Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

“Bramborová” kaše z květáku s karamelizovanou cibulkou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto
Ingredience
na 4 porce
  • 1 menší celý květák
  • 6 lžic mandlového mléka
  • 1 lžíce rostlinného másla nebo kokosového oleje
  • 1 velká cibule
  • Pár žampionů nebo shitake hříbků
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a pepř

Změnu jídelníčku jsem podnikla kvůli manželovi, který je diabetik. Jeho stav se po prodělání obyčejné chřipky velmi z...

Jak připravit květákovou kaši

  1. Do hrnce dáme vodu se špetkou soli a přivedeme k varu.
  2. Vhodíme do ní květák.
  3. Povaříme do změknutí.
  4. V mixéru rozmixujeme květák, sůl, rostlinné máslo nebo kokosový olej a mandlové mléko na hladkou kaši. Pokud máme rádi přidáme i pepř.
  5. Na oleji osmažíme dozlatova na plátky nakrájenou cibuli a houby s velkou špetkou soli.
  6. Kaši podáváme s cibulkou a houbami a můžeme posypat nasekanou pažitkou.

Praktické

  • Cibulku můžete do kaše i vmíchat.
  • Pokud by byla kaše moc hustá, přidejte více mléka.

Obměna

  • Pokud nemáte rádi houby, vynechte je.
  • Místo cibule můžete zkaramelizovat i pórek.
  • Část květáku můžete nahradit i bílými máslovými fazolemi.

Děti

  • Pokud kaši nebudete solit a ochucovat, je vhodná i pro nejmenší děti.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Výborný recept, dnes jsem uvařila. Lahůdka, doporučuji.

Dobrota! Jen jsem trochu improvizovala(květakovo-jáhlová kašel s kokosovym mlékem) a orestované žampióny. To je tak, když se vaří ze zbytků 😉

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Našlehaná “bramborová” kaše z jáhel. K nerozeznání od klasické!

Věrná alternativa k bramborové kaši bez živočišného mléka a částečně odlehčená květákem. Skvělé příloha například ke grilovanému tofu nebo tempehu!

Spaghetti carbonara vegetariana

Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara – bez masa a mléčných výrobků.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Atakilt Wat – Ethiopské Stir-fry ze zelí a mrkve

Tento typicky etiopský pokrm je ideální zeleninové letní jídlo. Křupavé, mírně kořeněné a dozlatova orestované kusy zeleniny jsou spolu s basmati rýží nebo...

Francouzské zeleninové Ratatouille

Toto jídlo je lehoučké, téměř bez práce, ze základních surovin a velice chutné. Dá se jíst jako příloha téměř k čemukoliv. Tato specialita pochází z Nice z...