Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Černá čočka s mrkví

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Černá čočka s mrkví patří k rychlovkám, které máme moc rádi. Beluga drží tvar, nerozpadá se a spolu se zeleninou a kořením vytváří lahodný pokrm.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené černé čočky Beluga
  • vývar z čočky nebo voda
  • 1 cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 pórku
  • kus květáku
  • mleté koření: koriandr, římský kmín, muškátový oříšek, pepř, kardamom
  • sojová omáčka
  • ume ocet
  • olej
  • sůl

Mojí hlavní motivací bylo zhubnout. Povedlo se.  A přišly i benefity navíc – nejsem unavená, přestala mě bolet ...

Postup

  1. Očistíme a nakrájíme zeleninu – cibuli na půlměsíčky, květák na růžičky, pórek na kolečka, mrkev nastrouháme na hrubo. Mrkve máme největší množství.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
  3. Přidáme mrkev, po špetce od každého koření a lžíci sojové omáčky.
  4. Prohazujeme, aby se zelenina zprudka osmahla a byla křupavá.
  5. K mrkvi po chvíli přidáme květák a pórek, krátce osmahneme.
  6. Vzápětí přidáme vařenou čočku s troškou vody z vaření čočky a cca 5 minut společně dusíme bez pokličky za občasného promíchání.
  7. Odstavíme a ochutnáme. Podle potřeby přidáme lžičku či víc ume octa, případně sojové omáčky, chceme-li jen přisolit.

Praktické

  • Protože jsem čočku vařila s řasou hijiky, vidíte ji i na fotce ve formě černých proužků. Nám moc chutná, je velmi zdravá, takže ji necháváme v jídle a užíváme si jí opticky i chuťově :-)
  • Pokud nemáte všechno koření, nic se neděje, použijte, co máte nebo improvizujte. Skvěle se hodí směs garam masala, která obsahuje ještě další voňavé a nasládlé koření.
  • Pokud nemáte předem uvařenou čočku, použijete loupanou červenou, kterou připravíte během pár minut. Nebude ale držet tvar lentilky jako černá čočka, která se při vaření nerozpadá.

Obměna

  • Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky.
  • Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud vynecháme koření a budeme šetřit se solí a dochucovadly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
7. 12. 2023

Inspirovala jsem se a udělala taky s opečenou polentou, do který jsem přidala zbytek rýže s pohankou a černý sezamový semínka, k tomu pečenou máslovou dýni 😋 vynikající!

Gabriela
3. 12. 2023

Báječná dobrota. Udělala jsem jako přílohu zapečenou polentu.
Překvapilo mě, jak je recept chutný a rychlý.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...