Když se vrátíme večer pozdě a není nic připraveno, sahám po woku a za 20 minut jíme. Tahle kombinace sklidila pochvalné mlaskání a vyškrabování omáčky z woku do poslední kapky. Vyzkoušejte, obměňujte, dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience  pro 4 osoby

  • 1 mrkev
  • 2 červené cibule
  • 8 žampionů
  • 1 cuketa
  • 6 listů čínského zelí
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka sladkého curry
  • špetka mletého kmínu
  • 5 lžíc kokosového mléka
  • sojová omáčka dle chuti
  • kořen zázvoru (cca 1 cm)
  • 2 lžíce  kuzu nebo kukuřičného škrobu
  • 2 hrnky vody
  • citronová šťáva dle chuti

Postup

 Cibuli nakrájíme na půlměcíčky a cuketu na větší špalíčky, žampiony a mrkev na plátky, čínské zelí na nudličky. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme. Přihodíme žampiony a posypeme kmínem a curry kořením. Opět chvilku restujeme a přidáme mrkev a zelí. Zastříkneme sojovou omáčkou podle chuti (ne moc, aby to nebylo příliš slané a příliš hnědé), chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody a pár minut podusíme pod pokličkou. Mezitím omyjeme a nastrouháme na jemno kousek zázvoru a vymačkáme z nastouhané hromádky šťávu do mističky. Ve studené vodě rozmícháme kuzu nebo kukuřičný škrob. Když je zelenina tak akorát měkká a tak akorát křupavá (začátečníci ochutnají, pokročilí už to mají v oku), přidáme vodu s rozmíchaným kuzu/škrobem, kokosové mléko a zázvorovou šťávu. Mícháme do zhoustnutí omáčky a dochutíme podle potřeby šťávou z čerstvého citronu.

Praktické

Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut. Pokud už máte uvařené obilí, stačí je mezitím jen přihřát. Pokud žádné nemáte ani namočené, ani uvařené, dejte jako první vařit něco rychlého: kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly.

Kombinujeme

Výborná je kombinace s celozrnou rýží nebo těstovinami. Pak je to rychlá chutná večeře.

Kdo potřebuje připravit kompletní talíř, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.

Dokonalosti dosáhneme přidáním zeleniny napařené, kvašené a čerstvé (list salátu, ředkvička, zelená posypka).

Obměna

Můžete do woku dát úplně jinou zeleninu a jiné koření a dostanete pokaždé jiné jídlo. Změnu také docílíte velikostí a tvarem krájené zeleniny.

Děti

Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sojovou omáčku a zázvor. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si  jídlo sojovou omáčkou, zázvorem a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte, ale vynecháme koření a kokosové mléko.

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...
    • Sladke curry je nepaliva smes koreni. To moje ma m slozeni: Římský kmín*, kurkuma*, koriandr*, HOŘČICE žlutá*, pískavice řecké seno*, šalvěj*, fenykl*, paprika sladká*, mořská sůl 4 %, tymián*, rozmarýn*, bobkový list*, zázvor*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství Ale muze se lisit znacku od znacky.

  1. Tak jsem toto varila dnes a dopadlo to bídně. Asi neumím udělat krupavou zeleninu a asi nemám ráda kokosové mléko. Docela by mě zajímalo, jak to má opravdu chutnat, myslím, že můj výtvor k tomu má hodně daleko. . ?

    • Radko hlavu vzhůru, někdy to prostě nedopadne úplně podle představ. Jestli nemáte ráda kokosové mléko, tak ho tam prostě nedávejte. Recepty jsou pouze orientační, super to bude i s rostlinnou smetanou nebo úplně bez. Aby byla zelenina křupavá, musí se restovat jen krátce. A na dochucení nesmí chybět umeocet.

  2. vařila jsem bez žampionu a škrobu. Cuketa nakonec, jen aby byla teplá -křehoučká. Potřebovala jsem upotřebit kokos.mléko. Rodině jsem přihodila pečené špikované krůtí prso a k tomu kuskus s čer.a žl. paprikou – koncert chutí!

  3. Včerejší večeře byla vynikající. I bez zelí. Jen bych potřebovala pár tipů, co se zbytkem kokos. mléka. Vařím jen pro sebe. Díky.

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPéče o zdraví dítěte
Další článekHouby s nattem