Černá čočka s mrkví patří k rychlovkám, které máme moc rádi. Beluga drží tvar, nerozpadá se a spolu se zeleninou a kořením vytváří lahodný pokrm.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené černé čočky Beluga
  • vývar z čočky nebo voda
  • 1 cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 pórku
  • kus květáku
  • mleté koření: koriandr, římský kmín, muškátový oříšek, pepř, kardamom
  • sojová omáčka
  • ume ocet
  • olej
  • sůl

Postup

  1. Očistíme a nakrájíme zeleninu – cibuli na půlměsíčky, květák na růžičky, pórek na kolečka, mrkev nastrouháme na hrubo. Mrkve máme největší množství.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
  3. Přidáme mrkev, po špetce od každého koření a lžíci sojové omáčky.
  4. Prohazujeme, aby se zelenina zprudka osmahla a byla křupavá.
  5. K mrkvi po chvíli přidáme květák a pórek, krátce osmahneme.
  6. Vzápětí přidáme vařenou čočku s troškou vody z vaření čočky a cca 5 minut společně dusíme bez pokličky za občasného promíchání.
  7. Odstavíme a ochutnáme. Podle potřeby přidáme lžičku či víc ume octa, případně sojové omáčky, chceme-li jen přisolit.

Praktické

  • Protože jsem čočku vařila s řasou hijiky, vidíte ji i na fotce ve formě černých proužků. Nám moc chutná, je velmi zdravá, takže ji necháváme v jídle a užíváme si jí opticky i chuťově :-)
  • Pokud nemáte všechno koření, nic se neděje, použijte, co máte nebo improvizujte. Skvěle se hodí směs garam masala, která obsahuje ještě další voňavé a nasládlé koření.
  • Pokud nemáte předem uvařenou čočku, použijete loupanou červenou, kterou připravíte během pár minut. Nebude ale držet tvar lentilky jako černá čočka, která se při vaření nerozpadá.

Obměna

  • Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky.
  • Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud vynecháme koření a budeme šetřit se solí a dochucovadly.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Vánoce jinak

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nebude nějaká...

Den bez kávy jsem si dříve neuměla představit (Lucie)

Lucie: Nedovedla jsem si dříve představit jediný den bez...

Po třech dnech kilo dole a hojí se mi akné (Libuše)

Libuše: Ahoj, dnes začínám čtvrtý den a už se...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Patní ostruha už mě netrápí (Věrka)

Věrka: I já jsem trpěla s patní ostruhou. Nic...
  1. Naprosto famózní. Hledám recepty na zdravější jídla, občas chci vynechat maso a tenhle recept je parádní, díky za něj.

  2. Jednoduché a rychlé jídlo, recept takový nenápadný,řekla bych 🙂 o to víc mě překvapilo, jak moc dobré to bylo. Uvařila jsem s brokolicí a opravdu doporučuji koření garam masala.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí sójový tempeh
Další článekKlecová vejce se stahují z prodeje. V Košík.cz už je nenajdete