Medvědí česnek je lahůdková bylinka, ale nemusíte být smutní, že skončila její sezóna. Dá se totiž dobře uskladnit ve formě pesta, které vám v lednici vydrží měsíce. S hotovým medvědím pestem se dají dělat přímo kulinářské zázraky.

Ingredience
  • 150 g medvědího česneku
  • 10 g soli
  • 100 ml olivového oleje

Jak připravit česnekové pesto

  1. Listy jeden po druhém omyjeme a dáme okapat.Před mixováním je dobré, když jsou skoro suché. Já je po okapání narovnám na rozloženou utěrku, na to dám další utěrku, další vrstvu listů a tak pořád dokola, končím utěrkou. Během půl hodiny se většina vody vsákne do utěrek a listy jsou suché.
  2. Odkrojíme tvrdé stopky u listů a házíme je přímo do mixéru.
  3. Listy pořádně promixujeme, pak přidáme postupně olej a sůl.
  4. Hotové pesto přendáme do menších skleniček, navrchu ještě zalijeme olejem a skladujeme v lednici.
  5. Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží medvědí pesto určitě půl roku i víc.

Praktické

  • Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží určitě půl roku i víc.

Obměna

  • Do pesta můžete rozmixovat také oříšky nebo semínka (např. pesto s vlašskými oříšky).
  • Přidejte do pesta lahůdkové droždí, vytvoří „parmazánovou“ chuť.

Kombinujeme

  • Úplně nejjednodušší recept je zamíchat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři.
  • Lžíce pesta v rizotu je lahůdka.
  • Další tip je přidat lžičku do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
  • Pesto se dá přidat i do jakékoliv luštěninové směsi.
  • Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.

Děti

  • Dětem podáváme pesto od 1,5 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Marta: Nechci nic hodnotit, chci jen poděkovat

Marta: Ahojte nechci nic hodnotit. Chtěla bych poděkovat za...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Smysly se začaly zbystřovat a tělo odlehčovat (Renata)

Renata: Ahoj, při pročítání mnoha komentářů mám potřebu vám...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

6 kg dole a snížené dávky léků na štítnou žlázu (Zdenka)

Zdenka: Mám za sebou Podzimní detox a od prosince...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...
  1. Dělám pesto i z petrželove a celerové natě. Každé zvlast. Vynikající! Vydrží v lednici rok,občas nahoru doliju oliv.olej, aby zustavalo ponořené.Pouzivam každý den do polévky a jinam podle chuti.Diky za tip, zkusím i pazitkove. Krásný den!

  2. My jsme dnes také poprvé dělali pesto.jen jsme rozm8xovali i ty stopky,ne jen listy. Snad to ničemu nevadí.prekvapila mě ale ta hodně palivá chut

  3. V dnešní složité situaci jsem vděčná za to, že bydlíme na vesnici a do lesa a k řece to máme kousek. Takže v rámci provětrání plic (od roušky kterou teď denně používáme v práci a já mám pak pocit že trpím nedostatkem kyslíku), jsem si udělala malou procházku a natrefila na tento poklad. A můžu říct, že je to opravdu dobrůtka. Hned jsem česnek přidala do dnešního oběda a už mám i dvě skleničky pesta. Máte někdo zkušenost se zamražením?
    Děkuji vám Evi a Heli za krásnou inspiraci a přeji spoustu fajn lidiček kolem vás.

    • Děkujeme, Marcel ❤ Super, že máš les a řeku blízko, určitě se tam choď dobíjet a nezapomeň si tam sundat roušku, a´t se nadýcháš čerstvého vzduchu a potřebných bakterií. Ještě pár týdnů v roušce a budeme mít po imunitě. WHO už píše, že roušky jsou spíš kontraproduktivní….

  4. Vydrží i rok do nové sklizně. Je to sice piplačka,ale stojí to za to. Dnes dělám novou várku a ještě mám v lednici sklenici z minulého roku.

  5. Zaujal mne tip s tím droždím. Kolik ho mám přidat? A zachovat všechny ingredience včetně toho oleje? Děkuji za odpověd. Zatím jsem dělala jenom klasiku: medvědí česnek + olej.

  6. Mela bych prosim dotaz ohledne skladovani medvediho pesta. Je v poradku, kdyz se v oleji, kterym je pesto zalite, aby neplesnivelo objevi cca po 14 dnech skladovani v lednici jakoby takove bile krystalky? Jako plisen mi to nepripada spis jakoby se tam neco vysrazelo, jako takove bile tukove kulicky to vypada a je to jen v te vrstvicce oleje nad pestem. Dekuji za odpoved.

  7. Zkusila jsem a všichni jsou nadšeni, kamarádce vydrží pesto v lednici až do další sklizně. Zkusila jsem taky pesto z pažitky protože u nás jí roste u lese a na lukách spousta. Je to taky dobrota.

  8. Tak pesto jsem dělala poprvé v životě. Je to snadné, rychlé a ten pocit, že jsme si to sami natrhali v lese je úžasný. Ani já, ani nikdo v našem okolí na bylinky nechodí, tak jsem se do toho nikdy nehrnula. Měla jsem z toho strach, tak jsem si je vždy raději kupovala (dokonce i již hotové medvědí pesto jsem si loni koupila). Medvědí česnek je první na co jsme si troufli a byla to paráda. Děti sběr strašně bavil, každý měl své nůštičky a byla u toho legrace. No a bonus je ta úžasná chuť. Už jsem udělala 2 druhy pest (zítra se chystám ještě na jedno), 2 druhy polévek, rizoto, špagety a zítra se chystám ještě na pečenou dýni potřebnou pestem. Už se těším :-)

    • To je radosti, když si člověk něco udělá sám a ono to není až tak výsledku těžké. Já takhle byla nadšená z první kvašené zeleniny. A zapojit děti do sběru je výborný nápad :-).

  9. Pesto jsem dělala před dvěma lety, teď jsem zapoměla poměr a tak jsem natrefila na Vaší stránku, letos zkusím i s ořechy, moc děkuji za prýma tip!!! :D

  10. Děkuji za recept, včera jsem udělala první „pokus“, je skvělý, ještě zkusím s ořechy:) Ale mám dotaz, myslela jsem, že syrový olej není vhodné jíst, včera jsem si zbytek dala do krémové polévky, bylo to velice dobré, ale bylo mi z toho velmi těžko, jako bych snědla spoustu česneku. Bylo by tedy lepší při jeho použití (viz. výše) vmíchat ho do pokrmu a ještě ho nechat pár minut tepelně „táhnout“ na ohni? Nebo jak to udělat, že mi bylo tak těžko? Mám oslabený žlučník a játra? Nebo s jakým orgánem to souvisí? Ráda bych si na něm pochutnávala:) Děkuji za odpověď.

    • Adris je to to tak, teď na jaře, kdy jsou játra a žlučník nejcitlivější je nejlepší se tukům vyhnout co nejvíce. Proto si dejte lžičku medvědího česneku i s troškou oleje do polévky a nechte chvilku táhnout nebo i pár minut projít varem. Další varianta je s olejem a medvědím česnekem začít, opražit na něm třeba pórek a pak zamíchat s těstovinami.

  11. Mňam, je to velká dobrota, dělala jsem poprvé minulý rok, dávala jsem si to na těstoviny, ale vyzkouším do polívky, rizota a luštěnin, díky za tip.

  12. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrémová polévka s divokou zeleninou
Další článekZnáte galgán?