- 1 mrkev
- 2 červené cibule
- 8 žampionů
- 1 cuketa
- 6 listů čínského zelí
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- špetka sladkého curry
- špetka mletého kmínu
- 5 lžíc kokosového mléka
- sojová omáčka dle chuti
- kořen zázvoru (cca 1 cm)
- 2 lžíce kuzu nebo kukuřičného škrobu
- 2 hrnky vody
- citronová šťáva dle chuti
Cibuli nakrájíme na půlměcíčky a cuketu na větší špalíčky, žampiony a mrkev na plátky, čínské zelí na nudličky. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme. Přihodíme žampiony a posypeme kmínem a curry kořením. Opět chvilku restujeme a přidáme mrkev a zelí. Zastříkneme sojovou omáčkou podle chuti (ne moc, aby to nebylo příliš slané a příliš hnědé), chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody a pár minut podusíme pod pokličkou. Mezitím omyjeme a nastrouháme na jemno kousek zázvoru a vymačkáme z nastouhané hromádky šťávu do mističky. Ve studené vodě rozmícháme kuzu nebo kukuřičný škrob. Když je zelenina tak akorát měkká a tak akorát křupavá (začátečníci ochutnají, pokročilí už to mají v oku), přidáme vodu s rozmíchaným kuzu/škrobem, kokosové mléko a zázvorovou šťávu. Mícháme do zhoustnutí omáčky a dochutíme podle potřeby šťávou z čerstvého citronu.
PraktickéVytvořit toto jídlo je otázka pár minut. Pokud už máte uvařené obilí, stačí je mezitím jen přihřát. Pokud žádné nemáte ani namočené, ani uvařené, dejte jako první vařit něco rychlého: kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly.
KombinujemeVýborná je kombinace s celozrnou rýží nebo těstovinami. Pak je to rychlá chutná večeře.
Kdo potřebuje připravit kompletní talíř, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.
Dokonalosti dosáhneme přidáním zeleniny napařené, kvašené a čerstvé (list salátu, ředkvička, zelená posypka).
ObměnaMůžete do woku dát úplně jinou zeleninu a jiné koření a dostanete pokaždé jiné jídlo. Změnu také docílíte velikostí a tvarem krájené zeleniny.
DětiJídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sojovou omáčku a zázvor. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si jídlo sojovou omáčkou, zázvorem a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte, ale vynecháme koření a kokosové mléko.
Komentáře
Opravdu vynikající :-)
Tohle je top recept😊