- 150 g medvědího česneku
- 10 g soli
- 100 ml olivového oleje
Jak připravit česnekové pesto
- Listy jeden po druhém omyjeme a dáme okapat.Před mixováním je dobré, když jsou skoro suché. Já je po okapání narovnám na rozloženou utěrku, na to dám další utěrku, další vrstvu listů a tak pořád dokola, končím utěrkou. Během půl hodiny se většina vody vsákne do utěrek a listy jsou suché.
- Odkrojíme tvrdé stopky u listů a házíme je přímo do mixéru.
- Listy pořádně promixujeme, pak přidáme postupně olej a sůl.
- Hotové pesto přendáme do menších skleniček, navrchu ještě zalijeme olejem a skladujeme v lednici.
- Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží medvědí pesto určitě půl roku i víc.
Praktické
- Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží určitě půl roku i víc.
Obměna
- Do pesta můžete rozmixovat také oříšky nebo semínka (např. pesto s vlašskými oříšky).
- Přidejte do pesta lahůdkové droždí, vytvoří “parmazánovou” chuť.
Kombinujeme
- Úplně nejjednodušší recept je zamíchat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři.
- Lžíce pesta v rizotu je lahůdka.
- Další tip je přidat lžičku do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
- Pesto se dá přidat i do jakékoliv luštěninové směsi.
- Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.
Děti
- Dětem podáváme pesto od 1,5 roku.
Komentáře
mam otazku :))) muzu udelat tohle pesto ze suseneho cesneku medvediho ? urcite to dostane uplne jiny rozmer, nez ho pridavat jen tak suseny co ?
Dělám pesto i z petrželove a celerové natě. Každé zvlast. Vynikající! Vydrží v lednici rok,občas nahoru doliju oliv.olej, aby zustavalo ponořené.Pouzivam každý den do polévky a jinam podle chuti.Diky za tip, zkusím i pazitkove. Krásný den!