Další varianta jak z univerzálního těsta upéct jiný druh cukroví. Tentokrát jsem pekla z tmavého kakaového těsta kolečka a plnila je kokosovým krémem.
Ingredience
  • 300 g univerzálního těsta + 3 lžíce kakaa
  • 80 g změklého tuku (Alsan nebo Provamel máslo či kokosový tuk)
  • 100 g mletých vlašských ořechů (lze nahradit mandlemi nebo nakombinovat s mandlemi)
  • 80 g mletého bio kokosu
  • 4 vrchovaté lžíce rýžového sirupu / sladu
  • 3-4 lžíce mirinu/rumu
  • lžíce citronové šťávy

Jak připravit išelské cukroví

  1. Do hotového těsta zapracujeme rukama kakao.
  2. Těsto vyválíme mezi dvěma pečícími papíry a vykrájíme kolečka či jiné tvary.
  3. Kolečka pečeme asi 10 minut na 175°C.
  4. Mezitím si připravíme krém. Rozmixujeme nebo vyšleháme změklý tuk se sladem či sirupem, mirinem a citronovou šťávou.
  5. Postupně přidáváme mleté ořechy a kokos, až krém zhoustne.
  6. Ochutnáme, případně přidáme více mirinu nebo sirupu.
  7. Po vychladnutí kolečka namažeme kokosovým krémem.

Praktické

  • Namazané cukroví dejte do krabice a umístěte do chladna (balkón), aby zkřehly a uležely se.
  • Skladujeme na balkóně v papírové krabici (pokud poléváme čokoládou, tak skladujeme raději v lednici, protože mrazy mohou způsobit zešednutí čokolády) viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc. Krém vytváříme až těsně před Vánoci, aby se nezkazil.
  • Klasické išelské cukroví se ještě polévá čokoládovou polevou a nahoru se přilepí půlka oloupané mandličky.
  • Ořechy si můžete namlít v mixéru najemno nebo je můžete již mleté koupit.

Obměna

  • Pokud chcete tmavý kokosový krém, přidejte 2 vrchovaté lžíce kvalitního bio kakaa.

Děti

  • Cukroví je vhodné pro děti od 1 roku. Čím později je na sladké naučíme, tím lépe.
  • Pokud už vaše dítě jí běžné sladkosti a pečivo, můžete mu toto zdravé cukroví bez obav dát.

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

11 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Vydržel by tento krém od teď do Silvestra? A kdybych necetěla ten kokos, stačí přidat místo něho nějaké jiné ořechy, že jo?

  1. ten kokos musí být mletý, nebo stačí ten co se prodává strouhaný? Mám bio kokos od Probia, ale nemám kde umlít 🙁 nebo může to být zbylá drť když udělám kokosové mléko?

    • Nevím, jak se to přesně myslí v receptu, ale strouhaný biokokos se dá krásně umixovat na krém (možná by se dalo říct i máslo). Vyzkoušeno i tyčovým mixérem. Stačí trochu trpělivosti a občas dát mixéru pauzu. 🙂
      Určitě by se dalo použít i v tomto receptu, zejména když někdo nemá rád ty “kousavé” hoblinky kokosu.

  2. Holky, jak je to prosím se skladováním Mirinu. Když je to rýžové víno, jak dlouho vydrží po načnutí v lednici? Já jsem si ho kvůli tomu ještě nekoupila, protože si myslím, že bych ho musela hnedka celý spotřebovat, nikde jsem se to nedočetla. díky

    • obsahuje alkohol, tak vydrží dlouho. Ani nevím, zda musí být v lednici, ale já ji tak měla určitě načatou víc než půl roku.

  3. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLepek – zbytečný strašák
Další článekDárkové poukazy na Klub a na Zdravé dezerty