Černá barva posiluje ledviny, červená krev. Ideální kombinace na zimu, kdy jsou ledviny a močový měchýř citlivější. Další zdravá rychlovka, na které si pochutnáte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené černé čočky Beluga
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 3 lžíce jablečného octa
  • koření: římský kmín, mletý koriandr, chilli, sladká paprika
  • olej
  • sůl

Jak připravit černou čočku s řepou

  1. Čočku namočíme a uvaříme předem.
  2. Očistíme a nakrájíme- cibuli na proužky, řepu na drobné kostičky.
  3. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
  4. Přidáme řepu a koření, promícháme a společně krátce orestujeme.
  5. Přidáme vařenou čočku s troškou vody z vaření čočky a necháme pod pokličkou dusit na mírném plameni 20 minut.
  6. Když je řepa měkká, přidáme jablečný ocet a necháme cca 10 minut odpařit.

Praktické

  • Pokud nemáme čočku předem uvařenou, tak ji alespoň na chvíli namočte a vařte ji společně s řepu, je uvařená docela rychle.
  • Čočka při namáčení a varu ztratí část své barvy, od řepy ještě dostane nádech do červena, to je v pořádku.

Obměna

  • Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky.
  • Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření.

Kombinujeme

  • Pro kompletní talíř doplníme na talíři ještě vařenou obivinu.
  • Alternativou je podávat tento pokrm jako salát a přikusovat k němu kváskový chléb.

Děti

Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud vynecháme chilli a budeme šetřit se solí.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...
  1. Tak dneska jsem uvařila znovu – i pro dospělého syna, který se u mě stavil na večeři. Abych měla 2 porce, přidala jsem ještě kousek daikonu, kapusty a řapíkatého celeru. A dočkala jsem se úžasné pochvaly: „Na to, co všechno v tom je, je to fakt dobrý!“

  2. Moc jsem si pochutnala, díky za recept. Místo chili jsem dala zázvor a čočku žlutou. Trochu mě překvapilo množství jablečného octa, ale bylo to výborné.

  3. Po skvělé procházce a krásném cvičení, jsem byl plně inspirován k výrobě večeře 😀 Bulgur, napařený květák s mrkví, rukola, pickles, posypka gomasio a klíčky mungo. Tentokrát přidávám i foto a nadšen chutí receptu jsem připraven na mnoho opakování 😀

  4. Překvapilo mě, jak dobře to chutná… pár ingrediencí a super oběd je na stole. Tohle spojení pikantního a kyselého mě opravdu překvapilo, je to výborné. Někdy se mi stane, že si u receptu říkám… ach jo, zase řepa a čočka nebo zase dýně… ale když potom jím hotové jídlo, tak každé chutná jinak. Moc děkuji za super recepty.

  5. Výborný a pikantní recept, jako přílohu jsem si dal polentové knedlíky s chia semínky. Ještě dlouho po jídle, jsem cítil to spojení chutí. Prostě jsem stále překvapen, jak lze chutně a jednoduše uvařit, podle receptů na tomto webu 😀

  6. Úžasný recept. Zase jsem přidala trochu quinoi a k hotovému kysané zelí. V bříšku jako v pokojíčku. Mohu ještě celé jaro používat černou čočku?

  7. Dobrý den, když namočím cca na hodinu před vařením, bude to stačit? děkuji za odpověď.
    A ještě dotaz, kolik umešvestiček mohu denně konzumovat při nedostatku železa? děkuji a pozdravuji
    Lenka

    • Lenko, čím déle namočené, tím lépe pro trávení a zkrácení doby varu. Čočka se naštěstí uvaří i bez namáčení, takže hodina dobrá. Na obalu tuším uvádějí 2 hodiny, já namáčím 99% večer (pokud nezapomenu :-) a nechávám přes noc. Při úplavici a akutním zánětu slinivky se doporučovalo 10, takže myslím, že jedna dvě denně by mohlo stačit ;-) Ale není to jen o doplňování, doporučuji mrknout na https://www.jimejinak.cz/stitky/zelezo-ve-strave/

  8. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJáhlový dezert s čokoládou a kokosem (bez mléka a cukru)
Další článekJíme Jinak na konferenci SHE