Nedávno se strhla diskuse pod článkem o bio potravinách. A tak jsme se zeptali přímo ve firmě PRO-BIO: Proč se u nás nedají sehnat české bio jáhly? Proč se vozí suroviny z Asie a dalších zemí? Můžeme pak věřit tomu, že jsou skutečně v bio kvalitě? A je to pak vůbec ještě ekologické vozit jídlo z druhého konce světa?

Lokální versus dovezené potraviny

JJ: Proč se biopotraviny vozí z jiných zemí? Bylo by přeci lepší mít lokální suroviny.

PRO-BIO: Poptávka po bioproduktech v České republice vykazuje setrvale rostoucí tendenci. Stoupající poptávka s sebou ovšem přináší nedostatek některých bio surovin. Aby mohla být pokryta potřeba všech spotřebitelů, musela se oblast zajištění surovin rozšířit za hranice ČR a Evropy vůbec. Chceme-li vycházet vstříc poptávce našich zákazníků a máme-li být schopni nabízet své zboží bez výpadků a pravidelně po celý rok, jsme někdy nuceni vykoupit surovinu i ze vzdálenějších míst.

JJ: To tady nejsme schopni vypěstovat dostatek surovin pro takovou malou zemi jako je Česko?

PRO-BIO: Vedle nedostatečného množství surovin je významným důvodem zahraničního dovozu také kvalitativní charakter domácí produkce. Pro mnohé plodiny nejsou klimatické podmínky u nás dostatečné k tomu, aby plodina narostla v požadované potravinářské kvalitě. V České republice se tak sice pěstují některé luštěniny, ale ty slouží především k dalšímu zemědělskému zpracování – hnojení či jako krmivo pro hospodářská zvířata. Podobně je to i s dovozem sušeného ovoce jako jsou meruňky, rozinky nebo jako je to u ořechů nebo kukuřice.

JJ: Proč ale nemůžeme koupit z lokálních zdrojů něco tak původního jako jsou naše české jáhly?

PrO.BIO: Také nás trápí, že v současné době nedokážeme nabídnou české bio jáhly.  Proso v podmínkách České republiky pěstovat jde,  ale chybí zde zatím loupárnu, která by proso uměla kvalitně vyloupat. Proso obsahuje hodně tuku, je náchylné na skladování i manipulaci a potřebuje na loupání zcela jinou technologii, než ostatní obiloviny. Věříme, že časem se dočkáme i českých bio jahel.

Důvěryhodnost bio potravin z Asie

 

JJ: Jsou dovezené produkty opravdu bio? U dovozu z Asie o tom mnoho lidí pochybuje.

PRO-BIO: Čeští spotřebitelé biopotravin se často pozastavují nad tím, jak je možné, že biopotraviny jsou dováženy i ze zemí, jejichž přístup k životnímu prostředí a produkci obecně pro nás nejsou příliš důvěryhodné. Právě Čína je nejčastěji zmiňovaným příkladem.

Dovoz bioproduktů ze třetích zemí (tedy zemí ležících mimo EU a zemí uvedených v zákoně) je upraven jednak zákonem č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství a nařízením Rady EHS 2092/91. Kontrolu bioproduktů v těchto zemích provádějí evropské nebo americké kontrolní a certifikační organizace, které musejí být podle výše uvedeného nařízení schválené EU. Pro českého spotřebitele je tedy zásadní, že pro hodnocení kvality biopotravin dovezených do ČR např. z Číny tedy nejsou rozhodující čínské normy, ale normy evropské a české.

JJ: Teoreticky to zní dobře, ale funguje to i v praxi? Můžeme těm potravinám skutečně věřit?

PRO-BIO: V praxi to funguje následovně: každý dovozce do České republiky musí před dovozem podat žádost o vystavení dovozního zmocnění u ministerstva zemědělství. V této žádosti předkládá osvědčení o ekologickém původu produktu, informace o zemi původu, o kontrolní organizaci v zemi původu, atd. Ministerstvo ověřuje shodu pravidel na základě certifikátu ze země původu. Bez dovozního zmocnění není možné surovinu dodat. Poté, co dovozce toto zmocnění získá a surovinu doveze do České republiky, musí surovina projít kontrolou u některé z kontrolních organizací pro ekologické zemědělství. Jedná se o organizace, které jsou pověřeny ministerstvem zemědělství k tomu, aby přímo na ekologických farmách a ve výrobnách biopotravin kontrolovali dodržování pravidel ekologického zemědělství a výroby biopotravin. Teprve pak může být produkt prodáván u nás jako biopotravina.

Můžeme označení bio skutečně věřit?

 

JJ: Zní to složitě, asi není snadné to vše získat a podmínky splnit. Ale co korupce? V těchto zemích se prý dá všechno podplatit. Můžeme věřit tomu, že je to všechno tak, jak se píše na výstupních dokladech?

PRO-BIO: Kvalitu dovezených surovin kontrolujeme nakonec ještě ve vlastní laboratoři PRO-BIO. Od jara 2008 projdou u nás všechny dodávky ze třetích zemí nejen běžnou senzorickou kontrolou, ale také mikrobiologickým a analytickým rozborem, který odhalí i případná skrytá poškození nebo rizikové faktory surovin.

JJ: Můžete nám tedy ještě popsat, jak to přesně funguje, když dováží PRO-BIO své bioprodukty z Číny?

PRO-BIO: Již několik let spolupracujeme se stálým dodavatelem. Tento dodavatel spravuje 3 vlastní ekofarmy a má vlastní závod na zpracování biosurovin. Provoz tohoto závodu se řídí mezinárodními normami ISO a splňuje standardy systému kontroly jakosti HACCP. Dodržování pravidel pro ekologickou produkci a zpracování bioproduktů jak na farmách, které dodavatel spravuje, tak ve zpracovatelském  závodě kontroluje německá kontrolní organizace BCS Öko Garantie (www.bcs-oeko.com), která je v současné době světovou jedničkou v oblasti kontroly a certifikace bioprodukce. Navíc suroviny, které dovážíme, nemají anonymní původ. Námi dovážené produkty pochází z ekofarem v Jianpingu v provincii Liaoning a v Naimanqi ve vnitřním Mongolsku – autonomní oblast Číny.

Ekologie a doprava zdaleka nejdou dohromady

 

JJ: Jak jsou biosuroviny do PRO-BIO dopravovány? Není příliš ekologické vozit k nám potraviny z takové dálky.

PRO-BIO: V médiích se stále častěji objevují diskuse na téma zatížení životního prostředí v důsledku dopravy biopotravin napříč světem (tzv. Ekologická stopa). To může vzbuzovat dojem, že svět brázdí stovky „biokamionů“, které jsou v přímém rozporu se zodpovědným přístupem k životnímu prostředí. V obchodní společnosti PRO-BIO minimalizujeme tuto zátěž tak, že pro dálkovou přepravu volíme vždy lodní dopravu. Ta z hlediska produkce CO2 představuje cca 7x menší zatížení než doprava kamionová. V praxi to vypadá tak, že lodí jsou suroviny dopraveny do některého z evropských přístavů, odkud pokračují do České republiky vlakem a teprve v rámci republiky jsou rozváženy nákladními vozy.

Podpora místních farmářů i ekologického zemědělství v zemích třetího světa

 

JJ: Děkuji moc za odpovědi. Myslím, že nám nezbývá než vypěstovat si vlastní obilí, luštěniny, ovoce a ořechy nebo věřit Pro-biu, že nás, spotřebitele, nezklamete. Chtěla byste k tomuto tématu ještě něco dodat? Moje otázky jsou již vyčerpány.

PRO-BIO: Ano. Chápeme, že otázka původu je pro naše zákazníky důležitá, a proto jsme před několika lety spustili projekt Naše biofarma. Pod touto značkou najdete suroviny a produkty 100% českého původu, které mají na zadní straně obalu uveden přímo název farmy a odkaz na konkrétního pěstitele. Pokud některá surovina během roku dojde, nenakupujeme ji ze zahraničí, ale čekáme na sklizeň daného farmáře a teprve pak ji opět uvádíme na trh. Může se tedy stát, že během roku bude mít daná surovina výpadky a nebude v danou dobu v nabídce.

Ještě bych ale chtěla dodat, že na dovoz biopotravin ze zemí třetího světa je dobré nahlížet ještě z jednoho úhlu pohledu. Naším nákupem bioprodukce, např. z Číny, je vytvářen velký tlak na rozvoj tamního ekologického zemědělství. Tento rozvoj následně vede k podpoře zodpovědnějšího přístupu k životnímu prostředí a životním podmínkám tamějších obyvatel.

 

Za firmu PRO-BIO, obchodní společnost s r.o., Staré Město pod Sněžníkem, odpovídala Ing. Barbora Hernychová

 

 

  1. Jak to mají s pohankovýma vločkama, které jsou taky z Číny, nevíte někdo? Dá se věřit, že jsou 100% bezlepkové i pro dietáře?

  2. Děkuji moc za tento článek :-) Dívala jsem se na ceny a ty jsou skutečné rozličné, bio cizrna u Pro-bio za 65 a v obchodě Grizly přesně ta stejná za 42, dost jsem to zkoumala a celkově ty menší obchody mají rozdíly často i v desítkách korun za balení ::O Holt není od věci prozkoumat pár obchodů, srovnat ceny a po větších baleních ponakupovat, já jsem dřív nic nesrovnávala, prostě koupila v bio obchodu a bylo, no koukám, že tímhle způspbem za rok ušetřím tisíce, husté :)

  3. Díky za tenhle rozhovor! ProBio nás už několik let tak ze 70 – 80 % živí, takže jsem ráda, že se mi potvrdilo to, co jsem o této firmě načetla a z různých dílčích střípků dala dohromady.

    • Rádo se stalo, Janino, pro nás je to taky důležitý zdroj, proto jsem začala u nich.

  4. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNa food exkurzi v Sapě
Další článekSemínka – sezam, dýňové, konopné, slunečnicové, lněné, chia