Víte už teď, že před Vánoci nebudete stíhat vytvářet mnoho druhů cukroví? Tak připravte jedno univerzální těsto a pouze experimentujte s příchutěmi, formičkami, zdobením a krémy! Ušetříte si čas a budete mít na stole chuťově i vzhledově rozličné druhy výborného zdravého cukroví zcela bez cukru.
Ingredience
základní těsto

suchá část

  • 500 g hladké celozrnné mouky (pšeničné, špaldové)
  • špetka soli

mokrá část

  • 250 g tuku (kokosový olej nebo tuhý tuk Alsan, Provamel, Nemáslo, Ghee nebo domácí rostlinné máslo)
  • 4 velké obalené lžíce rostlinného sirupu (cca 170 g)
  • případně ještě 2 lžíce javorového sirupu
  • voda podle potřeby

Jak připravit univerzální těsto na cukroví

  1. Suché a mokré ingredience zpracujeme zvlášť.
  2. Mokré ingredience rozmixujeme ve vyšší nádobě do hmoty, která vypadá jako hustá pěna.
  3. Suché smícháme v míse a spojíme s rozmixovanou mokrou částí.
  4. Propracujeme do těsta.
  5. Nejprve promícháme vařečkou, pak doporučujeme vložit do těsta ruce.
  6. Na závěr přidáme do těsta tolik vody, aby bylo příjemně vláčné přesto tuhé.
  7. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každé dochutíme jinak, viz níže.
  8. Necháme odležet v lednici pár hodin (až dní) zabalené v mikrotenovém sáčku či potravinové folii.
  9. Vyválíme, vykrájíme nebo natlačíme do formiček a pečeme cca 8-11 minut na 180°C.
  10. Namažeme krémem nebo marmeládou, polijeme čokoládou nebo ozdobíme.
  11. Necháme odležet v chladnu v papírové krabici. Případně přidáme nakrojené jablíčko, aby cukroví dříve zkřehlo.

Praktické informace
Drolí se: přidejte vodu nebo trochu tuku.
Lepí se: přidejte mouku nebo ořechy.
– Skvěle se válí mezi dvěma pečícími papíry.
Chcete těsto sladší? Pokud děláte cukroví pro milovníky cukru, přidejte ještě 2 lžíce javorového sirupu a těsto před pečením ochutnejte.
– Těsto na cukroví si můžete připravit dopředu a nechat v lednici a zpracovat až před Vánoce.
Barevné těsto: můžete přidat přírodní barvivo.
Skladování: na balkoně v papírové nebo plastové krabičce viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.

1Linecké cukroví slepené marmeládou

Do základního těsta přidáme:

TIP:
– Pokud používáte vanilkový lusk, stáhněte vanilkový prášek z lusku, dejte ho do hmoždíře s trochou mouky a propracujte než se spojí.

  • citrónová kůra asi z ½ BIO citrónu
  • 1 lžička sušené vanilky nebo prášek z vanilkového lusku

Jak připravit linecké cukroví

  1. Do části základního těsta rukama zapracujeme citrónovou kůru a vanilku.
  2. Vyválíme plát a vykrajujeme tvary (hvězdičky, kytičky, kolečka) – vždy jeden tvar s otvorem a jeden podkladový bez otvoru.
  3. Upečené linecké potřeme marmeládou a spojíme. Můžeme také máčet do čokolády, posypat kokosem, slepovat krémem aj.

2Ořechové cukroví

TIP:
– Ořechy si můžete namlít doma. Stačí vám k tomu mixér. Můžete je namlít úplně najemno, nebo nechat drobné kousky.
– Nemusíte se omezovat pouze na vlašské ořechy, dají se použít i mandle nebo lískové. Výborný je i strouhaný kokos.
– Do tohoto těsta můžete přidat i lžíci kakaa nebo karobu pro tmavou variantu. Tmavé ořechy plňte světlým krémem.

Do základního těsta přidáme:

  • 60 g mletých vlašských ořechů (nebo menší množství ořechového másla)

Jak připravit ořechové cukroví

  1. Do části základního těsta rukama zapracujeme mleté ořechy.
  2. Těsto napěchujeme do tukem vymazaných formiček na rohlíčky, ořechy nebo košíčky.
  3. Upečeme a vyklepneme z formiček.
  4. V případě rohlíčků ještě teplé obalíme v kokosové mouce, sušeném obilném mléku nebo konce namočíme do čokolády a posypeme strouhaným kokosem. U ořechů a košíčků naplníme tmavým krémem.

3Išelské dortíčky

TIP:
– Z tohoto těsta můžete udělat i tmavé ořechy a spojit je světlým krémem.

Do základního těsta přidáme:

  • 1-2 lžíce kakaa nebo karobu

Jak připravit kakaové dortíčky

  1. Do části základního těsta rukama zapracujeme kakao nebo karob.
  2. Těsto vyválíme a vykrájíme tvary (nebo plníme do formiček na ořechy).
  3. Upečeme a slepíme světlým krémem.
  4. Polijeme čokoládou a ozdobíme loupanou mandličkou a strouhaným kokosem.

4Voňavé kakaové pracny

Do základního těsta přidáme:

  • 1-2 lžíce kakaa nebo karobu
  • dle chuti mletá skořice, badyán, anýz, hřebíček (nebo rovnou perníkové koření)

Jak připravit pracny

  1. Do části základního těsta rukama zapracujeme koření a kakao nebo karob.
  2. Těsto napěchujeme do tukem vymazaných formiček na pracny nebo vyválíme a vykrájíme tvary.
  3. Upečeme a vyklepneme z formiček.
  4. Ještě teplé obalíme v kokosové mouce, sušeném sladu nebo sušeném obilném mléku.

Nebojte se experimentovat a vytvářejte vlastní varianty!

Z tohoto těsta můžete vytvořit ještě mnohem více variant. Stačí střídat krémy, polevy, zdobení, formičky, koření a příchutě (kokos, ořechy, semínka, kakao, vanilka aj.).

 
Z receptů JJ jsem úplně unešená
helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...
Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!
Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...
Bez masa je mi skvěle
Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...
Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost
Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...
Vaříte super
Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...
Jsem nabitá energií a pořád se usmívám
Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...
Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!
Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...
Moc mě to baví!
Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...
Konečně více vnímám své tělo
Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...
Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec
Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...
Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete
Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...
Zbavila jsem se zánětu v rameni
Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...
Jeden z nejsilnějších zážitků…
Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....
Děkuji za skvělé stránky
Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...
Královský oběd za půl hodiny
Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Neuvěřitelných 56 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Cesto je úplne skvele, teda myslim základný pomer a chut. Ja pri pečení používam vždy maslo, múku som dala špaldovu. Robí sa s ním skvelo, aj môj 3 ročný syn zvládal vykrajovat :DD. Dievčatá, klobúk dole pred receptom. Je však zásadná pravda, že ak sa začnete hrať s alternatívnym tukom a múkou, tak sa už s cestom naozaj treba vyhrať. Sladké je tak akurát, u nás ho jedia všetci (syn normálne sladkosti nemá zakázané, a i tak si vždy vyberie takéto koláčiky alebo sušené brusnice…), manžel tiež. Ja cukor, med, sirupy a slady v poslednej dobe nejem vôbec, čiže aj úplne bez sladu si ho viem predstaviť. Je to naozaj len o nastavení chuťových pohárikov.

    • Moc díky za tvoji zkušenost, Lea. Ano, chutové pohárky lze lecčemuse přivyknout 🙂 Jsi dobrá, že to zvládáš bez sladidel, paráda!

  2. Dobrý deň, prosím Vás mám alergiu na pšenicu a aj špaldu, mohla by som namiesto pšeničnej a špaldovej múky použiť pomleté ovsené vločky alebo ražnú múku? Poprípade zmes ryžovej a pohánkovej múky? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Michaela

  3. Dobrý den,
    vím,že to není tak dlouho, co jsem se u Vás přihlásila, heslo si napsala a dala na místo,kam si ukládám i ostatní! Uklidila jsem si celou skříňku v domnění, že heslo najdu,ale bohužel. Děkuji za podanou ruku od Vás.
    Nevím zda vadi, že jsem přihlášená setuneankla a ne správně setunskaalena.
    Děkuji Setunská

  4. omlouvám se, ne sladovit, ale dobroslad, ten je chutnější. musí se převařit?
    Aby pak těsto drželo tvar.
    díky

    • Dobroslad je pasterizovaný (podle toho, jaké máš balení, podívej se na obal), tam se nemusí. Já tedy nepřevařovala nikdy žádný, když mi těsto zřídlo moc, tak jsem přidala moukou 😉

  5. Ahoj, může se dát do těsta sladovit, nebo je lepší rýžový sirup?
    Ještě se chci zeptat, jestli kokosový olej, nebo se může dát i slunečnicový?
    Máte s tím nějaké zkušenosti?
    díky moc

    • Evi, já dávám slad, protože ho kupuji ve velkém a je to levnější, někdo raději sirup, protože mu slady nechutnají. Do těst je lepší ztužený tuk, proto je tam napsaný kokosový. Ale pravda je, že první roky zdravého pečení jsem používala jen sezamový a slunečnicový olej a taky to šlo. Prostě je potřeba doladit mokré a suché ingredience tak, aby se s těstem dobře pracovalo. Já vždycky přidávám mouku a tekuté části, dokud se mi to nelíbí 🙂

  6. Tak jsem dneska upekla trochu na zkoušku, ale cukrovi neni vůbec sladké ani pro mě, a to jsem tam dala pulku rýžovýho sirupu. Ach jo, budu s tím muset ještě něco udělat, jinak mi to nikdo jist nebude. Loni jsem musela do těsta přidat najemno nasekané datle až pak se to dalo jíst. Škoda, ten sirup se tam prostě nějak ztraci…

    • To je proto, že pokud jsi zvyklá se stravovat klasicky, máš totálně zdevastovanou chuť, jako většina populace v ČR! Všude je spousta cukru, soli a vše taktéž až moc kořeníme! Ještě jsem se nesekala s poživatelným jídlem, vyjma veg* a RAW podniků. Většinou je toho spousta příšerně slané a sladké.
      Zkuste si nějaký čas vařit ze základních surovin a používat cukr a sůl, pokud možno nejméně, nebo vyřadit úplně, to pak budete překvapená, jak je vaše “nesladké” cukroví, vlastně dost sladké.

      • Je, Martino, já už jím jinak hodně dlouho a cukr nepoužívám roky, až na nějaké výjimky, když se něco slaví a nechci urazit, tak si prostě dám kus dortu, který mě samozřejmě přijde přehnaně sladký, taková umělá sladkost. Na druhou stranu, když už něco peču, tak si to chci vychutnat a nabídnout ostatním členům rodiny, kteří se stravujou běžně. Nemluvě o tom, že je to k vzteku, když do těsta nalijete pulku sladu, který není zrovna levná záležitost, a vysledek je pomalu stejný, jako kdyby se tam nedalo nic.

    • aby to bylo trochu sladké, pak sirupu alespoň poloviční množství než množství mouky (na váhu), zde uvedeno ve lžících, což mi u sirupu připadá hodně nepřesná míra. A určitě se zde počítá s tím, že půjde ještě něco sladkého na to (čokoláda/marmeláda/krém).

    • V receptu se pise pro zacatecniky pridat javorovy syrup. Ten je velmi sladky na rozdil od ryzoveho, takze dost pomuze. Ja se uplne za zacatecnika nepovazuji, a stejne jsem ho pridala, protoze to chci nabidnout i lidem bezne se stravujim. Ani me to nepripada prehnane sladke. Testo je potreba ochutnat pred pecenim, a tak se ujistit, ze je pro me dostatecne sladke, dokud se s tim da neco delat.

      Pokud je to uz upecene, tak uz se to da doresit pouze povrchove: slepit marmeladou, obalit ve sladovem prasku, namocit do sladke polevy.

  7. Ahoj, mám hotové těsto a upečené hvězdičky z cca půlky. Těsto je fajn, ale hvězdičky jsou po upečení tvrdé, docela dost, uplně to křupe, když se zakousnu. Nechce se mi vyhodit zbytek těsta, nemáte nějakou praktickou radu, co s tím? Může to být těstem nebo pečením? Myslíte, že zvláční krémem? Díky předem za jakékoli rady…. a přeji všem začátečníkům úspěšnější vánoční snažení, hlavně to nevzdat 🙂

      • Zdravím, moc děkuji za všechny reakce. Použila jsem sezamový olej a bezlepkovou mouku (rýžová, kukuřičná, trochu pohankové). Včera dostala šanci druhá půlka těsta a hlásím, že výsledek je o moc lepší!! Sice se mi z něho mezi tím taky oddělilo část oleje, jak už tady někdo psal, ale já to neřešila a nezapracovávala. Dělala jsem teď mnohem silnější těsto a pekla cca 11 min na asi 180 C. První várka byla s karobem, tak se mi těžko poznávalo, jestli už je upečené, to byla asi na první vyzkoušení těsta chyba.
        Jinak moc děkuji za komentář, který jsem tady někde našla, podle kterého jsem válela těsto mezi dvěma pečícími papíry, to opravdu vřele doporučuju, super tip.
        Tak holky, přeju všem “jiný” a veselý!!! 🙂 a hodně zdaru s pečením.

    • Jani, napsala jsi to za mě, palmovému tuku se určitě všichni vyhněte obloukem, nejlepší je když už, tak řepkový/slunečnicový/kokosový ty jsou nejzdravější. Palmový má mnoho nasycených tuků, které jsou pro náš organizmus nevhodné.

    • záleží, zda budete dělat tenké tvary nebo košíčky či jiné objemnější cukroví, budete mít přes půl kila hmoty, takže je jen otázka, kolik plátů z ní vyválíte

  8. Dobrý den, včera jsem dělala z poloviční dávky, ale těsto se mi moc nepovedlo. Použila jsem olej, těsto byla jakoby suché, ale zase na druhou stranu se z něho při zpracovávání “potil” (nechci přímo říci, že tekl) olej, tak jsem tam přidala ještě mouku, ale olej z něho šel pořád. V ledničce několik hodin a bylo to pak ještě horší. Nakonec jsem ho ani nevyvalovala, ale dělala ručně sušenky na plechu. Po upečení je to takové tvrdé, ale dobré.
    Dá se poradit, co s tím těstem, příští týden bych udělala zase jinou příchuť.
    Děkuji

  9. Dobrý den,
    moc se mi líbí tento recept, dala by se použít nějaká směs mouk pro bezlepkovou variantu a použít rýžový sirup?
    Děkuji, Marcela

    • Maci, já a moje sestra jsme upravily těsto na bezlepkove. Daly jsme směs ryzove, pohankove, jahlove a madlove mouky. Přidaly jsme ještě “vajíčko” z lneneho semínka a trochu agaru. Pamatuju se, ze jsme přidávaly dost extra mouky, asi uz i proto, ze jsme přidaly dost toho lneneho slizu. Dost jsme to ochutnávaly, aby nám to chutnalo co do sladkosti i jinak. Sladily jsme ryzovym sirupem a přidaly i tu trochu javorového viz poznámka pro začátečníky

  10. Robila som tieto sušienky s olejom (slnečnicovým). M/ka kamutová. Pšeničný sirup.
    Olej sa mi od cesta oddeľoval. Takže výsledok bol veľmi mastný, príliš tvrdé sušienky, nejedlé. To isté sa mi stalo aj inokedy, keď som skúšala so špaldovou múkou.
    Máte niekto podobnú skúsenosť?

  11. Prosim, prosím, poraďte.:-) Když budu dávat do těsta slad a nechám den v lednici odležet, nic se nestane? V obilovinách slad kvasí a s moukou ne? Jak to?

  12. nechala jsem se inspirovat.
    těsto jsem udělala z 600g špaldové mouky, 300g přepuštěného másla, 200g sirupu (3PL javorového, 2PL pšeničného a 3PL rýžového), 1 ČL s kopečkem vanilkového prášku, 2 ČL sušené citronové kůry, špetka soli
    Ke třetině těsta (360g) jsem přidala 80g namletých vlašských ořechů. Po upečení šli krásně vyklepnout z formičky (předem jsem ničím nemazala). Spojila jsem je rozinkovo-ořechovým krémem.
    Krém: 100g rozinek, 100g vlašských ořechů, rum. Ořechy i rozinky namočit zvlášť do vody na několik hodin. K rozinkám přidat rum. Před mixováním slít vodu z ořechů i rozinek (tu si nechat stranou). Rozmixovat do hladka. Popřípadě přidat vodu z rozinek či ještě rum. Už se moc těším až se rozleží ve špajzu a budu moct konzumovat 🙂

  13. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda cukroví je dobré na konzumaci hned nebo je lepší upéci ho dříve a nechat odležet ? Děkuji !

  14. dobrý den, potřebuji se zeptat … měla jsem nakoupenou sladěnku a dala jsem ji do šuplíku do temna , ale k teplé vodovodní trubce (nedošlo mi to, že tam je) a sladěnka vykvasila… asi ji mám vyhodit , že? děkuji za odpověď

    • Sladěnka je živá, takže trochu kvasí i bez tepla a mockrát se mi stalo, že při skladování ve sklepě byla také nakvašená, že lezla z víčka. Ale po ochutnání chutnala stejně, tak jsem ji normálně zpracovala, akorát jsem ji raději dala do lednice a snědla ji co nejrychleji. Takže zkuste ji ochutnat a pokud bude dobrá, nebude kyselá ap. normálně ji používejte, ale vždy pokrm tepelně upravte nebo sladěnku chvíli prohřejte aby se kvašení zastavilo.

  15. Dobry den prajem, na sezamovom oleji je napisane, ze by sa nemal tepelne upravovat … v recepte je doporuceny ako vhodny ..ako to s nim prosim je? dakujem

    • Všeobecně se má za to, že by se panenské oleje neměly už upravovat, asi to bude i případ vašeho oleje. My ale máme jiné zkušenosti, syrový olej je prakticky nestravitelný, takže je důležité ho vždy alespoň zahřát a přidat do něj pro srovnání enerhģií i trochu soli. Čím více oleje, tím více soli. Sezamový naopak vydrží i vyšší teploty, tak ho používám na smažení, tempuru ap.

  16. Tak tohle ještě zkusím, jen ten krém neumím. Miluju totiž ořechy slepované s krémem, ale kalsický jsou fakt hodně sladký. tak že budu ráda za inovaci!!!! Díky děvčata!

    • Také je miluji, mám přibližný recept, ale ještě to musím zkusit a navážit, skládá se z mletých ořechů, tuku Alsan nebo Provamel margarínu a sirupu a je skvostný.

      • Holky tak jestli můžu tak jsem krém dělala do košíčků inspirace D. Lužná Nedělní vaření a konkrétně já jsem udělala hóódně hustou kaši z rýžové mouky s vodou (možno i obilné mléko) husté tak že to už nešlo ani míchat 🙂 až to vychladlo přimíchala jsem sladěnku (druhá várka byla s obilným sirupem) a vyšlehala jsem s tukem provanel 100% slunečnicový vrchovatá lžíce a úplně stačilo 100% slunečnicový, ale bude fungovat i s palmovým tukem nebo jak píše Helča Probio margarín atd. a nakonec dohustila na velmi jemno naletými oříšky a výborné samotnou mne to překvapilo a do těch plněných oříšků myslím dokonalé taky se na ně chystám 🙂

        • dělám většinou netrvanlivý krém (2-3dny) – základ ze soyabelly:
          kaše: rýže+kokos, za studena přidám citron, rýž.sirup a tuk (já teda máslo, nějak mi ty máslové napodobeniny připadají horší než poctivé máslo) nebo jáhl.kaše a za studena přidám drc.mandle, rýž.sirup, ovocenku, máslo.

    • Určitě dá, je to skoro jedno, slady mají trochu chuťový ocásek, ale zase jsou zdravější než sirupy.

      • Když jsem prvně ochutnala sladěnku, tak to bylo blééééé. Ehm… Nějak mi ten ocásek začíná chutnat a bez něj to není ono:-D

  17. Zobrazit všech 56 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekStudentská pečeť
Další článekKonečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce