Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Variace na stroganoff

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskovému chlebu.

Ingredience
3 porce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 větší mrkev
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 větší žampiony
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 500 ml zeleninového vývaru/vody
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 kyselé okurky
  • 100 ml ovesné smetany
  • 1 hrnek uvařených bílých máslových fazolí
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu + trocha vody

Víte, že sex a jídlo spolu úzce souvisejí? Mám to vyzkoušené. Když je člověk unavený a nemocný, tak intimní život jde...

Jak připravit stroganoff z fazolí

  1. Mrkev a žampiony pokrájíme na kostky, cibuli a česnek na drobno. Vsypeme do hrnce s rozpáleným olejem a asi 2 minutky restujeme. Zasypeme kmínem, promícháme a zalijeme horkým vývarem nebo vodou. Osolíme, opepříme, vmícháme 2 lžíce dijonské hořčice a dusíme 10 minut pod pokličkou.
  2. Poté přidáme fazole, nakrájené okurky, smetanu a majoránku a ještě cca 5 minut povaříme.
  3. Nakonec smícháme kukuřičný škrob s troškou vody a vroucí směs zahustíme.

Praktické

  • Směs zahustěte dle potřeby a také podle druhu přílohy, kterou k ní podáváte.
  • Skvělou přílohou je červená rýže či špalda, ale hodí se i chléb či placky.
  • Pro bezlepkovou dietu zvole bezlepkovou přílohu.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv fazole dle chuti a stavu zásob.
  • Místo ovesné smetany můžete použít i mandlovou či kešu smetanu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

37 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Svatava
3. 3. 2023

Moc dobrý, Klárko, děkuji. Vařila jsem bez okurek, protože ty teplé fakt ne-e. 😉

A zase mňam…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

79
13

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Horská čočka na smetaně

Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřej...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Tempeh alà Stroganoff s celozrnnou špaldou

Vyzkoušejte tuto veganskou verzi oblíbené lahůdky Stroganoff. Recept je velmi variabilní a při použití správných surovin je vhodný i pro bezlepkovou dietu....