Pokud jste si pročetli materiály na zimu, narazili jste na informaci, že v zimě se mají pro posílení ledvin na talíř dostat tmavě modré až černé potraviny. Ale co jedlého je tmavě modré nebo dokonce černé, když to není spálené? Možná budete překvapeni, kolik černých potravin máme k dispozici.
Přehled černých potravin
Když se podíváte do polic ve zdravé výživě, uvidíte, kolik potravin se přímo jmenuje „černá“ a skutečně mají i patřičnou barvu:
- mořské řasy (arame, hijiky)
- fazole černá ledvina
- tekka koření
- černá rýže a výrobky z ní (mochi, těstoviny apod.)
- černá quinoa
- černá čočka
- černá fazole
- fazole černé oko
Pozor na černé olivy! Ty, co běžně kupujeme, nejsou přirozeně černé, ale obarvené pomocí potravinářské chemie (Černé olivy nejsou pravé).
- černé sojové boby
- černý kořen
- černá ředkev
- tmavé houby
- černá semínka (černý sezam, mák, dýňová semínka, chia semínka)
- černá semínka zelenin a bylinek (např. bazalka)
- černé koření (směs tekka, černý kmín, černá hořčice apod.)
Co z nich můžeme připravit
Z těchto potravin pak můžete udělat obilnou či luštěninovou přílohu, kaši, omáčku, pomazánku, polévku, kondiment či dezert, cokoli vám fantazie a chuť dovolí. Pro představu přidávám pár fotek z naší kuchyně:
Na fotkách vidíte:
- černé fazole jako příloha
- pomazánka z černé čočky
- pražené dýňové semínko na zelenině
- černou čočka s řasou hijiky jako příloha
- černá rýže a černá quinoa v obilí
- černý sezam jako posypku na čočkové pizze
- černý sezam v knedlících
- fazole černé oko na houbách
- černá čočka a řasa arame v teplé zelenině
- černé fazole v guláši
- karbanátky z černých fazolí
- černá hořčice v blanšírované zelenině
- pomazánka z černých fazolí
- karbanátky sypané černým kmínem
- salát z černé čočky
- gulášová omáčka z černých fazolí
Výsledná jídla nejsou černá jak bota. Černé luštěniny, čočka, fazole i boby, během máčení a varu část své černé barvy ztratí. Na horní fotce vidíte rozdíl v barvě černých sojových bobů před uvařením (černé kuličky na ubrusu) a po uvaření (hnědé boby v misce s jídlem). Když si pozorně prohlédnete fotky jídel v galerii, objevíte na některých nasypané syrové černé fazole nebo černou čočku na ubrusu a můžete je porovnat s výslednou barvou v uvařeném jídle.
Vyzkoušejte také salát z černé ředkve, krémovou polévku z černých fazolí, pikantní černou čočku z červenou řepou, batátový guláš s černými fazolemi, bílá rýže a černá quinoa, smažená fazolová pasta z černých fazolí
Jde o zpestření jídelníčku
Není cílem jíst v zimě jen a pouze černé potraviny. Jde o to naučit se vnímat sezónnost a jídelníček tomu uzpůsobit. Naše snaha barevně se přizpůsobit ročnímu období nás donutí rozšířit jídelníček o nové potraviny. A pestrost je jedno z našich hlavních pravidel, které vás učíme v každém kurzu. Každá sezóna má své typické potraviny a svoji barvu. Pokud se budeme inspirovat návodem na jejich zařazení do jídelníčku, nebudeme celý rok vařit stále stejná jídla dokola, nebude nás zdravé vaření nudit a jídlo bude mít potřebnou dávku dynamiky.
Co černého vaříte u vás?
Tak hurá do toho! Vyzkoušejte uvařit něco černého, uvidíte, že se váš jídelníček příjemně rozšíří o nové chutě.
Nebo třeba tonka? Na tu teď mám chuť:)
A patří tam i černá sůl kala namak?
Da se napr. i ted v lete posilovat ledviny tmavymi potravinami a navic i ovocem? (cerny rybiz, angrest, tresne, josta, boruvky, ..}
Jasně, pokud má někdo slabé ledviny, je to plán na rok nebo dokonce několik let a pro někoho celoživotní úděl si ledviny hýčkat a chránit svoje čchi. Jak dojde čchi, je konec života. Letní plody autoamticky patří do našeho jídelníčku a výhoda ostatních černých potravin že nejsou extrémně zahřívaící jako třeba grilované maso apod., takže není problém je jíst i v létě. Ale zase pozor, aby se nevytratila pestrost – nejíme jen černé potraviny, i když máme slabé ledviny 😉
Dala bych tam ještě mak.
Vida, ten tam chybí! 👍 Díky 😉
Recepty, prosim, kde mozem najst k vymenovanym jedlam? Skusila som vyhladat pomazanku z cerne cocky ale nebola som uspesna. Dakujem.
Jani, všude tam, kde je čočka, můžete dát černou, všude tam, kde jsou v receptech fazole, můžete dát černé. Jinak mrkněte na ta modrá slova v článku, to jsou recetpy prolinkované na konrkétní jídla. A další najdete tak, že je dáte do vyhledavače na JJ, např. https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/stitky/cerna-cocka/ , https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/stitky/cerna-fazole/ , https://www.jimejinak.cz/stitky/cerna-redkev/ , https://www.jimejinak.cz/stitky/cerna-redkev/ apod. Nebo prostě napište do hledacího okénka „čern“ a dostanete 11 stránek recepůt s černými jídly 😉