Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Vánoční cukroví

Slepované linecké cukroví

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Chutná nám víc než klasické těsto, navíc se s ním velmi dobře pracuje při vykrajování. Zbylé odřezky se dobře slepují a není třeba doplňovat stále mouku na podsypávání jako u běžného receptu.

Ingredience
3 plechy cukroví

suchá část

  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 3 lžíce sušeného sladovitu (není nutné)
mokrá část
  • 20 dkg kokosového, nebo jiného tuku
  • 1 vejce (např. šlem z lněného semínka nebo vyšlehaná voda z cizrny)
  • 1-2 lžíce sladu
ostatní
  • marmeláda bez cukru

Dřív by mě vůbec nenapadlo, že bych zrovna JÁ kdy klíčil zrní na parapetu, vařil ráno polévku, pekl chleba, pletl ván...

Jak připravit linecké těsto

  1. Mokrou část našleháme a postupně přimícháme část suchou.
  2. Vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně, případně doředíme opatrně vodou.
  3. Zabalíme do mikrotenu a necháme odležet.
  4. Vyválíme těsto asi 4 mm silné a vykrajujeme vrchní a spodní kolečka.
  5. Vrchní kolečko má otvor.
  6. Pečeme na vymazaném plechu nebo pečícím papíru v předehřáté troubě, až je spodek růžový.
  7. Po vychladnutí slepujeme marmeládou bez cukru.

Praktické

Obměna

  • Místo sladu můžete dát obilný nebo jiný přírodní sirup.
  • Špaldovou mouku můžete nahradit celozrnnou pšeničnou moukou.

Děti

  • Toto cukroví je vhodné pro děti od 1 roku.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Miroslava
23. 12. 2021

V recepte je fakt 20dkg kokos tuku?.ja dala kokosovy olej..je to rozdiel?

Já dala kokosový olej a mouky 250g hladké špaldove a 250g kukuřičné hladké. Těsto jsem musela válet mezi fóliema které jsem pomazala lehce olejem. Jinak bych to asi neuválela. A nešla mi rozvádět velká placka. To se pak drolilo. Tak jsem uvalela malou placku vykrojila 4-5ks a znova. Byla to docela pakárna ale výsledek vynikající. Pekla jsem na 170 stupňů asi10 minut.Chutna i nemakro tatínkovi👍

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Holandský perník Gevulde speculaas plněný mandlovým marcipánem

Tento opravdu luxusní perník plněný sladkým marcipánem (Gevulde Speculaas) pochází z Holandska. Je velmi oblíbený, protože je kořeněný, sladký a rozplývá s...

Kokosová tyčinka Bounty

Zdravá kokosová Bounty tyčinka? To není sen! Teď si ji můžete dopřát i vy :-) Naše čtenářka Jindra vymyslela recept na tuto známou dobrotu bez cukru a mlék...

Domácí “Disko” sušenky s lískooříškovým krémem

Domácí “Disko” sušenky s lískooříškovou náplní bez cukru pro děti i dospělé. Jsou snadné, chutné a mnohem zdravější než ty kupované.

Veganské Toffifee

Domácí zdravé Toffifee bez cukru, vajec a mléka. Super svačinka pro mlsné jazýčky nebo nápad na domácí bonboniéru.

Nepečená kokosová roláda

Šťavnatá, extra kokosová dvoubarevná zdravá roláda bez pečení. Luxusní dezert bez cukru, který potěší každou návštěvu.

Ovesné cukroví – Karolínky

Karolínky jsou jednoduché a rychlé šťavnaté cukroví plné sladkých rozinek a marmelády. Hodí se nejen na Vánoce, ale i kdykoliv v průběhu roku, kdy máme chu...