Máte rádi černé olivy? Jsou svěží, chutné, pevné, pěkně černé a všechny stejně velké. Kdo by si nedal. Olivy jsou přeci zdravé... Nebo snad ne? Je tu totiž jeden háček. Černé jsou vyrobeny uměle. Nejsou pravé!

Podvod jménem černé olivy

Asi každý z nás známé černé olivy, které se prodávají v plechovkách nebo pytlíčkách. Většinou je máme raději než ty zelené, které jsou slané a kyselé. Tyto krásné černé olivy jsou ale ve skutečnosti uměle nabarvené olivy zelené. Že jste o tom nevěděli a mysleli si, že tyto olivy dozrály na sluníčku? Jak by taky, když se to na jejich obalu nepíše. Poznáte to ale podle éčka E579 (příp. E151, E585), které ze zelených oliv dělají černé.

Přirozeně černé olivy Uměle černé olivy
Barva nahnědlá až fialová dokonale sytě a leskle černá
Chuť výrazná aromatická Mdlá, máslová
Velikost rozdílná, každá jiná všechny stejné
Konzistence měkká pevná, křupavá

Jak barvení oliv začalo…

Existují 2 druhy oliv:
1. Přirozeně černé olivy (resp. spíše hnědé až fialové) jsou skutečně dozrálé zelené olivy stejného druhu.
2. Zelené olivy jsou ještě nedozrálé plody, které už ale dosáhly plné velikosti. Postupně mění svou barvu na různé odstíny hnědé, červené až tmavě fialové. Protože jsou nedozrálé, mají zelené olivy pevnější strukturu, nahořklou chuť a obsahují méně oleje. Plody se však musí před konzumací upravit (naložit, marinovat), syrové jsou hořké a trpké.

Přirozeně černé olivy jsou zralejší variantou oliv zelených. Ale nikdy nejsou tak černé, jako ty z plechovky. Jsou zbarveny od světle hnědé barvy až po tmavě fialovou, mají měkčí strukturu a chutnají jinak (jsou hodně aromatické) než ty dnešní černé kupované olivy. V Americe ale restaurace a zákazníci chtěli krásně tmavě černé olivy, stejné velikosti, struktury a barvy, aby v pokrmech vypadaly co nejlépe. Kde je poptávka, tam je také nabídka. A tak se olivy začaly na žádost zákazníků barvit.

Jak proces barvení probíhá?

  1. Olivy se utrhnou ještě nezralé, zelené.
  2. Louhují se za přítomnosti kyslíku v hydroxidu sodném (tato látka způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí).
  3. K obarvení na černo se k zeleným olivám přidá glukonát železnatý (chemický stabilizátor E579, příp. mléčnan železnatý E151), který se mimo jiné používá i jako hnojivo pro akvarijní rostliny.
  4. A uměle černé olivy jsou hotové! Levně a rychle. To, co přírodě trvá 2-3 měsíce, se v laboratoři stihne za 2-3 dny.

Aby černá černou byla aneb Glukonan železnatý (E579)

  • Jedná se o železnatou sůl kyseliny glukonové, používá se jako antioxidant nebo látka pomáhající upravovat barevnost.
  • Používá je jako stabilizátor barvy u černých oliv, konzervovaných fazolí, hrášku. Najdeme jej i v ovocných šťávách nebo v instantních potravinách nebo potravinových doplňcích.
  • Při předávkování je toxický. U dětí se mohou objevit příznaky otravy.
  • Železo poškozuje žaludeční a střevní sliznice, může mít negativní dopad na oběhový systém (dehydratace, nízký krevní tlak, zrychlený a slabý puls, šokový stav), plíce, játra, trávicí soustavu (průjem, nevolnost, zvracení krve), nervovou soustavu (zimnice, křeče, bolesti hlavy, kóma) a kůži (zčervenání, ztráta barvy, namodralé rty a nehty na rukou). Tyto příznaky mohou vymizet za několik hodin, ale také trvat déle než den. (1)

Můžeme si za to sami

My jsme ti, kteří chtějí dokonalý tvar, barvu a chuť každé olivy a ještě nízkou cenu. Kde je poptávka, je i nabídka. Navíc výroba těchto umělých oliv zabere 2-3 dny (v přírodě 2-3 měsíce), to znamená možnost vyrobit velkou hromadu oliv během krátkého času a tudíž i více peněz.

Jak se vyvarovat umělým olivám
Kontrolujte složení oliv. Pokud na něm uvidíte přítomnost stabilizátoru E579, E585 nebo E151, nekupujte takové olivy. Přítomnost těchto éček znamená: „jsme olivy uměle nabarvené“.

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů (Marie)

Marie: Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá....

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...
  1. Možná někde se takto olivy barví. Ale opravdu čtěte co kupujete. Normálně černá odrůda existuje, já mám skoro 300 stromů, olivy pěstuji a máme těch odrůd několik.Ty černé pak dávám pod sůl s bylinkami a po několika týdnech, sůl vytáhne tu hořkost a jsou výborné. Tohle jsou naše.

    • A zapomněla jsem upřesnit, že zelené olivy nejsou olivy nezralé. Je to prostě kultivar a je jich strašně moc. Olivy a jejich chuť, tím pádem i chuť oleje se liší od kraje ke kraji. Jinou chuť mají olivy z Liguria, jinou z toskanska, jinou olivy z jižní Itálie. Každý kultivar je jiný chuťově. Proto se například pěstuje více odrůd společně, aby ve vylisovanem oleji všechny ty chutě byli. Nebojte se oliv, jen čtěte etikety.

      • Viero, moc děkuji za osvětu, o olivách víme skutečně málo. To jsem si vzpomněla na jeden cestopisný film o Francii se Chantal Poullain, kde zavedla štáb na trh a ochutnávali nejrůznější druhy oliv a já jen zírala na ten výběr. Do té doby jsem si myslela, že jsou jen dva druhy – zelené a černé :-))))) A olivový háj závidím, tam musí být krásně!

        • Je to fakt super , ale je s tím i práce. Ovšem zato máme náš olej a to je výborná motivace. Pěstujeme 4 odrůdy oliv a za měsíc bude sklizen.

    • Tak to jsem ještě neviděla, to je úžasné ty bedny..
      Hned jsem se koukla, co jsem koupila za olivy..:) a dobrý..žádná éčka..:)
      A Viero ještě v jednom článku tady Eva popisuje, že Italové jedí rajčata bez semínek a bez slupky( kvůli lektinu), to mi hrozně vrtá hlavou, je to tak?

      • Italové a rajčata je prostě neodmyslitelná kombinace. Rajče se jí normálně celé pokud se konzumuje v syrovém stavu. Pak se z něj dělá passata – tam nejsou slupky ani semínka. Nebo Pelati, tam neni slupka ,ale rajče zůstane celé. Malé odrůdy, se klidně dávají na těstoviny v celku. Kdo by se s tím loupal…

  2. Možná by stálo za to vytáhnout prdel z domova a občas vyjet někam do světa. Zajeďte si do Řecka k místním farmářům a vysvětlete jim tohle o olivach 🤣

    • Možná by stálo za to si otočit lahvičku s černými olivami a podívat se na složení. A možná si vypláchnout pusu než ji někde otevřu 😉 Kvalitní zboří bez chemie přímo od farmářů je ideál, o tom nikdo nepochybuje a na Jíme Jinak takový přístup celé roky doporučujeme. Jak ale sama vidíte z komentářů, řada lidí automaticky brala černé olivy jako černé a netušila, jak je „vyrábí“ potravinářské firmy.

    • Pravda, ale oni nestojí o nějaké dementní čecháčky, co koupí cokoli, hlavně že to je o v akci o 2 koruny levnější.

  3. A já si myslela, že ty fialové jsou jiná odrůda…Už je mi jasné, proč se mi vždycky zdály ty černé hnusné……Dávala jsem je občas jen do vaření. Díky za tutu informaci.

    • Šetřit na jídle se fakt nevyplatí. Nejlepší je koupit v sezóně od místních bez všech aditiv ;-)

  4. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRybízové víno bez cukru
Další článekLéčebná strava pro JANG kondici a nemoci