Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Celozrnné obiloviny jako pomoc v léčbě současné epidemie obezity

Žijeme v obezogenním prostředí. Všude kolem nás je levné nezdravé jídlo, které u nás vytváří závislost a ztěžuje hubnutí. A začíná to u dětí. Podle WHO v současnosti každé čtvrté české dítě trpí nadváhou a každé desáté je obézní. K pediatrovi přicházejí už i děti předškolního věku, které se kvůli obezitě ani nevyškrábou na vyšetřovací lůžko. Lékaři mluví o epidemii dětské obezity.

Může se zdát, že je v tomto prostředí velmi obtížné uniknout obezitě

Kdyby ale příčinou obezity bylo vnější prostředí, proč není obézní každý? Někteří jedinci si udržují stále štíhlou linii. Mohou za to snad geny? Dle vědců geny hrají roli v obezitě pouze z 6-11 %. Co ale obezitu ovlivňuje pravděpodobně úplně nejvíce, je náš mikrobiom. Mikrobiom představuje všechny až 2 kg různých bakterií, ale také prvoků, virů, plísní a cizopasníků, kteří obývají naše tělo. Takto v nás bydlí až 10 na 14 mikrobů, což je desetkrát víc jedinců, než máme v těle buněk. Žijí pěkně v harmonii a navzájem se hlídají, aby některá skupina příliš nezvětšila svůj počet na úkor ostatních. Pomáhají nám trávit jídlo, posilovat imunitu, vyrábět molekuly “mozkové chemie” (např. serotonin, až z 90 %), ovlivňují náš spánek, imunitu a ovlivňují dokonce i naši hmotnost.

Lidé spadají do jedné z těchto skupin

  • Buď do skupiny těch, kteří mají ve střevě spoustu různých typů bakterií (pestrý, různorodý a bohatý mikrobiom),
  • anebo do skupiny těch s relativně malým počtem typů bakterií (málo pestrý, chudý střevní mikrobiom).

Dle studií ti s malou pestrostí mikrobiomu měli více tělesného tuku, častěji trpěli na inzulínovou rezistenci (což je příčina diabetu typu 2), měli vysoké triglyceridy a vyšší hladinu zánětlivých markerů (jako je C-reaktivní protein), ve srovnání s těmi, kteří měli střevní mikrobiom pestrý a bohatý. Lidé s nižším spektrem bakterií ve střevech (i ti obézní s nižší pestrostí mikrobiomu) časem neustále přibírali na váze.

Jaký vliv na to má strava?

Řada studií spojuje pestrost mikrobiomu se stravou bohatou na zeleninu, ovoce a obecně vlákninu. Zdá se ale, že pouhé doplňování vlákniny ve formě výživových doplňků (psyllium, inulin aj.) pestrost mikrobiomu nezvyšuje. Co ale pravděpodobně podporuje rozmanitost střevního mikrobiomu jsou celistvé potraviny, jako například celá zrna. Testované osoby dostávaly měsíc celozrnný ječmen, celozrnnou rýži nebo směs obojího a všechny tři skupiny vykazovaly nárůst rozmanitosti střevního mikrobiomu. Kromě toho se v těle i snižoval systémový zánět.

Vláknina v zrnech je v našem tlustém střevě rozložena přátelskými bakteriemi, které uvolňují do našeho krevního řečiště různých druhy prospěšných látek, které mají i protizánětlivé účinky. Možná tedy to, co se děje v našem tlustém střevě, pomáhá vysvětlit ochranné účinky celozrnných potravin před cukrovkou typu 2. Je zajímavé, že kombinace ječmene a celozrnné rýže fungovala lépe, než samotné zrno, což naznačuje synergický účinek.

Benefity konzumace celých zrn

Observační studie „silně naznačují“, že ti, kteří denně konzumují tři nebo více porcí celých zrn, mají tendenci mít nižší index tělesné hmotnosti, méně břišního tuku a menší tendenci k přibírání na váze.

Ale oproti tomu nedávné klinické testy, kdy vědci u subjektů testovali bílé vs. celozrnné housky, selhaly – neprokázaly příznivý vliv na tělesnou hmotnost. Toto selhání u klinických testů je pravděpodobně dáno omezením výběru celých zrn u testovaných osob pouze na celozrnné housky. Zatímco u observačních studií subjekty pravděpodobně konzumovali pestrý a různorodý soubor celých zrn, které mohou mít synergické účinky.

Jíme Jinak doporučuje

  • Zařaďte do své stravy denně celozrnné obiloviny – dělejte si kaše z celozrnných obilovin na snídani, použijte celozrnné obiloviny a mouky jako základ zdravých dezertů, jako přílohy k jídlům, na knedlíky, palačinky aj.
  • Střídejte každý den různé druhy celozrnných lepkových (pokud nemáte celiakii), i bezlepkových obilovin a případně produktů z nich.
  • Nezapomeňte také na zeleninu, luštěniny, ořechy, semena a v menší míře i sezónní ovoce.
  • Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám, cukru, bílé mouce, slazeným produktům a nápojům.

Zdroje:

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub

Strašák jménem cukry – které jsou dobré, a které ne?

Když se nám na jazyku rozplývá náš oblíbený dezert, naše myšlenky jsou určitě na hony vzdáleny chemickým vzorcům a názvosloví. A jestli ten slastný pocit n...
10
21

10 důvodů, proč se vyhnout cukru i na Vánoce

Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za evidentní a dokáží v ...
5

10 tipů, jak zařadit vlákninu do jídelníčku

Že je vláknina ve stravě důležitá a že jí v ČR obecně jíme málo, a proto jsme na předních příčkách co se týče rakoviny tlustého střeva, víme všichni. Ale c...
2

Největší studie mikrobiomu: nový pohled na střevo a zdraví lidí

Jedna z doposud největších a nejvíce fascinujících studií zaměřená na střevní mikrobiom Projekt Americké střevo přinesla první výsledky v oblasti lidského ...
7
10

Sacharidy a štíhlá vyrýsovaná postava – jde to dohromady?

Po sacharidech se přibírá. Když chci hubnout, musím sacharidy vyřadit nebo eliminovat. Nejlépe jít do nějaké formy nízkosacharidové diety (např. keto dieta...