Ingredience

Těsto:

  • 600 g špaldové mouky (pro bezlepkovou verzi použijte jakékoli bezlepkové mouky, třeba mix pohankové, rýžové a kukuřičné)
  • 400 g sladu – použila jsem Dobroslad (pro bezlepek rýžový sirup)
  • 10 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 125 g oleje
  • lžička skořice

Krém – 1. varianta:

  • 400 ml ovesného mléka (nebo jiné obilné,kokosové,sójové..)
  • 1 vanilkový pudink
  • 200 g rýžového sirupu (výborný je javorový)
  • 250 g Alsanu (lze použít i klasické máslo, nejlépe od farmáře)

Krém – 2. varianta:

  • 800 ml kokosového mléka (domácí nebo 2 plechovky)
  • 2 vanilkové pudinky
  • 80 g kokosového oleje
  • 200 g rýžového sirupu

Postup

  1. Promícháme zvlášť sypké ingredience
  2. Slad vyšleháme s troškou horké vody a olejem
  3. Smícháme sypké a tekuté složky a vypracujeme (nejlépe ručně na vále) těsto, které se nelepí.
  4. Těsto necháme v uzavřené nádobě uležet v ledničce do druhého dne
  5. Řádně odpočinuté těsto rozdělíme na šest stejných dílů a vyválíme na pečícím papíru nebo silikonové pečící podložce do kulatého tvaru, pomáhám si dortovou formou, odřezky pak peču zvlášť, jsou velmi chutnou mlskou.
  6. Placku přenesu i s pečícím papírem na plech a vkládám do vyhřáté trouby na 200 st. přesně 6 minut. Když necháte déle, bude přesušená. Můžete péct všechny kola najednou,ale já mám jen tři plechy,tak peču na dvakrát.
  7. Pudink je dobré uvařit o něco dřív, aby nebyl úplně horký. Na chladnoucím se vytváří škraloup, proto jej můžete ještě teplý smíchat s tukem a sirupem a dát na hodinu do ledničky, nebo ho vymíchat ve studené vodní lázni a pak přidat tuk a sirup.
  8. Až je krém přiměřeně tuhý, aby nám po natření korpusu nevytékal na podložku, můžeme mazat a slepovat jednotlivé pláty. Nelekejte se, placky jsou tvrdé, ale jakmile se proleží s krémem, krásně změknout. Z tohoto důvodu je důležité vydržet alespoň tři dny než se na něj vrhnete.
  9. Poslední částí krému natřu zlehka vrch a boky dortíku a celý posypu na hrubo mletými lískovými oříšky. Upečené odkrojky se také dají rozmixovat a použít jako sypání spolu s oříšky.

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

  1. Medovník miluju a už jsem přemýšlela jak na zdravou verzi, moc děkuju za tip, brzy vyzkouším, jsem zvědavá, jak dopadne..:))

  2. hlášení o provedení akce sladovník. pekla jsem verzi z pohankové a rýžové mouky (půl na půl), těsto bylo hodně lepivé, přidala jsem více mouky a pak už se s ním pěkně pracovalo, hezky se vyválelo mezi dvěma pečícími papíry. chutově těsto za mě velmi dobré. krém jsem dělala ve verzi číslo dvě, také dobrý, ale příště zkusím ještě vylepšit napadá mě přidat do něj trochu oříškového másla nebo najemno mletých ořechů… z másla by byl krém asi ještě lepší, ale dort byl i pro veganku. velmi si ho pochvalovala a i ostatní na oslavě se vyjadřovali pozitivně. díky za recept!

    • Děkuji mockrát :-* S máslem je TOP. Taky mám odzkoušeno. U nás chutná všem i masožravcům a těm co jedí cukr. Nápad s mletými ořechy určitě vyzkouším 😉 Krásný den a pečení zdar :-))

    • Tak super, že máme otestovanou další verzi! 🙂 Díky za hlášení, my to podle vás taky vyzkoušíme 🙂

  3. pokud stihnu, tak bych chtěla zítra upéct. ještě s chci zeptat, v surovinách je uvedeno, že lze péct i z bezlepkové mouky. zkoušela jste to, nebo je to tam jen jako možnost? já bych asi šla do pohankové, případně do směsky pohanka + rýže, ale bojím, se, jestli to nepoletí do koše, ony tyhle bezlepkové pokusy jsou někdy ošemetné

    • Mám vyzkoušenou kombinaci pohanková+kukuřičná+rýžová. I samotnou pohanku jsem pekla. Pokud Vám nevadí specifická chuť, běžte do toho?. Teď jsem dokonce sladila korpus pouze rozmixovanými hrozinkami na přání a super☺️.

  4. vypadá to perfektně. Chtěla bych se zeptat, šel by dobroslad použít i do toho krému? nebo tam má rýžový sirup nějakou speciální funkci?

    • Děkuji moc :-). Nezkoušela jsem, podle mě by určitě šel. Podle výrobců by dobroslad neměl ředit jak sladěnka,tak snad krém bude držet. Zkuste a napište. PS:Výborný je javorový sirup,ale to jsme už zas někde jinde :-)))))

      • mně osobně dobroslad strašně chutná, sladěnka mi nikdy moc nechutnala, cítila jsem tam ten pivní ocas a dobroslad to dle mých chutí nemá a je takový jako příjemně karamelový. uplně na něm ujíždím 🙂 a ředí minimálně, to mám vyzkoušeno. v nejhorším bych krém trošku přihustila mletými ořechy, to by mohlo být o to marlenkovitější. zkusím v nejbližší době a podám hlášení o výsledku 🙂

        • Super nápad s těmi ořechy 😉 Určitě podejte zprávu o zdárném výsledku a třeba i foto na FB 🙂
          Děkuji

  5. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekByla jsem zajatá ve vlastním těle (Lenka, 45 let)
Další článekRestovaná cizrna s kapustou a pestem