Medvědí česnek je lahůdková bylinka, ale nemusíte být smutní, že skončila její sezóna. Dá se totiž dobře uskladnit ve formě pesta, které vám v lednici vydrží měsíce. S hotovým medvědím pestem se dají dělat přímo kulinářské zázraky.
Ingredience
  • 150 g medvědího česneku
  • 10 g soli
  • 100 ml olivového oleje

Jak připravit česnekové pesto

  1. Listy jeden po druhém omyjeme a dáme okapat.Před mixováním je dobré, když jsou skoro suché. Já je po okapání narovnám na rozloženou utěrku, na to dám další utěrku, další vrstvu listů a tak pořád dokola, končím utěrkou. Během půl hodiny se většina vody vsákne do utěrek a listy jsou suché.
  2. Odkrojíme tvrdé stopky u listů a házíme je přímo do mixéru.
  3. Listy pořádně promixujeme, pak přidáme postupně olej a sůl.
  4. Hotové pesto přendáme do menších skleniček, navrchu ještě zalijeme olejem a skladujeme v lednici.
  5. Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží medvědí pesto určitě půl roku i víc.

Praktické

  • Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží určitě půl roku i víc.

Obměna

  • Do pesta můžete rozmixovat také oříšky nebo semínka (např. pesto s vlašskými oříšky).
  • Přidejte do pesta lahůdkové droždí, vytvoří “parmazánovou” chuť.

Kombinujeme

  • Úplně nejjednodušší recept je zamíchat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři.
  • Lžíce pesta v rizotu je lahůdka.
  • Další tip je přidat lžičku do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
  • Pesto se dá přidat i do jakékoliv luštěninové směsi.
  • Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.

Děti

  • Dětem podáváme pesto od 1,5 roku.

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

18 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Zaujal mne tip s tím droždím. Kolik ho mám přidat? A zachovat všechny ingredience včetně toho oleje? Děkuji za odpověd. Zatím jsem dělala jenom klasiku: medvědí česnek + olej.

  2. Mela bych prosim dotaz ohledne skladovani medvediho pesta. Je v poradku, kdyz se v oleji, kterym je pesto zalite, aby neplesnivelo objevi cca po 14 dnech skladovani v lednici jakoby takove bile krystalky? Jako plisen mi to nepripada spis jakoby se tam neco vysrazelo, jako takove bile tukove kulicky to vypada a je to jen v te vrstvicce oleje nad pestem. Dekuji za odpoved.

  3. Zkusila jsem a všichni jsou nadšeni, kamarádce vydrží pesto v lednici až do další sklizně. Zkusila jsem taky pesto z pažitky protože u nás jí roste u lese a na lukách spousta. Je to taky dobrota.

  4. Tak pesto jsem dělala poprvé v životě. Je to snadné, rychlé a ten pocit, že jsme si to sami natrhali v lese je úžasný. Ani já, ani nikdo v našem okolí na bylinky nechodí, tak jsem se do toho nikdy nehrnula. Měla jsem z toho strach, tak jsem si je vždy raději kupovala (dokonce i již hotové medvědí pesto jsem si loni koupila). Medvědí česnek je první na co jsme si troufli a byla to paráda. Děti sběr strašně bavil, každý měl své nůštičky a byla u toho legrace. No a bonus je ta úžasná chuť. Už jsem udělala 2 druhy pest (zítra se chystám ještě na jedno), 2 druhy polévek, rizoto, špagety a zítra se chystám ještě na pečenou dýni potřebnou pestem. Už se těším 🙂

    • To je radosti, když si člověk něco udělá sám a ono to není až tak výsledku těžké. Já takhle byla nadšená z první kvašené zeleniny. A zapojit děti do sběru je výborný nápad :-).

  5. Pesto jsem dělala před dvěma lety, teď jsem zapoměla poměr a tak jsem natrefila na Vaší stránku, letos zkusím i s ořechy, moc děkuji za prýma tip!!! 😀

  6. Děkuji za recept, včera jsem udělala první “pokus”, je skvělý, ještě zkusím s ořechy:) Ale mám dotaz, myslela jsem, že syrový olej není vhodné jíst, včera jsem si zbytek dala do krémové polévky, bylo to velice dobré, ale bylo mi z toho velmi těžko, jako bych snědla spoustu česneku. Bylo by tedy lepší při jeho použití (viz. výše) vmíchat ho do pokrmu a ještě ho nechat pár minut tepelně “táhnout” na ohni? Nebo jak to udělat, že mi bylo tak těžko? Mám oslabený žlučník a játra? Nebo s jakým orgánem to souvisí? Ráda bych si na něm pochutnávala:) Děkuji za odpověď.

    • Adris je to to tak, teď na jaře, kdy jsou játra a žlučník nejcitlivější je nejlepší se tukům vyhnout co nejvíce. Proto si dejte lžičku medvědího česneku i s troškou oleje do polévky a nechte chvilku táhnout nebo i pár minut projít varem. Další varianta je s olejem a medvědím česnekem začít, opražit na něm třeba pórek a pak zamíchat s těstovinami.

  7. Mňam, je to velká dobrota, dělala jsem poprvé minulý rok, dávala jsem si to na těstoviny, ale vyzkouším do polívky, rizota a luštěnin, díky za tip.

  8. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChůvička
Další článekVojna a mír IV.