Černé potraviny posilují ledviny. Víte, které to jsou?

8

Pokud jste si pročetli materiály na zimu, narazili jste na informaci, že v zimě se mají pro posílení ledvin na talíř dostat tmavě modré až černé potraviny. Ale co jedlého je tmavě modré nebo dokonce černé, když to není spálené? Možná budete překvapeni, kolik černých potravin máme k dispozici.


Přehled černých potravin

Když se podíváte do polic ve zdravé výživě, uvidíte, kolik potravin se přímo jmenuje „černá“ a skutečně mají i patřičnou barvu:

  • mořské řasy (arame, hijiky)
  • fazole černá ledvina
  • tekka koření
  • černá rýže a výrobky z ní (mochi, těstoviny apod.)
  • černá quinoa
  • černá čočka
  • černá fazole
  • fazole černé oko

    Pozor na černé olivy! Ty, co běžně kupujeme, nejsou přirozeně černé, ale obarvené pomocí potravinářské chemie (Černé olivy nejsou pravé).

  • černé sojové boby
  • černý kořen
  • černá ředkev
  • tmavé houby
  • černá semínka (černý sezam, mák, dýňová semínka, chia semínka)
  • černá semínka zelenin a bylinek (např. bazalka)
  • černé koření (směs tekka, černý kmín, černá hořčice apod.)

Co z nich můžeme připravit

Z těchto potravin pak můžete udělat obilnou či luštěninovou přílohu, kaši, omáčku, pomazánku, polévku, kondiment či dezert, cokoli vám fantazie a chuť dovolí.  Pro představu přidávám pár fotek z naší kuchyně:

Na fotkách vidíte:

Výsledná jídla nejsou černá jak bota. Černé luštěniny, čočka, fazole i boby, během máčení a varu část své černé barvy ztratí. Na horní fotce vidíte rozdíl v barvě černých sojových bobů před uvařením (černé kuličky na ubrusu) a po uvaření (hnědé boby v misce s jídlem). Když si pozorně prohlédnete fotky jídel v galerii, objevíte na některých nasypané syrové černé fazole nebo černou čočku na ubrusu a můžete je porovnat s výslednou barvou v uvařeném jídle.

Vyzkoušejte také salát z černé ředkve, krémovou polévku z černých fazolí, pikantní černou čočku z červenou řepou, batátový guláš s černými fazolemi, bílá rýže a černá quinoa, smažená fazolová pasta z černých fazolí

Jde o zpestření jídelníčku

Není cílem jíst v zimě jen a pouze černé potraviny. Jde o to naučit se vnímat sezónnost a jídelníček tomu uzpůsobit. Naše snaha barevně se přizpůsobit ročnímu období nás donutí rozšířit jídelníček o nové potraviny. A pestrost je jedno z našich hlavních pravidel, které vás učíme v každém kurzu. Každá sezóna má své typické potraviny a svoji barvu. Pokud se budeme inspirovat návodem na jejich zařazení do jídelníčku, nebudeme celý rok vařit stále stejná jídla dokola, nebude nás zdravé vaření nudit a jídlo bude mít potřebnou dávku dynamiky.

Co černého vaříte u vás?

Tak hurá do toho! Vyzkoušejte uvařit něco černého, uvidíte, že se váš jídelníček příjemně rozšíří o nové chutě.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Cítím se odhlečená a spokojená (Anna)

Anna: Zdravím tvůrce tohoto úžasného projektu a všechny ostatní...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

4 kg a 8 cm přes břicho pryč (Marketa)

Markéta: Chtěla bych s vámi posdílet moje dnešní překvapení,...

Každý ma chváli, ako som pekne schudla (Miriam)

Miriam: Prvý krát som si spravila tento vývar. A...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Operace žíly není třeba a menstruační bolesti jsou pryč (Jana)

Jana: Milá, nejmilejší Evi, má žíla je ve velice...

Zíksla jsem správné návyky a ploché bříško (Kristýna)

Kristýna: Moc děkuji za kurz, tobě Evi, i všem...

Fantastický program, všetko chutí a pri tom chudnem (Daniela)

Daniela: Fantastický program, všetko chutí, pôst som dala úplne...

Jsem myšlenkou Jíme Jinak unešená (Veronika)

Veronika: Ahoj všichni z Jíme Jinak. Ačkoliv jsem nejela...
  1. Da se napr. i ted v lete posilovat ledviny tmavymi potravinami a navic i ovocem? (cerny rybiz, angrest, tresne, josta, boruvky, ..}

    • Jasně, pokud má někdo slabé ledviny, je to plán na rok nebo dokonce několik let a pro někoho celoživotní úděl si ledviny hýčkat a chránit svoje čchi. Jak dojde čchi, je konec života. Letní plody autoamticky patří do našeho jídelníčku a výhoda ostatních černých potravin že nejsou extrémně zahřívaící jako třeba grilované maso apod., takže není problém je jíst i v létě. Ale zase pozor, aby se nevytratila pestrost – nejíme jen černé potraviny, i když máme slabé ledviny 😉

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTempeh s tuřínem a arašídovou omáčkou
Další článekSlzovka – zázračná obilnina pro slezinu a krásnou pleť