Jakmile se trošku ochladí, dělám si hustá a krémová jídla. Tato krémová fazolová dobrota s jemnou chutí kokosu a sladkou zeleninou je něco pro mlsné jazýčky. Doporučuji!
Ingredience
2 porce
  • 1 mrkev
  • kousek dýně nebo batátu
  • 1 žebro řapíkatého celeru
  • kousek pórku
  • 1,5 lžíce oleje
  • 0,5 lžičky provensálského koření
  • uvařené malé bílé (navy) fazole
  • 2 stroužky česneku
  • kokosové nebo kešu mléko
  • k dochucení: sůl, umeocet

Jak připravit krémové fazole

  1. Předehřejeme troubu na 200°C a z paličky česneku vyloupneme 2 stroužky česneku.
  2. Necháme je ve slupce, jen odkrojíme u obou hlavičky a trochu je potřeme olejem.
  3. Dáme péct cca na 30-50 minut, než jsou zlatavé.
  4. V hrnci přivedeme k varu vodu se špetkou soli.
  5. Vložíme do ní na větší kostky nakrájenou dýni nebo batát a na tlustší kolečka mrkev.
  6. Uvaříme doměkka.
  7. Na zbylém oleji na pánvičce orestujeme dozlatova na kousky nakrájený pórek a posolíme.
  8. Přidáme celer na pásky a koření a orestujeme.
  9. Přidáme uvařené fazole i s trochou vody z vaření fazolí (nebo vývar či čistou vodu) a zalijeme mlékem.
  10. Vaříme na mírném plameni cca 10 minut.
  11. Pokud by se tekutina začala vypařovat, přidáme vodu i mléko.
  12. Jakmile je zelenina měkká, přidáme ji k fazolím a ochutíme umeocetem.
  13. Vypneme.
  14. Část (cca 1/3) fazolí v mléce a oloupaný upečený česnek rozmixujeme na hladkou pastu.
  15. Pastu zamícháme ke zbylým fazolím a zelenině na pánvi.
  16. Ochutnáme a pokud jsme s chutí spokojeni, podáváme.

Praktické

  • Pokud máte rádi, můžete rozmixovat více fazolí na pastu (např. 1/2 nebo 3/4 množství).
  • Pokud nechcete mixovat nebo nemáte po ruce mixér, můžete část fazolí roztlačit vidličkou nebo je nechat vcelku a omáčku zahustit škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle sezóny, zásob a chutí. Ale doporučujeme zachovat alespoň jeden druh sladké zeleniny.
  • Místo kokosového nebo kešu mléka můžete použít i rostlinnou smetanu (až ke konci vaření).
  • Bylinky můžete vynechat nebo použít pouze tymián či oregáno. Dají se použít jak sušené, tak čerstvé.
  • V zimě můžete omáčku ochutit i šťávou ze zázvoru, v létě zase šťávou z citronu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, až jsou zvyklé na fazole.

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

    • Já peču vždy rovnou několik paliček, protože pečený česnek je vynikající (peču cca 30 min) 😀 Ale nemusíte dávat pečený, klidně i klasický 🙂

      • Mně právě přijde dost neekonomické pálit tak dlouho troubu kvůli dvěma stroužkům, ale hlavně se obávám, že za takovou dobu při uvedeném výkonu musí být takové malé množství na uhel. Zkoušet to tedy nehodlám;-), jen když si vezmu, že za 20 minut se upeče bublanina na plechu a za hodinu maso, tak ty dva stroužky mi moc nedávají smysl. Zvlášt když nyní píšete, že ho pečete 30 minut, a to několik paliček najednou, to už je hodně velký rozdíl.

        • to máte asi hodně rychlou troubu 🙂 Taky nepeču dva stroužky česneku jen tak, ale třeba se zeleninovýma hranolkama (1/2 hodiny s přehledem), nebo dám opražit semínka, pučálku nebo třeba rozpéct dýni na polévku. Možná by to šlo i k té bublanině, 2 stroužky ji nezasmradí…

          • No v tom je právě ta pointa – když to pečete s hranolkama, tak to trvá půl hodiny, ale samotné dva stroužky v celé troubě jsou rychlejší. Je to prostě míň hmoty, tak nepotřebují při stejné teplotě stejné množství času jako třeba 300 g zeleniny. Dvě deci vody taky přivedete k varu rychleji než litr vody.
            Nechci se tady dokola točit na dvou stroužcích česneku;-), psala jsem to spíš proto, aby někdo nebyl nepříjemně překvapený, když bude postupovat přesně podle návodu a přijde po půl hodině k troubě, kde najde dva černé uhlíky…

  1. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPo 3 měsících mám dole 17 kg, zmizely úporné průjmy, ekzém a inzulin už nehrozí (Katka)
Další článek8 tipů, jak se konečně zbavit nadýmání