Medvědí česnek je lahůdková bylinka, ale nemusíte být smutní, že skončila její sezóna. Dá se totiž dobře uskladnit ve formě pesta, které vám v lednici vydrží měsíce. S hotovým medvědím pestem se dají dělat přímo kulinářské zázraky.

Ingredience
  • 150 g medvědího česneku
  • 10 g soli
  • 100 ml olivového oleje

Jak připravit česnekové pesto

  1. Listy jeden po druhém omyjeme a dáme okapat.Před mixováním je dobré, když jsou skoro suché. Já je po okapání narovnám na rozloženou utěrku, na to dám další utěrku, další vrstvu listů a tak pořád dokola, končím utěrkou. Během půl hodiny se většina vody vsákne do utěrek a listy jsou suché.
  2. Odkrojíme tvrdé stopky u listů a házíme je přímo do mixéru.
  3. Listy pořádně promixujeme, pak přidáme postupně olej a sůl.
  4. Hotové pesto přendáme do menších skleniček, navrchu ještě zalijeme olejem a skladujeme v lednici.
  5. Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží medvědí pesto určitě půl roku i víc.

Praktické

  • Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží určitě půl roku i víc.

Obměna

  • Do pesta můžete rozmixovat také oříšky nebo semínka (např. pesto s vlašskými oříšky).
  • Přidejte do pesta lahůdkové droždí, vytvoří „parmazánovou“ chuť.

Kombinujeme

  • Úplně nejjednodušší recept je zamíchat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři.
  • Lžíce pesta v rizotu je lahůdka.
  • Další tip je přidat lžičku do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
  • Pesto se dá přidat i do jakékoliv luštěninové směsi.
  • Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.

Děti

  • Dětem podáváme pesto od 1,5 roku.

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Zaujal mne tip s tím droždím. Kolik ho mám přidat? A zachovat všechny ingredience včetně toho oleje? Děkuji za odpověd. Zatím jsem dělala jenom klasiku: medvědí česnek + olej.

  2. Mela bych prosim dotaz ohledne skladovani medvediho pesta. Je v poradku, kdyz se v oleji, kterym je pesto zalite, aby neplesnivelo objevi cca po 14 dnech skladovani v lednici jakoby takove bile krystalky? Jako plisen mi to nepripada spis jakoby se tam neco vysrazelo, jako takove bile tukove kulicky to vypada a je to jen v te vrstvicce oleje nad pestem. Dekuji za odpoved.

  3. Zkusila jsem a všichni jsou nadšeni, kamarádce vydrží pesto v lednici až do další sklizně. Zkusila jsem taky pesto z pažitky protože u nás jí roste u lese a na lukách spousta. Je to taky dobrota.

  4. Tak pesto jsem dělala poprvé v životě. Je to snadné, rychlé a ten pocit, že jsme si to sami natrhali v lese je úžasný. Ani já, ani nikdo v našem okolí na bylinky nechodí, tak jsem se do toho nikdy nehrnula. Měla jsem z toho strach, tak jsem si je vždy raději kupovala (dokonce i již hotové medvědí pesto jsem si loni koupila). Medvědí česnek je první na co jsme si troufli a byla to paráda. Děti sběr strašně bavil, každý měl své nůštičky a byla u toho legrace. No a bonus je ta úžasná chuť. Už jsem udělala 2 druhy pest (zítra se chystám ještě na jedno), 2 druhy polévek, rizoto, špagety a zítra se chystám ještě na pečenou dýni potřebnou pestem. Už se těším 🙂

    • To je radosti, když si člověk něco udělá sám a ono to není až tak výsledku těžké. Já takhle byla nadšená z první kvašené zeleniny. A zapojit děti do sběru je výborný nápad :-).

  5. Pesto jsem dělala před dvěma lety, teď jsem zapoměla poměr a tak jsem natrefila na Vaší stránku, letos zkusím i s ořechy, moc děkuji za prýma tip!!! 😀

  6. Děkuji za recept, včera jsem udělala první „pokus“, je skvělý, ještě zkusím s ořechy:) Ale mám dotaz, myslela jsem, že syrový olej není vhodné jíst, včera jsem si zbytek dala do krémové polévky, bylo to velice dobré, ale bylo mi z toho velmi těžko, jako bych snědla spoustu česneku. Bylo by tedy lepší při jeho použití (viz. výše) vmíchat ho do pokrmu a ještě ho nechat pár minut tepelně „táhnout“ na ohni? Nebo jak to udělat, že mi bylo tak těžko? Mám oslabený žlučník a játra? Nebo s jakým orgánem to souvisí? Ráda bych si na něm pochutnávala:) Děkuji za odpověď.

    • Adris je to to tak, teď na jaře, kdy jsou játra a žlučník nejcitlivější je nejlepší se tukům vyhnout co nejvíce. Proto si dejte lžičku medvědího česneku i s troškou oleje do polévky a nechte chvilku táhnout nebo i pár minut projít varem. Další varianta je s olejem a medvědím česnekem začít, opražit na něm třeba pórek a pak zamíchat s těstovinami.

  7. Mňam, je to velká dobrota, dělala jsem poprvé minulý rok, dávala jsem si to na těstoviny, ale vyzkouším do polívky, rizota a luštěnin, díky za tip.

  8. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVojna a mír III.
Další článekVojna a mír IV.