Černé potraviny posilují ledviny. Víte, které to jsou?

4

Pokud jste si pročetli materiály na zimu, narazili jste na informaci, že v zimě se mají pro posílení ledvin na talíř dostat tmavě modré až černé potraviny. Ale co jedlého je tmavě modré nebo dokonce černé, když to není spálené? Možná budete překvapeni, kolik černých potravin máme k dispozici.


Přehled černých potravin

Když se podíváte do polic ve zdravé výživě, uvidíte, kolik potravin se přímo jmenuje „černá“ a skutečně mají i patřičnou barvu:

  • mořské řasy (arame, hijiky)
  • fazole černá ledvina
  • tekka koření
  • černá rýže a výrobky z ní (mochi, těstoviny apod.)
  • černá quinoa
  • černá čočka
  • černá fazole
  • fazole černé oko

    Pozor na černé olivy! Ty, co běžně kupujeme, nejsou přirozeně černé, ale obarvené pomocí potravinářské chemie (Černé olivy nejsou pravé).

  • černé sojové boby
  • černý kořen
  • černá ředkev
  • tmavé houby
  • černá semínka (černý sezam, mák, dýňová semínka, chia semínka)
  • černá semínka zelenin a bylinek (např. bazalka)
  • černé koření (směs tekka, černý kmín, černá hořčice apod.)

Co z nich můžeme připravit

Z těchto potravin pak můžete udělat obilnou či luštěninovou přílohu, kaši, omáčku, pomazánku, polévku, kondiment či dezert, cokoli vám fantazie a chuť dovolí.  Pro představu přidávám pár fotek z naší kuchyně:

Na fotkách vidíte:

Výsledná jídla nejsou černá jak bota. Černé luštěniny, čočka, fazole i boby, během máčení a varu část své černé barvy ztratí. Na horní fotce vidíte rozdíl v barvě černých sojových bobů před uvařením (černé kuličky na ubrusu) a po uvaření (hnědé boby v misce s jídlem). Když si pozorně prohlédnete fotky jídel v galerii, objevíte na některých nasypané syrové černé fazole nebo černou čočku na ubrusu a můžete je porovnat s výslednou barvou v uvařeném jídle.

Vyzkoušejte také salát z černé ředkve, krémovou polévku z černých fazolí, pikantní černou čočku z červenou řepou, batátový guláš s černými fazolemi, bílá rýže a černá quinoa, smažená fazolová pasta z černých fazolí

Jde o zpestření jídelníčku

Není cílem jíst v zimě jen a pouze černé potraviny. Jde o to naučit se vnímat sezónnost a jídelníček tomu uzpůsobit. Naše snaha barevně se přizpůsobit ročnímu období nás donutí rozšířit jídelníček o nové potraviny. A pestrost je jedno z našich hlavních pravidel, které vás učíme v každém kurzu. Každá sezóna má své typické potraviny a svoji barvu. Pokud se budeme inspirovat návodem na jejich zařazení do jídelníčku, nebudeme celý rok vařit stále stejná jídla dokola, nebude nás zdravé vaření nudit a jídlo bude mít potřebnou dávku dynamiky.

Co černého vaříte u vás?

Tak hurá do toho! Vyzkoušejte uvařit něco černého, uvidíte, že se váš jídelníček příjemně rozšíří o nové chutě.

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Recepty, prosim, kde mozem najst k vymenovanym jedlam? Skusila som vyhladat pomazanku z cerne cocky ale nebola som uspesna. Dakujem.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJsem bez léků na štítnou žlázu, Pavla (63 let)
Další článekZdravé snídaňové cereálie? Místo vlákniny si dáváte cukrovou bombu