Jakmile se trošku ochladí, dělám si hustá a krémová jídla. Tato krémová fazolová dobrota s jemnou chutí kokosu a sladkou zeleninou je něco pro mlsné jazýčky. Doporučuji!

Ingredience
2 porce
  • 1 mrkev
  • kousek dýně nebo batátu
  • 1 žebro řapíkatého celeru
  • kousek pórku
  • 1,5 lžíce oleje
  • 0,5 lžičky provensálského koření
  • uvařené malé bílé (navy) fazole
  • 2 stroužky česneku
  • kokosové nebo kešu mléko
  • k dochucení: sůl, umeocet

Jak připravit krémové fazole

  1. Předehřejeme troubu na 200°C a z paličky česneku vyloupneme 2 stroužky česneku.
  2. Necháme je ve slupce, jen odkrojíme u obou hlavičky a trochu je potřeme olejem.
  3. Dáme péct cca na 30-50 minut, než jsou zlatavé.
  4. V hrnci přivedeme k varu vodu se špetkou soli.
  5. Vložíme do ní na větší kostky nakrájenou dýni nebo batát a na tlustší kolečka mrkev.
  6. Uvaříme doměkka.
  7. Na zbylém oleji na pánvičce orestujeme dozlatova na kousky nakrájený pórek a posolíme.
  8. Přidáme celer na pásky a koření a orestujeme.
  9. Přidáme uvařené fazole i s trochou vody z vaření fazolí (nebo vývar či čistou vodu) a zalijeme mlékem.
  10. Vaříme na mírném plameni cca 10 minut.
  11. Pokud by se tekutina začala vypařovat, přidáme vodu i mléko.
  12. Jakmile je zelenina měkká, přidáme ji k fazolím a ochutíme umeocetem.
  13. Vypneme.
  14. Část (cca 1/3) fazolí v mléce a oloupaný upečený česnek rozmixujeme na hladkou pastu.
  15. Pastu zamícháme ke zbylým fazolím a zelenině na pánvi.
  16. Ochutnáme a pokud jsme s chutí spokojeni, podáváme.

Praktické

  • Pokud máte rádi, můžete rozmixovat více fazolí na pastu (např. 1/2 nebo 3/4 množství).
  • Pokud nechcete mixovat nebo nemáte po ruce mixér, můžete část fazolí roztlačit vidličkou nebo je nechat vcelku a omáčku zahustit škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle sezóny, zásob a chutí. Ale doporučujeme zachovat alespoň jeden druh sladké zeleniny.
  • Místo kokosového nebo kešu mléka můžete použít i rostlinnou smetanu (až ke konci vaření).
  • Bylinky můžete vynechat nebo použít pouze tymián či oregáno. Dají se použít jak sušené, tak čerstvé.
  • V zimě můžete omáčku ochutit i šťávou ze zázvoru, v létě zase šťávou z citronu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, až jsou zvyklé na fazole.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Očkování

Ahoj holky!Jsem ráda,že jsem konečně členem klubu .Moc se...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Podzimní detox umí zázraky (Hanka)

Hanka: Musím vás pochválit a poděkovat za tento článek....
  1. Místo dvou stroužků jsem dala dvě palice a bylo to akorát, dva stroužky by se tam ztratily, zeleninu jsem dusila všechnu na pánvičce a musím říct, že jsem si moc pochutnala 😋😋😋

  2. Zdravím Ajko, dávám známku 3. Dalo se to sníst, ale nepochutnala jsem si. I ta příprava mi příjde zbytečně složitá. Myslím, že ta dýně s mrkví by se mohla dusit na pánvičce. Oleje jsem musela dát také více, aby se mi porek na panvičce nepřipekl.

    • Já peču vždy rovnou několik paliček, protože pečený česnek je vynikající (peču cca 30 min) :-D Ale nemusíte dávat pečený, klidně i klasický :)

      • Mně právě přijde dost neekonomické pálit tak dlouho troubu kvůli dvěma stroužkům, ale hlavně se obávám, že za takovou dobu při uvedeném výkonu musí být takové malé množství na uhel. Zkoušet to tedy nehodlám;-), jen když si vezmu, že za 20 minut se upeče bublanina na plechu a za hodinu maso, tak ty dva stroužky mi moc nedávají smysl. Zvlášt když nyní píšete, že ho pečete 30 minut, a to několik paliček najednou, to už je hodně velký rozdíl.

        • to máte asi hodně rychlou troubu :) Taky nepeču dva stroužky česneku jen tak, ale třeba se zeleninovýma hranolkama (1/2 hodiny s přehledem), nebo dám opražit semínka, pučálku nebo třeba rozpéct dýni na polévku. Možná by to šlo i k té bublanině, 2 stroužky ji nezasmradí…

          • No v tom je právě ta pointa – když to pečete s hranolkama, tak to trvá půl hodiny, ale samotné dva stroužky v celé troubě jsou rychlejší. Je to prostě míň hmoty, tak nepotřebují při stejné teplotě stejné množství času jako třeba 300 g zeleniny. Dvě deci vody taky přivedete k varu rychleji než litr vody.
            Nechci se tady dokola točit na dvou stroužcích česneku;-), psala jsem to spíš proto, aby někdo nebyl nepříjemně překvapený, když bude postupovat přesně podle návodu a přijde po půl hodině k troubě, kde najde dva černé uhlíky…

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPo 3 měsících mám dole 17 kg, zmizely úporné průjmy, ekzém a inzulin už nehrozí (Katka)
Další článek8 tipů, jak se konečně zbavit nadýmání