Výborný teplý zdravý a kompletní salát plný vitamínů a železa z červené řepy a bílkovin z čočky. Skvělý i s sebou do školy nebo práce. Zasytí, ale přitom nezatíží trávení. A pokud chcete slavnostní verzi, zamíchejte do něj tofunézu!
Ingredience
na 1-2 porce

- 1 řepa
- 4 lžic uvařené hnědé čočky
- 3-4 lžíce uvařené obiloviny (např. bezpluchý oves nebo basmati rýže)
- 1 lžíce vlašských ořechů
- 2 lžíce oleje
- 2 šalotky
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
- dochucení: citronová šťáva, umeocet a jablečný ocet dle chuti
Jak připravit čočkový salát z červené řepy
- Celou řepu včetně slupky dáme vařit do hrnce s vodou tak, aby byla ponořená.
- Vaříme cca 45 minut, až je měkká.
- Oloupeme a nastrouháme nahrubo.
- Na oleji dozlatova orestujeme nakrájené šalotky a česnek s větší špetkou soli.
- Řepu smícháme s čočkou, obilovinou, nadrcenými ořechy, orestovanou směsí cibule a čenseku a dokyselíme citronovou šťávou, umeoctem a jablečným octem dle chuti.
- Případně ještě doladíme chuť dle preferencí (pokud by byla směs málo slaná, můžete ochutit shiromiso pastou), ozdobíme petrželkou a podáváme.
Praktické
- Tento salát lze zabalit jako náplň například do palačinky nebo torilly nebo ho jíst spolu s plackami.
- Je výborný i jako jídlo s sebou do práce, školy nebo na výlet.
Obměna
- Použijte jakoukoliv obilovinu, kterou zrovna máte uvařenou. Salát je výborný se slzovkou, kroupami, rýží aj.
- V salátu bude také výborný balzamiko ocet.
- Pokud máte rádi sladší chuť, můžete občas pro zpestření přidat i rozinky nebo salát dochutit obilným sirupem.
- Vlašské ořechy můžete před posypáním lehce orestovat na suché pánvičce. Budou mít výraznější chuť. Místo nich můžete použít orestovaná piniová semínka, slunečnicová nebo dýňová.
- Pokud salát chcete použít jako náplň do tortil nebo palačinek, či jako pomazánku k pečivu nebo jako slavnostnější jídlo, přidejte do něj tofunézu.
Děti
- Tento salát můžete dát dětem od 1 roku.
Salát doma schválen, může být zařazen do běžného jídelníčku :). A pro nastupující podzim ideální volba.
Paráda, jsme rádi, že chutná celé rodině 😉👍
Naprostá lahoda, vedle teplého fazolového salátu je to náš další favorit!
Martino, my bychom si u stolu rozumněly :-)) Díky za zprávu!
Mňam, to je dobrota, místo čočky jsem dala cizrnu a česnek medvědí – pesto v olivovém oleji. Tento salátek si nechám v oblíbených.
Díky Ajko:)
U nás taky patři během ochutnávek k top salátům ;-)