Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Pikantní černá čočka s červenou řepou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Černá barva posiluje ledviny, červená krev. Ideální kombinace na zimu, kdy jsou ledviny a močový měchýř citlivější. Další zdravá rychlovka, na které si pochutnáte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené černé čočky Beluga
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 3 lžíce jablečného octa
  • koření: římský kmín, mletý koriandr, chilli, sladká paprika
  • olej
  • sůl

O Jíme Jinak vím už několik let, ale až letos jsem se konečně rozhodla poctivě začít. Od kurzu jsem si slibovala, že ...

Jak připravit černou čočku s řepou

  1. Čočku namočíme a uvaříme předem.
  2. Očistíme a nakrájíme- cibuli na proužky, řepu na drobné kostičky.
  3. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
  4. Přidáme řepu a koření, promícháme a společně krátce orestujeme.
  5. Přidáme vařenou čočku s troškou vody z vaření čočky a necháme pod pokličkou dusit na mírném plameni 20 minut.
  6. Když je řepa měkká, přidáme jablečný ocet a necháme cca 10 minut odpařit.

Praktické

  • Pokud nemáme čočku předem uvařenou, tak ji alespoň na chvíli namočte a vařte ji společně s řepu, je uvařená docela rychle.
  • Čočka při namáčení a varu ztratí část své barvy, od řepy ještě dostane nádech do červena, to je v pořádku.

Obměna

  • Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky.
  • Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření.

Kombinujeme

  • Pro kompletní talíř doplníme na talíři ještě vařenou obivinu.
  • Alternativou je podávat tento pokrm jako salát a přikusovat k němu kváskový chléb.

Děti

Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud vynecháme chilli a budeme šetřit se solí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

44 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
22. 4. 2024

Sobotní oběd s přílohou teff 🙂

Dobrota 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...