Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Černé olivy nejsou pravé. Toto jste o nich nevěděli

Máte rádi černé olivy? Jsou svěží, chutné, pevné, pěkně černé a všechny stejně velké. Kdo by si nedal. Olivy jsou přeci zdravé… Nebo snad ne? Je tu totiž jeden háček. Černé jsou vyrobeny uměle. Nejsou pravé!

Podvod jménem černé olivy

Asi každý z nás známé černé olivy, které se prodávají v plechovkách nebo pytlíčkách. Většinou je máme raději než ty zelené, které jsou slané a kyselé. Tyto krásné černé olivy jsou ale ve skutečnosti uměle nabarvené olivy zelené. Že jste o tom nevěděli a mysleli si, že tyto olivy dozrály na sluníčku? Jak by taky, když se to na jejich obalu nepíše. Poznáte to ale podle éčka E579 (příp. E151, E585), které ze zelených oliv dělají černé.

Přirozeně černé olivyUměle černé olivy
Barvanahnědlá až fialovádokonale sytě a leskle černá
Chuťvýrazná aromatickáMdlá, máslová
Velikostrozdílná, každá jinávšechny stejné
Konzistenceměkkápevná, křupavá

Jak barvení oliv začalo…

Existují 2 druhy oliv:
1. Přirozeně černé olivy (resp. spíše hnědé až fialové) jsou skutečně dozrálé zelené olivy stejného druhu.
2. Zelené olivy jsou ještě nedozrálé plody, které už ale dosáhly plné velikosti. Postupně mění svou barvu na různé odstíny hnědé, červené až tmavě fialové. Protože jsou nedozrálé, mají zelené olivy pevnější strukturu, nahořklou chuť a obsahují méně oleje. Plody se však musí před konzumací upravit (naložit, marinovat), syrové jsou hořké a trpké.

Přirozeně černé olivy jsou zralejší variantou oliv zelených. Ale nikdy nejsou tak černé, jako ty z plechovky. Jsou zbarveny od světle hnědé barvy až po tmavě fialovou, mají měkčí strukturu a chutnají jinak (jsou hodně aromatické) než ty dnešní černé kupované olivy. V Americe ale restaurace a zákazníci chtěli krásně tmavě černé olivy, stejné velikosti, struktury a barvy, aby v pokrmech vypadaly co nejlépe. Kde je poptávka, tam je také nabídka. A tak se olivy začaly na žádost zákazníků barvit.

Jak proces barvení probíhá?

  1. Olivy se utrhnou ještě nezralé, zelené.
  2. Louhují se za přítomnosti kyslíku v hydroxidu sodném (tato látka způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí).
  3. K obarvení na černo se k zeleným olivám přidá glukonát železnatý (chemický stabilizátor E579, příp. mléčnan železnatý E151), který se mimo jiné používá i jako hnojivo pro akvarijní rostliny.
  4. A uměle černé olivy jsou hotové! Levně a rychle. To, co přírodě trvá 2-3 měsíce, se v laboratoři stihne za 2-3 dny.

Aby černá černou byla aneb Glukonan železnatý (E579)

  • Jedná se o železnatou sůl kyseliny glukonové, používá se jako antioxidant nebo látka pomáhající upravovat barevnost.
  • Používá je jako stabilizátor barvy u černých oliv, konzervovaných fazolí, hrášku. Najdeme jej i v ovocných šťávách nebo v instantních potravinách nebo potravinových doplňcích.
  • Při předávkování je toxický. U dětí se mohou objevit příznaky otravy.
  • Železo poškozuje žaludeční a střevní sliznice, může mít negativní dopad na oběhový systém (dehydratace, nízký krevní tlak, zrychlený a slabý puls, šokový stav), plíce, játra, trávicí soustavu (průjem, nevolnost, zvracení krve), nervovou soustavu (zimnice, křeče, bolesti hlavy, kóma) a kůži (zčervenání, ztráta barvy, namodralé rty a nehty na rukou). Tyto příznaky mohou vymizet za několik hodin, ale také trvat déle než den. (1)

Můžeme si za to sami

My jsme ti, kteří chtějí dokonalý tvar, barvu a chuť každé olivy a ještě nízkou cenu. Kde je poptávka, je i nabídka. Navíc výroba těchto umělých oliv zabere 2-3 dny (v přírodě 2-3 měsíce), to znamená možnost vyrobit velkou hromadu oliv během krátkého času a tudíž i více peněz.

Jak se vyvarovat umělým olivám
Kontrolujte složení oliv. Pokud na něm uvidíte přítomnost stabilizátoru E579, E585 nebo E151, nekupujte takové olivy. Přítomnost těchto éček znamená: “jsme olivy uměle nabarvené”.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Miroslav
11. 7. 2022

Jím olivy jen s peckam, Autor by mel napsat, kolik mg glukoanu železnatého je ve 100g. Kolik bychom těch oliv meli sníst, abychom dosáhli max. doporučené denní dávky. Strašení Ečky- všechna ečka nejou nebezpečná. např. rajče obsahuje cca různých 12 Eček, takže nejíte rajčata.? Mimochodem: Účinky E579 – Glukonan železnatý je antioxidant .
Pro tuto látku byla stanovena hodnota přijatelné denní dávky na hodnotu až 0,8 mg/kg. U látky nejsou známy nežádoucí účinky.
Alkohol je pro tělo jed! Takže všichni abstinenti?

Marcela
2. 7. 2022

Dobrý den. Omlouvám se, že můj dotaz nesouvisí s olivami, ale týká se glukonanu železnatého. Mám brát železo kvůli anémii a jde právě o zmíněný glukonan železnatý. Po přečtení informací o něm bych přípravek-Iron fruit- nejraději vyhodila. Jaký máte názor prosím, a jak doplnit přirozeně a nejlépe rostlinně železo? Děkuji moc za názory. Marcela Pacourková

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

1

Toto všechno s námi dělají moderní potraviny

Zaměřili jsme se na 7 nejčastěji konzumovaných moderních vynálezů potravinářského průmyslu a jaké mají dopady na naše tělo! Nejíte je náhodou také?
2
9

Mysli na své zdraví: nejez müsli, ani granolu

Na zdraví bychom rozhodně měli myslet, ale ne s plnou pusou müsli, jak se nám snaží reklamy na tyto produkty namluvit. Snídat müsli nebo granolu má na prvn...

Smetanová ruská zmrzlina? Tipněte si, kolik je v ní cukru!

My Češi máme dle statistik ruskou zmrzlinu moc rádi. “Je krémová a smetanová,” popisujeme ji. Naše ruská zmrzlina od Mrazíka je dokonce 5. nejo...
14
3

Neuvěříte, co vám v břiše udělá čínská nudlová polévka!

Pokud jde o rychlé, levné a chutné jídlo, instantní nudlové polévky jsou stále nejoblíbenějším řešením, jak zahnat hlad. V roce 2018 je konzumovala téměř 1...
2
1

Tyto běžné emulgátory v potravinách poškozují naše střevo

Možná to znáte. Trpíte nadýmáním, plynatostí a dalšími nepříjemnými střevními problémy a nevíte proč. Vyřadili jste mléčné výrobky, lepek a další dráždivé ...
11
1

Návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny

Přibývá důkazů, že kvalita potravin má na nás mnohem zásadnější zdravotní dopad než poměr jednotlivých makroživin. Konzumace vysoce zpracovaných potravin v...