Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Jemně pikantní řepová pomazánka s křenem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Skvělá mírně pikantní zeleninová pomazánka na cokoliv, co se dá mazat – pečivo, tortilly, placky, palačinky nebo jako dip k zelenině. Svou krásnou růžovou barvičkou rozjasní každý pokrm.

Ingredience
  • 2 velké řepy
  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 3 lžíce strouhaného křenu
  • šťáva ze 2 citronů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce jablečného octa
  • sůl nebo umeocet dle chuti

Jana měla nadváhu a díky psychicky náročnému období dostala léky na nervy. Hledala z toho cestu, až našla a podařilo ...

Jak připravit křenovou pomazánkou z červené řepy

  1. Přes noc nebo minimálně na 5 hodin namočíme slunečnicová semínka do vody.
  2. Vodu slijeme a semínka propláchneme v sítku.
  3. Řepu omyjeme a spolu se slupkou ji vcelku upečeme nebo uvaříme v dostatečném množství vody.
  4. Jakmile je řepa měkká (píchneme do ní vidličkou), oloupeme ji a dáme do mixéru.
  5. Do mixéru přidáme i všechny ostatní ingredience (dochucovadla, křen, zcezená semínka, šťávu z citronů a olej).
  6. Vše rozmixujeme na hladkou pomazánku.
  7. Ochutnáme a dochutíme (octy, sůl).

Praktické

  • Pokud si chceme pomazánku “zavařit” do zásoby, tak ji ještě horkou naplníme do skleniček a zavaříme jako zavařeniny.
  • Pomazánku můžeme mazat na kváskové pečivo, placky, palačinky, tortilly, podávat jako dip k zelenině nebo dresink do salátů aj.

Obměna

  • Výborná je tato pomazánka z orestovaných slunečnicových semínek. Namočená semínka nasucho orestujeme na pánvičce nebo v troubě, až se vysuší a začnou zlátnout a poté pokračujeme v přípravě receptu.
  • Kdo má rád, může ještě přidat lahůdkové droždí.
  • Pro děti je dobré pomazánkou trošku osladit lžičkou obilného sirupu nebo ovocného koncentrátu.

Děti

  • Tato pomazánka je vhodná pro děti od 2 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
23. 2. 2021

Venku zmizel sníh a objevily se barvy, dnes jsem doma sám, tak to bude večeře jen pro mne, ale to na funkci nemá vliv 😀 Poprvé jsem též testoval pickles z barevného zelí a dá se dokonce i jíst 😀 Napařená brokolice s mrkví, posypka naklíčené mungo. Vyladěná pomazánka dobré chuti, opět jsem testoval pro mne tuto novinku a dopadlo to výborně. Ukládám do šanonu a těším se na dalších několik opakování 🙏

Klub

No tak dnes večer jsem dala tuto pomazánku na stůl a ještě jednu z adzuki ala humus..:) a kváskový chleba, divoká rajčátka, okurku a ledový salát, nic jiného jsem nenabízela, a děti byly tedy kreativní, zdobily chleby různě pomazánkami, a já musím říct, že tato fuchsiová.:), u nás to byla prohlášena za mochomůrkovou, je úžasná!!!!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tahini-hořčičný dip na zeleninu i saláty (ze 4 ingrediencí)

Jednoduchý, rychlý a lahodný tahini dresink, který se hodí na cokoliv – od pečené zelenině, po saláty, buddha bowls, jako dip k namáčení, do tortill,...

Pomazánka z pečené řepy

Pokud máte rádi červenou řepu, tak si tento recept zamilujete. Pečením se zemitá chuť řepy ještě umocní a to dodá pomazánce charakter.

Kvašená červená řepa s křenem

Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v ...
4
17

Nejrychlejší hummus – z červené čočky

Nejrychlejší varianta na hummus je z půlené červené čočky! Ideální svačina, večeře nebo oběd s sebou. Přibalte placky, kváskový chleba nebo hranolky zeleni...

Restované kaštany na pánvi

Nechce se vám zapínat trouba a máte chuť na kaštany? Připravte si je jednoduše na pánvi. Je to jednoduché…