Není droždí jako droždí. My se dnes zaměříme na to lahůdkové. Z droždím mají sice společný kmen kvasinek a část výroby, ale výsledný produkt je úplně jiný. Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly a zda ho můžete ho jíst při potížích s kvasinkami?

Lahůdkové droždí chutí připomíná parmazán

Lahůdkové droždí se nazývá také tebi, neaktivní droždí nebo zkráceně LSD a používá se k dochucení a zvýraznění pokrmů. Nechutná vám klasická drožďová pomazánka a klasické droždí vám nevoní? Nenechte se odradit, lahůdkové droždí chutná a voní úplně jinak.

Má jemně oříškovou až sýrovou chuť (trochu jako parmazán), proto ho můžete zakomponovat všude tam, kde byste jinak použili klasický sýr – z droždí se vyrábí veganský parmezán, dává se do omáček, pomazánek, polévek, salátů, těstovin, rizot, veganských sýrů atp. Jídlům dodá šmak, pokud jim tzv. „něco chybí“ a chcete se vyhnout tzv. šesté chuti, kterou dodává miso pasta nebo sojová omáčka.

Lahůdkové droždí má s klasickým droždím společný kmen kvasinek

Jedná se sice o droždí, ale buchty s nimi neupečete, protože je inaktivní (nevykazuje fermentační aktivitu). I tak je ale výroba obou druhů droždí podobná. Sdílejí totiž společný kmen kvasinek Saccharomyces Cerevisiae. Ty se množí na substrátu, který je bohatý na cukry (například melasa).

Hlavní rozdíl mezi čerstvým droždím pro pekařské účely a lahůdkovým je v tom, že lahůdkové droždí se suší do podoby jemných vloček a ohřívá se při tom na teplotu lehce převyšující 40°C, čímž se kvasinky deaktivují. Naopak u pekařského droždí je důležité, aby byl kmen kvasinek aktivní a způsoboval kynutí.

Často se do lahůdkového droždí přidává také výtažek sladu, aby bylo nasládlé. Droždí se sladem je výraznější, chutná praženě. Pro ty, kteří drží bezlepkovou dietu pozor! Toto droždí není bezlepkové. Droždí bez sladu je jemnější a je zcela bez lepku.

Obsahuje vitamíny skupiny B

Lahůdkové droždí je bohaté na bílkoviny, vlákninu a vitamíny skupiny B, kromě B12. Ten se ale do některého droždí přidává navíc, nebo se přidává přímo do melasy, na které se kvasinky množí. Vitamíny skupiny B podporují srdeční a nervovou činnost, zlepšují kvalitu pokožky, vlasů i nehtů a pomáhají i s trávením. Lahůdkové droždí obsahuje také minerály, například chrom a železo.

Lahůdkové droždí obsahuje i glutamát
Nemusíte se bát, nejedná se o uměle vyrobený glutamát (E621), před kterým jsme varovali. V případě droždí jde o přírodně obsažené soli kyseliny L-glutamové. Přírodní sůl kyseliny glutamové je obsažena i v rajčatech, houbách, mořských řasách, zrajících sýrech nebo lidském těle.

Nemá kvasící účinky, ani nenarušuje střevní mikroflóru či trávení

Může se jíst lahůdkové droždí i při potížích s kvasinkami? Ano. Kvasinky se živí převážně cukry, ne jinými kvasinkami. Navíc kmen kvasinek Saccharomyces Cerevisiae našemu tělu neškodí a v lahůdkovém droždí jsou kvasinky již deaktivované.

Nepleťte si lahůdkové droždí s běžnými sušenými kvasnicemi (viz foto vpravo). Ty samozřejmě mají stejný účinek jako běžné kvasnice. Jakmile se spojí s vodou, začnou fungovat, protože jsou určené na kynutí a pečení.

Jíme jinak doporučuje

  • Lahůdkové droždí používáme pouze pro zpestření párkrát do měsíce v malém množství, není to základ jídelníčku.
  • Používáme ho spíše jako koření nebo chuťovku.

Droždí v našich receptech:
– „Sýrová omáčka“ na těstoviny
– Roztíratelný „sýr“ bez mléka
– Vločková polévka s restovanou zeleninou
– Slané cizrnové křoupání
– Míchaná cizrnová „vajíčka“ s cuketou
– Voňavé koprové pesto

Zdroj obrázku: lindstromfoods.co.nz

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...
  1. Dobrý den, nežiji v ČR a zajímalo by mě, jestli toto je také lahudkove droždí?
    https://www.dm.de/sanotact-bierhefe-flocken-p4003087400059.html
    Děkuji za odpověď.
    Simona

    • Překladač na google říká, že to jsou Pivovarské kvasnicové vločky, takže zřejmě ano.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCelerová remuláda
Další článekJak vám to jde?