Není droždí jako droždí. My se dnes zaměříme na to lahůdkové. Z droždím mají sice společný kmen kvasinek a část výroby, ale výsledný produkt je úplně jiný. Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly a zda ho můžete ho jíst při potížích s kvasinkami?

Lahůdkové droždí chutí připomíná parmazán

Lahůdkové droždí se nazývá také tebi, neaktivní droždí nebo zkráceně LSD a používá se k dochucení a zvýraznění pokrmů. Nechutná vám klasická drožďová pomazánka a klasické droždí vám nevoní? Nenechte se odradit, lahůdkové droždí chutná a voní úplně jinak.

Má jemně oříškovou až sýrovou chuť (trochu jako parmazán), proto ho můžete zakomponovat všude tam, kde byste jinak použili klasický sýr – z droždí se vyrábí veganský parmezán, dává se do omáček, pomazánek, polévek, salátů, těstovin, rizot, veganských sýrů atp. Jídlům dodá šmak, pokud jim tzv. „něco chybí“ a chcete se vyhnout tzv. šesté chuti, kterou dodává miso pasta nebo sojová omáčka.

Lahůdkové droždí má s klasickým droždím společný kmen kvasinek

Jedná se sice o droždí, ale buchty s nimi neupečete, protože je inaktivní (nevykazuje fermentační aktivitu). I tak je ale výroba obou druhů droždí podobná. Sdílejí totiž společný kmen kvasinek Saccharomyces Cerevisiae. Ty se množí na substrátu, který je bohatý na cukry (například melasa).

Hlavní rozdíl mezi čerstvým droždím pro pekařské účely a lahůdkovým je v tom, že lahůdkové droždí se suší do podoby jemných vloček a ohřívá se při tom na teplotu lehce převyšující 40°C, čímž se kvasinky deaktivují. Naopak u pekařského droždí je důležité, aby byl kmen kvasinek aktivní a způsoboval kynutí.

Často se do lahůdkového droždí přidává také výtažek sladu, aby bylo nasládlé. Droždí se sladem je výraznější, chutná praženě. Pro ty, kteří drží bezlepkovou dietu pozor! Toto droždí není bezlepkové. Droždí bez sladu je jemnější a je zcela bez lepku.

Obsahuje vitamíny skupiny B

Lahůdkové droždí je bohaté na bílkoviny, vlákninu a vitamíny skupiny B, kromě B12. Ten se ale do některého droždí přidává navíc, nebo se přidává přímo do melasy, na které se kvasinky množí. Vitamíny skupiny B podporují srdeční a nervovou činnost, zlepšují kvalitu pokožky, vlasů i nehtů a pomáhají i s trávením. Lahůdkové droždí obsahuje také minerály, například chrom a železo.

Lahůdkové droždí obsahuje i glutamát
Nemusíte se bát, nejedná se o uměle vyrobený glutamát (E621), před kterým jsme varovali. V případě droždí jde o přírodně obsažené soli kyseliny L-glutamové. Přírodní sůl kyseliny glutamové je obsažena i v rajčatech, houbách, mořských řasách, zrajících sýrech nebo lidském těle.

Nemá kvasící účinky, ani nenarušuje střevní mikroflóru či trávení

Může se jíst lahůdkové droždí i při potížích s kvasinkami? Ano. Kvasinky se živí převážně cukry, ne jinými kvasinkami. Navíc kmen kvasinek Saccharomyces Cerevisiae našemu tělu neškodí a v lahůdkovém droždí jsou kvasinky již deaktivované.

Nepleťte si lahůdkové droždí s běžnými sušenými kvasnicemi (viz foto vpravo). Ty samozřejmě mají stejný účinek jako běžné kvasnice. Jakmile se spojí s vodou, začnou fungovat, protože jsou určené na kynutí a pečení.

Jíme jinak doporučuje

  • Lahůdkové droždí používáme pouze pro zpestření párkrát do měsíce v malém množství, není to základ jídelníčku.
  • Používáme ho spíše jako koření nebo chuťovku.

Droždí v našich receptech:
– „Sýrová omáčka“ na těstoviny
– Roztíratelný „sýr“ bez mléka
– Vločková polévka s restovanou zeleninou
– Slané cizrnové křoupání
– Míchaná cizrnová „vajíčka“ s cuketou
– Voňavé koprové pesto

Zdroj obrázku: lindstromfoods.co.nz

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...
  1. Dobrý den, nežiji v ČR a zajímalo by mě, jestli toto je také lahudkove droždí?
    https://www.dm.de/sanotact-bierhefe-flocken-p4003087400059.html
    Děkuji za odpověď.
    Simona

    • Překladač na google říká, že to jsou Pivovarské kvasnicové vločky, takže zřejmě ano.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCelerová remuláda
Další článekJak vám to jde?