Pokud už umíte vyrobit amasaké, můžete si z něj také snadno připravit sladký nápoj - amasaké mléko. Je to rychlovka, která se hodí na svačinu či jako základ pro výrobu dezertů. Pro děti naučené na sladké mléčné nápoje to může být přechodový nápoj při odnaučování na mléko a cukr. Dokonce i barvu můžete napodobit zdravě, pokud potřebujete dodat čokoládové či jahodové mlíčko :-)
Ingredience
na cca půl litru mléka
  • amasaké
  • voda

 

Postup

  1. Hotové amasaké naředíme vroucí vodou cca 1:1. Použijeme tolik amasaké, kolik chceme získat nápoje.
  2. Přecedíme přes cedník nebo rozmixujeme ve výkonném míxéru a získáme tak něco jako sladké mléko.
  3. Zbylou hmotu určitě nevyhazujeme, je také sladká a stále může sloužit na výrobu dezertu či kaše, stejně jako původní amasaké. Je to jen sušší část, takže při použití je potřeba s tím počítat.

Použití

  • Je to sladká chuťovka, která v začátcích může usnadnit přechod od klasického mléka k rostlinnému. Zvlášť, pokud jsou děti naučené pít slazené mléčné nápoje.
  • Amasaké nápoj lze také použít jako základ pro dezert například do pudinku.

Praktické

 

  • Čím menší dáte poměr vody k amasaké, tím sladší dostanete nápoj. Chcete-li tedy hutnější a sladší nápoj, přeceďte klidně jen samotné amasaké bez naředění vodou.
  • Můžete si nápoj připravit v momentě, kdy amasaké připravujete – když je dokončený proces fermentace, nařeďte získanou kaši vodou, zavařte 15 minut, aby se zastavilo kvašení, přeceďte a máte čerstvý nápoj.
  • Pokud máte děti naučené na vanilkové, čokoládové a jiné mléčné nápoje, můžete jim je podle potřeby dochutit a dobarvit kakaem, vanilkou nebo kapkou řepy pro „jahodové mléko“.

Děti

Nápoj je vhodný i pro miminka.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

Tipy na hubnutí, strava během dovolené, vliv léta na naše tělo, jak na letní jídelníček, nejčastější letní chyby, VIDEO:Hubneme do plavek (vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

3 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, moc mě to zaujalo, ráda bych to taky zkusila. Jakou jste použila kukuřici? A potom jste postupovala asi normálně? Na těsto na buchtu jste k té husté části přidala ještě mouku?
    Děkuji:)

    • Dobrý den. Kaši jsem dělalaz domácí kukuřičné krupice. Vím. že v ČR je často problém krupici dostat. Mívají instantní polentu a pak hladkou kukuř. mouku. Ale někde ve zdr. výživě určitě budou mít i tu krupici. Klasicky jsem nasypala startér a nechala pracovat. Do husté části jsem nasypala rozinky ořechy azahustila trochou celozrnné mouky a dala zapéct – pokud byste chtěla teda dost sladkou buchtu, tak by to bylo potřeba trochu dosladit, asi podle toho, kolik tam přidáte mouky. Nám to na sváču vyhovovalo takhle lehce sladký. A to mlíčko co zbylo, to je teda největší lahoda co jsem ochutnala za dlouhou dobu. Naprosto mě to nadchlo. Hned dávám klíčit novou pšenici na startér….

  2. Amasaké dělám už dlouho, ale teď jsem poprvé zkusila z kukuřičné kaše. Bylo to strašně řídké, tak jsem přecedila, z husté části udělala buchtu a z řídké mléko. Bylo to tak neskutečné lahodné!!!

Komentujte
Vaše jméno

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh