Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Pikantní máslové fazole s čirokem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Čirok a fazolemi v kořeněné pikantní úpravě. V tomto receptu využijeme sečuánský pepř, který dodá pokrmu nezaměnitelnou chuť a aroma.

Ingredience
  • 150 g bílých máslových fazolí
  • 140 g čiroku
  • saturejka
  • petržel
  • šalvěj
  • sůl
  • čerstvý česnek
  • majoránka
  • libeček
  • olej
  • sušená feferonka
  • sečuánský pepř
  • kardamom
  • koriandr
  • slunečnicová semínka
  • gomasio

Roky jsem se potýkala s migrénami, oslabenou imunitou, trávicími potížemi. Od 45 let jsem začala nenápadně tloustnout...

Jak připravit pikantní máslové fazole s čirokem

  1. Fazole přes noc namáčejte a druhý den uvařte.
  2. Uvařte čirok.
  3. Do pánve nalijte olej, přidejte slunečnicová semínka a chilli papričku a nasekejte všechny bylinky. Do mlýnku na koření vložte koriandr, kardamom a sečuánský pepř. Rozemelte na jemno.
  4. Koření přidejte do pánve a orestujte.
  5. Přidejte fazole a čirok, zamíchejte, osolte a povařte ještě několik minut.
  6. Na talíři posypte gomasiem.

Praktické

  • Můžete použít i jiný druh fazolí.
  • Bylinky mohou být i jiné než ty uvedené v receptu. Kvantita záleží pouze na vás.

Děti

  • Pikantní kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

Pro zajímavost

  • Pokud máte rádi asijskou kuchyni a koření vůbec, tak by sečuánský pepř ve vaší kuchyni chybět neměl. A až ho poznáte, tak vám možná zachutná, jako zachutnal mě. Pepř Sichuan – vlastně to ani není pepř i když se tak nazývá, je to taková bobule, má štiplavou a osvěžující vůni podobnou citrusovým plodům. Je to opravdu falešný pepř a neměl by být používán jako náhrada skutečného, protože se chová úplně jinak. Jeho jméno je Zanthoxylum piperitum a je často používán v Japonsku, v Nepálu, v Tibetu, v Bhutánu. Pokud ho nemáte, nic se neděje, ale nenahrazujte ho normálním pepřem. Lepší vynechat, ale doporučuji koupit, je to fantastické koření.
  • Tento falešný pepř pochází z jihozápadní části Číny – z provincie Szechuan.
  • Nejznámějším a nejstudovanějším chemickým faktorem pepře Sichuan je hydroxy-alfa sanshool zodpovědný za známý pocit mravenčení na jazyku, asi jako když se napijete nějaké sodovky, perlivé sycené vody..
  • Sichuanský pepř je jednou z nejdůležitějších složek tibetské a Bhútánské kuchyně; používá se společně s česnekem, zázvorem a cibulkou. Když si ho koupíte uvidíte, že ve skleničce jsou pouze tobolky, semínka se nepoužívají. Opravdu doporučuji si ho koupit, mě moc chutná a to aroma se nedá ničím nahradit.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFA ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, to byla mana, moc děkuju!!! <3

Milá Věrko, díky za skvělý oběd, konečně jsem ochutnala sečuánský pepř a přidávám si ho do oblíbených.😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

11
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Karbanátky z fazolí a mrkve

Máte rádi karbanátky a chcete zkusit trochu netradiční úpravu? Zkuste tyto lahodné karbanátky zapečené v omáčce Teiyaki a určitě si pochutnáte.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....

Tofu po italsku

Sušená rajčata, olivy, oregáno, rukola, to jsou typicky italské ingredience, které propůjčují tofu v tomto receptu vynikající středomořské aroma. Recept je...