Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Krémové fazole s pečeným česnekem

Uvařeno

Jakmile se trošku ochladí, dělám si hustá a krémová jídla. Tato krémová fazolová dobrota s jemnou chutí kokosu a sladkou zeleninou je něco pro mlsné jazýčky. Doporučuji!

Ingredience
2 porce
  • 1 mrkev
  • kousek dýně nebo batátu
  • 1 žebro řapíkatého celeru
  • kousek pórku
  • 1,5 lžíce oleje
  • 0,5 lžičky provensálského koření
  • uvařené malé bílé (navy) fazole
  • 2 stroužky česneku
  • kokosové nebo kešu mléko
  • k dochucení: sůl, umeocet

„Je třeba si k jídlu v klidu sednout.“ „Jezte pomalu a soustřeďte se na jídlo.“ „Vychutnejte si ty okamžiky, které tr...

Jak připravit krémové fazole

  1. Předehřejeme troubu na 200°C a z paličky česneku vyloupneme 2 stroužky česneku.
  2. Necháme je ve slupce, jen odkrojíme u obou hlavičky a trochu je potřeme olejem.
  3. Dáme péct cca na 30-50 minut, než jsou zlatavé.
  4. V hrnci přivedeme k varu vodu se špetkou soli.
  5. Vložíme do ní na větší kostky nakrájenou dýni nebo batát a na tlustší kolečka mrkev.
  6. Uvaříme doměkka.
  7. Na zbylém oleji na pánvičce orestujeme dozlatova na kousky nakrájený pórek a posolíme.
  8. Přidáme celer na pásky a koření a orestujeme.
  9. Přidáme uvařené fazole i s trochou vody z vaření fazolí (nebo vývar či čistou vodu) a zalijeme mlékem.
  10. Vaříme na mírném plameni cca 10 minut.
  11. Pokud by se tekutina začala vypařovat, přidáme vodu i mléko.
  12. Jakmile je zelenina měkká, přidáme ji k fazolím a ochutíme umeocetem.
  13. Vypneme.
  14. Část (cca 1/3) fazolí v mléce a oloupaný upečený česnek rozmixujeme na hladkou pastu.
  15. Pastu zamícháme ke zbylým fazolím a zelenině na pánvi.
  16. Ochutnáme a pokud jsme s chutí spokojeni, podáváme.

Praktické

  • Pokud máte rádi, můžete rozmixovat více fazolí na pastu (např. 1/2 nebo 3/4 množství).
  • Pokud nechcete mixovat nebo nemáte po ruce mixér, můžete část fazolí roztlačit vidličkou nebo je nechat vcelku a omáčku zahustit škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle sezóny, zásob a chutí. Ale doporučujeme zachovat alespoň jeden druh sladké zeleniny.
  • Místo kokosového nebo kešu mléka můžete použít i rostlinnou smetanu (až ke konci vaření).
  • Bylinky můžete vynechat nebo použít pouze tymián či oregáno. Dají se použít jak sušené, tak čerstvé.
  • V zimě můžete omáčku ochutit i šťávou ze zázvoru, v létě zase šťávou z citronu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, až jsou zvyklé na fazole.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Místo dvou stroužků jsem dala dvě palice a bylo to akorát, dva stroužky by se tam ztratily, zeleninu jsem dusila všechnu na pánvičce a musím říct, že jsem si moc pochutnala 😋😋😋

Evženie
19. 2. 2020

Zdravím Ajko, dávám známku 3. Dalo se to sníst, ale nepochutnala jsem si. I ta příprava mi příjde zbytečně složitá. Myslím, že ta dýně s mrkví by se mohla dusit na pánvičce. Oleje jsem musela dát také více, aby se mi porek na panvičce nepřipekl.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Omáčka z černých fazolí s mandlemi

Nevíte, co s mandlovou drtí po výrobě domácího mandlového mléka? Přidejte ji do omáčky! Rodina byla nadšená, že v omáčce křupou oříšky a že chutná zase jin...