Věděli jste, že zmínky o léčivých účincích pískavice se objevovaly už ve starých textech a řeckých i latinských lékopisech? Dle ájurvédské medicíny je pískavice silné afrodiziakum, moderní medicína ji však využívá při dýchacích a zažívacích potížích pramenících z nadbytku.

Co výhonky obsahují

Klíčky pískavice

Pískavice je přirozeným zdrojem bílkovin, vitamínů, vlákniny a minerálů, konkrétně železa, křemíku, sodíku, hořčíku, draslíku, fosforu, selenu. Z vitaminů obsahuje A, B, C, E. 

Účinky pískavice

  • antibakteriální
  • protizánětlivé
  • antioxidační
  • snižuje hladinu krevního cukru
  • pomáhá obnovit hormonální rovnováhu
  • ulevuje při kašli
  • pomáhá při zažívacích potížích, průjmech
  • povzbuzuje trávení
  • celkově posiluje zdraví
  • ženské afrodisiakum
  • zlepšuje látkovou výměnu
  • stimuluje pocení při horečce
    Mladé rostlinky pískavice – mikrogreens
  • pomáhá odstraňovat alergeny a toxiny z dýchacích cest
  • ulevuje od menstruačních křečí
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • prevence rakoviny

Co s výhonky

V Indii se běžně stonky a listy vaří. Při klíčení voní po kari a má pikantní chuť. My vám doporučujeme si zelené výhonky pískavice vychutnat v zeleninovém salátu. Lze je také přidat do hotových pokrmů nebo ozdobit kváskový chléb. Výhonky můžete konzumovat denně (jako doplněk talíře, ne jako jeho základ), díky léčivým účinkům posílí vaše tělo a podpoří pozitivně vaše trávení.

V čem pěstovat

Na pěstování výhonků můžete použít klíčící misky se sítkem, ale i keramický květináč nebo plastovou nádobu se zeminou.

Postup

Klíčení v klíčící misce se sítkem:

  • Semena dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Nelekněte se, pění.
  • Vložte je do sklenice s vodou a nechte přes noc nabobtnat
  • Ráno slijte vodu a semínka dejte do klíčící misky se sítkem. Přikryjte.
  • Doba klíčení (získáte bílé klíčky viz první foto) ve tmě trvá 2 dny, na světle pak za 4 dny máte mladé rostlinky (viz druhé foto).
  • Klíčky 2x denně proplachujte.
  • Jíst můžete jak bílé klíčky, tak mladé zelené rostlinky.
  • Když jsou dostatečně velké, přendejte je do lednice, aby se růst zastavil a výhonky nehořkly. V lednici v zavřené skleničce vydrží 2-3 dny.

Zkuste to taky

Pískavice má mnoho benefitů pro naše zdraví, tak proč si její výhonky nevypěstovat doma. Je to tak lehké. Pojďte do toho s námi. Dejte nám vědět, jak vám pískavice chutnala a do jakých jídel jste si její výhonky přidali.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

  1. Jsou všechny druhy pískavice hořké? Zatím ji přidávám jen trochu k ostatním klíčkům, protože jinak mi té hořkosti přijde moc.

    A pískavicové výhonky taky pěstujete v GEFU klíčidle nebo jiným způsobem?

    • Ano, v GEFu, je to tam dole i na fotce. Ale jde to i na sítku, na vatě apod. Mě tedy nepřijdou vůbec hořké, spíš sladké, jedí to u nás i malé děti. Semínko samo o sobě je takové kořeněné, do pepře, ale ta rostlinka je sladká s nádechem pepře nebo jak bych to řekla. Třeba Kája nejí ředkvičku, že je pálivá, ale vojtěšku nebo pískavici mi jí na hrstě, až ji musím krotit, aby na nás zbylo.

      • A od jaké firmy tu pískavici máte, prosím? Já ji mám od Sonnentoru a je hořká strašně.
        Ředkvičky u nás děti jedí v pohodě a pískavice se ani nedotknou.

      • Tak to by mě taky zajímalo, protože já ji mám od Zdravýden a taky je hořká tak strašně, že to rodinu úplně odradilo od konzumace nejen těchto, ale i ostatních klíčků – pro nás jsou pikantní nejen ty ředvičky, ale i brokolice.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAntidepresiva do konce života? Nechci! (Zdeňka, 35 let)
Další článekSmoothie žabinec, jitrocel a řebříček