Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Jak udělat domácí mandlové máslo

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Mandlové máslo se dá rychle připravit i doma za pár korun. Je jemné, lahodné, dá se ochutit na spoustu způsobů a využít nejen do kaší. Jak na to? Mrkněte na náš návod.

Ingredience
  • 2 hrnky mandlí (cca 300 g)

Andrea má 3 děti. Nejmladší dcera Tonička je postižená. Nemluví, neoblékne se, nena...

Jak připravit mandlové máslo

  1. V Nutramilku: mandle nasypeme do přístroje, stiskneme tlačítko “butter” a nastavíme na 16 minut (pro opražené mandle stačí i 6 minut). Zmáčkneme start. Jakmile je máslo hotové, můžeme přemístit do skleničky, anebo ještě přidat 1-2 minuty pro krémovitější konzistenci.
  2. Ve Vitamixu (blender): mandle nasypeme do blenderu a mixujeme. Během mixování děláme pauzy, aby se blender nepřehřál a pomáháme si šťouchadlem. Nejdříve se ořechy nasekají na hrubé kousky, poté na jemný prášek, dále vzniknou vlhčí hrudky (můžeme přidat olej) a nakonec hustá pasta a naposledy začne hmota řídnout a vznikne jemné máslo.

Praktické

  • Nutramilk je speciální přístroj na výrobu ořechových másel a mlék (Klubáci ho mají se slevou 20 % a registrovaní uživatelé JJ se slevou 10 %). Do 5 minut vyrobí z jakýchkoliv oříšků krémové máslo.
  • Pokud děláme máslo v blenderu, je vhodné přidat i lžíci oleje, aby bylo máslo hezky krémové a dobře se mixovalo. Doporučujeme mandlový nebo kokosový.
  • Mandlové máslo bude mít výraznější chuť, když mandle předem opražíme. Nejlépe v troubě na 180°C cca 8-10 minut (kontrolujeme, abychom je nespálili).
  • Máslo uchováváme ve skleničce nejlépe v lednici. Spotřebujeme ideálně do měsíce.
  • Mandlové máslo se hodí k dochucení kaší, dezertů, stir-fry, dušené zeleniny, krémů, polévek, těstovin aj.

Obměna

  • Stejně můžeme udělat i máslo z jiných ořechů a semínek.
  • Ořechy můžete i kombinovat. Například mandle a kešu atp. Poměry jednotlivých ořechů závisí na vašich preferencích. Postupujte dle postupu výše, jen dejte společně do přístroje oba druhy ořechů (můžete je předem opražit).
  • K máslu můžeme přidat i různá ochucovadla – špetku soli, perníkové koření, skořici, pro sladké máslo i trošku obilného nebo javorového sirupu, pro nutellovou pomazánku sladidlo a kakao nebo karob (případně i vanilku). Tyto ingredience můžeme do hotového másla zamíchat, ale lepší je ho promíchat pomocí mixéru.
  • Přimíchejte 2 hrsti nasekaných mandlí a vznikne křupavé “crunchy” máslo.

Děti

  • Ořechová másla jsou vhodná pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Váš způsob domělé výroby mandlových a ořechových másel je značně zavádějící. To se doma prostě vyrobit nedá, a neexistuje na domácí výrobu žádný přístroj – výrobní poroces trvá několik hodin a otáčky jsou úplně někde jinde. Skutečně jemnou konzistenci nikdy doma nedocílíte, to je mystifikace. Navíc máte uvedenu nesprávnou teplotu při procesu pražni mandlí.

Rozumím dobře, že mandle/ořechy netřeba předem namáčet? Resp. máte někdo zkušenost, že lze vyrobit i z máčených mandlí/ořechů? Děkuji :-)

Ukázat další komentáře