Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kopřivák – knedlík z vařené rýže, krup a kopřiv

Uvařeno
sezóna jaro

Zelené knedlíky dnes zabodovaly. Nevím, zda to bylo tou kopřivou, ale měly velký úspěch.

Ingredience
pro 8 šišek
  • 1 hrnek uvařené rýže
  • 1 hrnek uvařených krup
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrst kopřiv
  • špetka soli
  • 1 hrnek horké vody
  • voda a sůl na vaření knedlíků
Postup
  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu s trochou soli.
  2. Kopřivy propláchneme studenou vodou a spaříme horkou, abychom na ně mohli sahat, nasekáme na jemno.
  3. Do mísy dáme rýži, kroupy, špetku soli a rozmixujeme na kaši, pokud je potřeba, přidáme trochu horké vody.
  4. Do vzniklé kaše nasypeme mouku a kopřivy a vypracujeme tuhé těsto.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme šišky a dáváme do vroucí vody.
  6. Po vyplavání na povrch je vyndaváme, aby se nerozvařily.
Praktické
  • Vodu i mouku dejte po částech podle potřeby. Poměr není až tak důležitý jako výsledek – tuhé nerozpadající se těsto, které jde vytvarovat.
  • Mokré ruce jsou důležité, jinak budete mít těsto všude, ale nebudete mít knedlík.
Obměna

Do knedlíků můžete zapracovat jakékoli zbytky obilí a mouku můžete i jinou celozrnnou.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Moc dobré knedlíky ze zbytků. Ještě že nám za plotem rostou kopřivy, takže to nemám pro ně daleko 😁 Měli jsme s gulášem z červené řepy a cukety. Výborné, děkujeme 😊

Marsha Krausova
3. 6. 2018

Devcata, mate krasnou WEB stranku. GRATULUJU.
(I kdyz casto nerozumim cesky, rada se podivam).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...
kurz
3

Grilované polenta

Grilovaná polenta v téhle podobě hravě strčí do kapsy i různé bramborové dobroty.

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Kukuřičná polenta se sezamem

V horkých dnech je kukuřičná polenta moje nejmilejší obilovina. Uvařím ji celý plech a mám na dvě jídla vystaráno. Vaří se sama, takže je to skoro bez prác...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...