Jakmile se trošku ochladí, dělám si hustá a krémová jídla. Tato krémová fazolová dobrota s jemnou chutí kokosu a sladkou zeleninou je něco pro mlsné jazýčky. Doporučuji!

Ingredience
2 porce
  • 1 mrkev
  • kousek dýně nebo batátu
  • 1 žebro řapíkatého celeru
  • kousek pórku
  • 1,5 lžíce oleje
  • 0,5 lžičky provensálského koření
  • uvařené malé bílé (navy) fazole
  • 2 stroužky česneku
  • kokosové nebo kešu mléko
  • k dochucení: sůl, umeocet

Jak připravit krémové fazole

  1. Předehřejeme troubu na 200°C a z paličky česneku vyloupneme 2 stroužky česneku.
  2. Necháme je ve slupce, jen odkrojíme u obou hlavičky a trochu je potřeme olejem.
  3. Dáme péct cca na 30-50 minut, než jsou zlatavé.
  4. V hrnci přivedeme k varu vodu se špetkou soli.
  5. Vložíme do ní na větší kostky nakrájenou dýni nebo batát a na tlustší kolečka mrkev.
  6. Uvaříme doměkka.
  7. Na zbylém oleji na pánvičce orestujeme dozlatova na kousky nakrájený pórek a posolíme.
  8. Přidáme celer na pásky a koření a orestujeme.
  9. Přidáme uvařené fazole i s trochou vody z vaření fazolí (nebo vývar či čistou vodu) a zalijeme mlékem.
  10. Vaříme na mírném plameni cca 10 minut.
  11. Pokud by se tekutina začala vypařovat, přidáme vodu i mléko.
  12. Jakmile je zelenina měkká, přidáme ji k fazolím a ochutíme umeocetem.
  13. Vypneme.
  14. Část (cca 1/3) fazolí v mléce a oloupaný upečený česnek rozmixujeme na hladkou pastu.
  15. Pastu zamícháme ke zbylým fazolím a zelenině na pánvi.
  16. Ochutnáme a pokud jsme s chutí spokojeni, podáváme.

Praktické

  • Pokud máte rádi, můžete rozmixovat více fazolí na pastu (např. 1/2 nebo 3/4 množství).
  • Pokud nechcete mixovat nebo nemáte po ruce mixér, můžete část fazolí roztlačit vidličkou nebo je nechat vcelku a omáčku zahustit škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle sezóny, zásob a chutí. Ale doporučujeme zachovat alespoň jeden druh sladké zeleniny.
  • Místo kokosového nebo kešu mléka můžete použít i rostlinnou smetanu (až ke konci vaření).
  • Bylinky můžete vynechat nebo použít pouze tymián či oregáno. Dají se použít jak sušené, tak čerstvé.
  • V zimě můžete omáčku ochutit i šťávou ze zázvoru, v létě zase šťávou z citronu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, až jsou zvyklé na fazole.

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
    • Já peču vždy rovnou několik paliček, protože pečený česnek je vynikající (peču cca 30 min) 😀 Ale nemusíte dávat pečený, klidně i klasický 🙂

      • Mně právě přijde dost neekonomické pálit tak dlouho troubu kvůli dvěma stroužkům, ale hlavně se obávám, že za takovou dobu při uvedeném výkonu musí být takové malé množství na uhel. Zkoušet to tedy nehodlám;-), jen když si vezmu, že za 20 minut se upeče bublanina na plechu a za hodinu maso, tak ty dva stroužky mi moc nedávají smysl. Zvlášt když nyní píšete, že ho pečete 30 minut, a to několik paliček najednou, to už je hodně velký rozdíl.

        • to máte asi hodně rychlou troubu 🙂 Taky nepeču dva stroužky česneku jen tak, ale třeba se zeleninovýma hranolkama (1/2 hodiny s přehledem), nebo dám opražit semínka, pučálku nebo třeba rozpéct dýni na polévku. Možná by to šlo i k té bublanině, 2 stroužky ji nezasmradí…

          • No v tom je právě ta pointa – když to pečete s hranolkama, tak to trvá půl hodiny, ale samotné dva stroužky v celé troubě jsou rychlejší. Je to prostě míň hmoty, tak nepotřebují při stejné teplotě stejné množství času jako třeba 300 g zeleniny. Dvě deci vody taky přivedete k varu rychleji než litr vody.
            Nechci se tady dokola točit na dvou stroužcích česneku;-), psala jsem to spíš proto, aby někdo nebyl nepříjemně překvapený, když bude postupovat přesně podle návodu a přijde po půl hodině k troubě, kde najde dva černé uhlíky…

  1. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPo 3 měsících mám dole 17 kg, zmizely úporné průjmy, ekzém a inzulin už nehrozí (Katka)
Další článek8 tipů, jak se konečně zbavit nadýmání