Skvělá mírně pikantní zeleninová pomazánka na cokoliv, co se dá mazat - pečivo, tortilly, placky, palačinky nebo jako dip k zelenině. Svou krásnou růžovou barvičkou rozjasní každý pokrm.
Ingredience
  • 2 velké řepy
  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 3 lžíce strouhaného křenu
  • šťáva ze 2 citronů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce jablečného octa
  • sůl nebo umeocet dle chuti

Jak připravit křenovou pomazánkou z červené řepy

  1. Přes noc nebo minimálně na 5 hodin namočíme slunečnicová semínka do vody.
  2. Vodu slijeme a semínka propláchneme v sítku.
  3. Řepu omyjeme a spolu se slupkou ji vcelku upečeme nebo uvaříme v dostatečném množství vody.
  4. Jakmile je řepa měkká (píchneme do ní vidličkou), oloupeme ji a dáme do mixéru.
  5. Do mixéru přidáme i všechny ostatní ingredience (dochucovadla, křen, zcezená semínka, šťávu z citronů a olej).
  6. Vše rozmixujeme na hladkou pomazánku.
  7. Ochutnáme a dochutíme (octy, sůl).

Praktické

  • Pokud si chceme pomazánku “zavařit” do zásoby, tak ji ještě horkou naplníme do skleniček a zavaříme jako zavařeniny.
  • Pomazánku můžeme mazat na kváskové pečivo, placky, palačinky, tortilly, podávat jako dip k zelenině nebo dresink do salátů aj.

Obměna

  • Výborná je tato pomazánka z orestovaných slunečnicových semínek. Namočená semínka nasucho orestujeme na pánvičce nebo v troubě, až se vysuší a začnou zlátnout a poté pokračujeme v přípravě receptu.
  • Kdo má rád, může ještě přidat lahůdkové droždí.
  • Pro děti je dobré pomazánkou trošku osladit lžičkou obilného sirupu nebo ovocného koncentrátu.

Děti

  • Tato pomazánka je vhodná pro děti od 2 let.

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravá strava a cestování – 2. díl (obiloviny)
Další článekVyhlášení soutěže o sadu koření Benkor