Fenykl, ne ta semínka, ale taková ta hlíza, co vypadá jako cibule, je na mě hodně aromatický. Ale protože mi ho vozí farmář, tak hledám způsoby, jak ho využít, když už je bio a mám ho po ruce. V polévce je výborný, chutná sladce a nemá tu svoji lékořicovou vůni. Nikdo ho v polévce nepoznal a všem sedmi strávníkům polévka chutnala. Dospělým připomínaly ječné nudle proužky šunky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 3/4 litru vývaru/horké vody
  • 1 fenykl (bulva, ne koření)
  • 1 mrkev
  • 1/2 na kostičky pokrájeného kedlubnu
  • 1 hrnek na proužky pokrájené kapusty
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 stonek libečku
  • 3 lžíce širokých ječných nudlí
  • 2 bobkové listy
  • sojová omáčka a umeocet na dochucení

Jak připravit fenyklovou polévku s nudlemi

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na drobno.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, kmín, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou (použijeme jen polovinu vývaru), přidáme trochu sojové omáčky a bobkový list.
  5. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 10 minut do změknutí zeleniny.
  6. Přidáme nasekaný libeček a nudle.
  7. Dovaříme požadovaný počet minut podle návodu na nudlích (naše byly na 10 minut).
  8. Podle potřeba dosolíme sojovou omáčkou, pro chuť můžeme přidat pár kapek ume octa.

Praktické

  • Pokud nemáte zkušenosti s vařením fenyklu, připomínáme, že je potřeba odkrojit horní tuhé řapíky a odstranit z cibule svrchní listy. Můžete je přidat do vývaru.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Můžete měnit zeleninu, koření i bylinky. To je přesně způsob, jak mít každou polévku jinou.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším 1 roku uvaříme zeleninu ve vodě bez soli, oleje a dochucovadel.

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPozvánka na festival Miluj svůj život
Další článekZeleninový vývar