Máte rádi černé olivy? Jsou svěží, chutné, pevné, pěkně černé a všechny stejně velké. Kdo by si nedal. Olivy jsou přeci zdravé... Nebo snad ne? Je tu totiž jeden háček. Černé jsou vyrobeny uměle. Nejsou pravé!

Podvod jménem černé olivy

Asi každý z nás známé černé olivy, které se prodávají v plechovkách nebo pytlíčkách. Většinou je máme raději než ty zelené, které jsou slané a kyselé. Tyto krásné černé olivy jsou ale ve skutečnosti uměle nabarvené olivy zelené. Že jste o tom nevěděli a mysleli si, že tyto olivy dozrály na sluníčku? Jak by taky, když se to na jejich obalu nepíše. Poznáte to ale podle éčka E579 (příp. E151, E585), které ze zelených oliv dělají černé.

  Přirozeně černé olivy Uměle černé olivy
Barva nahnědlá až fialová dokonale sytě a leskle černá
Chuť výrazná aromatická Mdlá, máslová
Velikost rozdílná, každá jiná všechny stejné
Konzistence měkká pevná, křupavá

Jak barvení oliv začalo…

Existují 2 druhy oliv:
1. Přirozeně černé olivy (resp. spíše hnědé až fialové) jsou skutečně dozrálé zelené olivy stejného druhu.
2. Zelené olivy jsou ještě nedozrálé plody, které už ale dosáhly plné velikosti. Postupně mění svou barvu na různé odstíny hnědé, červené až tmavě fialové. Protože jsou nedozrálé, mají zelené olivy pevnější strukturu, nahořklou chuť a obsahují méně oleje. Plody se však musí před konzumací upravit (naložit, marinovat), syrové jsou hořké a trpké.

Přirozeně černé olivy jsou zralejší variantou oliv zelených. Ale nikdy nejsou tak černé, jako ty z plechovky. Jsou zbarveny od světle hnědé barvy až po tmavě fialovou, mají měkčí strukturu a chutnají jinak (jsou hodně aromatické) než ty dnešní černé kupované olivy. V Americe ale restaurace a zákazníci chtěli krásně tmavě černé olivy, stejné velikosti, struktury a barvy, aby v pokrmech vypadaly co nejlépe. Kde je poptávka, tam je také nabídka. A tak se olivy začaly na žádost zákazníků barvit.

Jak proces barvení probíhá?

  1. Olivy se utrhnou ještě nezralé, zelené.
  2. Louhují se za přítomnosti kyslíku v hydroxidu sodném (tato látka způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí).
  3. K obarvení na černo se k zeleným olivám přidá glukonát železnatý (chemický stabilizátor E579, příp. mléčnan železnatý E151), který se mimo jiné používá i jako hnojivo pro akvarijní rostliny.
  4. A uměle černé olivy jsou hotové! Levně a rychle. To, co přírodě trvá 2-3 měsíce, se v laboratoři stihne za 2-3 dny.

Aby černá černou byla aneb Glukonan železnatý (E579)

  • Jedná se o železnatou sůl kyseliny glukonové, používá se jako antioxidant nebo látka pomáhající upravovat barevnost.
  • Používá je jako stabilizátor barvy u černých oliv, konzervovaných fazolí, hrášku. Najdeme jej i v ovocných šťávách nebo v instantních potravinách nebo potravinových doplňcích.
  • Při předávkování je toxický. U dětí se mohou objevit příznaky otravy.
  • Železo poškozuje žaludeční a střevní sliznice, může mít negativní dopad na oběhový systém (dehydratace, nízký krevní tlak, zrychlený a slabý puls, šokový stav), plíce, játra, trávicí soustavu (průjem, nevolnost, zvracení krve), nervovou soustavu (zimnice, křeče, bolesti hlavy, kóma) a kůži (zčervenání, ztráta barvy, namodralé rty a nehty na rukou). Tyto příznaky mohou vymizet za několik hodin, ale také trvat déle než den. (1)

Můžeme si za to sami

My jsme ti, kteří chtějí dokonalý tvar, barvu a chuť každé olivy a ještě nízkou cenu. Kde je poptávka, je i nabídka. Navíc výroba těchto umělých oliv zabere 2-3 dny (v přírodě 2-3 měsíce), to znamená možnost vyrobit velkou hromadu oliv během krátkého času a tudíž i více peněz.

Jak se vyvarovat umělým olivám
Kontrolujte složení oliv. Pokud na něm uvidíte přítomnost stabilizátoru E579, E585 nebo E151, nekupujte takové olivy. Přítomnost těchto éček znamená: “jsme olivy uměle nabarvené”.

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...
  1. A já si myslela, že ty fialové jsou jiná odrůda…Už je mi jasné, proč se mi vždycky zdály ty černé hnusné……Dávala jsem je občas jen do vaření. Díky za tutu informaci.

    • Ahoj Oli, zdroj je číslíčko v závorce, stačí kliknout. Ano, názory na éčka se různí. Taky se občas divím, jak stejnou látku hodnotí různé studie a různé zdroje. Podle známých z výzkumáku je větší tlak a financování studíí, které prokáží bezpečnost těchto látek než objektivní snaha zjistit, zda nám vážně neškdí. Navíc nikdo neví přesně, co s námi ten chemický koktejl v jídle, pití, kosmetice, drogerii, ve vodě, ve vzduchu, v prádle a jinde udělá. To máš něco v olivách, něco v pečivu, něco v pomazánce,…nakonec se stačí podívat na zdravotní stav lidí u nás. Takový rozvoj, takové péče, hygiena a dostatek a jsme tu všichni víceméně nemocní. Jinak pointa článku je v tom, že se vůbec olivy barví, místo aby dozrály. 🙂

      • Pokud se daná látka vyskytuje přirozeně v různých potravinách, tak asi nebude extrémně jedovatá. Na to nepotřebuji nějaké studie, na to mi stačí selský rozum. Možná jsou lépe financované studie, které vychází pozitivně, pořád však má náš stát dost vysoké nároky na složení potravin a kdyby to skutečně bylo tolik nebezpečné, nedovolili by to u nás vůbec prodávat.

        • To uz je na kazdem, zda chce jist barvene olivy nebo ne. Cilem clanku bylo pouze predat informaci. Vetsina lidi nema tuseni, ze se olivy stavaji cernymi umele.

  2. ..tak pro mě tedy šokující informace..hned doma zkontroluju, co to mám za olivy..a příště raději koupím dražší 🙂

    • Šetřit na jídle se fakt nevyplatí. Nejlepší je koupit v sezóně od místních bez všech aditiv 😉

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRybízové víno bez cukru
Další článekJak udělat zdravé jídlo na výlet – nudlový salát (fotopostup)