Domů > Magazín > Blog

19 tipů, jak použít oříšková másla v kuchyni

Koupili jste si oříškové máslo a přemýšlíte, co s ním kromě kaší? Inspirujte se těmito 19 praktickými tipy, kam všude semínková a oříšková másla použít!

Ovocný salát

Ovoce nakrájíme na kousky, smícháme a polijeme například zálivkou z mandlového/kokosového/tahini másla a datlového sirupu (sladu, rýžového či javorového sirupu). Nebo můžeme namáčet do domácí oříškové nutelly.

Rychlé nápoje

V zimě zkuste rozmixovat oblíbené oříškové máslo (doporučujeme lískooříškové) s pár kostičkami čokolády, sladidlem a horkou/teplou vodou a vznikne výborná horká “nutellová” čokoláda. Oříškovými másly si můžeme dochutit rostlinná mléka, kurkuma latté, koňak (místo kešu ořechů dejte kešu máslo), jablečný nápoj (místo mandlí dejte mandlové máslo) atp.

Zeleninový salát

Podobně jako na ovocný salát můžeme vyrobit zálivku i na zeleninový salát. Výborně se hodí tahini, kešu nebo mandlové máslo. Můžeme ho smíchat s troškou vody a citronové šťávy. Nebo třeba arašídovým máslem, s troškou sojové omáčky, sirupu a octa atp.

Nepečené dobroty

Zdravé Toffifeeořechové koule, makové kuličky, raffaella, čokoládové hrudky (např. můžeme smíchat ořechové máslo s roztopenou čokoládou a nasekaným sušeným ovocem a ořechy a udělat čokoládové hrudky), bonbony karamelky – na to vše můžeme použít ořechová másla.

Hummus

Že bez tahini není pomazánka hummus, už známe asi všichni. Místo tahini ale do hummusu můžeme použít třeba i arašídové máslo (viz recept Hummus z mungo fazolek a arašídového másla) nebo máslo z vlašských ořechů (viz recept na řepový hummus s vlašáky). Anebo naopak místo cizrny můžete netradičně použít třeba červenou čočku.

Majonéza

Všude, kde bychom běžně dali majonézu (tofunézu), můžeme použít kešu máslo (nebo máslo z loupaných mandlí, případně i slunečnicové máslo). Třeba do “bramborového” salátu, pomazánek se základem z majonézy, do salátů aj.

Polévky

Kešu či kokosové máslo nebo tahini skvěle dochutí a zjemní i krémové polévky. Třeba dýňovou, batátovou nebo řepovou. Lze jimi nahradit rostlinnou smetanu.

Těsta na dezerty i cukroví

Oříšková másla se hodí k propojení ingrediencí na těsta a korpusy pro pečené i nepečené dobroty (nepečený korpus na makový dortík, nepečený korpus na citronový dortík, sušenky Oreo, sušenky Disko).

Ochucení obilovin

Kombinace tahini, zelí a pohanky nebo quinoi je skvělá. Zkoušeli jste již někdy? Místo pohanky můžete zkusit i těstoviny se zelím. Anebo vynechte zelí a uvařenou obilovinu ochuťte oblíbeným máslem a octem/citronovou šťávou.

Ranní obilné kaše

Obilná kaše a lžíce jakéhokoliv oříškového másla je lahoda. Třeba kombinace jáhly a kokosové máslo, troška vanilky a strouhaný kokos! Mlsalové přidají i pár cákanců oblíbeného tekutého sladidla (slad, obilný sirup).

Krémy na dorty i cukroví

Oříšková másla se skvěle hodí jako základní ingredience pro různé krémy na dorty, dezerty i do cukroví. Například vosí hnízda můžeme naplnit třeba kešu máslem v kombinaci s datlovým sirupem (tímto krémem můžeme polít i ovocné poháry a obilné krémy), oříškovým krémem (místo vlašáků použijeme máslo z vlašských oříšků) promažeme sušenky nebo cukroví, arašídovým máslem můžeme plnit datle a polít je čokoládou, mandlovou polevou z mandlového másla můžeme polévat dezerty, tímto tuhým krémem můžeme zdobit dorty i cukroví, tahini krém se hodí na rolády atp.

Těstovinový salát

Podobně jako zeleninové saláty, můžeme udělat i saláty těstovinové. Můžeme použít zeleninu syrovou, ale také pečenou, smaženou (stir-fry) nebo dušenou, luštěniny, klíčky, tofu, seitan nebo tempeh, oříšky a semínka. Jako zálivka se perfektně hodí různá oříšková a semínková másla (zkuste třeba tuto stir-fry zeleninu s arašídovým máslem v podobě salátu s nudlemi) spolu s bylinkami, citronovou šťávou, octem, sojovkou atp.

Máslo

Oříšková másla se nejmenují másla jen tak. Lze jimi máslo krásně nahradit. Ať už na pečivo (například do toustů, na chleba), lívance, palačinky, wafle, ale i do těst a krémů na pečené i nepečené dobroty.

Pesto

Oříšková či semínková másla (např. slunečnicové, kešu, tahini, mandlové, vlašské aj.) se hodí také na ochucení pest místo oříšků a semínek. Stačí vmíchat do rozmixovaného pesta z petržele, kopru, mangoldu nebo medvědího česneku. Dochutit můžete ještě solí, sojovou omáčkou nebo lahůdkovým droždím.

Dip k namáčení

Smíchejte mandlové máslo s citronovou šťávou a troškou vody, nebo zkuste tahini-hořčičný dip. Tyto dipy můžete použít k namáčení pečené nebo napařené zeleniny, karbanátků, ale také do salátů.

Asijská kuchyně

Arašídové máslo i tahini se hodí do smažených nudlí. Buď v lehké verzi ze špagetové dýně, anebo z klasických rýžových nudlí.

Pralinky

Kokosové máslo roztopíme smícháme s oblíbeným sladidlem (slad, obilný sirup, javorový sirup), nasekanými oříšky nebo sušeným ovocem. Část můžeme nabarvit karobem/kakaem. Vrstvíme do formiček na led nebo pralinky a dovnitř můžeme dát náplň z marmelády, povidel nebo třeba crunchy arašídového másla. Anebo uděláme klasické čokoládové pralinky a dovnitř dáme lžičku oříškového másla.

Rostlinná mléka

Nemáte čas vytvářet domácí oříšková či semínková másla (s tím vám může pomoci také pomocník Nutramilk)? Stačí použít oblíbené máslo ze semínek nebo ořechů a pomixovat s vodou. Vznikne skvělé a rychlé oříškové nebo semínkové mléko. Například jako toto sezamové.

Pomazánky

Oříšková másla jsou skvělá jako základ různých druhů pomazánek. Pokud pomazánka obsahuje jako základ oříšky nebo semínka, můžete je snadno nahradit máslem z nich, například do této řepové s křenem můžete dát místo slunečnice slunečnicové máslo, do této paprikové místo kešu dáme kešu máslo a rozmixujeme s paprikou, do fazolové s vlašáky přidáme máslo z vlašských ořechů atp. Do Baba Ganoush dejte tahini, dýňovému máslu sluší pastu z mandlí nebo kokosu, k pomazánce z bílých fazolí se hodí arašídové máslo, fazolovou paštiku a cizrnovou paštiku ochutíme skvěle pomocí tahini atp.

Kde sehnat oříšková másla
1. Domácí výroba – nejjednodušší výroba je pomocí NutraMilku – přístroje, který vyrábí přímo oříšková a semínková másla a rostlinná mléka. Některá lze vyrobit i pomocí kvalitního blenderu (např. Vitamix). Domácí výroba vyjde mnohonásobně levněji a můžeme si pohlídat kvalitu vstupních surovin.
2. Zdravé výživy a obchody – lze sehnat různé druhy, slazené i neslazené, jednodruhová i vícedruhová, ale všechna jsou podstatně dražší než domácí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Esterko, jsem navnaděna 😋! Doufám, že recept sepíšeš 😉

Esterka
9. 8. 2021

Jak využít kešu a arašídové máslo? 🤔
Třebas takhle 😜🤩🥰
Asi budu muset sesmolit receptík sem na web… páč tenhle letní bezlepkovej (prakticky bezobilnej, kromě trošky rýžovýho mlíčka) “no-cheese-cake”, inspirovanej různýma receptama a postupama z JJ, je fakt suprrychlá suprňamka 🤤👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jak udělat domácí nutellu bez cukru

Naučte se připravit si domácí zdravou nutellu – lískooříškovou pomazánku bez cukru. Rozpouští se v ústech, je tak akorát sladká, krémová, čokoládová&...

Jak udělat domácí kešu máslo

Jemné, krémové a slaďoučké máslíčko z kešu oříšků skvělé jen tak na lžičku, do kaší, zeleniny a dezertů. Dá se rychle připravit i doma za pár korun. Jak na...

Tahini-hořčičný dip na zeleninu i saláty (ze 4 ingrediencí)

Jednoduchý, rychlý a lahodný tahini dresink, který se hodí na cokoliv – od pečené zelenině, po saláty, buddha bowls, jako dip k namáčení, do tortill,...
66
8

19 TOP tipů, jak využít sezamovou pastou tahini

Tahini nebo-li sezamové máslo se hodí téměř do každého receptu! Dodá krémovitost a pozvedne chuť každého pokrmu. Sdílíme s vámi 19 tipů, kam nejčastěji tah...
87
10

Jak klíčit semínka a vše o klíčení

Klíčky jsou hotový poklad. Zařadit klíčky do jídelníčku je ideální a také levný způsob, jak po zimě obohatit stravu o vydatnou porci vitaminů a minerálů. N...
78
17

18 tipů, jak použít lahůdkové droždí

Máte doma lahůdkové droždí a nevíte co s ním? Inspirujte se, kde všude se dá použít, aby jídla chutnala zase trošku jinak! Můžete s ním nahradit chuť sýru,...