Harmonické výživné jídlo pro chladné zimní dny. Prohřeje, dodá spoustu energie a zasytí. Navíc je rychle připravené a můžete si ho, stejně jako já, dopřát jako oběd v práci! Mňam :-)

Miluji omáčky (a také husté polévky)! Mohla bych se jich teď v zimě ujíst. Poslední dobou jsem si oblíbila v receptech kokosové mléko. V tomto receptu Vám ukážu, jak je omáčka s kokosovým mlékem lahodná. Dejte mi do komentářů vědět, jak Vám chutnalo 😉

Ingredience
na 1 porci
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • cibule
  • petržel
  • růžičkové kapustičky (hrst)
  • mangold/špenát
  • 1-2 PL červené papriky (koření)
  • 0,5 šálku uvařených velkých bílých fazolí + vývar z nich
  • na dochucení: shoyu, umeocet
  • lžička – lžíce škrobu (dle množství použitých tekutin)
  • 0,5 šálku kokosového mléka
  • křen

Postup

  1. Cibuli si nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji.
  2. Posolíme velkou špetkou soli, přidáme na půlkolečka pokrájený petržel a na čtvrtky pokrájenou růžičkovou kapustu.
  3. Orestujeme a přidáme červenou papriku a chvilku restujeme.
  4. Přidáme uvařené velké bílé fazole, trošku shoyu a zalijeme vývarem z fazolí (nebo jiným vývarem či vodou). Zmenšíme plamen a dusíme cca 10 minut, až jsou kapustičky měkké.
  5. Ke konci na posledních pár minut přidáme nakrájený mangold.
  6. Přilejeme kokosové mléko a v něm rozmíchaný škrob (kuzu nebo maizenu) a dochutíme umeoctem a ještě chvilku provaříme, až omáčka zhoustne.
  7. Vypneme, zaděláme pokličkou a necháme prolnout chutě.
  8. Mezitím si nastrouháme křen a poté ho zamícháme do omáčky (už nevaříme).
  9. Podáváme s obilovinou a posypeme natěmi.

Obměna

Místo velkých fazolí můžete přidat cizrnu nebo jakékoliv jiné fazole. Petržel můžete vyměnit za kedluben, ředkev nebo celer. Mangold zase za pórek. Můžete přidat i mrkev nebo dýni.

K tomuto jídlu se hodí jakákoliv obilovina. Na fotce je špaldové kernotto, ale výborné budou i jakékoliv knedlíky, polenta, rýže, kroupy nebo jáhly.

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Měli jsme bez kokosového mléka a byla to dobrota. Manžel byl rád za křen a já jsem si oblíbila kombinaci kapustiček se špenátem v jídle – je to takové supr nahořklé.

    • To je zajímavé s tou hořkou chutí – dřív jsem ji nesnášela a teď si přesně tyhle hořké chutě užívám 🙂

  2. A pak že jídlo z termosky nemůže vypadat a chutnat dobře, že??? Kam se hrabou všechny kantýny, co? 🙂

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPolentové kostky
Další článekRychlá krémová polévka z kopřiv a cukety