Bobkový list je součástí tradiční přírodní medicíny již stovky let. V našich kuchyních se používá především pro vůni do polévek a omáček, ale málokdo tuší, jaký poklad doma má. Věděli jste například, že bobkový list vám pomůže zlepšit a zbystřit paměť i koncentraci nebo odstranit plynatost? Léto a dovolená u moře je ideální čas, kdy si ho můžete do zásoby nasbírat!

Věděli jste?
Vavřín byl velmi oblíbený již u starých Řeků. Byl považován za posvátnou rostlinu. Z jeho listů se dělali věnce, které významné osoby (např. Julius Caesar) a olympijští vítězové nosili jako symbol kultu.

Bobkový list je listem stálezeleného keře vavřínu ušlechtilého. Pochází původně nejspíše z Malé Asie, ale dnes se běžně pěstuje zejména ve Středomoří. Jeho chuť i vůně je typicky aromatická. Používá se proto hodně v kuchyni. Používá se ale také v léčitelství.

Díky bobkovému listu budete spát jako nemluvně

Míváte problémy usnout nebo býváte nervózní? Bobkový list obsahuje éterické oleje, kterým vděčí za zřetelnou vůni. Díky těmto olejům uvolňuje dýchací cesty, snižuje napětí, uklidňuje a navozuje klidný spánek. Zkuste večer zapálit pár lístků „bobkáče“, aby se vám lépe spalo nebo si pár lístečků vložte pod polštář.

Vyčistí tělo, podpoří trávení a zbystří paměť

Tip: 
My bobkový list používáme i při vaření luštěnin, aby se lépe trávily a nenadýmaly. Stačí přidat pár lístků do hrnce k vařícím se luštěninám.

Bobkový list má silný detoxikační účinek, pročišťuje tělo, odstraňuje nadbytečnou vodu, podporuje prokrvení (výborný pro ty z vás, kteří trpí na pocit studených rukou a nohou) a má protizánětlivý účinek. Je známý tím, že léčí nechutenství, podporuje trávení a používá se pro odstranění nadýmání a plynatosti. Stačí si udělat odvar z bobkového listu (recept níže) a popíjet ho po celý den. Dokonce také zlepšuje paměť, koncentraci a soustředění.

Další účinky bobkového listu

Bobkový list je velmi vhodný pro diabetiky, protože pomáhá snižovat hladinu krevního cukru. Také pomáhá při revmatických bolestech a artritidě. Na bolavé klouby pomáhá zejména ve formě obkladů – rozdrcené listy smíchejte s olivovým olejem, směs naneste na utěrku a přikládejte několikrát denně na bolavá místa. Pozitivně působí i na dnu, migrény a otoky. Pár lístků bobkovému listu ve skříni je také dobrým odpuzovačem molů.

Použití bobkového listu v kuchyni

Bobkový list je úžasným kořením do polévek a omáček. Tradičně se u nás používá do svíčkové, rajské, smetanových omáček, pod maso (když nejíme maso tak pod seitan, tempeh nebo tofu), do gulášů, k houbám, do bramboračky, zelňačky, polévek nakyselo, do nakládaných okurek, hub i kvašeného zelí. Výborný je ale i do omáček na těstoviny, luštěninových směsí, skvělou chuť dodá luštěninovým i zeleninovým polévkám (např. tradičně do bořšče) a nakládaným potravinám.

Vůni uchováte správným skladováním

Aby si bobkový list zachoval svou vůni, je třeba vybrat dobře těsnící lahvičku nejlépe s tmavým sklem. Kořenku neumisťujte nad sporák, ani v jeho těsné blízkosti, aby nebyla vystavena vyšší teplotě a vlhkosti. Tím totiž ztrácí svoje aroma i chuť. Pokud se dobře skladuje, vydrží 3-5 let.

Detoxikační čaj z bobkového listu

Pro zvýšení účinků bobkového listu (například pro pročištění těla nebo podporu trávení) si z něj připravte čaj. Budete na něj potřebovat 15 ks bobkového listu a 3 dcl vody. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Vypněte a nechejte louhovat 2-3 hodiny (nebo přes noc). Pijte postupně v průběhu dne. Nedoporučuje se ale užívat dlouhodobě.

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Áno presne tak toje s bobkovým listom. Tiež tak robím a nazbierala som si ho pred 5 rokmi v Trogire dosť hodne no už mi zásoby došli.
    A ten odvar pijem raz do roka vždy ked mám pocit že ladviny nie sú na tom až tak dobre. Pomáha to. Zdravím a vdaka za úžasne články a pekný letný deň všetkým 😀

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKřehký dort s „tvarohem“ a lesním ovocem (bezlepkový)
Další článekObsahuje menstruační kalíšek chemikálie?