- 2 hrnky kukuřičné krupice
- 6 hrnků vody
- 1 hrnek rozinek
- miska ostružin a pár švestek (cca 1 kg ovoce)
- 1 lžíce oleje
- 4 lžíce chia semínek
- sůl
Jak připravit bezlepkový koláč s ovocem
- Zapneme troubu a vypeckujeme švestky.
- Na vyšší plech nasypeme kukuřičnou krupici.
- Přidáme vodu, sůl, olej, chia semínka a hrozinky.
- Promícháme, aby se semínka neslepila a hrozinky nebyly v jednom rohu.
- Nakonec posypeme ovocem a dáme péct.
- Pečeme cca 50 min. na 170°C, až okraje ztuhnou a začnou se oddělovat.
- Necháme vychladnout.
Praktické
- Nelekejte se, že do trouby nesete plech plný vody – krupice nabude a vytvoří korpus.
- Po vypečení může působit jako kaše, až vychladne, ztuhne.
- Krájíme až po úplném vychlazení a skladujeme v lednici, aby se ovoce nekazilo v teple.
- Posypka na dezertu je ze sušeného sladu – pozor, rychle vlhne a roztéká se, posypte tedy jen servírované kousky, ne celý plech.
- Korpus je tenoučký, což nám vyhovuje. Pokud chcete vyšší, znásobte množství krupice a přidejte adekvátní množství vody.
Obměna
- Místo rozinek můžeme osladit sladem nebo sirupem.
- Ovoce můžeme dát libovolné podle sezóny.
- Chia semínka můžeme vynechat nebo vyměnit za jiná semínka, ořechy nebo kokos.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti od 1 roku. Pokud je dítě mladší a dostává konvenční sladkosti, pečivo a ovoce, můžeme mu bez obav nabídnout i tento dezert.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Evi, včera jsem koláč dělala, protože jsem měla švestky a ostružiny…ale netušila jsem, že tu máš recept, dělala jsem podle receptu s aronií..a vidím rozdíl…Vody máš méně, protože švestky a ostružiny pustí víc šávy , než aronie asi, že??
Dá sa vymeniť kukuričná krupica za pohánkovú krupicu? Vďaka :)