19 tipů, jak použít oříšková másla v kuchyni

Koupili jste si oříškové máslo a přemýšlíte, co s ním kromě kaší? Inspirujte se těmito 19 praktickými tipy, kam všude semínková a oříšková másla použít!

1Ovocný salát

Ovoce nakrájíme na kousky, smícháme a polijeme například zálivkou z mandlového/kokosového/tahini másla a datlového sirupu (sladu, rýžového či javorového sirupu). Nebo můžeme namáčet do domácí oříškové nutelly.

2Rychlé nápoje

V zimě zkuste rozmixovat oblíbené oříškové máslo (doporučujeme lískooříškové) s pár kostičkami čokolády, sladidlem a horkou/teplou vodou a vznikne výborná horká „nutellová“ čokoláda. Oříškovými másly si můžeme dochutit rostlinná mléka, kurkuma latté, koňak (místo kešu ořechů dejte kešu máslo), jablečný nápoj (místo mandlí dejte mandlové máslo) atp.

3Zeleninový salát

Podobně jako na ovocný salát můžeme vyrobit zálivku i na zeleninový salát. Výborně se hodí tahini, kešu nebo mandlové máslo. Můžeme ho smíchat s troškou vody a citronové šťávy. Nebo třeba arašídovým máslem, s troškou sojové omáčky, sirupu a octa atp.

4Nepečené dobroty

Zdravé Toffifeeořechové koule, makové kuličky, raffaella, čokoládové hrudky (např. můžeme smíchat ořechové máslo s roztopenou čokoládou a nasekaným sušeným ovocem a ořechy a udělat čokoládové hrudky), bonbony karamelky – na to vše můžeme použít ořechová másla.

5Hummus

Že bez tahini není pomazánka hummus, už známe asi všichni. Místo tahini ale do hummusu můžeme použít třeba i arašídové máslo (viz recept Hummus z mungo fazolek a arašídového másla) nebo máslo z vlašských ořechů (viz recept na řepový hummus s vlašáky). Anebo naopak místo cizrny můžete netradičně použít třeba červenou čočku.

6Majonéza

Všude, kde bychom běžně dali majonézu (tofunézu), můžeme použít kešu máslo (nebo máslo z loupaných mandlí, případně i slunečnicové máslo). Třeba do „bramborového“ salátu, pomazánek se základem z majonézy, do salátů aj.

7Polévky

Kešu či kokosové máslo nebo tahini skvěle dochutí a zjemní i krémové polévky. Třeba dýňovou, batátovou nebo řepovou. Lze jimi nahradit rostlinnou smetanu.

8Těsta na dezerty i cukroví

Oříšková másla se hodí k propojení ingrediencí na těsta a korpusy pro pečené i nepečené dobroty (nepečený korpus na makový dortík, nepečený korpus na citronový dortík, sušenky Oreo, sušenky Disko).

9Ochucení obilovin

Kombinace tahini, zelí a pohanky nebo quinoi je skvělá. Zkoušeli jste již někdy? Místo pohanky můžete zkusit i těstoviny se zelím. Anebo vynechte zelí a uvařenou obilovinu ochuťte oblíbeným máslem a octem/citronovou šťávou.

10Ranní obilné kaše

Obilná kaše a lžíce jakéhokoliv oříškového másla je lahoda. Třeba kombinace jáhly a kokosové máslo, troška vanilky a strouhaný kokos! Mlsalové přidají i pár cákanců oblíbeného tekutého sladidla (slad, obilný sirup).

11Krémy na dorty i cukroví

Oříšková másla se skvěle hodí jako základní ingredience pro různé krémy na dorty, dezerty i do cukroví. Například vosí hnízda můžeme naplnit třeba kešu máslem v kombinaci s datlovým sirupem (tímto krémem můžeme polít i ovocné poháry a obilné krémy), oříškovým krémem (místo vlašáků použijeme máslo z vlašských oříšků) promažeme sušenky nebo cukroví, arašídovým máslem můžeme plnit datle a polít je čokoládou, mandlovou polevou z mandlového másla můžeme polévat dezerty, tímto tuhým krémem můžeme zdobit dorty i cukroví, tahini krém se hodí na rolády atp.

12Těstovinový salát

Podobně jako zeleninové saláty, můžeme udělat i saláty těstovinové. Můžeme použít zeleninu syrovou, ale také pečenou, smaženou (stir-fry) nebo dušenou, luštěniny, klíčky, tofu, seitan nebo tempeh, oříšky a semínka. Jako zálivka se perfektně hodí různá oříšková a semínková másla (zkuste třeba tuto stir-fry zeleninu s arašídovým máslem v podobě salátu s nudlemi) spolu s bylinkami, citronovou šťávou, octem, sojovkou atp.

13Máslo

Oříšková másla se nejmenují másla jen tak. Lze jimi máslo krásně nahradit. Ať už na pečivo (například do toustů, na chleba), lívance, palačinky, wafle, ale i do těst a krémů na pečené i nepečené dobroty.

14Pesto

Oříšková či semínková másla (např. slunečnicové, kešu, tahini, mandlové, vlašské aj.) se hodí také na ochucení pest místo oříšků a semínek. Stačí vmíchat do rozmixovaného pesta z petržele, kopru, mangoldu nebo medvědího česneku. Dochutit můžete ještě solí, sojovou omáčkou nebo lahůdkovým droždím.

15Dip k namáčení

Smíchejte mandlové máslo s citronovou šťávou a troškou vody, nebo zkuste tahini-hořčičný dip. Tyto dipy můžete použít k namáčení pečené nebo napařené zeleniny, karbanátků, ale také do salátů.

16Asijská kuchyně

Arašídové máslo i tahini se hodí do smažených nudlí. Buď v lehké verzi ze špagetové dýně, anebo z klasických rýžových nudlí.

17Pralinky

Kokosové máslo roztopíme smícháme s oblíbeným sladidlem (slad, obilný sirup, javorový sirup), nasekanými oříšky nebo sušeným ovocem. Část můžeme nabarvit karobem/kakaem. Vrstvíme do formiček na led nebo pralinky a dovnitř můžeme dát náplň z marmelády, povidel nebo třeba crunchy arašídového másla. Anebo uděláme klasické čokoládové pralinky a dovnitř dáme lžičku oříškového másla.

18Rostlinná mléka

Nemáte čas vytvářet domácí oříšková či semínková másla (s tím vám může pomoci také pomocník Nutramilk)? Stačí použít oblíbené máslo ze semínek nebo ořechů a pomixovat s vodou. Vznikne skvělé a rychlé oříškové nebo semínkové mléko. Například jako toto sezamové.

19Pomazánky

Oříšková másla jsou skvělá jako základ různých druhů pomazánek. Pokud pomazánka obsahuje jako základ oříšky nebo semínka, můžete je snadno nahradit máslem z nich, například do této řepové s křenem můžete dát místo slunečnice slunečnicové máslo, do této paprikové místo kešu dáme kešu máslo a rozmixujeme s paprikou, do fazolové s vlašáky přidáme máslo z vlašských ořechů atp. Do Baba Ganoush dejte tahini, dýňovému máslu sluší pastu z mandlí nebo kokosu, k pomazánce z bílých fazolí se hodí arašídové máslo, fazolovou paštiku a cizrnovou paštiku ochutíme skvěle pomocí tahini atp.

Kde sehnat oříšková másla
1. Domácí výroba – nejjednodušší výroba je pomocí NutraMilku – přístroje, který vyrábí přímo oříšková a semínková másla a rostlinná mléka. Některá lze vyrobit i pomocí kvalitního blenderu (např. Vitamix). Domácí výroba vyjde mnohonásobně levněji a můžeme si pohlídat kvalitu vstupních surovin.
2. Zdravé výživy a obchody – lze sehnat různé druhy, slazené i neslazené, jednodruhová i vícedruhová, ale všechna jsou podstatně dražší než domácí.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Za výsledky krevních testů jsem dostala pochvalu (Vlasta)
Vlasta: Ahoj všichni, moc děkuji za tento program. Moc...
Děkuji za to, co děláte!
Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...
Začít se dá vždycky (Hanka)
Hanka: Jsem na konci kurzu Hubneme do plavek. Chci...
Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle
Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...
Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!
Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...
Děkujeme za záchranu života!
karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...
Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)
Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...
Díky změně stravy se mi podařilo otěhotnět (Lucka)
Lucka: Já se přidávám s díkem i za dnešní...
Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená
Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...
Jsem čilejší a už konečně večer nezívám
Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...
Moc mi chutná (Vymka)
Vymka: Vařím jako blázen a moc mi to chutná....
Oooo, já vařím a peču (Soňa)
Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...
Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně
Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...
Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)
Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....
Cítím se odhlečená a spokojená (Anna)
Anna: Zdravím tvůrce tohoto úžasného projektu a všechny ostatní...
Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk
Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...
    • Toš pokud milá Martino ráda improvizuješ, takovej nástřel pro inspiraci je tady v komentech 😉 ale pro zveřejnění finálního receptu včetně gramáží to chce ještě doladit… Snad se zadaří přes víkend – beru to jako osobní hec 😎 Heč! 🤣🤣🤣
      Hodím Ti sem pak koment 😘 mnoa Ty pak můžeš dát vědět, jak to dopadlo a zda chutilo, budu moooc ráda 🥰

  1. Jak využít kešu a arašídové máslo? 🤔
    Třebas takhle 😜🤩🥰
    Asi budu muset sesmolit receptík sem na web… páč tenhle letní bezlepkovej (prakticky bezobilnej, kromě trošky rýžovýho mlíčka) „no-cheese-cake“, inspirovanej různýma receptama a postupama z JJ, je fakt suprrychlá suprňamka 🤤👌

    • Esterko, vypadá to úžasně lákavě 😋 Za recept budeme moc rádi 😉👍

      • Mnooo… jak tak koukám, ke zveřejnění receptu to bude chtít ještě doladit 🧐 Jak jsem při přípravě improvizovala a dochucovala, po uležení to bylo trošku jinde, než jsem čekala… Ono je to totiž nakonec tak moc dobrý, že je to až moc intenzivní 🤦‍♀️🤣🤣🤣
        Na druhou stranu doplněno lehce nakyslým ananasovým kokojogurtem a prvníma čerstvýma broskvičkama ze zahrádky 🥰 to bylo i tak prudce jedlý 🤩 🤤👌
        Toš pro zvědavce a nedočkavce 😁 zatím jen nástřel bez gramáží – kdyby chtěl někdo testnout 😜 Přecejen rybízová sezóna zrovna vrcholí a k tomuhle fakt sedne 😻👍

        KORPUS
        * kokosová mouka se špetkou soli
        * rýžový + kokosový olej
        * kokosové mléko
        * rýžový sirup
        * drcené lněné a chia semínko + voda
        –> semínka ve vodě nechat nabobtnat
        –> chvíli mixovat vše kromě mouky
        –> mouku napřed zašlehávat po lžících, zhruba v půlce už tam zbytek můžete vrznout naráz
        –> trochu mixnout na nejnižší rychlost, pak manuálně vypracovat z „drobenky“ těsto (když se zdá moc drobivé, přidat mléko, možno i trochu oleje)
        –> do formy vyložené papírem (kolečko spodek a proužky na boky) a vymazané kokoolejem upěchovat krustu (spíš tenčí než na obrázku – je hodně hutná a sytá, navíc tenká se líp propeče), šupnout do trouby předehřáté na cca 170° a péct, dokud nezačne lehce zlátnout (kraje se rády pálí, pozor!), nechat dokonale vychladnout

        II. VRSTVA – KRÉM
        * kešu natural
        (propláchnout, osušit, opéct dokřupava v troubě – cca 200°/10min, v půlce promíchnout a ke konci hlídat!)
        * arašídy pražené
        (já dala půl pražených nesolených, čtvrt pražených solených a čtvrt „extra roasted salted caramel“ z Billy, co mi tu zbyly 😁 a už moc nekřoupaly)
        * rýžový sirup
        * rýžové mléko (kokosové došlo 😔)
        * kokosový olej
        * šťáva z BIOcitronu
        * troška medu (jehož přidání na konci byla velká chyba – ten to přesladil, jak se to uleželo)
        –> vše v blenderu vymixovat dohladka – je to fuška 😅 a hlavně ze začátku to chce trpělivost, taky je vhodný mixovat to na etapy a nechat hmotu i blender odpočívat… ale stojí to za to 😜
        (případně lze použít kupované arašídové a kešu máslo, pak to zvládne i průměrnej ponornej ✌️😃)

        III.VRSTVA – OVOCE
        * troška arašídového másla nebo krému z prostřední části
        * troška St.Dalfour 100% džemu brusinka+borůvka
        * červený rybíz rozmixovaný a propasírovaný
        * šťáva z BIOcitronu
        –> odložit si část rybízové „omáčky“ bokem
        –> ponorným mixérem vyšlehat dohladka

        KOMPLETACE NOUČÍSKEJKU 👈😂
        –> odloženým rybízem pokapat krustu
        –> navrstvit krém, nechat chvíli tuhnout v lednici
        –> rozetřít ovocnou hmotu – možno trošku „polechtat“ 😆 vidličkou nebo párátkem, čímž se na některých místech promísí s krémem 🤪👌
        –> uhladit a nechat odležet nejlépe přes noc 👍👍👍

        Mrzí mě, že to nevyšlo dle představ, mám mimořádně i komplet nafocený postup 😏 ale ten krém je prostě fakt téměř nejedle sladkej a hutnej 😔
        Na druhou stranu beztak pomůže víc kešu a míň arašídů, bez medu (asi i ubrat sirupu), a ideálně taky doplnit třeba půlkou natural tofu povařenýho v nějaké kyselé ovocné šťávě (plánuju 80% jablko 20% rakytník, což je chuťově i barevně asi ideál), nebo kokosovým probio jogurtem (natural, nebo nějaká tropic příchuť) a ještě víc kešu…
        A tak… poslední rybízek pořád bimbá na stromečku, takže finální verze asi přijde brzy 😎
        Ale třeba bude mít někdo chuť improvizovat na vlastní pěst 🤔
        CHALLENGE? 😜
        Komu se zadaří dřív než mně, má u mě Zlatýho bludišťáka 🤪😂😂😂

  2. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlaktózový jídelníček při ABKM
Další článekMňam kompletní bezlepkové placky ze zbytků