Černé potraviny posilují ledviny. Víte, které to jsou?

4

Pokud jste si pročetli materiály na zimu, narazili jste na informaci, že v zimě se mají pro posílení ledvin na talíř dostat tmavě modré až černé potraviny. Ale co jedlého je tmavě modré nebo dokonce černé, když to není spálené? Možná budete překvapeni, kolik černých potravin máme k dispozici.


Přehled černých potravin

Když se podíváte do polic ve zdravé výživě, uvidíte, kolik potravin se přímo jmenuje „černá“ a skutečně mají i patřičnou barvu:

  • mořské řasy (arame, hijiky)
  • fazole černá ledvina
  • tekka koření
  • černá rýže a výrobky z ní (mochi, těstoviny apod.)
  • černá quinoa
  • černá čočka
  • černá fazole
  • fazole černé oko

    Pozor na černé olivy! Ty, co běžně kupujeme, nejsou přirozeně černé, ale obarvené pomocí potravinářské chemie (Černé olivy nejsou pravé).

  • černé sojové boby
  • černý kořen
  • černá ředkev
  • tmavé houby
  • černá semínka (černý sezam, mák, dýňová semínka, chia semínka)
  • černá semínka zelenin a bylinek (např. bazalka)
  • černé koření (směs tekka, černý kmín, černá hořčice apod.)

Co z nich můžeme připravit

Z těchto potravin pak můžete udělat obilnou či luštěninovou přílohu, kaši, omáčku, pomazánku, polévku, kondiment či dezert, cokoli vám fantazie a chuť dovolí.  Pro představu přidávám pár fotek z naší kuchyně:

Na fotkách vidíte:

Výsledná jídla nejsou černá jak bota. Černé luštěniny, čočka, fazole i boby, během máčení a varu část své černé barvy ztratí. Na horní fotce vidíte rozdíl v barvě černých sojových bobů před uvařením (černé kuličky na ubrusu) a po uvaření (hnědé boby v misce s jídlem). Když si pozorně prohlédnete fotky jídel v galerii, objevíte na některých nasypané syrové černé fazole nebo černou čočku na ubrusu a můžete je porovnat s výslednou barvou v uvařeném jídle.

Vyzkoušejte také salát z černé ředkve, krémovou polévku z černých fazolí, pikantní černou čočku z červenou řepou, batátový guláš s černými fazolemi, bílá rýže a černá quinoa, smažená fazolová pasta z černých fazolí

Jde o zpestření jídelníčku

Není cílem jíst v zimě jen a pouze černé potraviny. Jde o to naučit se vnímat sezónnost a jídelníček tomu uzpůsobit. Naše snaha barevně se přizpůsobit ročnímu období nás donutí rozšířit jídelníček o nové potraviny. A pestrost je jedno z našich hlavních pravidel, které vás učíme v každém kurzu. Každá sezóna má své typické potraviny a svoji barvu. Pokud se budeme inspirovat návodem na jejich zařazení do jídelníčku, nebudeme celý rok vařit stále stejná jídla dokola, nebude nás zdravé vaření nudit a jídlo bude mít potřebnou dávku dynamiky.

Co černého vaříte u vás?

Tak hurá do toho! Vyzkoušejte uvařit něco černého, uvidíte, že se váš jídelníček příjemně rozšíří o nové chutě.

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Recepty, prosim, kde mozem najst k vymenovanym jedlam? Skusila som vyhladat pomazanku z cerne cocky ale nebola som uspesna. Dakujem.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJsem bez léků na štítnou žlázu, Pavla (63 let)
Další článekZdravé snídaňové cereálie? Místo vlákniny si dáváte cukrovou bombu