Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Studie: Nezdravé jídlo zhoršuje paměť a schopnost ovládat chutě na jídlo

Podle nových studií nezdravé stravování zhoršuje paměť a omezuje mozkové funkce. Ale nejen to. Také ovlivňuje schopnost rozpoznat, že jsme nasycení. I pouhý týden na fast-foodovém jídle a jídle s přidaným cukrem vede jinak zdravé a hubené mladé lidi k přejídání.

Západní strava vede k přejídání a horší paměti

Studie testovala 110 studentů ve věku 20-23 lety, kteří obvykle jí zdravě. Část z nich se při výzkumu začala stravovat ve fast foodech – jedli hamburgery a wafle. Druhá skupina jedla dál zdravě.

Vědci pak testovali paměť všech zúčastněných a jejich touhu po sladkých snídaňových cereáliích (Zdravé snídaňové cereálie? Místo vlákniny si dáváte cukrovou bombu).

V posledním výzkumu o výživě odborníci zjistili, že pokud budeme jíst podle západních zvyklostí (tj. sladkosti a doslazované potraviny, tučná strava, průmyslově zpracované potraviny, fast food), je velká pravděpodobnost, že se nám zhorší paměť a budeme se přejídat.

Studenti, kteří jedli nezdravá západní jídla, měli horší paměť a větší chuť k jídlu, i když už byli sytí. Podle vědců to naznačuje, že tučná a sladká jídla poškozují fungování hypokampu – části mozku, která má na starost touhu po jídle a paměť.

Regulace nezdravého jídla?

S výsledky souhlasí i další vědci. Rachel Batterhamová z Univeristy College London, která se specializuje na výzkum obezity a cukrovky, dodává: „Jde o jednu z prvních podobných studií u člověka, u zvířat byl vliv nezdravého jídla na mozek prokázán už dříve. Pochopit dopady současných stravovacích návyků na mozek je zásadní,“ řekla britskému Deníku Guardian. Je ale třeba ještě dalších výzkumů.

Richard Stevenson, profesor psychologie z univerzity Macquarie v australském Sydney věří, že vlády budou jednou muset nezdravé jídlo kvůli vlivu na kognitivní funkce mozku regulovat, podobně jako konzumaci tabáku. Nezdravé jídlo vede k přejídání, přejídání k obezitě a cukrovce. Obě tyto nemoci souvisí se sníženým výkonem mozku a vyšším rizikem vzniku demence.

Online kurz Jak začít jíst zdravě (zdarma)
Chcete změnit stravu a začít jíst zdravěji? Podívejte se na online kurz Jak začít pro začátečníky (zdarma).

zdroj: royalsocietypublishing.org, irozhlas.cz

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

5

Výživová doporučení pro obyvatele České republiky. Znáte je?

Věděli jste, že až 80 % případům nemocí srdce, cévních mozkových příhod, cukrovky 2. typu a 40 % případům rakoviny by bylo možné předejít, pokud bychom zle...
5
6

Tyto živiny vám chybí, když jíte běžnou stravu. Jak to změnit?

Když člověk vyřadí běžné potraviny a začne jíst zdravěji, často ho ostatní (včetně lékařů) upozorňují, že by mu mohli chybět různé živiny. To by pak ale zn...
11
21

10 důvodů, proč se vyhnout cukru i na Vánoce

Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za evidentní a dokáží v ...
2

Celozrnné obiloviny jako pomoc v léčbě současné epidemie obezity

Žijeme v obezogenním prostředí. Všude kolem nás je levné nezdravé jídlo, které u nás vytváří závislost a ztěžuje hubnutí. A začíná to u dětí. Podle WHO v s...
2

Nejlepší strava proti cukrovce. Podloženo studiemi

Cukrovka patří mezi nejrozšířenější choroby na světě. Trpí jí každý 11. dospělý člověk a ročně na její následky zemře více než 5 milionů lidí. V ČR počet d...
2
4

6 podmínek definujících skutečné zdraví. Splňujete je?

Víte, jak se definuje zdraví? Jak na tom jste vy? Splňujete je?