- 1 lžíce kokosového tuku nebo oleje
- 1 lžíce sladu
- 2 lžíce karobu
- 1 lžíce obilné kávy (nemusí být)
- 1 lžíce sušeného obilného mléka, rostlinné smetany, kokosového krému či rostlinného mléka
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky sypaného agaru (není nutné, je tam pro ztuhnutí)
- šálek horké vody
- pár lžic studené vody
Jak připravit karobovou polevu
- Obilnou kávu (pokud používáme, tak i sušené mléko) a karobový prášek smícháme v hrnku spolu s horkou vodou.
- Použijeme metličku, aby nevznikly hrudky.
- V kastrolu rozehřejeme tuk a na horký přidáme sladěnku.
- Směs začne pěnit, je potřeba míchat, aby se nepřipálila na karamel.
- Do vzniklé pěny vmícháme směs z hrnečku (káva, karob a mléko) a přivedeme k varu.
- V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a za stálého míchání vlijeme do kastrolku.
- Jen chvilku povaříme, přidáme agar a hned naléváme na ovoce či poháry.
Praktické
- Karob dodává sladkou chuť, obilná káva hořkou a mléko mléčnou. Můžete si tedy připravit sladší, více hořkou či mléčnou čokoládu podle vlastní chutě tím, že změníte poměr ingrediencí. Nebojte se experimentovat, my ji děláme vždy od oka a pokaždé nám chutná.
- Agar nemusíme dávat, pokud nepotřebujeme mít polevu ztuhlou.
Obměna
- Do polevy také můžeme přidat rozsekané oříšky nebo mandle.
Děti
- Tato poleva je vhodná pro děti od 1,5 roku.
Komentáře
Když je trvanlivost karobové polevy 2 dny, tak se musí cukroví s touto polevou sníst do 2 dní. Jak to praktikujete? Děláte polevu co 2 dny nebo je v zásobě v ledničce, kde vydrží déle a pak znovu v rozehřáté polevě namáčíte cukroví?
Prosím jak je to s agarem? V postupu je uveden 2x, v prvním a posledním řádku, dává se na začátku či na konci? Nebo je to 1?