Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka s fenyklem a ječnými nudlemi

Uvařeno
sezóna podzim

Fenykl, ne ta semínka, ale taková ta hlíza, co vypadá jako cibule, je na mě hodně aromatický. Ale protože mi ho vozí farmář, tak hledám způsoby, jak ho využít, když už je bio a mám ho po ruce. V polévce je výborný, chutná sladce a nemá tu svoji lékořicovou vůni. Nikdo ho v polévce nepoznal a všem sedmi strávníkům polévka chutnala. Dospělým připomínaly ječné nudle proužky šunky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 3/4 litru vývaru/horké vody
  • 1 středně velká cibule
  • 1 fenykl (bulva, ne koření)
  • 1 mrkev
  • 1/2 na kostičky pokrájeného kedlubnu
  • 1 hrnek na proužky pokrájené kapusty
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 stonek libečku
  • 3 lžíce širokých ječných nudlí
  • 2 bobkové listy
  • sojová omáčka a umeocet na dochucení

Mám dole 16 kg a nespočet centimetrů. Zbavil jsem se úporného průjmu, křečí i zánětu v kyčli. Nepřišel jsem o svaly a...

Jak připravit fenyklovou polévku s nudlemi

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na drobno.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj nakrájenou cibuli, kmín, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou (použijeme jen polovinu vývaru), přidáme trochu sojové omáčky a bobkový list.
  5. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 10 minut do změknutí zeleniny.
  6. Přidáme nasekaný libeček a nudle.
  7. Dovaříme požadovaný počet minut podle návodu na nudlích (naše byly na 10 minut).
  8. Podle potřeba dosolíme sojovou omáčkou, pro chuť můžeme přidat pár kapek ume octa.

Praktické

  • Pokud nemáte zkušenosti s vařením fenyklu, připomínáme, že je potřeba odkrojit horní tuhé řapíky a odstranit z cibule svrchní listy. Můžete je přidat do vývaru.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Můžete měnit zeleninu, koření i bylinky. To je přesně způsob, jak mít každou polévku jinou.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším 1 roku uvaříme zeleninu ve vodě bez soli, oleje a dochucovadel.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Dobrá polívečka, nudle nahradila rýže a fenykl kopr :-) člověk se učí vařit různými způsoby :-)

Mila Beata
14. 3. 2021

Mnaaaaam ♥️

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...