Černá barva posiluje ledviny, červená krev. Ideální kombinace na zimu, kdy jsou ledviny a močový měchýř citlivější. Další zdravá rychlovka, na které si pochutnáte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené černé čočky Beluga
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 3 lžíce jablečného octa
  • koření: římský kmín, mletý koriandr, chilli, sladká paprika
  • olej
  • sůl

Jak připravit černou čočku s řepou

  1. Čočku namočíme a uvaříme předem.
  2. Očistíme a nakrájíme- cibuli na proužky, řepu na drobné kostičky.
  3. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
  4. Přidáme řepu a koření, promícháme a společně krátce orestujeme.
  5. Přidáme vařenou čočku s troškou vody z vaření čočky a necháme pod pokličkou dusit na mírném plameni 20 minut.
  6. Když je řepa měkká, přidáme jablečný ocet a necháme cca 10 minut odpařit.

Praktické

  • Pokud nemáme čočku předem uvařenou, tak ji alespoň na chvíli namočte a vařte ji společně s řepu, je uvařená docela rychle.
  • Čočka při namáčení a varu ztratí část své barvy, od řepy ještě dostane nádech do červena, to je v pořádku.

Obměna

  • Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky.
  • Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření.

Kombinujeme

  • Pro kompletní talíř doplníme na talíři ještě vařenou obivinu.
  • Alternativou je podávat tento pokrm jako salát a přikusovat k němu kváskový chléb.

Děti

Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud vynecháme chilli a budeme šetřit se solí.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...
  1. Výborný a pikantní recept, jako přílohu jsem si dal polentové knedlíky s chia semínky. Ještě dlouho po jídle, jsem cítil to spojení chutí. Prostě jsem stále překvapen, jak lze chutně a jednoduše uvařit, podle receptů na tomto webu 😀

  2. Úžasný recept. Zase jsem přidala trochu quinoi a k hotovému kysané zelí. V bříšku jako v pokojíčku. Mohu ještě celé jaro používat černou čočku?

  3. Dobrý den, když namočím cca na hodinu před vařením, bude to stačit? děkuji za odpověď.
    A ještě dotaz, kolik umešvestiček mohu denně konzumovat při nedostatku železa? děkuji a pozdravuji
    Lenka

    • Lenko, čím déle namočené, tím lépe pro trávení a zkrácení doby varu. Čočka se naštěstí uvaří i bez namáčení, takže hodina dobrá. Na obalu tuším uvádějí 2 hodiny, já namáčím 99% večer (pokud nezapomenu 🙂 a nechávám přes noc. Při úplavici a akutním zánětu slinivky se doporučovalo 10, takže myslím, že jedna dvě denně by mohlo stačit 😉 Ale není to jen o doplňování, doporučuji mrknout na https://www.jimejinak.cz/stitky/zelezo-ve-strave/

  4. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJáhlový dezert s čokoládou a kokosem (bez mléka a cukru)
Další článekJíme Jinak na konferenci SHE