Ostružiny a švestky daly nový rozměr našemu oblíbenému bezlepkovému koláči. Lehký, dietní koláč je díky ovoci příjemným osvěžením v letních dnech.
Ingredience
  • 2 hrnky kukuřičné krupice
  • 6 hrnků vody
  • 1 hrnek rozinek
  • miska ostružin a pár švestek (cca 1 kg ovoce)
  • 1 lžíce oleje
  • 4 lžíce chia semínek
  • sůl

Jak připravit bezlepkový koláč s ovocem

  1. Zapneme troubu a vypeckujeme švestky.
  2. Na vyšší plech nasypeme kukuřičnou krupici.
  3. Přidáme vodu, sůl, olej, chia semínka a hrozinky.
  4. Promícháme, aby se semínka neslepila a hrozinky nebyly v jednom rohu.
  5. Nakonec posypeme ovocem a dáme péct.
  6. Pečeme cca 50 min. na 170°C, až okraje ztuhnou a začnou se oddělovat.
  7. Necháme vychladnout.

Praktické

  • Nelekejte se, že do trouby nesete plech plný vody – krupice nabude a vytvoří  korpus.
  • Po vypečení může působit jako kaše, až vychladne, ztuhne.
  • Krájíme až po úplném vychlazení a skladujeme v lednici, aby se ovoce nekazilo v teple.
  • Posypka na dezertu je ze sušeného sladu – pozor, rychle vlhne a roztéká se, posypte tedy jen servírované kousky, ne celý plech.
  • Korpus je tenoučký, což nám vyhovuje. Pokud chcete vyšší, znásobte množství krupice a přidejte adekvátní množství vody.

Obměna

  • Místo rozinek můžeme osladit sladem nebo sirupem.
  • Ovoce můžeme dát libovolné podle sezóny.
  • Chia semínka můžeme vynechat nebo vyměnit za jiná semínka, ořechy nebo kokos.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od 1 roku. Pokud je dítě mladší a dostává konvenční sladkosti, pečivo a ovoce, můžeme mu bez obav nabídnout i tento dezert.

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDívka trpěla ekzémem od narození: vyléčila se až pomocí stravy
Další článekCuketové “komplet” placičky