Medvědí česnek je lahůdková bylinka, ale nemusíte být smutní, že skončila její sezóna. Dá se totiž dobře uskladnit ve formě pesta, které vám v lednici vydrží měsíce. S hotovým medvědím pestem se dají dělat přímo kulinářské zázraky.

Ingredience
  • 150 g medvědího česneku
  • 10 g soli
  • 100 ml olivového oleje

Jak připravit česnekové pesto

  1. Listy jeden po druhém omyjeme a dáme okapat.Před mixováním je dobré, když jsou skoro suché. Já je po okapání narovnám na rozloženou utěrku, na to dám další utěrku, další vrstvu listů a tak pořád dokola, končím utěrkou. Během půl hodiny se většina vody vsákne do utěrek a listy jsou suché.
  2. Odkrojíme tvrdé stopky u listů a házíme je přímo do mixéru.
  3. Listy pořádně promixujeme, pak přidáme postupně olej a sůl.
  4. Hotové pesto přendáme do menších skleniček, navrchu ještě zalijeme olejem a skladujeme v lednici.
  5. Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží medvědí pesto určitě půl roku i víc.

Praktické

  • Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží určitě půl roku i víc.

Obměna

  • Do pesta můžete rozmixovat také oříšky nebo semínka (např. pesto s vlašskými oříšky).
  • Přidejte do pesta lahůdkové droždí, vytvoří „parmazánovou“ chuť.

Kombinujeme

  • Úplně nejjednodušší recept je zamíchat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři.
  • Lžíce pesta v rizotu je lahůdka.
  • Další tip je přidat lžičku do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
  • Pesto se dá přidat i do jakékoliv luštěninové směsi.
  • Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.

Děti

  • Dětem podáváme pesto od 1,5 roku.

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. V dnešní složité situaci jsem vděčná za to, že bydlíme na vesnici a do lesa a k řece to máme kousek. Takže v rámci provětrání plic (od roušky kterou teď denně používáme v práci a já mám pak pocit že trpím nedostatkem kyslíku), jsem si udělala malou procházku a natrefila na tento poklad. A můžu říct, že je to opravdu dobrůtka. Hned jsem česnek přidala do dnešního oběda a už mám i dvě skleničky pesta. Máte někdo zkušenost se zamražením?
    Děkuji vám Evi a Heli za krásnou inspiraci a přeji spoustu fajn lidiček kolem vás.

    • Děkujeme, Marcel ❤ Super, že máš les a řeku blízko, určitě se tam choď dobíjet a nezapomeň si tam sundat roušku, a´t se nadýcháš čerstvého vzduchu a potřebných bakterií. Ještě pár týdnů v roušce a budeme mít po imunitě. WHO už píše, že roušky jsou spíš kontraproduktivní….

  2. Vydrží i rok do nové sklizně. Je to sice piplačka,ale stojí to za to. Dnes dělám novou várku a ještě mám v lednici sklenici z minulého roku.

  3. Zaujal mne tip s tím droždím. Kolik ho mám přidat? A zachovat všechny ingredience včetně toho oleje? Děkuji za odpověd. Zatím jsem dělala jenom klasiku: medvědí česnek + olej.

  4. Mela bych prosim dotaz ohledne skladovani medvediho pesta. Je v poradku, kdyz se v oleji, kterym je pesto zalite, aby neplesnivelo objevi cca po 14 dnech skladovani v lednici jakoby takove bile krystalky? Jako plisen mi to nepripada spis jakoby se tam neco vysrazelo, jako takove bile tukove kulicky to vypada a je to jen v te vrstvicce oleje nad pestem. Dekuji za odpoved.

  5. Zkusila jsem a všichni jsou nadšeni, kamarádce vydrží pesto v lednici až do další sklizně. Zkusila jsem taky pesto z pažitky protože u nás jí roste u lese a na lukách spousta. Je to taky dobrota.

  6. Tak pesto jsem dělala poprvé v životě. Je to snadné, rychlé a ten pocit, že jsme si to sami natrhali v lese je úžasný. Ani já, ani nikdo v našem okolí na bylinky nechodí, tak jsem se do toho nikdy nehrnula. Měla jsem z toho strach, tak jsem si je vždy raději kupovala (dokonce i již hotové medvědí pesto jsem si loni koupila). Medvědí česnek je první na co jsme si troufli a byla to paráda. Děti sběr strašně bavil, každý měl své nůštičky a byla u toho legrace. No a bonus je ta úžasná chuť. Už jsem udělala 2 druhy pest (zítra se chystám ještě na jedno), 2 druhy polévek, rizoto, špagety a zítra se chystám ještě na pečenou dýni potřebnou pestem. Už se těším 🙂

    • To je radosti, když si člověk něco udělá sám a ono to není až tak výsledku těžké. Já takhle byla nadšená z první kvašené zeleniny. A zapojit děti do sběru je výborný nápad :-).

  7. Pesto jsem dělala před dvěma lety, teď jsem zapoměla poměr a tak jsem natrefila na Vaší stránku, letos zkusím i s ořechy, moc děkuji za prýma tip!!! 😀

  8. Děkuji za recept, včera jsem udělala první „pokus“, je skvělý, ještě zkusím s ořechy:) Ale mám dotaz, myslela jsem, že syrový olej není vhodné jíst, včera jsem si zbytek dala do krémové polévky, bylo to velice dobré, ale bylo mi z toho velmi těžko, jako bych snědla spoustu česneku. Bylo by tedy lepší při jeho použití (viz. výše) vmíchat ho do pokrmu a ještě ho nechat pár minut tepelně „táhnout“ na ohni? Nebo jak to udělat, že mi bylo tak těžko? Mám oslabený žlučník a játra? Nebo s jakým orgánem to souvisí? Ráda bych si na něm pochutnávala:) Děkuji za odpověď.

    • Adris je to to tak, teď na jaře, kdy jsou játra a žlučník nejcitlivější je nejlepší se tukům vyhnout co nejvíce. Proto si dejte lžičku medvědího česneku i s troškou oleje do polévky a nechte chvilku táhnout nebo i pár minut projít varem. Další varianta je s olejem a medvědím česnekem začít, opražit na něm třeba pórek a pak zamíchat s těstovinami.

  9. Mňam, je to velká dobrota, dělala jsem poprvé minulý rok, dávala jsem si to na těstoviny, ale vyzkouším do polívky, rizota a luštěnin, díky za tip.

  10. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVojna a mír III.
Další článekVojna a mír IV.