Černá barva posiluje ledviny, červená krev. Ideální kombinace na zimu, kdy jsou ledviny a močový měchýř citlivější. Další zdravá rychlovka, na které si pochutnáte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené černé čočky Beluga
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 3 lžíce jablečného octa
  • koření: římský kmín, mletý koriandr, chilli, sladká paprika
  • olej
  • sůl

Jak připravit černou čočku s řepou

  1. Čočku namočíme a uvaříme předem.
  2. Očistíme a nakrájíme- cibuli na proužky, řepu na drobné kostičky.
  3. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
  4. Přidáme řepu a koření, promícháme a společně krátce orestujeme.
  5. Přidáme vařenou čočku s troškou vody z vaření čočky a necháme pod pokličkou dusit na mírném plameni 20 minut.
  6. Když je řepa měkká, přidáme jablečný ocet a necháme cca 10 minut odpařit.

Praktické

  • Pokud nemáme čočku předem uvařenou, tak ji alespoň na chvíli namočte a vařte ji společně s řepu, je uvařená docela rychle.
  • Čočka při namáčení a varu ztratí část své barvy, od řepy ještě dostane nádech do červena, to je v pořádku.

Obměna

  • Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky.
  • Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření.

Kombinujeme

  • Pro kompletní talíř doplníme na talíři ještě vařenou obivinu.
  • Alternativou je podávat tento pokrm jako salát a přikusovat k němu kváskový chléb.

Děti

Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud vynecháme chilli a budeme šetřit se solí.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)

Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...

Zvažuji členství

Dobrý den, stránky jsem objevila náhodou a stále přemýšlím...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Pochvala a prosba:)

Dobrý den oběma, psala jsem vám už 2x pochvalný...

Chutná mně i vnoučkům a zhubla jsem přes 5 kg (Hana)

Hana: Evi, tak jsem Výzvu do plavek protáhla na...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Moc mi chutná (Vymka)

Vymka: Vařím jako blázen a moc mi to chutná....

Očkování

Ahoj holky!Jsem ráda,že jsem konečně členem klubu .Moc se...
  1. Budu muset někdy vyzkoušet znova. Řepa se nám poštěkala asi s něčím, nevím jak je to možné. Jestli zamíchané semínko nebo až na záhoně… Každopádně vyrostla velká, ale
    je uvnitř světlá a vůbec nebarvila. Tak recept vznikl ve výsledku jiný, ale i tak zajímavý. Nevíte někdo, co se mohlo stát s tou řepou? 🙂

  2. Tak dneska jsem uvařila znovu – i pro dospělého syna, který se u mě stavil na večeři. Abych měla 2 porce, přidala jsem ještě kousek daikonu, kapusty a řapíkatého celeru. A dočkala jsem se úžasné pochvaly: „Na to, co všechno v tom je, je to fakt dobrý!“

  3. Moc jsem si pochutnala, díky za recept. Místo chili jsem dala zázvor a čočku žlutou. Trochu mě překvapilo množství jablečného octa, ale bylo to výborné.

  4. Po skvělé procházce a krásném cvičení, jsem byl plně inspirován k výrobě večeře 😀 Bulgur, napařený květák s mrkví, rukola, pickles, posypka gomasio a klíčky mungo. Tentokrát přidávám i foto a nadšen chutí receptu jsem připraven na mnoho opakování 😀

  5. Překvapilo mě, jak dobře to chutná… pár ingrediencí a super oběd je na stole. Tohle spojení pikantního a kyselého mě opravdu překvapilo, je to výborné. Někdy se mi stane, že si u receptu říkám… ach jo, zase řepa a čočka nebo zase dýně… ale když potom jím hotové jídlo, tak každé chutná jinak. Moc děkuji za super recepty.

  6. Výborný a pikantní recept, jako přílohu jsem si dal polentové knedlíky s chia semínky. Ještě dlouho po jídle, jsem cítil to spojení chutí. Prostě jsem stále překvapen, jak lze chutně a jednoduše uvařit, podle receptů na tomto webu 😀

  7. Úžasný recept. Zase jsem přidala trochu quinoi a k hotovému kysané zelí. V bříšku jako v pokojíčku. Mohu ještě celé jaro používat černou čočku?

  8. Dobrý den, když namočím cca na hodinu před vařením, bude to stačit? děkuji za odpověď.
    A ještě dotaz, kolik umešvestiček mohu denně konzumovat při nedostatku železa? děkuji a pozdravuji
    Lenka

    • Lenko, čím déle namočené, tím lépe pro trávení a zkrácení doby varu. Čočka se naštěstí uvaří i bez namáčení, takže hodina dobrá. Na obalu tuším uvádějí 2 hodiny, já namáčím 99% večer (pokud nezapomenu :-) a nechávám přes noc. Při úplavici a akutním zánětu slinivky se doporučovalo 10, takže myslím, že jedna dvě denně by mohlo stačit ;-) Ale není to jen o doplňování, doporučuji mrknout na https://www.jimejinak.cz/stitky/zelezo-ve-strave/

  9. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJáhlový dezert s čokoládou a kokosem (bez mléka a cukru)
Další článekJíme Jinak na konferenci SHE