V zimě teplý krásně zahřeje a v létě chlazený zažene chuť na zmrzlinu. No a tahle maková verze? Tak to je tedy něco! Rychle hotová  a vskutku velmi chutná forma vápníku. Pokud ho tedy někdo kolem vás má nedostatek, zkuste mu uvařit z makového mléka pudink.

Ingredience
pro 10 mističek
  • 1 litr makového mléka
  • špetka soli
  • 9 lžic kukuřičného škrobu
  • 8 lžic sladu (nebo podle chuti, při celiakii rýž. sirup)

 

Postup

  1. Připravíme si mističky na nalití hotového pudinku.
  2. Polovinu mléka dáme do hrnce, přidáme špetku soli a ohříváme.
  3. Ve druhé polovině mléka rozmícháme metličkou škrob, aby nebyly žádné hrudky.
  4. Když mléko přichází k varu, přidáme slad/sirup a za stálého míchání vlijeme studenou část mléka s rozmíchaným pudinkem.
  5. Mícháme na mírném plameni až do husté pudinkové konzistence a okamžitě přelíváme do připravených mističek.

Obměna

  • Pudink můžeme nechat jen makový, nám tak velmi chutná, ale můžeme přidat vanilku, karob či kvalitní kakao, skořici či jiné oblíbené koření na dezerty.
  • Případně můžete použít koupený vanilkový či jiný pudink s kukuřičným škrobem.
  • Kukuřičný škrob může nahradit kuzu, budete mít pak dezert vskutku léčivý.

 

Praktické

  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.

Děti

  • Dávala bych dětem cca od 1,5 roku. Pokud už běžně konzumují pudinky, mléka apod., pak není co řešit a mohou i tento makový.

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...
  1. Děkuji za recept, synovi chutnalo. Jen pudink bohužel zůstal dost tekutý, přestože jsem do něj dala mnohem více škrobu, než se píše v receptu (asi 5 lžic na 300 ml mléka), tak nevím, kde se stala chyba…

  2. Je v nejake knize podorbnejsi navod, jak na deti se stravou mezi 1,-2.rokem? V publikacích pani MUDR. Strandelove a pani Luzne (Carime pro deti) je jen velmi maly odstvace s konkretnimi potravinami a vzorovym jídelníček pro tyto deti. Dost se v tom placam. Napr, pani Luzna ma uz pecene dezerty od 14.ti mesicu, jinde je to zas jinak…Muzete doporucit třeba nejake cizojazycne stranky nebo publikace pro deti? Dekuji

    • Leni nemá smysl porovnávat obě autorky, berte to podle sebe, podle vlastní intuice a podle děťátka. Jednoduchý návod je že do roka jen zelenina a obiloviny bez lepku, bez soli a oleje. Od roka pomalinku po zrníčkách přidávat sůl a po kapkách olej, přidáte i první luštěniny (červená čočka, adzuki, mungo), pomalu lepkové obiloviny ale pšenici zatím ne. Tofu ze začátku bílé. Víc napařovat, hodně omáček, kolem 1,5 roku občas i pečené dezerty, lepší jsou ale napařené, ale nejlepší je na děťátko moc nespěchat a jít na to pomalu.

  3. Dnes jsem dělala puding z makového mléka a všem nám moc chutnal i dvouletému vnoučkovi. Moc děkuji za nápad, určitě ještě zopakuji.

  4. Jen poznámka. Děti ho přežijou i mladší. Naše dceruška přežila zatím všechny moje potravinové experimenty a k těm patřil i mletý mák okolo roku. Taky jsem si vyslechl, když naše „chůva našla v plínce makové nadělení 🙂 Ale malá se neosypala, zdá se že jí to normálně jelo, tak proč ne.

    • Díky za zkušenost, Martine. Já si taky myslím, že to zvládnou i dřív, kór když jsou jinak zdravé. Jsou rozhodně horší věci, které normálně rodiče ročním dětem dávají 🙂 Já jsem mák schválně trochu oddalovala kvůli našim játrům (u mě přechozená a špatně léčená mononukleóza, u manžela zátěž – s jakou výbavou asi přišly na svět ty naše holky, že?), abych dala šanci dětem se bezpečně vyvinout a posílit pro budoucnost 🙂

      • Dobry den,Evo, chci se zeptat na vice informaci ve vztahu jatra-mak. Mame je v rodine tez oslabena a toto jsem nevedela. Tyka se to i dalsich seminek? Dekuji mnohokrat za info

        • Terezko, to je námět na článek, ale ve zkratce při potížích s játry jsme obecně opatrní s tuky, smažením apod. Semínka a ořechy jsou velmi tučné a hůře stravitelné. Semínka a mandle jsou snazší než ořechy a mák, proto jim dáváme přednost. Ale když jsou potíže, šetříme s nimi a necháme játra léčit se. Samozřejmě je potřeba najít zase správnou míru – lépe hrst semínek místo dvou smažených řízků. Ale když jím dobře a játra ještě potřebují pomoci, nejím semínka po hrstech, ale po troškách a místo pražení je přidávám do vaření k obilí, do polévek apod. Zkrátka přiměřeně, přiměřeně 🙂

    • Rimi, já ho zatím dala tu do pudinku, tu do omáčky a zatím dobrý. Ale dělala jsem ho prvně v životě a všechny pokusy zatím vyšly, možná, že při dalších se zdrcne 🙂 Mléko bylo čerstvé, nevím, jak jsi měla staré ty a jestli to může hrát roli. Pudink nám natolik chutnal, že ho jistě znovu zopakujeme, tak dám vědět, jak to dopadlo.

  5. Dobrý den, makové mléko jsem si vyrobila dle návodu, ihned jsem z něho šla připravit pudink, držela jsem se přesně návodu, celou dobu jsem míchala, přesto se mi to celé zdrclo a vůbec to nezhoustlo, nevíte kde se prosím mohla stát chyba?

    • Skutečně netuším, jdu to, děvčata zkusit znovu, abych se ujistila, že je pudink vařitelný! Jdu namočit mák a zítra vám řeknu, co vyšlo z dalšího pokusu.

    • já všechny pudinky ze semínkových (nebo ořechových) mlék dělám tak, že pudinkový prášek zamíchám už do studeného mléka a poté zahřívám (ne na max, ale cca na třičtvrtě ohřevu) a stále míchám, pudink krásně zhoustne, nezpuckovatí, mléko se nesrazí a vůbec to netrvá tak dlouho, jak by se mohlo zdát 😉

      • To je asi sázka na jistotu, takhle to dělávala i s normálním pudinkem z mléka moje máma i babička. Díky za tip!

  6. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCelozrnná rýže
Další článekPolévka z čerstvých hřibů a čerstvých bylinek