Krupicová kaše je vzpomínkou na dětství... Zkuste ji ve zdravém podání bez lepku, živočišných produktů a bez bílého cukru. Chutná skvěle stejně jako ta klasická!
Ingredience
na 1-2 porce
  • 7 lžic kukuřičné nebo pohankové krupice
  • 450 ml rostlinného mléka
  • špetka soli
  • 1 lžička kokosového oleje nebo rostlinného másla
  • na posyp: skořice, kakao nebo karob
  • na polití: obilný sirup + kokosový olej nebo rostlinné máslo

Jak připravit veganskou bezlepkovou krupicovou kaši

  1. Krupici zalijeme mlékem a necháme minimálně hodinu, klidně i přes noc odpočívat.
  2. V hrnci krupici s mlékem přivedeme k varu, přidáme špetku soli a vaříme za stálého míchání cca 5-10 minut.
  3. Vypneme a vmícháme lžičku kokosového oleje nebo rostlinného másla, aby se rozpustilo.
  4. Kaši nalijeme do misky nebo talíře.
  5. Pomocí sítka posypeme kakaem, případně i skořicí a polijeme kokosovým olejem nebo rostlinným máslem a obilným sirupem dle chuti.

Praktické

  • Kaše v hrnci by měla být řidší než klasická krupicová, protože na talíři, jakmile trošku vychladne, ještě zhoustne.
  • Pro děti vždy používejte jako posyp kaše karob.

Obměna

  • Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, můžete použít klasickou lepkovou krupici.
  • Krupici si můžete posypat i opraženými oříšky nebo kokosem.
  • Pokud budete podávat kaši jako dezert, můžete ji ozdobit marmeládou či čerstvým ovocem – například lesním ovocem nebo z ovoce udělat “žahour” (chvilku ho povařit se špetičkou soli).
  • Pro mlsaly dejte na ještě horkou kaši roztopit kousek hořké čokolády nebo pár kousků čokoládových / karobových peciček.

Děti

  • Kaše je vhodná pro děti od 1 roku, nedáváme ale tuk, ani kakao (nahradíme karobem) a ubereme na sladidlech a dochucovadlech.

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať si kdo chce co chce říká, já už jedu bez masíka. V klubu jsem měsíců pět, ale vydá to za studia let. Vařím jen...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před pěti lety, ve věku 38let jsem velice vážně onemocněla a byl mi odstraněn celý žaludek a slinivka. I přes ujištění...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě připravený. Zprvu jsem docela váhala, ale teď si gratuluji k tomu, že jsem se odhodlala. Začala jsem konečně chutně vařit,...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je top!" 😀 Jídlo si teď užívám jak nikdy předtím a hlavně se...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je z toho nadšená všetkým nám chuti a i ked si dám viac na tanier necítim sa prejedene a ťažko ale...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem moc a moc poděkovat za vaši skvělou práci a perfektně připravený kurz. Byla jsem s vámi poprvé a určitě ne...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za Klub Jíme Jinak. Konečně mám všechny informace na jednom místě. Recepty, videorecepty, rozhovory, příběhy, očisty a ještě mnohem víc! Pořád...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně začínám svůj den snídaní, už skoro 20 let jsem nesnídala, pokud ano, cítila jsem se po ní, že si musím...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle týdnu. Zaujaly mě, ale nějak jsem neměla čas věnovat jim více pozornosti hned na poprvé, tak jsem si jen uložila...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem před pár měsíci na preventivní kontrole u lékařky. Dlouho jsem tam nebyla, tak jsem tak seděla v čekárně, čekajíc, jak...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž pro nás všechny děláte to, co nás nádherně obohacuje, inspiruje a učí milovat vše kolem nás i nás samotné. Děkuji.

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol tento jedálniček krásnym spestrením mojej už fádnej stravy. Mám veľkú rodinu - veľa chlapov doma. Nijako som ich nenútila jesť...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření podle JJ mnohem víc času, míň špinavého nádobí, mnohem větší pořádek, do Vánoc mi zbývá jenom pár povinností a plno...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé a taky se móc těším 🙂 Miluju luštěniny a třeba kroupy, ale netušila jsem že se dají vykouzlit takové mňamky...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu, včetně videí a všech informací. Jsem za to moc vděčná a hlavně jsem ráda, že jsem do toho šla. Hodně...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi v Jarní očistě, připomenutí čehokoliv je přínosné a výsledky se dostavují okamžitě. Paráda ?.

15 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Skvělá snídaně…trochu jsem si ji poupravila… použila jsem špaldovou krupici, ovesné mléko, kokosový olej,karob, skořici a rýžový sirup.

  2. Taky jsem dělala že spaldove krupice a místo sladidla jsem udělala mléko z amasake, takže pak už jen doplnila o olej, oříšky a skořici. I moje mamča se olizovala 🙂

  3. Dobrý den, jak se blíží teplo, se dcera ptá na jogurty k snídani, co jsme jedly celé minulé léto a vrátit to nechci :-/ Co snídáte v horkých dnech, když není chuť na teplé jídlo, zvlášť ráno? Kaši např. necháte vychladnout? Nebo je to zase jen o zvyku? Jak jí vysvětlit, že je kaše či polévka nejlepší? Dcera by ráda i něco jiného než kaše, polévky nedělám, tak “daleko” ještě nejsem 🙁 Poradíte mi lákavou úpravu kaší na léto? Případně dá se “tolerovat” i něco jiného z obilnin ve zdravé úpravě? Jak se jinak díváte na občasný jogurt, pokud je zdravá? (rostlinný či bio kravský)? Bude jí 5 a už se více o věci zajímá a víc si řekne, hlavně u babiček, chci to dobře nastavit. Babička jí kaši ráno nedělá, dělala by, kdybych chtěla, ale dcera je ráda, že tam má i něco jiného. Moc děkuju!

    • Ještě upřesním, že dcera snídá kaše se sirupem, bezmléčné, střídám obilniny aspoň. Zeleninu nejím zatím ani já v kaši (ja si davam jen seminka, orechy, ona ma mandle, seminka), zkusila jsem si jednou sama dat nastrouhanou mrkev a bylo to fajn, ale to by dcera odmítala. Jak se da zelenina do kase zamaskovat? 😀

      • v létě u nás boduje kukuřičná kaše s obyčejným melounem.
        Tak vařte nejdřív zeleninu, rozmixujte a dosypte kaši, to by nešlo? Pokud půjdete příkladem, budete jíst s ní, tak v 5 letech se dá dítě zpracovat celkem bez problémů. U nás jsou polévky a k bábě se těší na kaše 🙂

        • Tak jsem udělala krok dopředu- se synem jsem si párkrát už dala ke kaši napařenou mrkvičku :-), dceři nenutím, tu se snažím krotit v míře oslazení kaše sirupem. Zkouším občas i tu rozdušenou zeleninu na rýži, třeba k večeři, ale moc se mi to nedaří. Děkuji Ivano za tip s tou kukuřičnou kaší s melounem na letní dny, to zní dobře.

          • No to je super, postupně budou další úspěchy. To se vyladí. Vař s dětmi, zapoj je, budou to jíst s větší chutí.

    • Petro, to si musíte vyřešit sama, jak to budete mít. 5 letá už je perfektní na diskuse a vysvětlování, můžete s ní zkouknout naše videa, ona tomu bude rozumět. Když je zdravá, klidně ji to občas dejte nebo střídejte s rostlinnnou verzí. Ale ideál je teplá a mokrá snídaně viz naše kurzy. My to snídáme i v létě.

  4. Ajko, díky za recept, udělala jste mi radost. Už dlouho se chystám, že to takhle nějak vyzkouším. Vy jste to vymyslela za mě a já to už jen uvařím podle vašeho receptu.

  5. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKakaový pudinkový dortík
Další článek4 potraviny, které vás zbaví kruhů pod očima (+ tip na rychlou pomoc)