Medvědí česnek je lahůdková bylinka, ale nemusíte být smutní, že skončila její sezóna. Dá se totiž dobře uskladnit ve formě pesta, které vám v lednici vydrží měsíce. S hotovým medvědím pestem se dají dělat přímo kulinářské zázraky.
Ingredience
  • 150 g medvědího česneku
  • 10 g soli
  • 100 ml olivového oleje

Jak připravit česnekové pesto

  1. Listy jeden po druhém omyjeme a dáme okapat.Před mixováním je dobré, když jsou skoro suché. Já je po okapání narovnám na rozloženou utěrku, na to dám další utěrku, další vrstvu listů a tak pořád dokola, končím utěrkou. Během půl hodiny se většina vody vsákne do utěrek a listy jsou suché.
  2. Odkrojíme tvrdé stopky u listů a házíme je přímo do mixéru.
  3. Listy pořádně promixujeme, pak přidáme postupně olej a sůl.
  4. Hotové pesto přendáme do menších skleniček, navrchu ještě zalijeme olejem a skladujeme v lednici.
  5. Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží medvědí pesto určitě půl roku i víc.

Praktické

  • Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží určitě půl roku i víc.

Obměna

  • Do pesta můžete rozmixovat také oříšky nebo semínka (např. pesto s vlašskými oříšky).
  • Přidejte do pesta lahůdkové droždí, vytvoří “parmazánovou” chuť.

Kombinujeme

  • Úplně nejjednodušší recept je zamíchat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři.
  • Lžíce pesta v rizotu je lahůdka.
  • Další tip je přidat lžičku do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
  • Pesto se dá přidat i do jakékoliv luštěninové směsi.
  • Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.

Děti

  • Dětem podáváme pesto od 1,5 roku.

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi moc chutná a přípravy jsou...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes poslední den kurzu. Už jsem...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v...

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela program. A jsem ráda, že...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá dělat. Jím jinak už dost dlouho,...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc dobře, mám dole 4 kg...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak nás o tom přesvědčil taky...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem kurzu načerpala, nový recept jsem...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a doporučuji a moc děkuji.

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články a doporučení klubu Jíme Jinak...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a očistu zvládnu sama a vždy...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v druhém programu (Vánoce jinak a...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a luxusni obed byl na svete...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a vaše stránky a informace taky,...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor. Kluci vylízali hrnec a pro...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu jarní očista a teď, když...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" 🙂 Exploze chutí a spokojenost! 🙂

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

18 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Zaujal mne tip s tím droždím. Kolik ho mám přidat? A zachovat všechny ingredience včetně toho oleje? Děkuji za odpověd. Zatím jsem dělala jenom klasiku: medvědí česnek + olej.

  2. Mela bych prosim dotaz ohledne skladovani medvediho pesta. Je v poradku, kdyz se v oleji, kterym je pesto zalite, aby neplesnivelo objevi cca po 14 dnech skladovani v lednici jakoby takove bile krystalky? Jako plisen mi to nepripada spis jakoby se tam neco vysrazelo, jako takove bile tukove kulicky to vypada a je to jen v te vrstvicce oleje nad pestem. Dekuji za odpoved.

  3. Zkusila jsem a všichni jsou nadšeni, kamarádce vydrží pesto v lednici až do další sklizně. Zkusila jsem taky pesto z pažitky protože u nás jí roste u lese a na lukách spousta. Je to taky dobrota.

  4. Tak pesto jsem dělala poprvé v životě. Je to snadné, rychlé a ten pocit, že jsme si to sami natrhali v lese je úžasný. Ani já, ani nikdo v našem okolí na bylinky nechodí, tak jsem se do toho nikdy nehrnula. Měla jsem z toho strach, tak jsem si je vždy raději kupovala (dokonce i již hotové medvědí pesto jsem si loni koupila). Medvědí česnek je první na co jsme si troufli a byla to paráda. Děti sběr strašně bavil, každý měl své nůštičky a byla u toho legrace. No a bonus je ta úžasná chuť. Už jsem udělala 2 druhy pest (zítra se chystám ještě na jedno), 2 druhy polévek, rizoto, špagety a zítra se chystám ještě na pečenou dýni potřebnou pestem. Už se těším 🙂

    • To je radosti, když si člověk něco udělá sám a ono to není až tak výsledku těžké. Já takhle byla nadšená z první kvašené zeleniny. A zapojit děti do sběru je výborný nápad :-).

  5. Pesto jsem dělala před dvěma lety, teď jsem zapoměla poměr a tak jsem natrefila na Vaší stránku, letos zkusím i s ořechy, moc děkuji za prýma tip!!! 😀

  6. Děkuji za recept, včera jsem udělala první “pokus”, je skvělý, ještě zkusím s ořechy:) Ale mám dotaz, myslela jsem, že syrový olej není vhodné jíst, včera jsem si zbytek dala do krémové polévky, bylo to velice dobré, ale bylo mi z toho velmi těžko, jako bych snědla spoustu česneku. Bylo by tedy lepší při jeho použití (viz. výše) vmíchat ho do pokrmu a ještě ho nechat pár minut tepelně “táhnout” na ohni? Nebo jak to udělat, že mi bylo tak těžko? Mám oslabený žlučník a játra? Nebo s jakým orgánem to souvisí? Ráda bych si na něm pochutnávala:) Děkuji za odpověď.

    • Adris je to to tak, teď na jaře, kdy jsou játra a žlučník nejcitlivější je nejlepší se tukům vyhnout co nejvíce. Proto si dejte lžičku medvědího česneku i s troškou oleje do polévky a nechte chvilku táhnout nebo i pár minut projít varem. Další varianta je s olejem a medvědím česnekem začít, opražit na něm třeba pórek a pak zamíchat s těstovinami.

  7. Mňam, je to velká dobrota, dělala jsem poprvé minulý rok, dávala jsem si to na těstoviny, ale vyzkouším do polívky, rizota a luštěnin, díky za tip.

  8. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChůvička
Další článekVojna a mír IV.