Krupicová kaše je vzpomínkou na dětství... Zkuste ji ve zdravém podání bez lepku, živočišných produktů a bez bílého cukru. Chutná skvěle stejně jako ta klasická!

Ingredience
na 1-2 porce
  • 7 lžic kukuřičné nebo pohankové krupice
  • 450 ml rostlinného mléka
  • špetka soli
  • 1 lžička kokosového oleje nebo rostlinného másla
  • na posyp: skořice, kakao nebo karob
  • na polití: obilný sirup + kokosový olej nebo rostlinné máslo

Jak připravit veganskou bezlepkovou krupicovou kaši

  1. Krupici zalijeme mlékem a necháme minimálně hodinu, klidně i přes noc odpočívat.
  2. V hrnci krupici s mlékem přivedeme k varu, přidáme špetku soli a vaříme za stálého míchání cca 5-10 minut.
  3. Vypneme a vmícháme lžičku kokosového oleje nebo rostlinného másla, aby se rozpustilo.
  4. Kaši nalijeme do misky nebo talíře.
  5. Pomocí sítka posypeme kakaem, případně i skořicí a polijeme kokosovým olejem nebo rostlinným máslem a obilným sirupem dle chuti.

Praktické

  • Kaše v hrnci by měla být řidší než klasická krupicová, protože na talíři, jakmile trošku vychladne, ještě zhoustne.
  • Pro děti vždy používejte jako posyp kaše karob.

Obměna

  • Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, můžete použít klasickou lepkovou krupici.
  • Krupici si můžete posypat i opraženými oříšky nebo kokosem.
  • Pokud budete podávat kaši jako dezert, můžete ji ozdobit marmeládou či čerstvým ovocem – například lesním ovocem nebo z ovoce udělat „žahour“ (chvilku ho povařit se špetičkou soli).
  • Pro mlsaly dejte na ještě horkou kaši roztopit kousek hořké čokolády nebo pár kousků čokoládových / karobových peciček.

Děti

  • Kaše je vhodná pro děti od 1 roku, nedáváme ale tuk, ani kakao (nahradíme karobem) a ubereme na sladidlech a dochucovadlech.

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Soyabella – mlékovar na výrobu rostlinných mlék a mnoho dalšího

Dobrý den, chci se zeptat na Soyabella – mlékovar na...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Cítím se skvěle, měla jsem začít už dávno (Pavla)

Pavla: Evi a ostatní, moc děkuji za tyto stránky...

Našla jsem nový smysl života (Jana)

Jana: Milá Evi, moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Potřebovala...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...
    • A já si opět po pár měsících říkám, že si snad takovou krupicovku musím taky udělat. 🤭😋

  1. Celou noc se koupala v rýžovém mléce, pak uvařena byla, po servírování, pak přelita rýžovým sirupem, karobem posypána a kokosovými lupínkami a pekanovými ořechy ozdobena. Tak vznikla pohádka našeho mládí 😀

  2. Můj si ujíždí na krupičce a tak jsem se předzásobila asi 10ti druhama krupice ( rýžová kukuřična pohankova atd ) a teď jsem ready kdýkoliv zatouží 😂♥️

  3. Tak presne skoro tohle si delam kdyz me honi mlsna. Pouzivam madlovo-ryzove mleko, ktere je samo o sobe tak prirozene sladke, ze neni treba zadneho jineho sladidla. Nekdy to jim jen tak, polentu uvarenou v tom mlece, nekdy na to dam maslo a kakao

  4. Mám hodně rád krupicovou kaši, tak proč nezkusit pro změnu nějakou alternativu. Kukuřičná krupice se celou noc koupala v ovesném mléku a prospělo jí to 😀 Polité lžící javorového sirupu, posypka čokoládové pecičky, karob a kokosová mouka.

  5. Evi a proč ne?
    Jinak, ja prave spaldovou krupici snidam casto, ale bez vetsiny ingredienci zde.

    dekuji za odpoved, Katka

  6. Skvělá snídaně…trochu jsem si ji poupravila… použila jsem špaldovou krupici, ovesné mléko, kokosový olej,karob, skořici a rýžový sirup.

  7. Taky jsem dělala že spaldove krupice a místo sladidla jsem udělala mléko z amasake, takže pak už jen doplnila o olej, oříšky a skořici. I moje mamča se olizovala :-)

  8. Dobrý den, jak se blíží teplo, se dcera ptá na jogurty k snídani, co jsme jedly celé minulé léto a vrátit to nechci :-/ Co snídáte v horkých dnech, když není chuť na teplé jídlo, zvlášť ráno? Kaši např. necháte vychladnout? Nebo je to zase jen o zvyku? Jak jí vysvětlit, že je kaše či polévka nejlepší? Dcera by ráda i něco jiného než kaše, polévky nedělám, tak “daleko” ještě nejsem :( Poradíte mi lákavou úpravu kaší na léto? Případně dá se “tolerovat” i něco jiného z obilnin ve zdravé úpravě? Jak se jinak díváte na občasný jogurt, pokud je zdravá? (rostlinný či bio kravský)? Bude jí 5 a už se více o věci zajímá a víc si řekne, hlavně u babiček, chci to dobře nastavit. Babička jí kaši ráno nedělá, dělala by, kdybych chtěla, ale dcera je ráda, že tam má i něco jiného. Moc děkuju!

    • Ještě upřesním, že dcera snídá kaše se sirupem, bezmléčné, střídám obilniny aspoň. Zeleninu nejím zatím ani já v kaši (ja si davam jen seminka, orechy, ona ma mandle, seminka), zkusila jsem si jednou sama dat nastrouhanou mrkev a bylo to fajn, ale to by dcera odmítala. Jak se da zelenina do kase zamaskovat? :D

      • v létě u nás boduje kukuřičná kaše s obyčejným melounem.
        Tak vařte nejdřív zeleninu, rozmixujte a dosypte kaši, to by nešlo? Pokud půjdete příkladem, budete jíst s ní, tak v 5 letech se dá dítě zpracovat celkem bez problémů. U nás jsou polévky a k bábě se těší na kaše :-)

        • Tak jsem udělala krok dopředu- se synem jsem si párkrát už dala ke kaši napařenou mrkvičku :-), dceři nenutím, tu se snažím krotit v míře oslazení kaše sirupem. Zkouším občas i tu rozdušenou zeleninu na rýži, třeba k večeři, ale moc se mi to nedaří. Děkuji Ivano za tip s tou kukuřičnou kaší s melounem na letní dny, to zní dobře.

          • No to je super, postupně budou další úspěchy. To se vyladí. Vař s dětmi, zapoj je, budou to jíst s větší chutí.

    • Petro, to si musíte vyřešit sama, jak to budete mít. 5 letá už je perfektní na diskuse a vysvětlování, můžete s ní zkouknout naše videa, ona tomu bude rozumět. Když je zdravá, klidně ji to občas dejte nebo střídejte s rostlinnnou verzí. Ale ideál je teplá a mokrá snídaně viz naše kurzy. My to snídáme i v létě.

  9. Ajko, díky za recept, udělala jste mi radost. Už dlouho se chystám, že to takhle nějak vyzkouším. Vy jste to vymyslela za mě a já to už jen uvařím podle vašeho receptu.

    • Nějak jsem si neuměla představit si tu kaši dát se zeleninou. Dnes jsem poprvé zkusila a je to pecka. Měla jsem s orestovanou mrkví a tahini. S rýžovým mlékem je příjemně nasládlá, jemná a jak je po ní lehce 🙂. Prostě dobrota.

  10. Zobrazit všech 31 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKakaový pudinkový dortík
Další článek4 potraviny, které vás zbaví kruhů pod očima (+ tip na rychlou pomoc)