Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Pikantní černá čočka s červenou řepou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Černá barva posiluje ledviny, červená krev. Ideální kombinace na zimu, kdy jsou ledviny a močový měchýř citlivější. Další zdravá rychlovka, na které si pochutnáte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené černé čočky Beluga
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 3 lžíce jablečného octa
  • koření: římský kmín, mletý koriandr, chilli, sladká paprika
  • olej
  • sůl

Myslela jsem si, že kuřecí kůži a celulitidu prostě mám a mít budu. Stejně jako migrény a špatnou pleť. Jídlem se to ...

Jak připravit černou čočku s řepou

  1. Čočku namočíme a uvaříme předem.
  2. Očistíme a nakrájíme- cibuli na proužky, řepu na drobné kostičky.
  3. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
  4. Přidáme řepu a koření, promícháme a společně krátce orestujeme.
  5. Přidáme vařenou čočku s troškou vody z vaření čočky a necháme pod pokličkou dusit na mírném plameni 20 minut.
  6. Když je řepa měkká, přidáme jablečný ocet a necháme cca 10 minut odpařit.

Praktické

  • Pokud nemáme čočku předem uvařenou, tak ji alespoň na chvíli namočte a vařte ji společně s řepu, je uvařená docela rychle.
  • Čočka při namáčení a varu ztratí část své barvy, od řepy ještě dostane nádech do červena, to je v pořádku.

Obměna

  • Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky.
  • Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření.

Kombinujeme

  • Pro kompletní talíř doplníme na talíři ještě vařenou obivinu.
  • Alternativou je podávat tento pokrm jako salát a přikusovat k němu kváskový chléb.

Děti

Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud vynecháme chilli a budeme šetřit se solí.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
1. 1. 2023

Rychlá večeře a velmi vděčná 🙂 Tentokrát s kukuřičným kuskusem.

Kde je řepa,tak je to luxusní jídlo👍😋

Ukázat další komentáře