Černá barva posiluje ledviny, červená krev. Ideální kombinace na zimu, kdy jsou ledviny a močový měchýř citlivější. Další zdravá rychlovka, na které si pochutnáte.
Ingredience
pro 4 porce
- 1 hrnek vařené černé čočky Beluga
- 1 cibule
- 1 červená řepa
- 3 lžíce jablečného octa
- koření: římský kmín, mletý koriandr, chilli, sladká paprika
- olej
- sůl
Jak připravit černou čočku s řepou
- Čočku namočíme a uvaříme předem.
- Očistíme a nakrájíme- cibuli na proužky, řepu na drobné kostičky.
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
- Přidáme řepu a koření, promícháme a společně krátce orestujeme.
- Přidáme vařenou čočku s troškou vody z vaření čočky a necháme pod pokličkou dusit na mírném plameni 20 minut.
- Když je řepa měkká, přidáme jablečný ocet a necháme cca 10 minut odpařit.
Praktické
- Pokud nemáme čočku předem uvařenou, tak ji alespoň na chvíli namočte a vařte ji společně s řepu, je uvařená docela rychle.
- Čočka při namáčení a varu ztratí část své barvy, od řepy ještě dostane nádech do červena, to je v pořádku.
Obměna
- Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky.
- Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření.
Kombinujeme
- Pro kompletní talíř doplníme na talíři ještě vařenou obivinu.
- Alternativou je podávat tento pokrm jako salát a přikusovat k němu kváskový chléb.
Děti
Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud vynecháme chilli a budeme šetřit se solí.
Budu muset někdy vyzkoušet znova. Řepa se nám poštěkala asi s něčím, nevím jak je to možné. Jestli zamíchané semínko nebo až na záhoně… Každopádně vyrostla velká, ale
je uvnitř světlá a vůbec nebarvila. Tak recept vznikl ve výsledku jiný, ale i tak zajímavý. Nevíte někdo, co se mohlo stát s tou řepou? 🙂
„Kruh je nekonečnem a nekonečno je kruhem“ 🙏
Příloha bezpluchý ječmen, posypka gomasio.
Tak dneska jsem uvařila znovu – i pro dospělého syna, který se u mě stavil na večeři. Abych měla 2 porce, přidala jsem ještě kousek daikonu, kapusty a řapíkatého celeru. A dočkala jsem se úžasné pochvaly: „Na to, co všechno v tom je, je to fakt dobrý!“
Moc jsem si pochutnala, díky za recept. Místo chili jsem dala zázvor a čočku žlutou. Trochu mě překvapilo množství jablečného octa, ale bylo to výborné.
Dnes jsme měli k obědu s bulgurem. Díky za výborný recept! :-)
👍👍
Po skvělé procházce a krásném cvičení, jsem byl plně inspirován k výrobě večeře 😀 Bulgur, napařený květák s mrkví, rukola, pickles, posypka gomasio a klíčky mungo. Tentokrát přidávám i foto a nadšen chutí receptu jsem připraven na mnoho opakování 😀
Překvapilo mě, jak dobře to chutná… pár ingrediencí a super oběd je na stole. Tohle spojení pikantního a kyselého mě opravdu překvapilo, je to výborné. Někdy se mi stane, že si u receptu říkám… ach jo, zase řepa a čočka nebo zase dýně… ale když potom jím hotové jídlo, tak každé chutná jinak. Moc děkuji za super recepty.
Tak to mám velkou radost, že jsi tomu dala šanci! 👍👍
Výborný a pikantní recept, jako přílohu jsem si dal polentové knedlíky s chia semínky. Ještě dlouho po jídle, jsem cítil to spojení chutí. Prostě jsem stále překvapen, jak lze chutně a jednoduše uvařit, podle receptů na tomto webu 😀
😍
Ta repa v tom chutnala jako párek 😂
Úžasný recept. Zase jsem přidala trochu quinoi a k hotovému kysané zelí. V bříšku jako v pokojíčku. Mohu ještě celé jaro používat černou čočku?
Ladko muzes, ale pouzivej i jine lusteniny a i cocky je chytre stridat.
Bylo to moc dobré, přidala jsem ke konci ještě červenou papriku a pórek
Super 👍
Zítra budu tohleto vařit. Už vidím, jak se Emča bude šklebit:(
Třeba já to bude chutnat, mě hrozně převakvapilo, že naše holky po pikantní chuti šly. A kdyžtak jí to nedělejte moc ostré :-)
Ona se poslední dobou šklebí nad každým jídlem. Nad řepou obzvlášť. Ještěže v rajské ji moc nepozná.
Co oči nevidí…😉
Dobrý den, když namočím cca na hodinu před vařením, bude to stačit? děkuji za odpověď.
A ještě dotaz, kolik umešvestiček mohu denně konzumovat při nedostatku železa? děkuji a pozdravuji
Lenka
Lenko, čím déle namočené, tím lépe pro trávení a zkrácení doby varu. Čočka se naštěstí uvaří i bez namáčení, takže hodina dobrá. Na obalu tuším uvádějí 2 hodiny, já namáčím 99% večer (pokud nezapomenu :-) a nechávám přes noc. Při úplavici a akutním zánětu slinivky se doporučovalo 10, takže myslím, že jedna dvě denně by mohlo stačit ;-) Ale není to jen o doplňování, doporučuji mrknout na https://www.jimejinak.cz/stitky/zelezo-ve-strave/
Teda to byla dobrota! Zitra uvařím i pro muže. Už se na to zas těším :)
Tak ať mu chutná! :-)