Jakmile se trošku ochladí, dělám si hustá a krémová jídla. Tato krémová fazolová dobrota s jemnou chutí kokosu a sladkou zeleninou je něco pro mlsné jazýčky. Doporučuji!

Ingredience
2 porce
  • 1 mrkev
  • kousek dýně nebo batátu
  • 1 žebro řapíkatého celeru
  • kousek pórku
  • 1,5 lžíce oleje
  • 0,5 lžičky provensálského koření
  • uvařené malé bílé (navy) fazole
  • 2 stroužky česneku
  • kokosové nebo kešu mléko
  • k dochucení: sůl, umeocet

Jak připravit krémové fazole

  1. Předehřejeme troubu na 200°C a z paličky česneku vyloupneme 2 stroužky česneku.
  2. Necháme je ve slupce, jen odkrojíme u obou hlavičky a trochu je potřeme olejem.
  3. Dáme péct cca na 30-50 minut, než jsou zlatavé.
  4. V hrnci přivedeme k varu vodu se špetkou soli.
  5. Vložíme do ní na větší kostky nakrájenou dýni nebo batát a na tlustší kolečka mrkev.
  6. Uvaříme doměkka.
  7. Na zbylém oleji na pánvičce orestujeme dozlatova na kousky nakrájený pórek a posolíme.
  8. Přidáme celer na pásky a koření a orestujeme.
  9. Přidáme uvařené fazole i s trochou vody z vaření fazolí (nebo vývar či čistou vodu) a zalijeme mlékem.
  10. Vaříme na mírném plameni cca 10 minut.
  11. Pokud by se tekutina začala vypařovat, přidáme vodu i mléko.
  12. Jakmile je zelenina měkká, přidáme ji k fazolím a ochutíme umeocetem.
  13. Vypneme.
  14. Část (cca 1/3) fazolí v mléce a oloupaný upečený česnek rozmixujeme na hladkou pastu.
  15. Pastu zamícháme ke zbylým fazolím a zelenině na pánvi.
  16. Ochutnáme a pokud jsme s chutí spokojeni, podáváme.

Praktické

  • Pokud máte rádi, můžete rozmixovat více fazolí na pastu (např. 1/2 nebo 3/4 množství).
  • Pokud nechcete mixovat nebo nemáte po ruce mixér, můžete část fazolí roztlačit vidličkou nebo je nechat vcelku a omáčku zahustit škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle sezóny, zásob a chutí. Ale doporučujeme zachovat alespoň jeden druh sladké zeleniny.
  • Místo kokosového nebo kešu mléka můžete použít i rostlinnou smetanu (až ke konci vaření).
  • Bylinky můžete vynechat nebo použít pouze tymián či oregáno. Dají se použít jak sušené, tak čerstvé.
  • V zimě můžete omáčku ochutit i šťávou ze zázvoru, v létě zase šťávou z citronu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, až jsou zvyklé na fazole.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...
  1. Zdravím Ajko, dávám známku 3. Dalo se to sníst, ale nepochutnala jsem si. I ta příprava mi příjde zbytečně složitá. Myslím, že ta dýně s mrkví by se mohla dusit na pánvičce. Oleje jsem musela dát také více, aby se mi porek na panvičce nepřipekl.

    • Já peču vždy rovnou několik paliček, protože pečený česnek je vynikající (peču cca 30 min) 😀 Ale nemusíte dávat pečený, klidně i klasický 🙂

      • Mně právě přijde dost neekonomické pálit tak dlouho troubu kvůli dvěma stroužkům, ale hlavně se obávám, že za takovou dobu při uvedeném výkonu musí být takové malé množství na uhel. Zkoušet to tedy nehodlám;-), jen když si vezmu, že za 20 minut se upeče bublanina na plechu a za hodinu maso, tak ty dva stroužky mi moc nedávají smysl. Zvlášt když nyní píšete, že ho pečete 30 minut, a to několik paliček najednou, to už je hodně velký rozdíl.

        • to máte asi hodně rychlou troubu 🙂 Taky nepeču dva stroužky česneku jen tak, ale třeba se zeleninovýma hranolkama (1/2 hodiny s přehledem), nebo dám opražit semínka, pučálku nebo třeba rozpéct dýni na polévku. Možná by to šlo i k té bublanině, 2 stroužky ji nezasmradí…

          • No v tom je právě ta pointa – když to pečete s hranolkama, tak to trvá půl hodiny, ale samotné dva stroužky v celé troubě jsou rychlejší. Je to prostě míň hmoty, tak nepotřebují při stejné teplotě stejné množství času jako třeba 300 g zeleniny. Dvě deci vody taky přivedete k varu rychleji než litr vody.
            Nechci se tady dokola točit na dvou stroužcích česneku;-), psala jsem to spíš proto, aby někdo nebyl nepříjemně překvapený, když bude postupovat přesně podle návodu a přijde po půl hodině k troubě, kde najde dva černé uhlíky…

  2. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPo 3 měsících mám dole 17 kg, zmizely úporné průjmy, ekzém a inzulin už nehrozí (Katka)
Další článek8 tipů, jak se konečně zbavit nadýmání