Domů > Magazín > Blog

Velký přehled ořechových másel. Víte, která jsou nejlepší?

Kdo by je nemiloval? Ořechová másla mají výbornou chuť, jsou bohatá na živiny, zasytí a doplní energii. Víte ale, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Pojďme se společně podívat, jaké druhy existují, jak chutnají a jak je nejlépe využít. A přidáme i tip, jak je vyrobit snadno doma!

Dělení másel

V obchodech můžete zakoupit různé druhy másel:

  • oříškové – máslo je vyrobeno z oříšků (mandlové, arašídové, kokosové, lískooříškové, vlašské, pistáciové, kešu, makadamiové aj.).
  • semínkové – máslo je vyrobeno ze semínek (sezamové tahini, dýňové, slunečnicové, makové aj.).
  • smooth – klasická dojemna umixovaná krémová ořechová másla. Jsou tekutá a dobře se roztírají.
  • crunchy – varianta s křupavými kousky ořechů. Vhodná do kaší, anebo jen tak na lžičku.
  • jednodruhové – ve složení másla je jen jeden druh ořechů (semínek), např. mandlové máslo.
  • vícedruhové – ve složení je více druhů ořechů (semínek) – např. máslo kokos a mák.
  • ochucené – máslo je ochucené kakaem, vanilkou, kořením, sladidlem, solí aj.

Arašídové máslo

Sice se nejedná o ořechy (rostou v půdě), ale o luštěninu, nicméně chuť arašídového másla oříšky připomíná (těm, kteří arašídy nemají rádi, často arašídové máslo chutná). Arašídové máslo patří mezi nejznámější ze všech oříškových másel. Buráky obsahují dostatek bílkovin, proto se často používají v jídelníčku u sportovců i lidí na rostlinné stravě. Z živin jsou bohaté hlavně na magnézium, fosfor, zinek a vitamín B3 a B6. Arašídy jsou častý alergen.

  • Použití másla: k namazání na chléb nebo palačinky, do stir-fry, asijských omáček, kaší, do hummusu, do dezertů, rostlinných jogurtů, brownies, kuliček, zmrzlin, dresink na salát a k zelenině aj.

Mandlové máslo

Mandlové máslo se těší velké oblibě nejen u sportovců, protože má hne dpo arašídovém nejvíce bílkovin. Oproti arašídovému máslu má více vlákniny, vitamínů i minerálů. Obsahuje např. vápník, fosfor, magnézium, vitamíny skupiny B, E a omega3 mastné kyseliny. Vysoký obsah vápníku a zinku se postará o krásné nehty a vlasy, hořčík podporuje bystrost a soustředění a tryptofan se postará o dobrý spánek a náladu. Mandlové máslo má jemnou a nasládlou chuť mandlí. Prodává se ve dvou verzích: máslo z loupaných mandlí (sladší), anebo máslo z mandlí se slupkou (výživnější).

  • Použití másla: k namazání na chléb nebo palačinky, zálivka na salát nebo dušenou zeleninu, do polévek, kaší, rostlinných jogurtů, dezertů, kuliček, dezertů, těst, náplní a krémů, do smoothie aj.

Kešu máslo

Kešu se řadí k nejoblíbenějším ořechům. Na rozdíl od arašídového másla, obsahuje kešu máslo méně bílkovin, ale má více železa, mědi a fosforu. Jsou bohaté na tuky, ale mají jich méně než jiné ořechy a neobsahují omega3 mastné kyseliny. Kešu máslo má jemnou, krémovou, smetanovou a nasládlou chuť.

  • Použití másla: sladké krémy, náplně, dezerty, omáčky, bešamel, zmrzliny, krémové polévky, pomazánky, na palačinky, do smoothie aj.

Kokosové máslo

Luxusní máslo s voňavou kokosovou nasládlou chutí. Ještě lepší je kokosové máslo pražené. Kokos obsahuje vitamíny skupiny B a z minerálů např. hořčík, fosfor, zinek a železo. Při pokojové teplotě tuhne.

  • Použití másla: sladké krémy, náplně, polevy, pralinky, dezerty, kuličky, raw dobroty, kaše, omáčky, asijská jídla, na palačinky, do smoothie aj.

Lískooříškové máslo

Z lískových oříšků se dělá známá nutella, která ale obsahuje jen 13 % lískových oříšků a na 100 g 56,8 g cukru, proto je lepší udělat si nutellu doma. Lískové oříšky obsahují vitamín B6, fosfor, kyselinu listovou, zinek a draslík. Zlepšují záněty a jsou cenným zdrojem antioxidantů.

  • Použití másla: nutella, dezerty, krémy, náplně, kuličky, kaše, zmrzlina, na palačinky, do smoothie, jako dip s ovocem, k dušené zelenině, do smoothie aj.

Máslo z vlašských oříšků

Vlašské ořechy obsahují vitamín E a B, minerály jako draslík, vápník, měď, železo a hořčík a jsou také ze všech oříšků největším zdrojem omega 3. Podle tradiční čínské medicíny vlašské ořechy vyživují a posilují dráhu ledvin a prohřívají tělo a známé jsou zejména jako prostředek na posílení paměti a mozku (třeba pro studenty). Chuť tohoto másla je intenzivní a typicky ořechová.

  • Použití másla: kuličky, dezerty, náplně, krémy, těsta, kaše, pomazánky, rostlinný jogurt, zálivka na zeleninu, s těstovinami, do pesta, s ovocem aj.

Pistáciové máslo

Pistácie obsahují z ořechů nejvíce vitamínu B6, jsou bohatým zdrojem draslíku i hořčíku a mají málo kalorií. Vitamín B6 je důležitý pro osoby, které těžce pracují a sportovce, jeho nedostatek způsobuje mravenčení, křeče a únavu. V obsahu bílkovin jsou pistácie hned za mandlemi. Chuť pistáciového másla je intenzivní a sladce pikantní a barva “brčálově” zelená.

  • Použití másla: náplně, dezerty, krémy, zmrzliny, dresinky na saláty, na pečivo aj.

Oříšková másla nasladko
Oříšková másla můžete využít jako sladkou pomazánku nebo dresink na ovocný salát či krém k promazání sušenek, dortů, nebo cukroví. Stačí je smíchat se sladidlem nebo marmeládou. Vyzkoušejte třeba smíchat tahini s datlovým sirupem, anebo mandlové máslo a marmeládu. K oříškovým máslům můžete přidat i sladké koření (skořice, perníkové aj.), vanilku, kakao, karob atp.

Domácí výroba ořechového másla

Ořechová másla jsou vcelku drahou záležitostí, ale lze je levně a snadno vyrobit doma pomocí kuchyňských pomocníků. Stačí vám k tomu buď kvalitní blender (např. Vitamix), anebo přístroj NutraMilk (oba tyto přístroje mají členové klubu JJ se se slevou 17, resp. 20 %, viz níže).

Výhoda pro členy Klubu Jíme Jinak

Členové klubu Jíme Jinak mají slevu 25 % na značky Kuvings (odštavňovače, fermentor, výrobník sýrů, jogurtovač), Ankarsrum (kuchyňský robot), Eaziglide (nepřilnavé nádobí) Berkey (filtr na vodu) a Yden (sušičky a lis na oleje), 20 % na Nutramilk v e- shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód:[přihlaste se].

Členové klubu Jíme Jinak mají slevu 17 % na značku Vitamix (mixér) v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód:[přihlaste se].

Na ostatní značky mají členové slevu 10% v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód:[přihlaste se].

Výhoda pro registrované uživatele

Registrovaní čtenáři mají slevu 10% slevu na celý sortiment v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj registrační email a kód: [přihlaste se]

UPOZORNĚNÍ
Slevy jsou platné pouze na webu www.traminal.cz a pouze na zboží (tzn. že neplatí na náhradní díly, příslušenství, na zboží ve výprodeji či zboží v akci). Sleva platí pouze pro členy Klubu, ne pro přátele a rodinné příslušníky. Sleva platí do odvolání.

Které je vaše nejoblíbenější oříškové máslo a jak ho v kuchyni používáte?

Dejte nám vědět do komentářů.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

LENKA SVOBODOVÁ
21. 6. 2020

MALÁ OŘECHOVÁ MÁSLA PRODÁVAJÍ NA BALÍČEKZDRAVÍ.CZ.JSOU LUXUSNÍ

Škoda, že neexistuje nějakej ochutnávkovej set s malym množstvím ořechových másel různých druhů – velký pixly se mi kupovat nechce a ráda bych ozkoušela chutě, textury, který máslo by mi vyhovovalo/nevyhovovalo.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

27
17

Petrželkové detoxikační pesto

Petrželka je úžasná bylinka. Dokáže čistit naši krev, podporovat imunitní systém, zklidnit nervový systém a je výborná také na hubnutí. Navíc obsahuje spou...
73
24

Chcete lepší postavu? Zkuste tento letní jídelníček

Biologické léto je tu! Co máme jíst a pít? Čemu se raději vyhnout a co v této sezóně přidat? Vylaďte jídelníček na letní, spravte si postavu do plavek a zl...
26
25

Hruškový nápoj à la bílá čokoláda

Tak jednoduché a tak dobré. Hustý hruškový nápoj nám připomíná bílou čokoládu. Horký je hříšně dobrý a po vychlazení se dá jíst jako pudink.
72
10

Šokující výsledky: Pouhá změna struktury potravin změní naše chutě k jídlu

Celý oves, ovesné vločky, instantní ovesná kaše nebo ovesné polštářky. Která potravina způsobí brzký hlad? Jedná se pořád o jednu a tu samou potravinu R...
Dorty
klub
15
49

Krémový ořechový dortík (nepečený)

Krémovým bezlepkovým dortíkem, jehož příprava není nijak složitá, můžete pohostit návštěvu či klidně potěšit oslavence. Oříšková chuť v korpusu se skvěle d...

Lahodná paštika

Vynikající ořechová paštika, kterou budete mít připravenou během chviličky. Skvělá ke krekrům, na chleba nebo placky. Určitě najde své využití také na svát...