Pokud už umíte vyrobit amasaké, můžete si z něj také snadno připravit sladký nápoj - amasaké mléko. Je to rychlovka, která se hodí na svačinu či jako základ pro výrobu dezertů. Pro děti naučené na sladké mléčné nápoje to může být přechodový nápoj při odnaučování na mléko a cukr. Dokonce i barvu můžete napodobit zdravě, pokud potřebujete dodat čokoládové či jahodové mlíčko :-)

Ingredience
na cca půl litru mléka
  • amasaké
  • voda

 

Postup

  1. Hotové amasaké naředíme vroucí vodou cca 1:1. Použijeme tolik amasaké, kolik chceme získat nápoje.
  2. Přecedíme přes cedník nebo rozmixujeme ve výkonném míxéru a získáme tak něco jako sladké mléko.
  3. Zbylou hmotu určitě nevyhazujeme, je také sladká a stále může sloužit na výrobu dezertu či kaše, stejně jako původní amasaké. Je to jen sušší část, takže při použití je potřeba s tím počítat.

Použití

  • Je to sladká chuťovka, která v začátcích může usnadnit přechod od klasického mléka k rostlinnému. Zvlášť, pokud jsou děti naučené pít slazené mléčné nápoje.
  • Amasaké nápoj lze také použít jako základ pro dezert například do pudinku.

Praktické

 

  • Čím menší dáte poměr vody k amasaké, tím sladší dostanete nápoj. Chcete-li tedy hutnější a sladší nápoj, přeceďte klidně jen samotné amasaké bez naředění vodou.
  • Můžete si nápoj připravit v momentě, kdy amasaké připravujete – když je dokončený proces fermentace, nařeďte získanou kaši vodou, zavařte 15 minut, aby se zastavilo kvašení, přeceďte a máte čerstvý nápoj.
  • Pokud máte děti naučené na vanilkové, čokoládové a jiné mléčné nápoje, můžete jim je podle potřeby dochutit a dobarvit kakaem, vanilkou nebo kapkou řepy pro „jahodové mléko“.

Děti

Nápoj je vhodný i pro miminka.

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dobrý den, moc mě to zaujalo, ráda bych to taky zkusila. Jakou jste použila kukuřici? A potom jste postupovala asi normálně? Na těsto na buchtu jste k té husté části přidala ještě mouku?
    Děkuji:)

    • Dobrý den. Kaši jsem dělalaz domácí kukuřičné krupice. Vím. že v ČR je často problém krupici dostat. Mívají instantní polentu a pak hladkou kukuř. mouku. Ale někde ve zdr. výživě určitě budou mít i tu krupici. Klasicky jsem nasypala startér a nechala pracovat. Do husté části jsem nasypala rozinky ořechy azahustila trochou celozrnné mouky a dala zapéct – pokud byste chtěla teda dost sladkou buchtu, tak by to bylo potřeba trochu dosladit, asi podle toho, kolik tam přidáte mouky. Nám to na sváču vyhovovalo takhle lehce sladký. A to mlíčko co zbylo, to je teda největší lahoda co jsem ochutnala za dlouhou dobu. Naprosto mě to nadchlo. Hned dávám klíčit novou pšenici na startér….

  2. Amasaké dělám už dlouho, ale teď jsem poprvé zkusila z kukuřičné kaše. Bylo to strašně řídké, tak jsem přecedila, z husté části udělala buchtu a z řídké mléko. Bylo to tak neskutečné lahodné!!!

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek6. Jídelníček na tento týden
Další článekZeleninová čína z tempehu