Krupicová kaše je vzpomínkou na dětství... Zkuste ji ve zdravém podání bez lepku, živočišných produktů a bez bílého cukru. Chutná skvěle stejně jako ta klasická!

Ingredience
na 1-2 porce
  • 7 lžic kukuřičné nebo pohankové krupice
  • 450 ml rostlinného mléka
  • špetka soli
  • 1 lžička kokosového oleje nebo rostlinného másla
  • na posyp: skořice, kakao nebo karob
  • na polití: obilný sirup + kokosový olej nebo rostlinné máslo

Jak připravit veganskou bezlepkovou krupicovou kaši

  1. Krupici zalijeme mlékem a necháme minimálně hodinu, klidně i přes noc odpočívat.
  2. V hrnci krupici s mlékem přivedeme k varu, přidáme špetku soli a vaříme za stálého míchání cca 5-10 minut.
  3. Vypneme a vmícháme lžičku kokosového oleje nebo rostlinného másla, aby se rozpustilo.
  4. Kaši nalijeme do misky nebo talíře.
  5. Pomocí sítka posypeme kakaem, případně i skořicí a polijeme kokosovým olejem nebo rostlinným máslem a obilným sirupem dle chuti.

Praktické

  • Kaše v hrnci by měla být řidší než klasická krupicová, protože na talíři, jakmile trošku vychladne, ještě zhoustne.
  • Pro děti vždy používejte jako posyp kaše karob.

Obměna

  • Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, můžete použít klasickou lepkovou krupici.
  • Krupici si můžete posypat i opraženými oříšky nebo kokosem.
  • Pokud budete podávat kaši jako dezert, můžete ji ozdobit marmeládou či čerstvým ovocem – například lesním ovocem nebo z ovoce udělat „žahour“ (chvilku ho povařit se špetičkou soli).
  • Pro mlsaly dejte na ještě horkou kaši roztopit kousek hořké čokolády nebo pár kousků čokoládových / karobových peciček.

Děti

  • Kaše je vhodná pro děti od 1 roku, nedáváme ale tuk, ani kakao (nahradíme karobem) a ubereme na sladidlech a dochucovadlech.

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...
  1. Mám hodně rád krupicovou kaši, tak proč nezkusit pro změnu nějakou alternativu. Kukuřičná krupice se celou noc koupala v ovesném mléku a prospělo jí to 😀 Polité lžící javorového sirupu, posypka čokoládové pecičky, karob a kokosová mouka.

  2. Evi a proč ne?
    Jinak, ja prave spaldovou krupici snidam casto, ale bez vetsiny ingredienci zde.

    dekuji za odpoved, Katka

  3. Skvělá snídaně…trochu jsem si ji poupravila… použila jsem špaldovou krupici, ovesné mléko, kokosový olej,karob, skořici a rýžový sirup.

  4. Taky jsem dělala že spaldove krupice a místo sladidla jsem udělala mléko z amasake, takže pak už jen doplnila o olej, oříšky a skořici. I moje mamča se olizovala :-)

  5. Dobrý den, jak se blíží teplo, se dcera ptá na jogurty k snídani, co jsme jedly celé minulé léto a vrátit to nechci :-/ Co snídáte v horkých dnech, když není chuť na teplé jídlo, zvlášť ráno? Kaši např. necháte vychladnout? Nebo je to zase jen o zvyku? Jak jí vysvětlit, že je kaše či polévka nejlepší? Dcera by ráda i něco jiného než kaše, polévky nedělám, tak “daleko” ještě nejsem :( Poradíte mi lákavou úpravu kaší na léto? Případně dá se “tolerovat” i něco jiného z obilnin ve zdravé úpravě? Jak se jinak díváte na občasný jogurt, pokud je zdravá? (rostlinný či bio kravský)? Bude jí 5 a už se více o věci zajímá a víc si řekne, hlavně u babiček, chci to dobře nastavit. Babička jí kaši ráno nedělá, dělala by, kdybych chtěla, ale dcera je ráda, že tam má i něco jiného. Moc děkuju!

    • Ještě upřesním, že dcera snídá kaše se sirupem, bezmléčné, střídám obilniny aspoň. Zeleninu nejím zatím ani já v kaši (ja si davam jen seminka, orechy, ona ma mandle, seminka), zkusila jsem si jednou sama dat nastrouhanou mrkev a bylo to fajn, ale to by dcera odmítala. Jak se da zelenina do kase zamaskovat? :D

      • v létě u nás boduje kukuřičná kaše s obyčejným melounem.
        Tak vařte nejdřív zeleninu, rozmixujte a dosypte kaši, to by nešlo? Pokud půjdete příkladem, budete jíst s ní, tak v 5 letech se dá dítě zpracovat celkem bez problémů. U nás jsou polévky a k bábě se těší na kaše :-)

        • Tak jsem udělala krok dopředu- se synem jsem si párkrát už dala ke kaši napařenou mrkvičku :-), dceři nenutím, tu se snažím krotit v míře oslazení kaše sirupem. Zkouším občas i tu rozdušenou zeleninu na rýži, třeba k večeři, ale moc se mi to nedaří. Děkuji Ivano za tip s tou kukuřičnou kaší s melounem na letní dny, to zní dobře.

          • No to je super, postupně budou další úspěchy. To se vyladí. Vař s dětmi, zapoj je, budou to jíst s větší chutí.

    • Petro, to si musíte vyřešit sama, jak to budete mít. 5 letá už je perfektní na diskuse a vysvětlování, můžete s ní zkouknout naše videa, ona tomu bude rozumět. Když je zdravá, klidně ji to občas dejte nebo střídejte s rostlinnnou verzí. Ale ideál je teplá a mokrá snídaně viz naše kurzy. My to snídáme i v létě.

  6. Ajko, díky za recept, udělala jste mi radost. Už dlouho se chystám, že to takhle nějak vyzkouším. Vy jste to vymyslela za mě a já to už jen uvařím podle vašeho receptu.

  7. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKakaový pudinkový dortík
Další článek4 potraviny, které vás zbaví kruhů pod očima (+ tip na rychlou pomoc)