Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Voňavé koprové pesto

Uvařeno
bez sóji
sezóna léto

Kopr má mnoho zdravotních benefitů. Je škoda ho nechat na zahrádce růst bez povšimnutí. Připravte si z něj jemné voňavé pesto, které dodá jakémukoliv jídlu ten správný šmrnc. Při dodržení hygieny a zalité olejem vám v lednici vydrží i měsíc.

Ingredience
na 1 sklenici
  • 2 hrsti čerstvého kopru
  • čtvrt lžičky soli
  • cca 50-80 ml olivového oleje
  • 50 g dýňových semínek
  • 1-3 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1-2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
Jak připravit koprové pesto
  1. V mixéru rozmixujte kopr se solí.
  2. Přidejte lahůdkové droždí, semínka, česnek, citronovou šťávu a 3 lžíce oleje.
  3. Rozmixujte na pastu.
  4. Ochutnejte, případně ještě přisolte.
  5. Napěchujte do skleniček a zalijte olejem tak, aby pesto nepřesahovalo a nemělo šanci se zkazit.

Praktické

  • Uchovávejte v lednici.
  • Pokud máte rádi, přidejte klidně víc lahůdkového droždí. Vytvoří sýrovou chuť.
  • Zajímavou chuť v pestu také vytvoří “vajíčková” černá sůl kala namak.
  • Pokud přidáte více semínek nebo oříšků a méně kopru, vytvoříte si výbornou semínkovou/oříškovou pomazánku (doporučujeme takto vyzkoušet kopr se slunečnicovým semínkem a větší špetkou černé vajíčkové soli).
  • Pesto se hodí do těstovin, na chleba, placky, palačinky, k ochucení salátů, pomazánek, marinád, obilí, hlavních jídel, těst, knedlíků, nočků, polévek atp.
  • Pesto si lze udělat i do zásoby. Je třeba ale důsledně dodržovat hygienu, používat pouze čisté a horkou vodou omyté nástroje i skleničku a zalít pesto až po vrch olejem. Pokud ho chcete skladovat déle než měsíc, zamrazte si ho například do tvoříte na led.

Obměna

  • Místo dýňových semínek můžete dát vlašské či kešu ořechy, mandle, slunečnicová nebo piniová semínka.
  • Semínka a oříšky do pesta můžete pro zvýraznění chuti nasucho opražit na pánvi.
  • Bylinky do pesta můžete i kombinovat.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
15. 5. 2023

Pesto je výborný – zatím teda jen ve skleničce v lednici, ale těším se, až ho při vaření použiju, chutná skvěle!😍

Ukázat další komentáře