Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

10 zajímavostí, které o salátech zaručeně nevíte

Víte, co znamená slovo “salad days” a že Caesar salát není z řecko-římské éry? Nebo že salát vznikl z plevele a že může být dokonce kaloričtější než hamburger nebo pizza?

Slovo salát vzniklo ve starém Římě

Termín salát vznikl z latinského slova pro sůl (sal). Ve starověkém Římě se totiž hojně jedla syrová osolená zelenina zalitá olivovým olejem a kyselou zálivkou. Později Francouzi začali pro saláty používat slovo “salade“, ze kterého poté vznikly varianty v dalších jazycích.

Nejstarší salát na světě je ze 14. století

První recept na salát byl uveden v nejstarší britské kuchařce The Forme of Cury ze 14. století. Jednalo se o směs salátových listů, pórku a špenátu dochucenou česnekem a bylinkami a ozdobenou jedlými květy. O 5 století později se objevily i recepty na sladké saláty od naší Magdaleny Dobromily Rettigové. První kuchařka o salátech pochází z roku 1883.

Salad days značí zelené mládí

Ve světě se ustálila fráze “salad days“. Znamená “zelené mládí, čas mladické nezkušenosti“. Jedná se o období, kdy se mladý zelenáč učí z vlastních chyb. Toto označení bylo poprvé použito v shakespearově díle Antonius a Kleopatra z roku 1606.

Salát Waldorf vznikl v NY hotelu a neobsahoval vlašské ořechy

Tento salát vznikl v devadesátých letech 19. století v newyorském hotelu Waldorf Astoria, podle kterého byl i pojmenován. Připravil ho Oscar Tschirky, který je také autorem receptu na vejce Benedikt. V původních ingrediencích byl celer, jablka a majonéza. Vlašské ořechy do salátu přibyly až o 30 let později.

Caesar salát nepochází z řecko-římské éry

Salát Caesar byl připraven italským restauratérem Caesarem Cardini působícím v Mexiku, který údajně o jednom rušném víkendu roku 1924 jednoduše vytvořil tento salát z toho, co mu zbylo ve vyjedené kuchyni. Původní salát obsahoval římský salát, česnek, krutony, parmezán, vařené vejce, olivový olej a worcestrovou omáčku.

Salát kaloričtější než hamburger

Mnoho salátů s připraveným dresingem mají více kalorií než pizza nebo hamburger. Například McDonal’s saláty jsou tučnější než jejich burgery.

Dnešní salát vznikl z plevele

Dnešní odrůdy salátů pocházejí z plevelné lociky kompasové, která se rozšířila z Kavkazu. Jejím nejoblíbenějším kultivarem je hlávkový salát. Objevil se na evropských stolech v 16. století a díky chutím francouzského krále Ludvíka XIV. se stal o sto let později první zeleninou rychlenou pod sklem.

Ledový salát má velkou ekologickou stopu

Než se na váš stůl dostane ledový salát, který se pěstuje ve Španělsku, má za sebou v průměru cestu okolo 1600 km v kamionu.

Spotřeba salátů v ČR

V oblibě zeleniny jsme v Česku tradičně dost opatrní, takže i ve spotřebě salátů kraluje hlavně ten hlávkový, kterého každý spotřebujeme za rok zhruba 1,5 kg. Spotřeba všech salátů v Česku tvoří přibližně 3 % z celkové spotřeby čerstvé zeleniny a podle studie České zemědělské univerzity řadu druhů neznáme, a tudíž jim nedůvěřujeme. Nejostýchavěji saháme po polníčku a roketě známé jako rukola.

Salátová historie

  • Ve starověkém Egyptě byl salát posvátný, zasvěcený bohu plodnosti Min a považován za mocné afrodiziakum.
  • První představení salátu se objevilo v malbách na egyptských hrobech v roce 4500 př. nl.
  • Salát byl nejprve konzumován starými perskými králi před 2,500 lety.
  • Starověcí Řekové a Římané si mysleli, že díky salátům budou mít dobrý spánek.
  • Salát, který dnes známe, rostl jako plevel kolem středomořské pánve.
  • Christopher Columbus představil salát novému světu a od té doby se začal v USA pěstovat.
  • Leonardo da Vinci byl první umělec, který zobrazil salát v jeho obrazech (Leda, 1504).

Zdravý Waldorf i Caesar… naučte se saláty jako profík!

Saláty nemusí být nuda – pořád jedna a ta samá kombinace se stejnou zálivkou. Když se naučíte, jak na to, můžete připravovat pokaždé jiné delikátní saláty jako profík, na kterých si pochutnáte vy i návštěva.

Chci být profíkem v salátech

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

8

Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
5

Letní saláty jako od profíka v 6 krocích

Naučte se připravovat zdravé saláty na mnoho různých způsobů. Jako profík. Jednoduše. V 6 krocích. Naučíme vás svěží letní saláty, které jsou lehké, ale zá...

Vedro útočí! 10 fit receptů, kterými se zchladíte

Osvěžte se, ochlaďte se, užívejte si parné dny zdravě! Jde to i bez přidaného cukru a útoku na vaší váhu. Máme pro pro vás 10 rychlých a osvěžujících recep...
4

Co je to RAW food – přednosti a rizika

Raw strava (vitariánství) se v Česku velmi rozmohla. Zdravé výživy nabízí spoustu raw slaných i sladkých dobrot, dokonce existuje i mnoho restaurací a kavá...
17
15

Nebezpečí zelených smoothie a šťáv – jsou nabité živinami, ale i riziky

Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je...
5
7

Víte, co znamená “baleno v ochranné atmosféře”? Možná vám to otevře oči

Kupujete krájenou a balenou zeleninu? Předem nakrájené balené saláty? Balené ovoce? Maso? Sýry? Pak jste se pravděpodobně už setkali s označením “bal...