Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Zelenina v sladké curry omáčce

Uvařeno
sezóna léto

Když se vrátíme večer pozdě a není nic připraveno, sahám po woku a za 20 minut jíme. Tahle kombinace sklidila pochvalné mlaskání a vyškrabování omáčky z woku do poslední kapky. Vyzkoušejte, obměňujte, dejte vědět, jak vám chutnalo.

Trápily mě neustálé bolesti hlavy a chtěla jsem to konečně vyřešit. Také jsem potřebovala shodit. Pustila jsem se do ...

Ingredience  pro 4 osoby
  • 1 mrkev
  • 2 červené cibule
  • 8 žampionů
  • 1 cuketa
  • 6 listů čínského zelí
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka sladkého curry
  • špetka mletého kmínu
  • 5 lžíc kokosového mléka
  • sojová omáčka dle chuti
  • kořen zázvoru (cca 1 cm)
  • 2 lžíce  kuzu nebo kukuřičného škrobu
  • 2 hrnky vody
  • citronová šťáva dle chuti
Postup

 Cibuli nakrájíme na půlměcíčky a cuketu na větší špalíčky, žampiony a mrkev na plátky, čínské zelí na nudličky. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme. Přihodíme žampiony a posypeme kmínem a curry kořením. Opět chvilku restujeme a přidáme mrkev a zelí. Zastříkneme sojovou omáčkou podle chuti (ne moc, aby to nebylo příliš slané a příliš hnědé), chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody a pár minut podusíme pod pokličkou. Mezitím omyjeme a nastrouháme na jemno kousek zázvoru a vymačkáme z nastouhané hromádky šťávu do mističky. Ve studené vodě rozmícháme kuzu nebo kukuřičný škrob. Když je zelenina tak akorát měkká a tak akorát křupavá (začátečníci ochutnají, pokročilí už to mají v oku), přidáme vodu s rozmíchaným kuzu/škrobem, kokosové mléko a zázvorovou šťávu. Mícháme do zhoustnutí omáčky a dochutíme podle potřeby šťávou z čerstvého citronu.

Praktické

Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut. Pokud už máte uvařené obilí, stačí je mezitím jen přihřát. Pokud žádné nemáte ani namočené, ani uvařené, dejte jako první vařit něco rychlého: kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly.

Kombinujeme

Výborná je kombinace s celozrnou rýží nebo těstovinami. Pak je to rychlá chutná večeře.

Kdo potřebuje připravit kompletní talíř, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.

Dokonalosti dosáhneme přidáním zeleniny napařené, kvašené a čerstvé (list salátu, ředkvička, zelená posypka).

Obměna

Můžete do woku dát úplně jinou zeleninu a jiné koření a dostanete pokaždé jiné jídlo. Změnu také docílíte velikostí a tvarem krájené zeleniny.

Děti

Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sojovou omáčku a zázvor. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si  jídlo sojovou omáčkou, zázvorem a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte, ale vynecháme koření a kokosové mléko.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Michaela
6. 3. 2024

Opravdu vynikající :-)

Tohle je top recept😊

Ukázat další komentáře