Všechny vánoční videorecepty najdete v našem kurzu Zdravé dezerty. Celkem už vás tam čeká chutných 36 videoreceptů na špičkové delikatesy. Kromě vánočního cukroví, dortíků, řezů a jiných laskomin také sušenky, včetně bezlepkových, kterými můžete svůj repertoár vánočního cukroví ještě rozšířit.
suchá část
Stáhni si ZDARMA
- 500 g hladké celozrnné mouky (pšeničné, špaldové)
- špetka soli
mokrá část
- 250 g tuku (tuhý tuk Alsan, Provamel, Nemáslo, Ghee nebo domácí rostlinné máslo)
- 4 velké obalené lžíce rostlinného sirupu (cca 170 g)
- případně ještě 2 lžíce javorového sirupu
- voda podle potřeby
Jak připravit univerzální těsto na cukroví
- Suché a mokré ingredience zpracujeme zvlášť.
- Mokré ingredience rozmixujeme ve vyšší nádobě do hmoty, která vypadá jako hustá pěna.
- Suché smícháme v míse a spojíme s rozmixovanou mokrou částí.
- Propracujeme do těsta.
- Nejprve promícháme vařečkou, pak doporučujeme vložit do těsta ruce.
- Na závěr přidáme do těsta tolik vody, aby bylo příjemně vláčné přesto tuhé.
- Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každé dochutíme jinak, viz níže.
- Necháme odležet v lednici pár hodin (až dní) zabalené v mikrotenovém sáčku či potravinové folii.
- Vyválíme, vykrájíme nebo natlačíme do formiček a pečeme cca 8-11 minut na 180°C.
- Namažeme krémem nebo marmeládou, polijeme čokoládou nebo ozdobíme.
- Necháme odležet v chladnu v papírové krabici. Případně přidáme nakrojené jablíčko, aby cukroví dříve zkřehlo.
Praktické informace
– Drolí se: přidejte vodu nebo trochu tuku.
– Lepí se: přidejte mouku nebo ořechy.
– Skvěle se válí mezi dvěma pečícími papíry.
– Chcete těsto sladší? Pokud děláte cukroví pro milovníky cukru, přidejte ještě 2 lžíce javorového sirupu a těsto před pečením ochutnejte.
– Těsto na cukroví si můžete připravit dopředu a nechat v lednici a zpracovat až před Vánoce.
– Barevné těsto: můžete přidat přírodní barvivo.
– Skladování: na balkoně v papírové nebo plastové krabičce viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.
Linecké cukroví slepené marmeládou
Do základního těsta přidáme:
TIP:
– Pokud používáte vanilkový lusk, stáhněte vanilkový prášek z lusku, dejte ho do hmoždíře s trochou mouky a propracujte než se spojí.
- citrónová kůra asi z ½ BIO citrónu
- 1 lžička sušené vanilky nebo prášek z vanilkového lusku
Jak připravit linecké cukroví
- Do části základního těsta rukama zapracujeme citrónovou kůru a vanilku.
- Vyválíme plát a vykrajujeme tvary (hvězdičky, kytičky, kolečka) – vždy jeden tvar s otvorem a jeden podkladový bez otvoru.
- Upečené linecké potřeme marmeládou a spojíme. Můžeme také máčet do čokolády, posypat kokosem, slepovat krémem aj.
Ořechové cukroví
TIP:
– Ořechy si můžete namlít doma. Stačí vám k tomu mixér. Můžete je namlít úplně najemno, nebo nechat drobné kousky.
– Nemusíte se omezovat pouze na vlašské ořechy, dají se použít i mandle nebo lískové. Výborný je i strouhaný kokos.
– Do tohoto těsta můžete přidat i lžíci kakaa nebo karobu pro tmavou variantu. Tmavé ořechy plňte světlým krémem.
- 60 g mletých vlašských ořechů (nebo menší množství ořechového másla)
Jak připravit ořechové cukroví
- Do části základního těsta rukama zapracujeme mleté ořechy.
- Těsto napěchujeme do tukem vymazaných formiček na rohlíčky, ořechy nebo košíčky.
- Upečeme a vyklepneme z formiček.
- V případě rohlíčků ještě teplé obalíme v kokosové mouce, sušeném obilném mléku nebo konce namočíme do čokolády a posypeme strouhaným kokosem. U ořechů a košíčků naplníme tmavým krémem.
Išelské dortíčky
TIP:
– Z tohoto těsta můžete udělat i tmavé ořechy a spojit je světlým krémem.
Do základního těsta přidáme:
- 1-2 lžíce kakaa nebo karobu
Jak připravit kakaové dortíčky
- Do části základního těsta rukama zapracujeme kakao nebo karob.
- Těsto vyválíme a vykrájíme tvary (nebo plníme do formiček na ořechy).
- Upečeme a slepíme světlým krémem.
- Polijeme čokoládou a ozdobíme loupanou mandličkou a strouhaným kokosem.
Voňavé kakaové pracny
Do základního těsta přidáme:
- 1-2 lžíce kakaa nebo karobu
- dle chuti mletá skořice, badyán, anýz, hřebíček (nebo rovnou perníkové koření)
Jak připravit pracny
- Do části základního těsta rukama zapracujeme koření a kakao nebo karob.
- Těsto napěchujeme do tukem vymazaných formiček na pracny nebo vyválíme a vykrájíme tvary.
- Upečeme a vyklepneme z formiček.
- Ještě teplé obalíme v kokosové mouce, sušeném sladu nebo sušeném obilném mléku.
Nebojte se experimentovat a vytvářejte vlastní varianty!
Z tohoto těsta můžete vytvořit ještě mnohem více variant. Stačí střídat krémy, polevy, zdobení, formičky, koření a příchutě (kokos, ořechy, semínka, kakao, vanilka aj.).
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Ďakujem
S těstem se mi pracovalo skvěle. Měla jsem obavy při čtení komentářů. Ale využila jsem zkušeností kolegyň a tuk neroztavila ale nechala jen změknout. Přidala pár lžic vody a těsto je opravdu perfektní!!! Miluju Išelské dortíčky, ale po klasice mi není dobře. Moc děkuji!!