Černá čočka s mrkví patří k rychlovkám, které máme moc rádi. Beluga drží tvar, nerozpadá se a spolu se zeleninou a kořením vytváří lahodný pokrm.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené černé čočky Beluga
  • vývar z čočky nebo voda
  • 1 cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 pórku
  • kus květáku
  • mleté koření: koriandr, římský kmín, muškátový oříšek, pepř, kardamom
  • sojová omáčka
  • ume ocet
  • olej
  • sůl

Postup

  1. Očistíme a nakrájíme zeleninu – cibuli na půlměsíčky, květák na růžičky, pórek na kolečka, mrkev nastrouháme na hrubo. Mrkve máme největší množství.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
  3. Přidáme mrkev, po špetce od každého koření a lžíci sojové omáčky.
  4. Prohazujeme, aby se zelenina zprudka osmahla a byla křupavá.
  5. K mrkvi po chvíli přidáme květák a pórek, krátce osmahneme.
  6. Vzápětí přidáme vařenou čočku s troškou vody z vaření čočky a cca 5 minut společně dusíme bez pokličky za občasného promíchání.
  7. Odstavíme a ochutnáme. Podle potřeby přidáme lžičku či víc ume octa, případně sojové omáčky, chceme-li jen přisolit.

Praktické

  • Protože jsem čočku vařila s řasou hijiky, vidíte ji i na fotce ve formě černých proužků. Nám moc chutná, je velmi zdravá, takže ji necháváme v jídle a užíváme si jí opticky i chuťově :-)
  • Pokud nemáte všechno koření, nic se neděje, použijte, co máte nebo improvizujte. Skvěle se hodí směs garam masala, která obsahuje ještě další voňavé a nasládlé koření.
  • Pokud nemáte předem uvařenou čočku, použijete loupanou červenou, kterou připravíte během pár minut. Nebude ale držet tvar lentilky jako černá čočka, která se při vaření nerozpadá.

Obměna

  • Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky.
  • Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud vynecháme koření a budeme šetřit se solí a dochucovadly.

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...
  1. Naprosto famózní. Hledám recepty na zdravější jídla, občas chci vynechat maso a tenhle recept je parádní, díky za něj.

  2. Jednoduché a rychlé jídlo, recept takový nenápadný,řekla bych 🙂 o to víc mě překvapilo, jak moc dobré to bylo. Uvařila jsem s brokolicí a opravdu doporučuji koření garam masala.

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí sójový tempeh
Další článekKlecová vejce se stahují z prodeje. V Košík.cz už je nenajdete