rukola, to jsou typicky italské ingredience, které propůjčují tofu v tomto receptu vynikající středomořské aroma. Recept je...