Žijeme v obezogenním prostředí. Všude kolem nás je levné nezdravé jídlo, které u nás vytváří závislost a ztěžuje hubnutí. A začíná to u dětí. Podle WHO v současnosti každé čtvrté české dítě trpí nadváhou a každé desáté je obézní. K pediatrovi přicházejí už i děti předškolního věku, které se kvůli obezitě ani nevyškrábou na vyšetřovací lůžko. Lékaři mluví o epidemii dětské obezity.

Může se zdát, že je v tomto prostředí velmi obtížné uniknout obezitě

Kdyby ale příčinou obezity bylo vnější prostředí, proč není obézní každý? Někteří jedinci si udržují stále štíhlou linii. Mohou za to snad geny? Dle vědců geny hrají roli v obezitě pouze z 6-11 %. Co ale obezitu ovlivňuje pravděpodobně úplně nejvíce, je náš mikrobiom. Mikrobiom představuje všechny až 2 kg různých bakterií, ale také prvoků, virů, plísní a cizopasníků, kteří obývají naše tělo. Takto v nás bydlí až 10 na 14 mikrobů, což je desetkrát víc jedinců, než máme v těle buněk. Žijí pěkně v harmonii a navzájem se hlídají, aby některá skupina příliš nezvětšila svůj počet na úkor ostatních. Pomáhají nám trávit jídlo, posilovat imunitu, vyrábět molekuly „mozkové chemie“ (např. serotonin, až z 90 %), ovlivňují náš spánek, imunitu a ovlivňují dokonce i naši hmotnost.

Lidé spadají do jedné z těchto skupin

  • Buď do skupiny těch, kteří mají ve střevě spoustu různých typů bakterií (pestrý, různorodý a bohatý mikrobiom),
  • anebo do skupiny těch s relativně malým počtem typů bakterií (málo pestrý, chudý střevní mikrobiom).

Dle studií ti s malou pestrostí mikrobiomu měli více tělesného tuku, častěji trpěli na inzulínovou rezistenci (což je příčina diabetu typu 2), měli vysoké triglyceridy a vyšší hladinu zánětlivých markerů (jako je C-reaktivní protein), ve srovnání s těmi, kteří měli střevní mikrobiom pestrý a bohatý. Lidé s nižším spektrem bakterií ve střevech (i ti obézní s nižší pestrostí mikrobiomu) časem neustále přibírali na váze.

Jaký vliv na to má strava?

Řada studií spojuje pestrost mikrobiomu se stravou bohatou na zeleninu, ovoce a obecně vlákninu. Zdá se ale, že pouhé doplňování vlákniny ve formě výživových doplňků (psyllium, inulin aj.) pestrost mikrobiomu nezvyšuje. Co ale pravděpodobně podporuje rozmanitost střevního mikrobiomu jsou celistvé potraviny, jako například celá zrna. Testované osoby dostávaly měsíc celozrnný ječmen, celozrnnou rýži nebo směs obojího a všechny tři skupiny vykazovaly nárůst rozmanitosti střevního mikrobiomu. Kromě toho se v těle i snižoval systémový zánět.

Vláknina v zrnech je v našem tlustém střevě rozložena přátelskými bakteriemi, které uvolňují do našeho krevního řečiště různých druhy prospěšných látek, které mají i protizánětlivé účinky. Možná tedy to, co se děje v našem tlustém střevě, pomáhá vysvětlit ochranné účinky celozrnných potravin před cukrovkou typu 2. Je zajímavé, že kombinace ječmene a celozrnné rýže fungovala lépe, než samotné zrno, což naznačuje synergický účinek.

Benefity konzumace celých zrn

Observační studie „silně naznačují“, že ti, kteří denně konzumují tři nebo více porcí celých zrn, mají tendenci mít nižší index tělesné hmotnosti, méně břišního tuku a menší tendenci k přibírání na váze.

Ale oproti tomu nedávné klinické testy, kdy vědci u subjektů testovali bílé vs. celozrnné housky, selhaly – neprokázaly příznivý vliv na tělesnou hmotnost. Toto selhání u klinických testů je pravděpodobně dáno omezením výběru celých zrn u testovaných osob pouze na celozrnné housky. Zatímco u observačních studií subjekty pravděpodobně konzumovali pestrý a různorodý soubor celých zrn, které mohou mít synergické účinky.

Jíme Jinak doporučuje

  • Zařaďte do své stravy denně celozrnné obiloviny – dělejte si kaše z celozrnných obilovin na snídani, použijte celozrnné obiloviny a mouky jako základ zdravých dezertů, jako přílohy k jídlům, na knedlíky, palačinky aj.
  • Střídejte každý den různé druhy celozrnných lepkových (pokud nemáte celiakii), i bezlepkových obilovin a případně produktů z nich.
  • Nezapomeňte také na zeleninu, luštěniny, ořechy, semena a v menší míře i sezónní ovoce.
  • Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám, cukru, bílé mouce, slazeným produktům a nápojům.

Zdroje:

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDušičky, Samhain, Haloween. Temné období nebo skvělá příležitost?
Další článekOslavili jsme Dušičky po svém