Domů > Nepřehlédněte

Černé potraviny posilují ledviny. Víte, které to jsou?

Pokud jste si pročetli materiály na zimu, narazili jste na informaci, že v zimě se mají pro posílení ledvin na talíř dostat tmavě modré až černé potraviny. Ale co jedlého je tmavě modré nebo dokonce černé, když to není spálené? Možná budete překvapeni, kolik černých potravin máme k dispozici.


Přehled černých potravin

Když se podíváte do polic ve zdravé výživě, uvidíte, kolik potravin se přímo jmenuje “černá” a skutečně mají i patřičnou barvu:

  • mořské řasy (arame, hijiky)
  • fazole černá ledvina
  • tekka koření
  • černá rýže a výrobky z ní (mochi, těstoviny apod.)
  • černá quinoa
  • černá čočka
  • černá fazole
  • fazole černé oko

    Pozor na černé olivy! Ty, co běžně kupujeme, nejsou přirozeně černé, ale obarvené pomocí potravinářské chemie (Černé olivy nejsou pravé).

  • černé sojové boby
  • černý kořen
  • černá ředkev
  • tmavé houby
  • černá semínka (černý sezam, mák, dýňová semínka, chia semínka)
  • černá semínka zelenin a bylinek (např. bazalka)
  • černé koření (směs tekka, černý kmín, černá hořčice apod.)

Co z nich můžeme připravit

Z těchto potravin pak můžete udělat obilnou či luštěninovou přílohu, kaši, omáčku, pomazánku, polévku, kondiment či dezert, cokoli vám fantazie a chuť dovolí.  Pro představu přidávám pár fotek z naší kuchyně:

Na fotkách vidíte:

Výsledná jídla nejsou černá jak bota. Černé luštěniny, čočka, fazole i boby, během máčení a varu část své černé barvy ztratí. Na horní fotce vidíte rozdíl v barvě černých sojových bobů před uvařením (černé kuličky na ubrusu) a po uvaření (hnědé boby v misce s jídlem). Když si pozorně prohlédnete fotky jídel v galerii, objevíte na některých nasypané syrové černé fazole nebo černou čočku na ubrusu a můžete je porovnat s výslednou barvou v uvařeném jídle.

Vyzkoušejte také salát z černé ředkve, krémovou polévku z černých fazolí, pikantní černou čočku z červenou řepou, batátový guláš s černými fazolemi, bílá rýže a černá quinoa, smažená fazolová pasta z černých fazolí

Jde o zpestření jídelníčku

Není cílem jíst v zimě jen a pouze černé potraviny. Jde o to naučit se vnímat sezónnost a jídelníček tomu uzpůsobit. Naše snaha barevně se přizpůsobit ročnímu období nás donutí rozšířit jídelníček o nové potraviny. A pestrost je jedno z našich hlavních pravidel, které vás učíme v každém kurzu. Každá sezóna má své typické potraviny a svoji barvu. Pokud se budeme inspirovat návodem na jejich zařazení do jídelníčku, nebudeme celý rok vařit stále stejná jídla dokola, nebude nás zdravé vaření nudit a jídlo bude mít potřebnou dávku dynamiky.

Co černého vaříte u vás?

Tak hurá do toho! Vyzkoušejte uvařit něco černého, uvidíte, že se váš jídelníček příjemně rozšíří o nové chutě.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

helisabet
17. 1. 2023

Podle jakých příznaků poznám, že mám oslabené ledviny

Škoda, že tak nefunguje i černá káva 😀

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

55
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...
Blog
klub
35
4

Vaříme v elementu VODY (zima) – prohříváme tělo

Zima je ve znamení elementu vody. Které potraviny jsou v zimě vhodné a které orgány je třeba posilovat? Co tyto orgány podporuje a co je naopak oslabuje?
74
54

Jak si chránit a zahřívat ledviny

Ledviny které v zimě potřebují teplo, je nejlepší zahřát nahřátou solí. Když se sůl ohřeje, dokáže dlouho držet teplo a to je pro naše zimou oslabené ledvi...
34
18

Štrúdlománie: nejlepší těsta a nádivky na závin

Sice pochází z Rakouska, ale velmi dobře se uchytil i u nás. A zdomácněl natolik, že jich máme nespočet druhů. Ty naše jsou všechny ve zdravé variantě R...
9
6

Sportujete? Tyto rostlinné potraviny obsahují nejvíce bílkovin

To, že na rostlinné stravě bez masa se nedají získat bílkoviny, je jeden z nejčastějších mýtů. I rostlinné potraviny jsou bohaté na bílkoviny a některé z n...
23
2

Jak správně připravit obiloviny. Většina lidí je vaří špatně.

Jak uvařit rýži, jáhly, kroupy, čirok a další obiloviny, aby nebyly tvrdé? Které obiloviny namočit a které jen propláchnout? Kolik dát vody? Je v tom zmate...