Pokud už umíte vyrobit amasaké, můžete si z něj také snadno připravit sladký nápoj - amasaké mléko. Je to rychlovka, která se hodí na svačinu či jako základ pro výrobu dezertů. Pro děti naučené na sladké mléčné nápoje to může být přechodový nápoj při odnaučování na mléko a cukr. Dokonce i barvu můžete napodobit zdravě, pokud potřebujete dodat čokoládové či jahodové mlíčko :-)

Ingredience
na cca půl litru mléka
  • amasaké
  • voda

 

Postup

  1. Hotové amasaké naředíme vroucí vodou cca 1:1. Použijeme tolik amasaké, kolik chceme získat nápoje.
  2. Přecedíme přes cedník nebo rozmixujeme ve výkonném míxéru a získáme tak něco jako sladké mléko.
  3. Zbylou hmotu určitě nevyhazujeme, je také sladká a stále může sloužit na výrobu dezertu či kaše, stejně jako původní amasaké. Je to jen sušší část, takže při použití je potřeba s tím počítat.

Použití

  • Je to sladká chuťovka, která v začátcích může usnadnit přechod od klasického mléka k rostlinnému. Zvlášť, pokud jsou děti naučené pít slazené mléčné nápoje.
  • Amasaké nápoj lze také použít jako základ pro dezert například do pudinku.

Praktické

 

  • Čím menší dáte poměr vody k amasaké, tím sladší dostanete nápoj. Chcete-li tedy hutnější a sladší nápoj, přeceďte klidně jen samotné amasaké bez naředění vodou.
  • Můžete si nápoj připravit v momentě, kdy amasaké připravujete – když je dokončený proces fermentace, nařeďte získanou kaši vodou, zavařte 15 minut, aby se zastavilo kvašení, přeceďte a máte čerstvý nápoj.
  • Pokud máte děti naučené na vanilkové, čokoládové a jiné mléčné nápoje, můžete jim je podle potřeby dochutit a dobarvit kakaem, vanilkou nebo kapkou řepy pro „jahodové mléko“.

Děti

Nápoj je vhodný i pro miminka.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů (Marie)

Marie: Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá....

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...
  1. Dobrý den, moc mě to zaujalo, ráda bych to taky zkusila. Jakou jste použila kukuřici? A potom jste postupovala asi normálně? Na těsto na buchtu jste k té husté části přidala ještě mouku?
    Děkuji:)

    • Dobrý den. Kaši jsem dělalaz domácí kukuřičné krupice. Vím. že v ČR je často problém krupici dostat. Mívají instantní polentu a pak hladkou kukuř. mouku. Ale někde ve zdr. výživě určitě budou mít i tu krupici. Klasicky jsem nasypala startér a nechala pracovat. Do husté části jsem nasypala rozinky ořechy azahustila trochou celozrnné mouky a dala zapéct – pokud byste chtěla teda dost sladkou buchtu, tak by to bylo potřeba trochu dosladit, asi podle toho, kolik tam přidáte mouky. Nám to na sváču vyhovovalo takhle lehce sladký. A to mlíčko co zbylo, to je teda největší lahoda co jsem ochutnala za dlouhou dobu. Naprosto mě to nadchlo. Hned dávám klíčit novou pšenici na startér….

  2. Amasaké dělám už dlouho, ale teď jsem poprvé zkusila z kukuřičné kaše. Bylo to strašně řídké, tak jsem přecedila, z husté části udělala buchtu a z řídké mléko. Bylo to tak neskutečné lahodné!!!

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek6. Jídelníček na tento týden
Další článek9. Osobní rozvoj