Kopr má mnoho zdravotních benefitů. Je škoda ho nechat na zahrádce růst bez povšimnutí. Připravte si z něj jemné voňavé pesto, které dodá jakémukoliv jídlu ten správný šmrnc. Při dodržení hygieny a zalité olejem vám v lednici vydrží i měsíc.

Ingredience
na 1 sklenici
  • 2 hrsti čerstvého kopru
  • čtvrt lžičky soli
  • cca 50-80 ml olivového oleje
  • 50 g dýňových semínek
  • 1-3 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1-2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)

Jak připravit koprové pesto

  1. V mixéru rozmixujte kopr se solí.
  2. Přidejte lahůdkové droždí, semínka, česnek, citronovou šťávu a 3 lžíce oleje.
  3. Rozmixujte na pastu.
  4. Ochutnejte, případně ještě přisolte.
  5. Napěchujte do skleniček a zalijte olejem tak, aby pesto nepřesahovalo a nemělo šanci se zkazit.

Praktické

  • Uchovávejte v lednici.
  • Pokud máte rádi, přidejte klidně víc lahůdkového droždí. Vytvoří sýrovou chuť.
  • Zajímavou chuť v pestu také vytvoří „vajíčková“ černá sůl kala namak.
  • Pokud přidáte více semínek nebo oříšků a méně kopru, vytvoříte si výbornou semínkovou/oříškovou pomazánku (doporučujeme takto vyzkoušet kopr se slunečnicovým semínkem a větší špetkou černé vajíčkové soli).
  • Pesto se hodí do těstovin, na chleba, placky, palačinky, k ochucení salátů, pomazánek, marinád, obilí, hlavních jídel, těst, knedlíků, nočků, polévek atp.
  • Pesto si lze udělat i do zásoby. Je třeba ale důsledně dodržovat hygienu, používat pouze čisté a horkou vodou omyté nástroje i skleničku a zalít pesto až po vrch olejem. Pokud ho chcete skladovat déle než měsíc, zamrazte si ho například do tvoříte na led.

Obměna

  • Místo dýňových semínek můžete dát vlašské či kešu ořechy, mandle, slunečnicová nebo piniová semínka.
  • Semínka a oříšky do pesta můžete pro zvýraznění chuti nasucho opražit na pánvi.
  • Bylinky do pesta můžete i kombinovat.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKukuřičné těstoviny s rozmarýnovou zeleninou
Další článekLetní salát s klíčky ředkviček