Tuhle moje děti viděly v pohádce koláče a ptaly se, zda bych jim je taky udělala. Měla jsem po ruce trochu uvařené rýže a zrovna se mi podařilo oživit bezlepkový kvásek, tak jsem koláčky zkusila udělat právě z těchto ingrediencí. Snědli jsme je ještě za tepla, měla jsem problém uhájit každému jeden na zítřek ke svačině. Nejsou jako ty klasické moučné z pekárny, ale nám chutnaly moc. Budu je muset zopakovat - právě jsem to slíbila, když šly holky spát.

 

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky celozrnné rýže vařené
  • 1 a 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku bezlepkového kvásku
  • špetka soli
  • 1 hrnek marmelády

Postup

  1. Oživíme kvásek přidáním vody a mouky, necháme několik hodin v teple pracovat.
  2. Při vaření rýže dáme dva hrnky bokem na koláčky.
  3. Do mísy dáme rýži (nesmí být vařící, zabila by kvásek a koláčky by nevykynuly), mouku, kvásek, sůl a vodu.
  4. Důkladně promícháme, dostaneme lepivé těsto. Podle potřeby přidáme mouku či vodu.
  5. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout alespoň 2 hodiny. Nakynuté těsto je kypřejší, obsahuje bublinky, je “vyběhlé”.
  6. Před pečením předehřejeme troubu na 170°C.
  7. Mokrýma rukama tvarujeme koule, vkládáme na pečící papír. Tam koule uprostřed zmáčkneme prstem – získáme důlek pro marmeládu a vznikne okraj koláčku.
  8. Důlky naplníme marmeládou a dáme péct na cca 40 minut.
  9. Když koláčky začnou zlátnout, jsou hotové. Pokud si nejsme jisti, zkusíme špejlí zkontrolovat, zda jsou v nejvyšším bodu propečené a těsto se nelepí na špejli.

Děti

Koláčky jsou bezlepkové a obsahují málo mouky, proto je můžeme jako zpestření nabídnout už 1,5 rok starým dětem. Pokud chceme dokonale dětskou variantu, napaříme v hrnci, místo abychom je pekli v troubě.

Pokud je však dítě zvyklé jíst běžně pečivo a sušenky z obchodu, nelámeme si hlavu s věkem a napařováním a bez obav mu podáme tyto koláčky. Je to rozhodně lepší varianta než kupované pečené a moučné produkty.

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

27 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Marmeladu som nemala, dala som rozvarene susene slivky zmiesane s makom, navrch cele mandle…moravske kolace rulezzzz ; )))

  2. Mnam,jsou moc dobré, udělala jsem ze zbytku jahlove kaše od snídaně a dodala kukuřičnou mouku a jsou fakt super,zitra si da i malý syn,to se po nich zaprasi. Skvělý nápad :),díky za recept.

  3. Katastrofa!Nevím, kde jsem udělala chybu, ale koláčky byly úplně tvrdé.Kváskový chleba už mi jde, ale tohle se mi vůbec nepovedlo.

    • Tak to netuším, ale zkus je napařit, třeba změknou. Tipla bych si na moc mouky nebo dlouhé pečení, ale to už je teď jedno. Zkus napařit nebo zalít agarem či pudinkem místo piškot. Zkrátka já bych to nějak využila jinak, když sušenky nevyšly podle plánu 🙂

      • Pozdě- už jsou v popelnici, bohužel.Vím že je to škoda, ale fakt se to nedalo a zalít pudinkem mě nenapadlo.Napařit by asi nepomohlo, byly jak beton a navíc příšerně kyselý.Tak musím zkoušet, příště se snad už povedou:-)

        • Kyselé budou vždycky, když se dá kvásek, Jani! A čím déle se nechá kvasit, tím kyselejší buduo, tak pozor na to pro příště 🙂

  4. Mě zkoušení bezlepk.kvásku čeká, ozkusila jsem žitný, funguje 🙂 těsto řidší, přidala jsem bio citr.kuru, rozinky, oříšky (po nakynutí) , koláčky jsou velmi lahodné, nadýchané, jako kdyby tam bylo tofu, chutnají tvarohově 🙂 marmošku jsem s řidším těstem vynechala.. závěr – doporučuji velice 🙂

  5. Bezlepkový kvásek lze koupit od Staňky Elšíkové z Vizovic, kontakt najdete na internetu a v šikovné zdravé výživě ho určitě objednají.

  6. Burina ďakujem za typ, uz som rozmýšľala nad tým, že sa spýtam v obchode so zdravou výživou,lebo si tam objednavájú zákazníci rôzne druhy chleba. Pani mi určite niečo poradí,len musím na to myslieť, keď tam pôjdem. Pekný deň!

    • Ospravedlňujem sa, nielenže som zle umiestnila moje poďakovanie Bugine, ale ešte som aj pomýlila jej meno, ?

  7. Gabiko, metodou pokus omyl, chce to trpělivost a nebo a kamarádku s kváskem. Já mám na ten bezlepkový Šárku, takže vždycky, když můj kvásek z nedostatku pozornosti (peču málo a zapomínám ho krmit) umře, věnuje mi nový zcela živý 🙂

    • Ďakujem za odpoveď, budem skúšať a pátrať po okolí, možno niečo vypátram ? A možno motyka vystrelí a raz sa podarí ???

      • Zdravím Vás všetkých. Spomenula som si, ako som tu pátrala po kvásku. Po takmer dvoch rokoch mám doma vlastný ražný kvások a podaril sa aj bezlepkový. Sú to takmer už dva mesiace, čo sa učím piecť chlieb, ale darí sa skôr z ražnej múky. Snáď sa raz podarí aj to bezlepkové. No chce to ozaj čas ?. Ďakujem

      • Lucko, prvni me napadlo prilozit mu k nosu zrcatko a jestli se zapoti, tak zije ? No ale s kvaskem to je jinak. On vetsinou bud zplesnivi nebo zacne ukrutne smrdet, takze ho clovek nepouzije. Zkuste ho cast vzit, pridat mouku a vodu, nechat v teple a treba vybehne. Takhle funguje i kdyz uschne.

  8. Ahojte dievčatá, veľmi ma lákajú recepty s kváskom. Mám však problém, skúšala som ho pár krát, ale ani raz sa mi nepodaril. Hľadala som aj na kváskovej mape, ale neozvali sa mi. Ešte deň po založení sa zdá, že už bude dobre a potom niečo pokazím. Nemáte “zaručený” postup? 🙂 Ďakujem!

    • Pokud se Vám kvásek nedaří, kupte si ho čerstvý v nějakém menším pekářství (dost často ho na objednání mají).

  9. Zobrazit všech 27 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVíkend s divokými Bylinami – s Honzou Vopršalem
Další článekK čemu dát kopřivový špenát