Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Polevy a náplně

“Čokoládová” poleva z karobu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
děti od 1 a půl roku

Připravuje se stejně jako karobová čokoláda, jen místo oleje použijeme ztužený tuk a na ztuhnutí přidáme agar. Je vhodná všude tam, kde chceme, aby poleva držela tvar a neměla pudinkovou konzistenci.

Ingredience
hrneček čokolády
  • 1 lžíce kokosového tuku nebo oleje
  • 1 lžíce sladu
  • 2 lžíce karobu
  • 1 lžíce obilné kávy (nemusí být)
  • 1 lžíce sušeného obilného mléka, rostlinné smetany, kokosového krému či rostlinného mléka
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky sypaného agaru (není nutné, je tam pro ztuhnutí)
  • šálek horké vody
  • pár lžic studené vody

Trpěla jsem maniodepresivní poruchou, poporodními depresemi, nadváhou, ekzémy, bolestmi zad, návaly vzteku. Měla jsem...

Jak připravit karobovou polevu

  1. Obilnou kávu (pokud používáme, tak i sušené mléko) a karobový prášek smícháme v hrnku spolu s horkou vodou.
  2. Použijeme metličku, aby nevznikly hrudky.
  3. V kastrolu rozehřejeme tuk a na horký přidáme sladěnku.
  4. Směs začne pěnit, je potřeba míchat, aby se nepřipálila na karamel.
  5. Do vzniklé pěny vmícháme směs z hrnečku (káva, karob a mléko) a přivedeme k varu.
  6. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a za stálého míchání vlijeme do kastrolku.
  7. Jen chvilku povaříme, přidáme agar a hned naléváme na ovoce či poháry.

Praktické

  • Karob dodává sladkou chuť, obilná káva hořkou a mléko mléčnou. Můžete si tedy připravit sladší, více hořkou či mléčnou čokoládu podle vlastní chutě tím, že změníte poměr ingrediencí. Nebojte se experimentovat, my ji děláme vždy od oka a pokaždé nám chutná.
  • Agar nemusíme dávat, pokud nepotřebujeme mít polevu ztuhlou.

Obměna

  • Do polevy také můžeme přidat rozsekané oříšky nebo mandle.

Děti

  • Tato poleva je vhodná pro děti od 1,5 roku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Když je trvanlivost karobové polevy 2 dny, tak se musí cukroví s touto polevou sníst do 2 dní. Jak to praktikujete? Děláte polevu co 2 dny nebo je v zásobě v ledničce, kde vydrží déle a pak znovu v rozehřáté polevě namáčíte cukroví?

Prosím jak je to s agarem? V postupu je uveden 2x, v prvním a posledním řádku, dává se na začátku či na konci? Nebo je to 1?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

27
106

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...