Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Sladovník á la medovník

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
Ingredience
Těsto:
  • 600 g špaldové mouky (pro bezlepkovou verzi použijte jakékoli bezlepkové mouky, třeba mix pohankové, rýžové a kukuřičné)
  • 400 g sladu - použila jsem Dobroslad (pro bezlepek rýžový sirup)
  • 10 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 125 g oleje
  • lžička skořice
Krém - 1. varianta:
  • 400 ml ovesného mléka (nebo jiné obilné,kokosové,sójové..)
  • 1 vanilkový pudink
  • 200 g rýžového sirupu (výborný je javorový)
  • 250 g Alsanu (lze použít i klasické máslo, nejlépe od farmáře)
Krém - 2. varianta:
  • 800 ml kokosového mléka (domácí nebo 2 plechovky)
  • 2 vanilkové pudinky
  • 80 g kokosového oleje
  • 200 g rýžového sirupu

V očkovacím průkazu jsem měla napsáno “výživa nepřiměřená”. Bylo totiž co zlepšovat. Když máma začala vař...

Postup

  1. Promícháme zvlášť sypké ingredience
  2. Slad vyšleháme s troškou horké vody a olejem
  3. Smícháme sypké a tekuté složky a vypracujeme (nejlépe ručně na vále) těsto, které se nelepí.
  4. Těsto necháme v uzavřené nádobě uležet v ledničce do druhého dne
  5. Řádně odpočinuté těsto rozdělíme na šest stejných dílů a vyválíme na pečícím papíru nebo silikonové pečící podložce do kulatého tvaru, pomáhám si dortovou formou, odřezky pak peču zvlášť, jsou velmi chutnou mlskou.
  6. Placku přenesu i s pečícím papírem na plech a vkládám do vyhřáté trouby na 200 st. přesně 6 minut. Když necháte déle, bude přesušená. Můžete péct všechny kola najednou,ale já mám jen tři plechy,tak peču na dvakrát.
  7. Pudink je dobré uvařit o něco dřív, aby nebyl úplně horký. Na chladnoucím se vytváří škraloup, proto jej můžete ještě teplý smíchat s tukem a sirupem a dát na hodinu do ledničky, nebo ho vymíchat ve studené vodní lázni a pak přidat tuk a sirup.
  8. Až je krém přiměřeně tuhý, aby nám po natření korpusu nevytékal na podložku, můžeme mazat a slepovat jednotlivé pláty. Nelekejte se, placky jsou tvrdé, ale jakmile se proleží s krémem, krásně změknout. Z tohoto důvodu je důležité vydržet alespoň tři dny než se na něj vrhnete.
  9. Poslední částí krému natřu zlehka vrch a boky dortíku a celý posypu na hrubo mletými lískovými oříšky. Upečené odkrojky se také dají rozmixovat a použít jako sypání spolu s oříšky.

Miluji jídlo a miluji vaření. Od začátku to tak nebylo. Do puberty bylo jídlo nutným zlem. Pak přišla chuť jíst a vzápětí i tvořit. Ke zdravému jídlu jsem měla vždycky blízko, ale až s Jíme Jinak dostává vše úplně jiný rozměr a smysl.

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Medovník je výborný,ještě by byli potřeba nechat 2 dny odležet v lednici,ale to už nebude nic…💯😋❤️🤣

Klub

Zkusila jsem rovnou bezlepkovou variantu: 300 pohanková, 100 jáhlová, 200 rýžová. Taky mi vyšlo na sedmou placku, kterou jsem podrtila na zdobení povrchu místo oříšků. Manžel když viděl výsledný produkt, lekl se, že jsem vážně vyrobila medovník, tak autenticky to vypadalo. Placky tedy jsou křehčí, chce to chvíli počkat, než je člověk sundá z plechu, jinak se mi lámaly. Ochutnala jsem po třech dnech, ale na mě je to málo, nejvíc mi dortík chutnal po pěti dnech a dále. Jedl to se mnou jen mladší, takže mám opačný probbém než vy všichni, musím vymyslet do čeho to udělat, abych si příště vyrobila třetinovou nebo lépe čtvrtinovou velikost.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Čokoládovo-maková buchta nebo bábovka

Nadýchaná, šťavnatá, zdravá buchta tak, jak ji máme všichni rádi. S mákem, kakaem a vlašskými ořechy. Slazená pouze sušeným ovocem a zcela bez mléka i vaje...

Kvásková celozrnná vánočka (vegan)

Nadýchaná, voňavá a výborná kvásková vánočka zcela bez cukru, vajec, mléka a živočišných produktů. Bez vánočky nejsou Vánoce! Ale my ji máme rádi kdykoliv ...

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těst...
4
10

Švestkový chia koláč

Máte nadbytek švestek? Zkuste tento šťavnatý a přirozeně sladký koláček.

Ovesné cukroví – Karolínky

Karolínky jsou jednoduché a rychlé šťavnaté cukroví plné sladkých rozinek a marmelády. Hodí se nejen na Vánoce, ale i kdykoliv v průběhu roku, kdy máme chu...

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...