Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Letní koláč s ostružinami a švestkami

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Ostružiny a švestky daly nový rozměr našemu oblíbenému bezlepkovému koláči. Lehký, dietní koláč je díky ovoci příjemným osvěžením v letních dnech.

Ingredience
  • 2 hrnky kukuřičné krupice
  • 6 hrnků vody
  • 1 hrnek rozinek
  • miska ostružin a pár švestek (cca 1 kg ovoce)
  • 1 lžíce oleje
  • 4 lžíce chia semínek
  • sůl

Žiji již dlouhé roky ve Francii. Vždy jsem byla přesvědčená, že se stravuji vyváženě a neměla jsem pocit, že dělám ně...

Jak připravit bezlepkový koláč s ovocem

  1. Zapneme troubu a vypeckujeme švestky.
  2. Na vyšší plech nasypeme kukuřičnou krupici.
  3. Přidáme vodu, sůl, olej, chia semínka a hrozinky.
  4. Promícháme, aby se semínka neslepila a hrozinky nebyly v jednom rohu.
  5. Nakonec posypeme ovocem a dáme péct.
  6. Pečeme cca 50 min. na 170°C, až okraje ztuhnou a začnou se oddělovat.
  7. Necháme vychladnout.

Praktické

  • Nelekejte se, že do trouby nesete plech plný vody – krupice nabude a vytvoří  korpus.
  • Po vypečení může působit jako kaše, až vychladne, ztuhne.
  • Krájíme až po úplném vychlazení a skladujeme v lednici, aby se ovoce nekazilo v teple.
  • Posypka na dezertu je ze sušeného sladu – pozor, rychle vlhne a roztéká se, posypte tedy jen servírované kousky, ne celý plech.
  • Korpus je tenoučký, což nám vyhovuje. Pokud chcete vyšší, znásobte množství krupice a přidejte adekvátní množství vody.

Obměna

  • Místo rozinek můžeme osladit sladem nebo sirupem.
  • Ovoce můžeme dát libovolné podle sezóny.
  • Chia semínka můžeme vynechat nebo vyměnit za jiná semínka, ořechy nebo kokos.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od 1 roku. Pokud je dítě mladší a dostává konvenční sladkosti, pečivo a ovoce, můžeme mu bez obav nabídnout i tento dezert.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Dá sa vymeniť kukuričná krupica za pohánkovú krupicu? Vďaka :)

Klub

Plech není potřeba ničím vymazávat, nebo na něj dát pečicí papír?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Jahody v agaru

Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat,...

Fíková zmrzlina s čokoládovou polevou

Jste na dovolené, děti zatoužily po zmrzlině a vy jim nechcete dávat kupovanou? Snadná pomoc! Prozkoumejte apartmán a místní trh. Když seženete čerstvé ovo...

Mandlový tapioka pudink s ovocem

Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.