Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Zimní krémová omáčka s fazolemi a křenem

Uvařeno
bez mléka
sezóna zima

Harmonické výživné jídlo pro chladné zimní dny. Prohřeje, dodá spoustu energie a zasytí. Navíc je rychle připravené a můžete si ho, stejně jako já, dopřát jako oběd v práci! Mňam :-)

Ingredience
na 1 porci
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • cibule
  • petržel
  • růžičkové kapustičky (hrst)
  • mangold/špenát
  • 1-2 PL červené papriky (koření)
  • 0,5 šálku uvařených velkých bílých fazolí + vývar z nich
  • na dochucení: shoyu, umeocet
  • lžička - lžíce škrobu (dle množství použitých tekutin)
  • 0,5 šálku kokosového mléka
  • křen

Hanka měla 20 let stres z jídla. Po prodělaném traumatu přestala polykat, po operaci jí přestal fungovat jícen. Potra...

Miluji omáčky (a také husté polévky)! Mohla bych se jich teď v zimě ujíst. Poslední dobou jsem si oblíbila v receptech kokosové mléko. V tomto receptu Vám ukážu, jak je omáčka s kokosovým mlékem lahodná. Dejte mi do komentářů vědět, jak Vám chutnalo ;-)

Postup

  1. Cibuli si nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji.
  2. Posolíme velkou špetkou soli, přidáme na půlkolečka pokrájený petržel a na čtvrtky pokrájenou růžičkovou kapustu.
  3. Orestujeme a přidáme červenou papriku a chvilku restujeme.
  4. Přidáme uvařené velké bílé fazole, trošku shoyu a zalijeme vývarem z fazolí (nebo jiným vývarem či vodou). Zmenšíme plamen a dusíme cca 10 minut, až jsou kapustičky měkké.
  5. Ke konci na posledních pár minut přidáme nakrájený mangold.
  6. Přilejeme kokosové mléko a v něm rozmíchaný škrob (kuzu nebo maizenu) a dochutíme umeoctem a ještě chvilku provaříme, až omáčka zhoustne.
  7. Vypneme, zaděláme pokličkou a necháme prolnout chutě.
  8. Mezitím si nastrouháme křen a poté ho zamícháme do omáčky (už nevaříme).
  9. Podáváme s obilovinou a posypeme natěmi.

Obměna

Místo velkých fazolí můžete přidat cizrnu nebo jakékoliv jiné fazole. Petržel můžete vyměnit za kedluben, ředkev nebo celer. Mangold zase za pórek. Můžete přidat i mrkev nebo dýni.

K tomuto jídlu se hodí jakákoliv obilovina. Na fotce je špaldové kernotto, ale výborné budou i jakékoliv knedlíky, polenta, rýže, kroupy nebo jáhly.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za výborný recept, přidala jsem zelené fazolky a bulgur. skvělé.👌

Zimní krémová omáčka je nepopsatelná dobrota, snědla bych dvojitou dávku, i když byla bez křenu. Krásné recepty. Díky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

Koprová omáčka s pečeným tempehem

Náš hit – koprovka bez mouky a mléka. Tak rychlá a tak dobrá!

Krémové kroupy s černými fazolemi

Každé roční období má své kouzlo, ale jak umí kreslit podzim a co nám dává za barvy, to je prostě jedinečné. A takové je i toto jídlo. No a umeocet, ten ty...