Pokud už umíte vyrobit amasaké, můžete si z něj také snadno připravit sladký nápoj - amasaké mléko. Je to rychlovka, která se hodí na svačinu či jako základ pro výrobu dezertů. Pro děti naučené na sladké mléčné nápoje to může být přechodový nápoj při odnaučování na mléko a cukr. Dokonce i barvu můžete napodobit zdravě, pokud potřebujete dodat čokoládové či jahodové mlíčko :-)
Ingredience
na cca půl litru mléka
  • amasaké
  • voda

 

Postup

  1. Hotové amasaké naředíme vroucí vodou cca 1:1. Použijeme tolik amasaké, kolik chceme získat nápoje.
  2. Přecedíme přes cedník nebo rozmixujeme ve výkonném míxéru a získáme tak něco jako sladké mléko.
  3. Zbylou hmotu určitě nevyhazujeme, je také sladká a stále může sloužit na výrobu dezertu či kaše, stejně jako původní amasaké. Je to jen sušší část, takže při použití je potřeba s tím počítat.

Použití

  • Je to sladká chuťovka, která v začátcích může usnadnit přechod od klasického mléka k rostlinnému. Zvlášť, pokud jsou děti naučené pít slazené mléčné nápoje.
  • Amasaké nápoj lze také použít jako základ pro dezert například do pudinku.

Praktické

 

  • Čím menší dáte poměr vody k amasaké, tím sladší dostanete nápoj. Chcete-li tedy hutnější a sladší nápoj, přeceďte klidně jen samotné amasaké bez naředění vodou.
  • Můžete si nápoj připravit v momentě, kdy amasaké připravujete – když je dokončený proces fermentace, nařeďte získanou kaši vodou, zavařte 15 minut, aby se zastavilo kvašení, přeceďte a máte čerstvý nápoj.
  • Pokud máte děti naučené na vanilkové, čokoládové a jiné mléčné nápoje, můžete jim je podle potřeby dochutit a dobarvit kakaem, vanilkou nebo kapkou řepy pro “jahodové mléko”.

Děti

Nápoj je vhodný i pro miminka.

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

3 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, moc mě to zaujalo, ráda bych to taky zkusila. Jakou jste použila kukuřici? A potom jste postupovala asi normálně? Na těsto na buchtu jste k té husté části přidala ještě mouku?
    Děkuji:)

    • Dobrý den. Kaši jsem dělalaz domácí kukuřičné krupice. Vím. že v ČR je často problém krupici dostat. Mívají instantní polentu a pak hladkou kukuř. mouku. Ale někde ve zdr. výživě určitě budou mít i tu krupici. Klasicky jsem nasypala startér a nechala pracovat. Do husté části jsem nasypala rozinky ořechy azahustila trochou celozrnné mouky a dala zapéct – pokud byste chtěla teda dost sladkou buchtu, tak by to bylo potřeba trochu dosladit, asi podle toho, kolik tam přidáte mouky. Nám to na sváču vyhovovalo takhle lehce sladký. A to mlíčko co zbylo, to je teda největší lahoda co jsem ochutnala za dlouhou dobu. Naprosto mě to nadchlo. Hned dávám klíčit novou pšenici na startér….

  2. Amasaké dělám už dlouho, ale teď jsem poprvé zkusila z kukuřičné kaše. Bylo to strašně řídké, tak jsem přecedila, z husté části udělala buchtu a z řídké mléko. Bylo to tak neskutečné lahodné!!!

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek9. Pokročilí
Další článekZeleninová čína z tempehu