- 1 mrkev
- kousek dýně nebo batátu
- 1 žebro řapíkatého celeru
- kousek pórku
- 1,5 lžíce oleje
- 0,5 lžičky provensálského koření
- uvařené malé bílé (navy) fazole
- 2 stroužky česneku
- kokosové nebo kešu mléko
- k dochucení: sůl, umeocet
Jak připravit krémové fazole
- Předehřejeme troubu na 200°C a z paličky česneku vyloupneme 2 stroužky česneku.
- Necháme je ve slupce, jen odkrojíme u obou hlavičky a trochu je potřeme olejem.
- Dáme péct cca na 30-50 minut, než jsou zlatavé.
- V hrnci přivedeme k varu vodu se špetkou soli.
- Vložíme do ní na větší kostky nakrájenou dýni nebo batát a na tlustší kolečka mrkev.
- Uvaříme doměkka.
- Na zbylém oleji na pánvičce orestujeme dozlatova na kousky nakrájený pórek a posolíme.
- Přidáme celer na pásky a koření a orestujeme.
- Přidáme uvařené fazole i s trochou vody z vaření fazolí (nebo vývar či čistou vodu) a zalijeme mlékem.
- Vaříme na mírném plameni cca 10 minut.
- Pokud by se tekutina začala vypařovat, přidáme vodu i mléko.
- Jakmile je zelenina měkká, přidáme ji k fazolím a ochutíme umeocetem.
- Vypneme.
- Část (cca 1/3) fazolí v mléce a oloupaný upečený česnek rozmixujeme na hladkou pastu.
- Pastu zamícháme ke zbylým fazolím a zelenině na pánvi.
- Ochutnáme a pokud jsme s chutí spokojeni, podáváme.
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!
Rezervovat místo zdarma
Praktické
- Pokud máte rádi, můžete rozmixovat více fazolí na pastu (např. 1/2 nebo 3/4 množství).
- Pokud nechcete mixovat nebo nemáte po ruce mixér, můžete část fazolí roztlačit vidličkou nebo je nechat vcelku a omáčku zahustit škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.
Obměna
- Zeleninu můžete měnit dle sezóny, zásob a chutí. Ale doporučujeme zachovat alespoň jeden druh sladké zeleniny.
- Místo kokosového nebo kešu mléka můžete použít i rostlinnou smetanu (až ke konci vaření).
- Bylinky můžete vynechat nebo použít pouze tymián či oregáno. Dají se použít jak sušené, tak čerstvé.
- V zimě můžete omáčku ochutit i šťávou ze zázvoru, v létě zase šťávou z citronu.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, až jsou zvyklé na fazole.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Místo dvou stroužků jsem dala dvě palice a bylo to akorát, dva stroužky by se tam ztratily, zeleninu jsem dusila všechnu na pánvičce a musím říct, že jsem si moc pochutnala 😋😋😋
Zdravím Ajko, dávám známku 3. Dalo se to sníst, ale nepochutnala jsem si. I ta příprava mi příjde zbytečně složitá. Myslím, že ta dýně s mrkví by se mohla dusit na pánvičce. Oleje jsem musela dát také více, aby se mi porek na panvičce nepřipekl.