Chutná nám víc než klasické těsto, navíc se s ním velmi dobře pracuje při vykrajování. Zbylé odřezky se dobře slepují a není třeba doplňovat stále mouku na podsypávání jako u běžného receptu.

Ingredience
3 plechy cukroví

suchá část

  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 3 lžíce sušeného sladovitu (není nutné)

mokrá část

  • 20 dkg kokosového, nebo jiného tuku
  • 1 vejce (např. šlem z lněného semínka nebo vyšlehaná voda z cizrny)
  • 1-2 lžíce sladu

ostatní

  • marmeláda bez cukru

Jak připravit linecké těsto

  1. Mokrou část našleháme a postupně přimícháme část suchou.
  2. Vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně, případně doředíme opatrně vodou.
  3. Zabalíme do mikrotenu a necháme odležet.
  4. Vyválíme těsto asi 4 mm silné a vykrajujeme vrchní a spodní kolečka.
  5. Vrchní kolečko má otvor.
  6. Pečeme na vymazaném plechu nebo pečícím papíru v předehřáté troubě, až je spodek růžový.
  7. Po vychladnutí slepujeme marmeládou bez cukru.

Praktické

Obměna

  • Místo sladu můžete dát obilný nebo jiný přírodní sirup.
  • Špaldovou mouku můžete nahradit celozrnnou pšeničnou moukou.

Děti

  • Toto cukroví je vhodné pro děti od 1 roku.

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...
  1. Já dala kokosový olej a mouky 250g hladké špaldove a 250g kukuřičné hladké. Těsto jsem musela válet mezi fóliema které jsem pomazala lehce olejem. Jinak bych to asi neuválela. A nešla mi rozvádět velká placka. To se pak drolilo. Tak jsem uvalela malou placku vykrojila 4-5ks a znova. Byla to docela pakárna ale výsledek vynikající. Pekla jsem na 170 stupňů asi10 minut.Chutna i nemakro tatínkovi👍

    • To je velká výhoda, že se zbytky těsta dají znovu použít. Pamatuju se, jak jsme jako děti pořád nemohly ty ořezky z normální těsta už víc spojit. Muselo se to hodně podsypávat moukou a ke konci už z toho nešlo nic válet a vykrajovat. U našich těst nejsou žádné zbytky :-)

  2. prosim vas, kolko je to jeden hrncek muky na g? a tie muky sa maju pouzivat celozrnne – spaldova, kukuricna?

    • Do klasického 250 ml hrnku se vejde cca 170 g hrubé mouky a 135 g hladké mouky. Ano, celozrnné.

  3. „marmeladu“ jsem delala tak, ze jsem rozmixovala z mrazaku treba maliny, jahody s bananem a tim se to krasne slepilo a chutnalo vyborne. Samosebou nedat velky pomer toho mrazeneho, at to neni moc vodnate.

  4. zdravím, můžete mi prosím poradit, jak můžu udělat marmošku „narychlo“? V mrazáku mám jahody, borůvky, ostružiny. Nebo mám ještě sušené ovoce. Někde na netu jsem nedávno četla (už nevím kde a nemůžu to najít), že se sušené ovoce rozvaří, pak nějak zahustí agarem (to už si právě nejsem jistá), pak tam bylo ještě něco. Nemáte někdo zkušenost? Jestli nebudu mít marmošku co nejdřív, hrozí, že ty neslepené kousky „sežeru“ :D :D

  5. Tak mám hotovo:) Mouka hrubá špaldová, já se v pečení moc nevyznám, tak nevím, jestli neměla být hladká. A protože jsem zkoušela opět menší množství (ještě menší, než je tady uváděná ta nižší dávka), tak se mi povedlo dát moc tuku. Tak jsem trochu té mouky přisypávala. Nedala jsem vejce, místo toho přidala trochu pohankové a taky vodu. Druhý den jsem vyndala z lednice šutr z něj ubírala vždycky tak na dlaň těsta. Ohřála v rukách, v ruchách udělala placičku, flákla s tím na podložku a rukama jsem to umačkávala, na co nejnižší vrstvu. Pak teprve jsem vzala váleček a opatrně uhladila (takže jsem pracovala vždycky s malým množství těsta – tak 3-4 kolečka jsem z toho vykrojila, pak zbytky splácla dohromady a přidala další těsto a znovu a znovu). A poté jsem zjistila, že nemám doma formičky:-D Tak jsem vzala nejmenší skleničku, holt nebudou s dírou. Pak jsem hrdě vytáhla bioládu (ovoce, agar, jablečný koncentrát, žádný jiný cukr tam není, ovoce hruška a rakytník) a chci to napatlat – a dostala jsem záchvat smíchu. Ony tam jsou velké kousky ovoce, takže napatlat to na kolečko a přiklopit druhým – to moc nejde:) Takže mám obměnu – prostě vezmu kolečko, na to kydnu lžičku biolády a strčím rovnou do pusy. Stejně to do úterý nevydrží, tak co:-D A hlavně, co jsem koukala – druhá polovička to jí a chutná mu to! To je asi prvně, haha!

    • Na pečení je vždy lepší hladká hrubá spíše na knedlíky. Ale je vidět že jste si dokázala poradit v každé situaci :-).

  6. Mně se nejvíc osvědčilo toto klasické těsto od Zemanky: 300g mouky (část lze nahradit mandlemi), 200g tuku, 100g sladěnky. Vše najednou zpracovat, nechat aspoň hodinu v chladu, péct na 170st cca 10min.

  7. Tak čerstvá zkušenost – trochu jsme se zapotili u válení, ale přidala jsem trochu vody, pak i mouky a nějak to šlo. Upečené mi to přijde výborné a s malinovou marmeládou… mňam.

  8. pomoc, holky! asi jsem někde udělala chybu, vypadá to, že neupeču vůbec nic… recept jsem víceméně dodržela – měla jsem jen problém s tou velikostí šálku, mně by víc asi vyhovovalo množství uvádět v gramech, nebyla jsem si moc jistá tím poměrem tuku a mouky. těsto se mi zdálo hodně mastné, tak jsem přisypávala mouku, výsledné množství byl 1kg těsta, takže trochu méně než je uvedeno v receptu. tuk jsem použila kokosový, sušený sladovit nemám, tak jsem přidala trochu víc tekutého do mokré části. nechala jsem to odležet do druhého dne, což je asi moc, že? před chvílí jsem to vyndala z lednice, že jdu s holkama upéct cukroví a myslím, že bych tou hroudou rozbila klidně dlaždici, kdyby mi spadla na zem… je to tvrdé jak kámen. tak to nechávám povolit v pokojové teplotě, ale zdá se, že to bude vyžadovat delší dobu. máte s tím stejnou zkušenost? je problém nechat to odležet do druhého dne? moc děkuju!

    • Ono to těsto je hodně mastné, proto se nechává odležet a je dobré vždy z lednice vyndat jen kousek a s tím pracovat, jinak moc teče. Odležení více dní v lednici nevadí, někdy mi to trvá i týden, než všechno upeču.

      • no mně to právě neteče, mám spíš opačný problém – že se to teď hodně drobí (když to teda konečně asi po 4 hodinách povolilo, aby to šlo rozválet…). takže jsem asi dala hodně mouky? než jsem jí začla přisypávat k tomu mastnému těstu, celkové množství těsta dle uvedeného receptu jsem měla asi 800g nebo 900 g, nejsem si teď úplně jistá. děkuji za odpověď.

        • Já s tím mám tu samou zkušenost. nakonec jsem přidala jen drobet vody a bylo to dobrý, hezky se to pak i válelo. Ale jinak to upečené těsto mi už tak nechutná. Doufám, že se to zlepší až to namažu marmeládou a ozdobím karobem :-)

          • mě to nenapadlo, tak jsem se s tím dneska teda potrápila :( řekla bych, že i trochu víc než včera s první polovinou. drobilo se to, vyválet to moc nešlo a to jsem to válela mezi foliemi, praskalo to a okraje se třepily jak paprsky sluníčka. no nějak jsem to nakonec zvládla, ale práce s tím teda byla skoro pekelná… ;) každopádně děkuju za tip, příště zkusím přidat vodu a třeba to půjde líp :)

            • a ještě k té chuti – ono to samotné není prostě moc sladké, já jsem taky pořád závislák, ale snažím se pomalu odvykat ;) ale s tou marmeládou to je už super, dneska jsme vzorek testovali :) a myslím, že až to bude dozdobené karobovou polevou, tak s tím vizuálním efektem to bude dokonalé :)

            • Testujeme teď jiné těsto na linecké cukroví, tak když se osvědčí, dáme ho na stránky, zatím je ve fázi zaděláno neupečeno :-(.

            • Tak u mě úplně stejné. Tvrdá hrouda, kterou jsem musela trošku prodělat s vodou, aby z toho šlo uválet a vykrajovat. Stejně se mi těsto drolilo. Ale to je stejné téměř u všech „alternativních“ těst. Alespoň co mám zkušenost. :-)

          • Holky, mám ještě tip k mokré části – namíchala jsem sladěnku a trochou teplé vody a až poté našlehala mixerem. Když jsem totiž tento recept dělala, tak mi ta mokrá část šla špatně šlehat, šlo to dost ztuha.Tyčák se doslova zasekával, ale po přidání teplé vody to bylo jako krém. A na výsledek to nemělo vliv – je upečené, poslepované a teď ještě karob. poleva. Dělala jsem po prvé, ale výsledek zatím dobrý:) Tak jen chci povzbudit všechny, kteří pečou „jinak“ poprvé, nebojte se a ať vás nic neodradí. :)Hodně zdaru přeji.

  9. Mám technický dotaz… když nechci dávat kokosový tuk ale sezamový olej, jak to mám převést z dkg na ml? Uvádíte v receptu 20 dkg, mám tedy dát 200 ml? :-)

    • nám to poprvé taky přišlo jako drobenka ale dalo se to zmáčknout a vykrajovat dobře a lépe to šlo z podložky než klasické těsto a ty zbytečky se daly krásně znovu spojit a dovykrájet

  10. Prosím o radu ohledně marmelády. Mám domácí meruňkovou bez cukru, vařila se několik hodin, na palačinky nebo buchtu super, ale do lineckého je moc řídká :( Mám ráda namazané linecké po pár dnech uležené, marmeláda hezky zgumovatí a kolečka zvláční, však co vám budu povídat, znáte to :P No a s tou mojí mám navíc obavu že se mi to namazané rychle zkazí, když je tak řídká a bez cukru.. Co byste poradily, aby marmeláda zhoustla a trochu vydržela, povařit se sladem, nebo rozinkama a rozmixovat? Agar? Předem díky za tipy a pečení zdar ;)

    • Přesně tak, Kaco, povařit s agarem, dosladit rozinkami. Jak jsem zrovna psala jinde – asi vydrží menší dobu než s cukrem, takže dělejme menší množství a snězme si ho včas :-)

  11. Dobrá zpráva, dělala jsem pokus bez vejce a pouze se slunečnicovým olejem a myslím že dobrý :) Chce to trochu vody a pohankové mouky. Příště zkusím ještě trošku lupinové, snad není moc špatná.

  12. Dobrý den, děkuji za lákavě vypadající recepty! Mám jednu poznámku: v přepočtu mokré části na 0,5 kg těsta má zřejmě být 8 dkg tuku, ne 80…
    Lenka

  13. Měla bych dotaz ohledně toho vajíčka v receptu??? Lze ho vynechat, resp. použít jen žloutek? Malý je alergický na bílek, takže i to potření navrch bych nejspíš vynechala… Půjde to?
    A k sušenému sladovitu, kdyz ho nemám, mohu použít jednoduše více klasického sladu? Pokud ano, kolik by to tak mělo být?
    Moc díky předem za rady a krásný den do Prahy :-)

    • Jde o to to prostě zkusit, asi bych zkusila část mouky nahradit pohankovou, která pojí, bez vajíčka je to určitě dokonalejší. Na sušeném sladovitu to určitě nestojí, dejte o lžíci víc do mokré části a dle pocitu upravte mouku, každá stejně různě váže vodu, takže recept je jen orientační a dejte vědět jak to dopadlo!

  14. Jako jedinou ingredienci doma nemám palmový tuk, mohu ho něčím nahradit z „normální“ kuchyně (nejsem tak radikální a přísná :-)). Děkuji

    • Palmový tuk jak zjišťujeme poslední dobou není zrovna nejideálnější, použijte buď kokosový, nebo klidně i dobrý panenský olej, ideálně sezamový, nebo mandlový.

  15. Zobrazit všech 45 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČočka na kyselo
Další článekLinecké stromečky s kokosem