Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Černá čočka s mrkví

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Černá čočka s mrkví patří k rychlovkám, které máme moc rádi. Beluga drží tvar, nerozpadá se a spolu se zeleninou a kořením vytváří lahodný pokrm.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené černé čočky Beluga
  • vývar z čočky nebo voda
  • 1 cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 pórku
  • kus květáku
  • mleté koření: koriandr, římský kmín, muškátový oříšek, pepř, kardamom
  • sojová omáčka
  • ume ocet
  • olej
  • sůl

Postup

  1. Očistíme a nakrájíme zeleninu – cibuli na půlměsíčky, květák na růžičky, pórek na kolečka, mrkev nastrouháme na hrubo. Mrkve máme největší množství.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
  3. Přidáme mrkev, po špetce od každého koření a lžíci sojové omáčky.
  4. Prohazujeme, aby se zelenina zprudka osmahla a byla křupavá.
  5. K mrkvi po chvíli přidáme květák a pórek, krátce osmahneme.
  6. Vzápětí přidáme vařenou čočku s troškou vody z vaření čočky a cca 5 minut společně dusíme bez pokličky za občasného promíchání.
  7. Odstavíme a ochutnáme. Podle potřeby přidáme lžičku či víc ume octa, případně sojové omáčky, chceme-li jen přisolit.

Praktické

  • Protože jsem čočku vařila s řasou hijiky, vidíte ji i na fotce ve formě černých proužků. Nám moc chutná, je velmi zdravá, takže ji necháváme v jídle a užíváme si jí opticky i chuťově :-)
  • Pokud nemáte všechno koření, nic se neděje, použijte, co máte nebo improvizujte. Skvěle se hodí směs garam masala, která obsahuje ještě další voňavé a nasládlé koření.
  • Pokud nemáte předem uvařenou čočku, použijete loupanou červenou, kterou připravíte během pár minut. Nebude ale držet tvar lentilky jako černá čočka, která se při vaření nerozpadá.

Obměna

  • Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky.
  • Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud vynecháme koření a budeme šetřit se solí a dochucovadly.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
27. 1. 2022

Dnes byl takový smutný den, tak si dáme veselou večeři 😀
Rýže basmati, napařená mrkev, petrželka, ředkvičky, posypka naklíčená čočka Beluga.

Jaroslav Hlávka
17. 7. 2020

Černá čočka je zajímavou změnou v řadě dalších luštěnin. Koření se už nebojím, tak jsem tam dal zrovna plnou dávku :-) Parádní kombinace, moc mi to chutnalo, jako přílohu jsem zvolil bulgur.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Smažená rýže s nattem

Znáte natto? Natto je zdrojem vitamínu K2 pro zdravou a silnou střevní mikroflóru. Vyzkoušejte ho zakomponovat do chutného a rychlého jídla, tzv. “fr...

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.